Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Ομιλία πρωθυπουργού
  • [03] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [04] Απελευθέρωση επαγγελμάτων
  • [05] Δίκτυο υπέρ φτωχών
  • [06] Διαφθορά στο δημόσιο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ενέργεια Η ομιλία του πρωθυπουργού στους νεοεκλεγέντες γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, η δημιουργία δικτύου κατά της φτώχειας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η διαφθορά στο δημόσιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ TΥΠΟΣ (Μήτσης): Τσοχατζόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη φάση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Φακελάκι" όλη η Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με ... μόρια η εξέλιξη στο κόμμα. Σκανδαλίδης: ΑΣΕΠ στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ερευνα: Οι "αμαρτωλές" δημόσιες υπηρεσίες.

    Η ΑΥΓΗ: Αίρεται το τηλεφωνικό απόρρητο!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 150.000 κατώτατες αποδοχές. Σημίτης για καταπολέμηση φτώχειας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Με άκυρα και λευκά εναντίον του πόθεν έσχες...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μισός μισθός σε εισφορές για περίθαλψη, σύνταξη.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν 15 κλειστά επαγγέλματα. Αρχίζει ο διάλογος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οριστικά εκτός του συνεδρίου της ΝΔ Μήτσος και Αντώνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πήραν πίσω το διάταγμα για τους Μικρασιάτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιά επαγγέλματα ανοίγουν για όλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σημίτης: Ζητούνται νέα πρόσωπα. Ανάγκη αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ.

    Εspresso: Αγριεύει το παιχνίδι με τις ροζ φωτογραφίες των ιεραρχών.

    ΕΣΤΙΑ: Γιάννης (Σπράος) και Συντάξεις. Τεράστιες ευθύνες για Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επαναστάτης... με αιτία τη διαφθορά ο κ. Σημίτης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Από το παρελθόν στο μέλλον. Διάλογος για τη μετεξέλιξη ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέο μπούσουλα για το ΠΑΣΟΚ ψάχνει ο Σημίτης.

    ΝΙΚΗ: Αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απελευθερώνεται η εισβολή μεγάλων επιχειρήσεων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Υπόθεση Πάσσαρη:Και ο φρουρός μπήκε Από την Ευελπίδων.

    Η ΧΩΡΑ: Παρακολουθούν τα κινητά μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΣΟΚ: Σημίτης για ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή στην αλλαγή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ελέγχουν τέσσερα στρατόπεδα για ουράνιο-θόριο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εγιναν Ελληνες μόνον για μια μέρα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μήπως αύριο θα είμαστε... Σκοπιανοί;

    [02] Ομιλία πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το σύνθημα για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις και νέες ιδέες έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στους νεοεκλεγέντες γραμματείς των νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την έναρξη επιχείρησης διαλόγου για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους νεοεκλεγέντες γραμματείς των νομαρχιακών και τομεακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ. 'Είναι Κίνημα αλλαγής δεν μπορεί να βασίζεται πάντα στα ίδια πρόσωπα και στις ίδιες ιδέες', τόνισε ο Κ. Σημίτης και υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να αφομοιώσει τις νέες ευαισθησίες που δημιουργούν οι νέες κοινωνικές δυνάμεις και οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται σε όλους τους τομείς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής πενιχρά, μη δυνάμενα να κινητοποιήσουν τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρηματικές δυνάμεις και τη διαπλοκή να αποδυναμώνει τον όποιο δυναμισμό της κυβένρησης, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, τελών υπό συνεχή πίεση, ανέσυρε χθες το χαρτί της πολιτικής ανανέωσης του κόμματός του".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "Μπούσουλα αναζητεί και πάλι ο πρωθυπουργός για το ΠΑΣΟΚ, αλλά η αναζήτηση αυτή συμπίπτει χρονικά με τις 'προτάσεις' για αλλαγές συμβόλων και τις διαπιστώσεις για την 'κουρασμένη γενιά' του `74. Μια διατύπωση του πρωθυπουργού ότι "ένα Κίνημα αλλαγής δεν μπορεί να στηρίζεται πάντα στις ίδιες δυνάμεις και τα ίδια πρόσωπα" έδωσε αφορμή για εκτιμήσεις ότι ο κ. Σημίτης κάλυπτε έμμεσα τα στελέχη που εισηγούνται τις προαναφερόμενες αλλαγές".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "όλο και πιο ανοιχτά, πλέον, κάνει λόγο για την 'αποπαπανδρεοποίηση' του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος κ. Κώστας Σημίτης".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "σε διάλογο για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ κάλεσε ο Κ. Σημίτης τα στελέχη της παράταξης και συνέστησε να μην ανησυχεί κανείς από 'διαφωνίες δυναμικής', αλλά να καταδικάσουν όλοι 'όσες βασίζονται σε προσωπικές φιλοδοξίες', φαινόμενο, που ζήτησε να εξοβελισθεί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "σε νέο κύκλο εσωκομματικών αναταράξεων φαίνεται να εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, μετά το σαφέστατο μήνυμα του Κώστα Σημίτη ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό που διατύπωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Η ΑΘΗΝΑΊΚΗ προσθέτει ότι "νέα 'ήθη και έθιμα' στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού προωθούν Κ. Σημίτης και Κ. Σκανδαλίδης. Απαντώντας χθες στα παράπονα των νεοεκλεγέντων γραμματέων Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών ο γραμματέας του κόμματος υποσχέθηκε μέτρα για ανανέωση και επαναδραστηριοποίηση των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ".

