Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Το κραχ στην Τουρκία
  • [03] Δημόσιο
  • [04] Συνταξιούχοι
  • [05] Διαβαλκανική
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Σοφοκλέους Η Διαβαλκανική Σύνοδος στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, οι δείκτες αποδοτικότητας και τα πριμ στο δημόσιο, η καθιέρωση απογευματινής εργασίας σε εφορίες και νομαρχίες, η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ και το κραχ στην Τουρκία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Από κόσκινο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χάος με τις συντάξεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΔΙΑΣωση ζητούν οι συνταξιούχοι. "Βραχυκύκλωσαν" οι συντάξεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φιάσκο με τις συντάξεις. Απλήρωτοι έμειναν οι δικαιούχοι

    Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση της Κομισιόν για τη σωτηρία του Σχοινιά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δουλειά για 14.000 ανέργους. 4 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταργούνται 600 πιστοποιητικά. Απλουστεύονται 800διαδικασίες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χωρίς σύνταξη τα Κούλουμα.

    ΕΘΝΟΣ: Πριμ στο δημόσιο.Πως θα γίνεται αξιολόγηση υπαλλήλων-υπηρεσιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ομογένεια: Τι ζητούν οι βάρβαροι Από την Μακεδονία μας;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανω-κάτω μισθοί και επιδόματα ενώ ανακοινώθηκαν και μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι δείκτες για τα "πριμ" στο Δημόσιο.

    Εspresso: Παρακολουθούν όλα τα κινητά τηλέφωνα με νέο μηχάνημα.

    ΕΣΤΙΑ: Συγγνώμη για το Μετρό. Η ματαιωθείσα γραμμή προς το ΟΑΚΑ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το κραχ στην Τουρκία απειλεί με ανατροπές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απλήρωτοι συνταξιούχοι. Θα δοθεί λύση μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θα το πληρώσεις. Αγριος καυγάς Ντόρας με Κώστα Λαλιώτη.

    ΝΙΚΗ: Ο Γιωργάκης κέρδισε Βενιζέλο. Μπλόκαρε το θέμα της γενοκτονίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τρόμο-νόμος: Στόχος ο περιορισμός λαϊκών δικαιωμάτων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γράμμα Από τη φυλακή: Δεν υπήρχε ασφάλεια.

    Η ΧΩΡΑ: Πως θα πάρετε τις συντάξεις Από το ΙΚΑ στην ώρα τους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 25.000 συνταξιούχοι έμειναν απλήρωτοι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατά της βαρβαρότητας η Γαλλία αλλά η Ελλάδα ΥΠΕΡ

    [02] Το κραχ στην Τουρκία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Η οικονομική κρίση στην Τουρκία επηρέασε και το Ισραήλ, ενώ στην Αθήνα ανησυχούν μήπως η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας διαμορφώσει συνθήκες μετακίνησης πληθυσμών προς την Ελλάδα ή αποτελέσει βάση δυναμικής δράσης στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πληττόμενων λαϊκών τάξεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "περισσότερο από 28% της αξίας της έχανε χτες το απόγευμα η τουρκική λίρα, κάνοντας τους φτωχούς της γειτονικής χώρας ακόμη φτωχότερους, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του νομίσματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει προσλάβει η οικονομική κρίση που προκάλεσε η διαμάχη του Τούρκου προέδρου, Αχμέτ Σεζέρ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η κυβέρνηση της Αγκυρας αποφάσισε χθες να εγκαταλείψει τον μηχανισμό ελέγχου των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που εφάρμοζε από τα τέλη του 1999 η Κεντρική Τράπεζα της χώρας κατ' επιλογήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που δανειοδότησε την Τουρκία με περισσότερα από τέσσερα τρισεκατομμύρια δραχμές, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να 'κάνει βουτιά' 32%".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "η λέξη 'χάος' δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Ο καυγάς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον πρόεδρο Σεζέρ οδήγησε την οικονομία της χώρας στο χείλος της καταστροφής, ενώ αμφίβολο παραμένει κατά πόσον τα επείγοντα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα αποδώσουν καρπούς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η απειλούμενη κατάρρευση του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξε ότι το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας δεν είναι μόνο πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά αφορά όλη την οικονομία, όπως λένε επιχειρηματικοί κύκλοι, οι οποίοι θεωρούν ότι αν η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και της υλοποίησης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί, θα πετύχει να σταθεροποιήσει την οικονομία κινούμενη από άλλους δρόμους".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων έξι ετών στην Τουρκία ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ εγκατέλειψε μια σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ ενοχλημένος από την κριτική που άσκησε ο τελευταίος στην κυβέρνηση για την αποτυχία της να καταπολεμήσει τη διαφθορά".

