Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μέτρα κατά της φτώχειας
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Μπούς
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Γ' ΚΠΣ

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/2001

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η αντιπαράθεση για τις πηγές χρηματοδότησης μέτρων κατά της φτώχειας, η πτώση στο Χρηματιστήριο και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπούς είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΑΡΜΑτώνεται η Τουρκία.Ο "Α.Τ." αποκαλύπτει απόρρητα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εισαγγελέας για την απάτη! Πλήρης εξευτελισμός Ρέππα – ΕΣΡ με επέμβαση της Δικαιοσύνης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΑΛΤ ο Μπούς είναι εδώ. Δεν άφησαν βουλευτή να μπει στο Κοινοβούλιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι αλλαγές στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

    Η ΑΥΓΗ: "Μαύρη τρύπα" στο ΠΑΣΟΚ. Πλασματικός αποδεικνύεται ο προϋπολογισμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απογείωσε ο Βερελής το νέο αεροδρόμιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ολοι μαζί" ... καβγαδίζουν! Ο "εσωτερικός εχθρός" η χειρότερη απειλή για την κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαπί – END στο κάπνισμα. Ελπίδες για οριστικό κόψιμο του καπνίσματος.

    ΕΘΝΟΣ: Αρχισε η μάχη κατά της φτώχειας ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λίγα ψίχουλα "αγάπης" στους νεόπτωχους Ελληνες. Προκειμένου να διασωθεί το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, 200 δις στο δίκτυο της φτώχειας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκθεση ντοκουμέντο της πρεσβείας μας στην Αγκυρα. Αποκαλύπτει τις τουρκικές κινήσεις- βλέψεις σε Ρόδο – Κω.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Πώς διασφαλίζονται τα ώριμα δικαιώματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αρπάξτε το μήνυμα. Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος υπέρ μείωσης εξοπλισμών.

    Espresso: Για πρώτη φορά υπουργός ζητάει ... ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις, νηπιαγωγείο! Υπουργοί παιδιαρίζουν με την εθνική άμυνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε Συμπληγάδες η Οικονομία. Η αιφνίδια κρίση στις διεθνείς αγορές επιδεινώνει δραματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ελεύθερη πτώση στη Σοφοκλέους. Αρνητικό ρεκόρ διετίας στο Χρηματιστήριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ: 600.000 επισκέπτες κατέκλυσαν το αεροδρόμιο. Από σήμερα αυστηρά μέτρα της τροχαίας.

    ΝΙΚΗ: Βουτιά στη μαύρη τρύπα. Χρεοκοπία Γιάννου – Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι αύριο στην Ομόνοια στο κεντρικό συλλαλητήριο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Υπουργοί – στελέχη – λαός επιμένουν: Βγάλε τώρα το χαρτί του ανασχηματισμού!

    Η ΧΩΡΑ: Πράσινοι πύραυλοι κατά του Σημίτη! Σε αποσύνθεση η κυβέρνηση, ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα δύο η κυβέρνηση. Στα "χαρακώματα" Γιάννος και Ακης για την περικοπή αμυντικών δαπανών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χωρίς φαγητό οι φοιτητικές εστίες. Εκοψαν και το ζεστό νερό Από τους οικότροφους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ξαναμοιράζουν ρόλους στη ΝΔ. Παρασκηνιακές διαμάχες για την εσωκομματική εξουσία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Βουλγαρία δεν έχει εθνικές βλέψεις στα Βαλκάνια.

    [03] Μέτρα κατά της φτώχειας

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "μέσα σε κλίμα που χαρακτηρίζεται Από αντιπαραθέσεις και προσωπικές αντιδικίες κυβερνητικών στελεχών, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξαγγέλλει αύριο το πρώτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων διενέξεων ανάμεσα στο Γ. Παπαντωνίου και τον Α. Τσοχατζόπουλο για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει αύριο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η μείωση των κονδυλίων για τα όπλα αποδεικνύεται ότι δεν εξυπηρετεί κάποια αναθεώρηση επί το κοινωνικότερο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά είναι εξαναγκαστική λόγω των προβλημάτων εκτέλεσης που εμφανίζει ο προϋπολογισμός, που ολοένα και αποκαλύπτεται υπεραισιόδοξος ή και πλασματικός. Πάντως ο Κ. Σημίτης επιμένει στα επικοινωνιακά τρυκ και αύριο θα ανακοινώσει τα φτωχά μέτρα κατά της φτώχειας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "ολοι εναντίον όλων τώρα στο ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα του κόμματος Κ. Σκανδαλίδη να εκλιπαρεί τους "ακροβολιστές" να ... "παύσουν πυρ" διότι με τους καβγάδες, την κριτική και τις κατηγορίες που εκτοξεύουν ανεξέλεγκτα προς κάθε κατεύθυνση άρχισαν – όπως επισημαίνει- να εμφανίζουν εικόνα "διαλυμένου στρατεύματος". Και αυτή η εικόνα – του "διαλυμένου στρατεύματος" – εμφανίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ένα μόλις 24ωρο πριν Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλει τα "φιλολαϊκά μέτρα" κοινωνικής πολιτικής".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει και θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα πολιτικά προβλήματα που συνδέονται όπως πιστεύει, με την περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έστειλε καθαρά χθες ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει τις κοινωνικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής με την προετοιμασία "πακέτου" 1,1 τρις δρχ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "τεράστια ερωτηματικά για την πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την άμυνα αλλά και την εξωτερική πολιτική δημιουργεί η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα προς το υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν είναι τίποτα παραπάνω Από ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν ο Ελληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα, η ετήσια έκθεση-απολογισμός της εκεί πρεσβείας μας δίνει το στίγμα παραμονής της γειτονικής χώρας στις αξιώσεις της και υλοποίησης νέων αναθεωρητικών σχεδιασμών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ετοιμάζεται να εκδράμει αύριο στην Αγκυρα, με στόχο τη συντήρηση της εικόνας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα, προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στην ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά επισημαίνει ότι η Αγκυρα αρχίζει να καλλιεργεί το έδαφος, για να προβάλει θέμα τουρκικής μειονότητα στη Ρόδο και την Κω".    