    [03] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    Πρόταση ευρύτατης εμβέλειας Από το ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς και τις δυνάμεις της κοινωνικής αριστεράς στα νέα δεδομένα ζητεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) σχολιάζει επικριτικά τις συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ περί αλλαγής συμβόλων. Είναι "για να βρισκόμαστε σε κουβέντα" και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα, τονίζει. Χαρακτηρίζει υπόθεση της κεντροδεξιάς το κόμμα Αβραμόπουλου και τον κ. Σουφλιά παραδοσιακό στέλεχος του συντηρητικού χώρου.

    [04] Απελευθέρωση επαγγελμάτων

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μείωση των τιμών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αγαθά και αύξηση της απασχόλησης θα προκαλέσει, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η κατάργηση ή η χαλάρωση των κρατικών παρεμβάσεων στη λειτουργία εννέα επαγγελμάτων. Το ΚΕΠΕ μελέτησε περίπου 90 επαγγέλματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θέμα απελευθέρωσης τίθεται για δέκα επαγγέλματα".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "νέα δεδομένα στον επαγγελματικό προσανατολισμό περίπου 220.000 Ελλήνων αναμένεται να προκαλέσουν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ -σε περίπτωση που υιοθετηθούν από την κυβέρνηση- για την απελευθέρωση περίπου 10-15 "κλειστών" επαγγελμάτων.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "στην πλήρη ανατροπή όλων των δεδομένων, που ισχύουν σε δεκάδες κλάδους ελευθέρων επαγγελμάτων, αποβλέπει η έκθεση του ΚΕΠΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και η οποία υποτίθεται πως αφορά τα λεγόμενα "κλειστά επαγγέλματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μείωση της συνολικής ετήσιας επιβάρυνσης από 320 έως 640 δις. δρχ. αναμένεται να προκαλέσει, η απελευθέρωση των 'κλειστών επαγγελμάτων' σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε και δημοσιοποίησε χθες το προεδρείο του ΚΕΠΕ. Πάνω στη μελέτη αυτή, θα βασιστεί η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το θέμα".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "αφετηρία διαλόγου με εκπροσώπους από δεκαπέντε επαγγελματικούς κλάδους, που θεωρούνται κλειστά επαγγέλματα, αποτελεί το πόρισμα του ΚΕΠΕ. Γεγονός είναι ότι η νέα ευρωπαϊκή αντίληψη επιβάλλει να περιοριστεί η κρατική παρέμβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες".

