Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Εκθέσεις
  • [03] Παράνομες ελληνοποιήσεις
  • [04] Περιουσία Π. Σφηνιά
  • [05] Σύνδρομο Βαλκανίων
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλαγές στην κεφαλαιαγορά".
  • [09] Χρηματιστήριο Τα στοιχεία της ΝΔ για παράνομες ελληνοποιήσεις, το "Σύνδρομο των Βαλκανίων", η πορεία του Χρηματιστηρίου, η δικαστική απόφαση για κατάσχεση περιουσίας Σφηνιά και οι εκθέσεις για την ελληνική κοινωνία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες των φαντάρων. 1 εκατομμύριο για κάθε χρόνο θητείας του στρατευμένου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΙΧ: φθηνότερα αλλά...μεταχειρισμένα. Η Κομισιόν υποχρεώνει την Ελλάδα να καταργήσει τη φορολογία τους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με φέσι ο Κόλιν Πάουελ για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά. Αποκάλυψε τις προθέσεις του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψαλίδι αμέσως στο εφάπαξ. Νέο χτύπημα Σημίτη στους εργαζομένους.

    Η ΑΥΓΗ: Ρουσφετολογικές προσλήψεις με "ενοικίαση" εργαζομένων. Μέσω εταιριών που ...διαθέτουν προσωπικό!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τραπεζικό μπλόκο στη "ΜΙΝΟΑΝ". Πίστεως και EUROBANK δέσμευσαν μετοχές και ακίνητα της οικογένειας Σφηνιά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανεργία...Εγκληματικότητα..(αλλά και) καλοπέραση... Τρεις υπεύθυνες εκθέσεις για τη σημερινή ελληνική κοινωνία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ερχεται το φτηνό ΙΧ. Θα πωλούνται αυτοκίνητα και εκτός αντιπροσωπιών.

    ΕΘΝΟΣ: Νάρκες στο 2004. Ενώ σε 20 μέρες ξανάρχεται η ΔΟΕ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φόρεσαν...φέσι μέχρι τα αυτιά. Οι Αμερικανοί, δια στόματος, Κόλιν Πάουελ δήλωσαν οτι:

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φαντάσματα 300.000 ψηφοφόροι. Πόρισμα - φωτιά αποκαλύπτει την εκλογική νοθεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στοιχεία-σοκ για τις ελληνοποιήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποκάλυψη τώρα. Ομολογία του Πενταγώνου για "γαρνιτούρα πλουτωνίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διπλά λεφτά στους βουλευτές. Οικονομικά κίνητρα για αποδοχή του "ασυμβίβαστου".

    Espresso: Νέα διάσταση στο θρίλερ Σφηνιά. Το χρέος των 4 δις τον έσπρωξε στο θάνατο.

    ΕΣΤΙΑ: Γιορτάζουν τα χάλια τους!Τα πέντε χρόνια πρωθυπουργίας Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επαφή κυβέρνησης-Κόκκαλη για το "μεγάλο στοίχημα". Με αφορμή το σάπιο ποδόσφαιρο, προσπάθεια νέα ισορροπίας σχέσεων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διχάζει το "ασυμβίβαστο". Αλλοι βουλευτές υπέρ, άλλοι κατά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αναβρασμός στο Δημόσιο για 400.000 νέα Πόθεν Εσχες. Υποχρεούνται να τα υποβάλουν στον ...διευθυντή τους.

    ΝΙΚΗ: "Φούσκα" από ΝΔ για τη νοθεία. Δεν παρουσίασε κανένα σοβαρό στοιχείο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεσκεπάζονται τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ε...όχι και αυξήσεις στους βουλευτές. Με τόση φτώχεια και ανεργία!

    Η ΧΩΡΑ: Ποιές περιοχές κινδυνεύουν από σεισμούς. Μπήκαμε σε πολύ επικίνδυνη περίοδο, λένε οι σεισμολόγοι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Και μετρό και τραμ! Με τη δημιουργία ειδικού ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτείται η επέκταση δυτικά και ανατολικά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχίζουν τον Ιούλιο οι εργασίες για το Μετρό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    [02] Εκθέσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη σχοινοβατούσα στην αντίφαση ελληνική κοινωνία εξάγονται από την παράλληλη μελέτη τριών εγκύρων εκθέσεων τις οποίες συνέταξαν Τρεις διαφορετικοί φορείς".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι του οργανωμένου εγκλήματος και αυξάνεται με ανησυχητικές διαστάσεις συγκριτικά με τις άλλες κοινοτικές χώρες το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρημάτων, η πορνεία, η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, η κλοπή αυτοκινήτων αλλά και η παράνομη κίνηση των λαθρομεταναστών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "οι Ελληνες δεν το βάζουμε κάτω! Μπορεί να έχουμε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, μπορεί να παίρνουμε και τους χαμηλότερους μισθούς, αλλά είμαστε εκείνου που αποδεικνύουμε με την καθημερινή μας πράξη ότι 'η φτώχεια θέλει καλοπέραση', καθώς άξια λαμβάνουμε τον τίτλο των καλοπερασάκηδων της Ευρώπης, που χαλούν τα περισσότερα στο φαγητό, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα είδη ένδυσης".