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η ύφεση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κατά τη διάρκεια του 2000 είναι το αντικείμενο αναλυτικής έκθεσης της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, με ιδιαιτέρως σημαντικές επισημάνσεις για την περαιτέρω πορεία της διαδικασίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Αγκυρα παρενέβη χθες στην ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για τις περικοπές των αμυντικών δαπανών. Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Τσακμάκογλου χαρακτήρισε θετικό το μήνυμα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για τη μείωση των αμυντικών δαπανών αλλά ανακίνησε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "το ερώτημα "πόσο ακόμη δρόμο προς τα κάτω έχει η αγορά" διακατέχει πλέον τους επενδυτές αλλά και τους φορείς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την αναμενόμενη πτώση του Γενικού Δείκτη κάτω Από τις 3.000 μονάδες".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "οι πλέον αισιόδοξες απόψεις των οικονομικών παρατηρητών, ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έλαβαν χθες την πανηγυρικότερη επαλήθευσή τους. Αρνητικό ρεκόρ διετίας σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "χωρίς καμμία αντίσταση το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε χθες το "ψυχολογικό οχυρό" των 3.000 μονάδων, με τον γενικό δείκτη των τιμών των μετοχών να καταγράφη την χαμηλότερη τιμή του Από τα τέλη του 1999, διασπώντας πτωτικώς και το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημείο για το 2000, δηλαδή τις 2.985 μονάδες".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι " δεν μας έφταναν τα δικά μας βάσανα, περνάμε τώρα και το λούκι των ξένων αγορών που πέφτουν σαν τούβλα. Κι εμείς όμως δεν πήγαμε πίσω, για να αποδείξουμε περίτρανα ότι συμπαραστεκόμαστε στις σφαλιάρες που τρώνε οι σύμμαχοί μας, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Τελικό αποτέλεσμα χθες για τη Σοφοκλέους -2,16% και ο Γενικός Δείκτης στις 2.966,6 μονάδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "δεν άντεξε τελικά, χθες το φράγμα των 3.000 μονάδων στις πιέσεις που εκδηλώνονταν εδώ και ημέρες και η Σοφοκλέους βρέθηκε κάτω Από τα επίπεδα που πολλοί χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούσαν ως ισχυρό σημείο στήριξης".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ασφυξία στη Σοφοκλέους χθες με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει σημαντική πτώση 2,16% σπάζοντας και το φράγμα των 3.000 μονάδων".

    Η Espresso επισημαίνει ότι "σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε χθες το ψυχολογικό φράγμα των 3.000 μονάδων, χωρίς οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης. Μετά το μέσο της χθεσινής καταστροφικής για το ΧΑΑ, συνεδρίασης της αγοράς της οδού Σοφοκλέους οι πιέσεις στις μετοχές των τηλεπικοινωνιών εντάθηκαν με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να γονατίσει υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις 2.966,65 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,16% καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ διετίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τα βαριά μαύρα σύννεφα της αβεβαιότητας και των προβληματισμών συσσωρεύονται εκ νέου πάνω Από τη Σοφοκλέους, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες διεθνείς αγορές βιώνουν το σύνδρομο της απαισιοδοξίας".

    [06] Μπούς

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "απόλυτα ασφαλής ανέφερε ότι αισθάνεται στην Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, διαψεύδοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις Κασσάνδρες που κατά καιρούς εμφανίζουν τη χώρα μας ως "άντρο" της εγκληματικότητας".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "εκ του ασφαλούς ως τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζόρτζ Μπους θέλησε να δώσει την εικόνα ενός ανθρώπου που υπεραμύνθηκε της δίκαιης λύσης του Κυπριακού, αλλά συνάντησε, όπως είπε, την αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας. Χτες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κ. Καραμανλή, τον Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "μια άγνωστη πτυχή της πορείας επίλυσης του Κυπριακού αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (και πατέρας του νυν προέδρου των ΗΠΑ) Τζόρτζ Μπούς κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ως πρόεδρος τότε των ΗΠΑ, ο Τζόρτζ Μπούς είχε προαναγγείλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Κατά τις χθεσινές συναντήσεις του δεν ανέλαβε δεσμεύσεις (είναι άλλωστε πρώην), αλλά δεν εφείσθη ευχάριστων λόγων προς κάθε κατεύθυνση".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σύγχυση Από τις διαφωνίες στην κυβέρνηση. Στην οικονομική πολιτική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί "έσπασαν τα φρένα" στα Χρηματιστήρια. Τι λένε οι διεθνείς αναλυτές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το ΧΑΑ παραδόθηκε στη δίνη των ξένων αγορών. Βαρύ το κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική. Οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ναι σε όλα τα έργα μεταφορών Από την ΕΕ. Κονδύλια 3,3 τρις. Από το Γ' ΚΠΣ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Το φάντασμα του κραχ τρομοκρατεί τις αγορές. Μεγάλη βουτιά σε Ευρώπη, Wall, Nasdaq".

    [08] Γ' ΚΠΣ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Εργα ύψους 3,3 τρις. δρχ ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Αττικής, το τραμ της Αθήνας, τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, καθώς και δέκα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης που καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελλάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 4 April 2001 - 16:46:01 UTC