    [03] Δημόσιο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "σε στενή παρακολούθηση θέτει η κυβέρνηση όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, υιοθετώντας την τακτική 'του καρότου και του μαστίγιου'. Στην επαγγελματική δραστηριότητα των δημόσιων υπαλλήλων μπαίνουν δείκτες αποδοτικότητας, οι οποίοι θα συνδυαστούν με την καθιέρωση των πριμ παραγωγικότητας για όσους επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην εργασία τους και επιβολή αυστηρών ποινών, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στην απόλυση, για τους παραβάτες".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "το νομοθετικό πλαίσιο, που θα επιστρέψει την καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του. Ενα ολοκληρωμένο σύστημα, με βάση το οποίο θα βαθμολογείται η αποδοτικότητα των υπηρεσιών και των στελεχών τους ετοίμασαν η υπουργός Βάσω Παπανδρέου και οι συνεργάτες της. Η εφαρμογή του αρχίζει, το αργότερο, τον προσεχή Ιούνιο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "Στις 5 Μαρτίου ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του απογευματινού ωραρίου στις υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα τεθεί σε ισχύ στις εφορίες Χολαργού, Γλυφάδας, Πειραιά, Περιστερίου, στο ΤΕΒΕ, στον ΟΓΑ και τη νομαρχία Δυτικής Αττικής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, που αναγκάζονται να συγκεντρώσουν ένα ολόκληρο πάκο από δικαιολογητικά για να πάρουν ένα έγγραφο από το Δημόσιο, προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με ειδικούς δείκτες θα βαθμολογούνται οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπάλληλοι, για να δικαιούνται το πριμ παραγωγικότητας. Η κρίση θα γίνεται από ειδικούς αξιολογητές, από την υπηρεσία, αλλά και από τους πολίτες. Θα ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ο χρόνος ανταπόκρισης, η ικανοποίηση των παραπόνων και η χρήση των νέων τεχνολογιών".

    [04] Συνταξιούχοι

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "μετ' εμποδίων άρχισε χθες η εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής των συντάξεων του ΙΚΑ μέσω τραπεζών, με αποτέλεσμα περίπου 28.000 συνταξιούχοι του ιδρύματος να μην εισπράξουν τη μηνιαία σύνταξή τους!!"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρώτη ημέρα πληρωμής των συντάξεων του ΙΚΑ με το νέο σύστημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να μείνουν απλήρωτοι και να καταδικαστούν σε υποχρεωτική ... νηστεία εν όψει Σαρακοστής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "πάλι στις ουρές μπήκαν από χθες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ για να πάρουν τη σύνταξή τους. Αυτή τη φορά στις τράπεζες μέσω των οποίων υποτίθεται θα εξυπηρετούνταν γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρίες. Ομως, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν πήραν τη σύνταξή τους, γιατί οι τράπεζες αποδείχθησαν ανέτοιμες και το σύστημα δεν λειτούργησε".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ότι "με άδεια χέρια επέστρεψαν από τα τραπεζικά υποκαταστήματα περίπου 25.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, χθες πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος καταβολής των συντάξεων του Ιδρύματος μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ!".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "με προβλήματα ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμών των συντάξεων από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Περίπου 25.000 συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, προσήλθαν την Πέμπτη στα τραπεζικά καταστήματα που είχαν επιλέξει για την καταβολή των συντάξεών τους, ωστόσο ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχαν πιστώσεις στους λογαριασμούς τους ή -στη χειρότερη περίπτωση- ότι δεν υπήρχε καν λογαριασμός στο όνομά τους".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "θύματα του νέου συστήματος έπεσαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ: πάνω από 25.000 δεν πήραν τις συντάξεις τους γιατί δεν ταίριαζαν τα μηχανογραφικά τους με εκείνα των τραπεζών!".