    [03] Παράνομες ελληνοποιήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "συγκλονιστικά και αδιάσειστα στοιχεία για το εκτεταμένο όργιο των παράνομων μεθοδεύσεων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου για να κρατηθεί στην εξουσία, αποκάλυψε χθες η Νέα Δημοκρατία δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα πολύμηνης έρευνας".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "την άμεση εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από κάθε παράνομη ελληνοποίηση εζήτησε χθες η Νέα Δημοκρατία που ολοκλήρωσε τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Μετά την ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής υπεγράμμισε χθες ότι η εκκαθάρισις αυτή πρέπει να γίνη από ειδική Ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "έναν ογκώδη φάκελο με συγκλονιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν την εκτεταμένη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Απριλίου έφερε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι για το μείζον αυτό θέμα 'θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής'".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "'άνθρακες ο θησαυρός' των καταγγελιών της Νέας Δημοκρατίας για νοθεία στις εκλογές του Απριλίου λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσίασε κανένα σοβαρό στοιχείο που να πιστοποιεί παραβίαση των εκλογικών διαδικασιών. Οι παράτυπες ελληνοποιήσεις αφορούν θέματα διαφθοράς, αλλά όχι στοιχεία εκλογικής νοθείας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί ελληνοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Η ΝΔ κάνει λόγο για αλλοίωση του εκλογικού σώματος, ενώ από τα στοιχεία προκύπτουν περίπου 200.000 διπλοεγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας με έγγραφο προς το υπ. Εσωτερικών, χαρακτήριζε ως εθνικό πρόβλημα το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "σε ένα καλοστημένο σόου για εσωτερική κατανάλωση και κατόπιν εορτής μετατράπηκε η χθεσινή παρουσίαση του πορίσματος της ΝΔ για τη ... νοθεία στις εκλογές. Η πολύωρη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής διαφημίστηκε σαν θησαυρός, αλλά αποδείχτηκε 'άνθρακες'. Το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ έγινε φανερό και από το γεγονός ότι τελικά δεν τόλμησε να θέσει θέμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος".

    [04] Περιουσία Π. Σφηνιά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "δεσμεύονται προσωρινά τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του αείμνηστου αντιπροέδρου της Minoan Flying Dolphin Παντελή Σφηνιά, όσο και της πανέξυπνης πλοιοκτήτριας εταιρίας 'Penim Shippingk Trade' της οποίας εμφανίζετο ως νόμιμος εκπρόσωπος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "κατά της χήρας και των δύο γιων του Παντελή Σφηνιά στράφηκαν δύο τράπεζες, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους έως του ποσού των 4,3 δις. δραχμών. Η απαίτηση των τραπεζών Eurobank και Alpha για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των κληρονόμων του Παντελή Σφηνιά προέρχεται από δύο δάνεια που είχε λάβει ο ίδιος, θέτοντας ως εγγυητή την προσωπική του περιουσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "ανοιχτό 'μέτωπο' ύψους 4,3 δις. δραχμών από δύο Τράπεζες για την οικογένεια του Παντελή Σφηνιά! η σύζυγός του Γιούλη και οι δύο γιοί του, Νικόλαος και Μηνάς, θα κρατηθούν μακριά από τους ... καρπούς της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ισχυρού άνδρα της ελληνικής Ακτοπλοίας, αφού η Δικαιοσύνη εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγορεύοντας κάθε μεταβολή της κληρονομιάς που τους άφησε μετά την αυτοκτονία του στις 29 Νοεμβρίου του 2000".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "τη δέσμευση μέχρι του ποσού των 4,3 δις. δραχμών της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Παντελή Σφηνιά, αποφάσισε με προσωρινή του διαταγή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των τραπεζών Eurobank και Alfa Bank. Ο διευθύνων σύμβουλος των Μινωϊκών Γραμμών από τις δύο τράπεζες είχε πάρει δάνεια συνολικού ύψους 4,3 δις. και οι δύο τράπεζες τώρα με τις αιτήσεις τους ζητούσαν τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της χήρας του Π. Σφηνιά, Γιούλης και των δύο γιών του Νικολάου και Μηνά, ως νομίμων κληρονόμων τους μέχρι του προαναφερόμενου ποσού".