    [05] Δίκτυο υπέρ φτωχών

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Το "Δίκτυο κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού" - βασική επιλογή της ΕΕ - υιοθετείται Από την κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις υπέρ ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Οι υπηρεσίες του "Δικτύου" θα περιλαμβάνουν Από επιδόματα προνοίας ως προγράμματα επαγγελματικής και κοινωνικής εντάξεως".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "Η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, διατυπώνοντας για μια ακόμη φορά το αίτημα για στροφή της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος προς την κοινωνία".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "Το πιο δύσκολο στοίχημα καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση. Να αποδείξει στην πράξη ότι παράγει και υλοποιεί κοινωνική πολιτική, δηλαδή με απλά λόγια νοιάζεται για τους ανθρώπους που τα φέρνουν δύσκολα, για τους φτωχούς αυτού του τόπου, οι οποίοι αποτελούν πλέον μια όψη και της ελληνικής πραγματικότητας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Στην οικονομική ενίσχυση του ποσού των 150.000 δρχ το μήνα σε 500.000 άτομα τα οποία βρίσκονται κάτω Από το όριο της φτώχειας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το μέτρο αυτό θα καθιερωθεί και στη χώρα μας προκειμένου να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους χαμηλόμισθους".

    Η Espresso αναφέρει ότι "Στα τέλη Μαΐου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Φτώχειας και του Αποκλεισμού, στο οποίο ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνονται δυο σημαντικές ρυθμίσεις, που αφορούν την "εθνική σύνταξη" και το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα".

    [06] Διαφθορά στο δημόσιο

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "Διαβρώνεται ο κοινωνικός ιστός Από τη διαφθορά η οποία έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής έχοντας καταλάβει θέση "πέμπτης εξουσίας". Το συμπέρασμα αυτό διετυπώθη Από την πρόεδρο της "Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος" Βιργινία Τσουδερού η οποία επαρουσίασε στοιχεία ερεύνης συμφώνως προς τα οποία το 49% των πολιτών είναι δυσαρεστημένο Από τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ενώ 95% πιστεύει ότι κατά την τρέχουσα περίοδο γίνονται σκάνδαλα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "Διαφθορά... ή αλλιώς η "Πέμπτη Εξουσία". Τα σοφά λόγια του Αριστοτέλη, του αρχαίου φιλόσοφου που διαλαλούσε ότι "σε μια αληθινή δημοκρατία οι πολίτες στοχεύουν στην έντιμη ζωή", φαίνεται να μην έχουν πια καμία απολύτως απήχηση, όταν το 70% και παραπάνω των Ελλήνων πολιτών χρησιμοποιούν το... φακελάκι προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους στους δημόσιους φορείς και όχι μόνο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "Λερναία Υδρα η διαφθορά για το Δημόσιο. Η έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων PROGNOSIS για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια" και παρουσίασε χθες η επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος Βιργινία Τσουδερού, έδειξε ότι το 45% των Ελλήνων έχει δώσει φακελάκι περισσότερο Από μια φορά για να τελειώσει μια δουλειά του στα νοσοκομεία (πρωταθλητές της διαφθοράς), στις πολεοδομίες, στις εφορίες, στις νομαρχίες (άδειες οδηγήσεως) και σε υπηρεσίες που αποφασίζουν για ίδρυση-άδεια επιχειρήσεων".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Θολό το τοπίο... Μετά τον ενθουσιασμό για "επενδυτική έκρηξη" στον ενεργειακό τομέα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολη η έκθεση για 90 "κλειστά" επαγγέλματα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανοίγουν επαγγελματικά μέτωπα. Μελέτη του ΚΕΠΕ: 15 επαγγέλματα χρήζουν άμεσης απελευθέρωσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μέτωπο ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για το ασφαλιστικό. Πρόταση και Από ασφαλιστικές εταιρίες για "δεύτερο πυλώνα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Επενδύσεις 5 τρις στον ενεργειακό τομέα. Σχεδιάζονται Από επιχειρηματικούς ομίλους".

    [08] Ενέργεια

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Πρωτοφανή κινητοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων και επενδυτικών κεφαλαίων προκαλεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία. Ηδη, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για δημιουργία μονάδων συνολικής ισχύος 19.600MW που αντιπροσωπεύουν συνολικές επενδύσεις 5 τρις. δρχ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 22 February 2001 - 17:38:38 UTC