    [05] Διαβαλκανική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η διαδήλωση σωματείων απόδημων Σκοπιανών που είναι προγραμματισμένη για σήμερα είναι ενδεικτική των αντιστάσεων που υπάρχουν για το ενδεχόμενο αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας. Η συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Γκεοργκιέφσκι κατέληξε απλή ανταλλαγή αβροτήτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνεί ότι "παρ' ότι διαφορετικά μηνύματα επιχειρούσε να δίνει συνεχώς η κυβέρνηση διαψεύδοντας ακόμη και όσοι κύκλοι της διέρρεαν τις προηγούμενες εβδομάδες για εξελίξεις περί το όνομα των Σκοπίων, παρότι ακόμη και μέχρι χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας τόνιζε περίπου ότι δεν τρέχει τίποτε ή δεν θα τρέξει τίποτε στο θέμα, το απόγευμα άλλα μαντάτα προέκυψαν. Στην προγραμματισμένη άτυπη μεν, ουσιαστική δε συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και ΦΥΡΟΜ στα Σκόπια στο περιθώριο των εργασιών της Διαβαλκανικής (συγκαλείται αύριο) συζήτησαν για το όνομα "για λίγο" όπως αμφότεροι υποστήριξαν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "μέσα σε ένα τεχνητό ή όχι -άγνωστο-, αλλά πάντως περίεργο και επικίνδυνο κλίμα έντασης με τους Αλβανόφωνους στα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο, άρχισε χθες στη γειτονική χώρα η διαβαλκανική διάσκεψη, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στο θέμα του ονόματος, πάντως, η υπόθεση μπορεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο με την Αθήνα, αλλά, όπως φαίνεται, θα χρειαστεί κι άλλον χρόνο...".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "το θέμα του ονόματος των Σκοπίων εξετάστηκε εν συντομία κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη και ομολόγου του των Σκοπίων κ. Λ. Γκεοργκιέφσκι χθες στα Σκόπια. Οπως ετόνισαν και οι δύο πρωθυπουργοί έχει διαπιστωθή ότι θα πρέπει να λήξη το πρόβλημα αυτό το συντομώτερο δυνατόν αλλά προς το παρόν οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν και να συνεχίσουν να διεξάγονται στη Νέα Υόρκη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "αρκετά υποβαθμισμένο κράτησαν το θέμα της διευθέτησης του ονόματος οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και FYROM Κ. Σημίτης και Λ. Γκεοργκίεφσκι μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στα Σκόπια, επικεντρώνοντας τις δηλώσεις τους στην αναγκαιότητα να λήξει το θέμα".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέοι δρόμοι για τις τράπεζες. Μετά τη σημαντική μείωση του spread λόγω της πτώσης των επιτοκίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "195 μετοχές με κέρδη, τζίρος 63 δις. Ενδοσυνεδριακή διόρθωση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τουρκικό ντόμινο για ευρώ και ομόλογα. Οι αναλυτές προβλέπουν τώρα ότι θα σπάσει πάλι το 0,90 με το δολάριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εμπλοκή στον επιμερισμό των ζημιών Από Αμοιβαία. ενώ οι ΑΕ δεν μπορούν να συντάξουν ισολογισμό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "4 τρις Από ξένους ενόψει επίσημης αναβάθμισης. Η UBS Warburg προβλέπει μαζικές τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους".

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Νέα ώθηση θα δώσουν στη Σοφοκλέους οι μαζικές τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων και η εγκατάσταση διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, οι οποίοι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας θυγατρικές εταιρίες και υποκαταστήματα στην Αθήνα. Σε ειδική έκθεσή της η UBS Warburg εκτιμά ότι στους προσεχείς μήνες θα εισρεύσουν στη Σοφοκλέους 10-12 δις. δολάρια (περίπου 4 τρις. δρχ) Από διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια και εταιρίες asset management.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 February 2001 - 20:17:58 UTC