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι "νέες, τρομακτικές και πολύ περίεργες διαστάσεις παίρνει το θρίλερ Σφηνιά, μετά την οικονομική καταστροφή που απειλεί την οικογένειά του. Η προσωρινή διαταγή για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, που προήλθε μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δύο ελληνικών τραπεζών, έχουν αναστατώσει τη χήρα και τα δύο παιδιά του Παντελή Σφηνιά".

    [05] Σύνδρομο Βαλκανίων

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε χθες ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου περιέχουν και άλλα ραδιενεργά στοιχεία, όπως το πλουτώνιο, υποστηρίζοντας όμως ότι η ποσότητα των στοιχείων αυτών είναι τόσο μικρή που δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "κυνικότατη η ηγεσία του ΝΑΤΟ, παραδέχεται τώρα και την ύπαρξη του πολύ περισσότερο επικίνδυνου πλουτωνίου, όπως και του ουρανίου 236, στις ραδιενεργείς βόμβες και τα όπλα του θανάτου, αλλά επιμένει απτόητη στον ισχυρισμό της ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας"...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "μείζον πολιτικό ζήτημα δημιουργείται μετά τις χθεσινές καταγγελίες δύο γνωστών επιστημόνων στη Βουλή ότι αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία η κυβέρνηση γνώριζε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "καινούργιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ, καθώς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία κάνουν λόγο για ύπαρξη μικρών ποσοτήτων πλουτωνίου στα βλήματα που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες αφυπνίζονται και ανήσυχες ζητούν από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να ανοίξουν, επιτέλους, το φάκελο 'ουράνιος θάνατος' και να δώσουν όλα τα στοιχεία. Μετά τη Γερμανία, που έκανε διάβημα προχθές ζητώντας εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την ύπαρξη και πλουτωνίου στις βόμβες (το αμερικανικό Πεντάγωνο το παραδέχτηκε χθες επίσημα, αλλά 'σε μη ανιχνεύσιμη ποσότητα'), η Νορβηγία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ 'για ελλιπή ενημέρωση', η Ελβετία αξίωσε την απαγόρευση τέτοιων όπλων, ενώ η Ρωσία ζητεί κι άλλες έρευνες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "μείζον θέμα δημιουργήθηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά τις χθεσινές καταγγελίες δύο έγκυρων επιστημόνων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση γνώριζε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου".

    [06] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω εξακολουθεί να κινείται η Σοφοκλέους. Η αγορά όπως άλλωστε συνηθίζει από τις αρχές του 2000 δεν μπορεί να διπλώσει ανοδική συνεδρίαση και όσοι ποντάρουν σε γρήγορα κέρδη βγαίνουν άμεσα πωλητές γυρίζοντας τον γενικό δείκτη στο 'κόκκινο'".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "στην αύξηση του ορίου επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΧΑΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, ευελπιστεί, αφενός μεν, να δώσει ισχυρή ώθηση στη δεινοπαθούσα, το τελευταίο διάστημα, χρηματιστηριακή αγορά, αφετέρου δε, να εξασφαλίσει μια νέα, μακροπρόθεσμη δεξαμενή για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων, που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "κινούμενη άμμος η Σοφοκλέους 'γλίστρησε' χθες κάτω από τις 3.200 μονάδες στο Γενικό Δείκτη, καθώς σημείωσε πτώση κατά 0,66%, κλείνοντας στις 3.183,73 μονάδες με χαμηλό όγκο συναλλαγών που έφτασε μόλις τα 38 δις. δρχ. ή 112 εκατ. ευρώ".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    [08] ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλαγές στην κεφαλαιαγορά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φθηνότερα τα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "230 δις "εγκλωβισμένα" σε εταιρίες επενδύσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενημέρωση για εισηγμένες ζητούν οι ξένοι επενδυτές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πιέσεις Χρηματιστών για τους "κόκκινους" κωδικούς".

    [09] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ενθαρρυντικό για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που έχει συναντήσει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου για παρουσιάσεις της ελληνικής αγοράς και των εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό το ερχόμενο δίμηνο, με στόχο τη διάχυση πληροφόρησης ε ξένους διαχειριστές κεφαλαίων στην κρίσιμη περίοδο πριν από την αναβάθμιση της αγοράς τον ερχόμενο Μάιο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 19 January 2001 - 15:53:47 UTC