Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Διεθνείς εξελίξεις στην Αθήνα
  • [04] Πανωτόκια
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Μυστικό δείπνο
  • [07] Μέτρα κατά φτώχειας
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/04/2001

    Τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας, η συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια, οι σημαντικές εξελίξεις στην Αθήνα για Μεσανατολικό-Βαλκάνια και το δείπνο 20 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πράσινη ανταρσία για τα πανωτόκια. "Σφήνα" δεκαοκτώ βουλευτών στον Σημίτη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Να φύγει ο Σημίτης και να έλθει ο ... Γιωργάκης! 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε δείπνο ζητούν την αποπομπή του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μοναξιές ... Γιάννος: Εγώ και ο Σημίτης μείναμε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εχρίσθη διάδοχος ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε μυστικό δείπνο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανταρσία στη Βουλή για πανωτόκια. 20 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατάθεσαν ξεχωριστή τροπολογία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Περιμένοντας τον Μεσσία! Καραμανλής και Σουφλιάς παζαρεύουν τα ιμάτια της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΙΧ για όλους με τα νέα φτηνά δάνεια. Μειώνονται τα επιτόκια και αυξάνονται οι δόσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Μεγάλο κόλπο σε βάρος αγροτών. Επιδοτήσεις πολλών δις.σε χέρια τρίτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΙΜΙΑ Νο 2 ετοιμάζουν οι Τούρκοι. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι πολεμικά της Αγκυρας εισβάλλουν συνεχώς στην "γκρίζα ζώνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απελπιστικά μόνοι. Ομολογία - σοκ του Γιάννου Παπαντωνίου προκαλεί νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανασχηματισμός χωρίς τον Ακη. Κυβέρνηση: Ο Σημίτης τον εξουδετερώνει με τη μέθοδο ... Αρσένη. Τον στέλνει στο υπ. Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξελίξεις στην Αθήνα. Συμφωνία για νέο διάλογο Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Espresso: Κόρη του Δάκη η Σταρ Ελλάς! Εβελίνα Παπαντωνίου.

    ΕΣΤΙΑ: Σχεδιάζει ανασχηματισμό. Κρίσιμη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οσο-όσο το 15% του ΟΤΕ λόγω μαύρης τρύπας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ποιά μέτρα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομάδα κρούσης για ταξί, αλκοτέστ, παρκαδόρους. Ειδικό Σώμα της Τροχαίας.

    ΝΙΚΗ: Περικόπτεται ο Σημίτης. Θέμα ηγεσίας από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στην Ομόνοια το συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σήμερα στο υπουργικό: Το πάει για ... Κόντρα!

    Η ΧΩΡΑ: Τρώνε τον Σημίτη σε μυστικούς δείπνους. Εμεινε μόνος με τον Γιάννο ο πρωθυπουργός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ψάχνει παρέα ο Γιάννος. "Πολλές φορές αισθανόμαστε μόνοι με τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πρυτάνεις: "Μη μας αγνοείτε!". Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φεύγει ο Ακης μετά το ΚΥΣΕΑ. Αν δεν γίνουν δεκτές οι εναλλακτικές προτάσεις για το εξοπλιστικό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα και έξω ο Γ. Παπανδρέου.

    [03] Διεθνείς εξελίξεις στην Αθήνα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "θετικές εξελίξεις στα μεγάλη διεθνή προβλήματα της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα, στο περιθώριο της συνάντησης του "Εκόνομιστ". Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να ξαναρχίσουν το διάλογο, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η λύση για τους ομογενείς του των Βαλκανίων δεν είναι η Μεγάλη Αλβανία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "φως στο τέρμα του τούνελ της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, προσκεκλημένος του διεθνούς συνεδρίου του "Εκόνομιστ" ωστόσο η βία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με συμφωνία για την επανάληψη των συνομιλιών στον τομέα της ασφάλειας, σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, κατέληξαν χθες στην Αθήνα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του "Εκόνομιστ" κατόπιν διαμεσολάβησης του Χ. Σολάνα. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας χαρακτήρισαν ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι η συμφωνία επετεύχθη στην Ελλάδα".

    [04] Πανωτόκια

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στην τροπολογία που τέθηκε προς συζήτηση με πρωτοφανή κοινοβουλευτική διαδικασία αντιτάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλων των τάσεων αλλά πρωτίστως της αντιπολίτευσης, με συνέπεια να είναι ορατό το ενδεχόμενο καταψήφισής της κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί κατά πάσαν πιθανότητα σήμερα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ψηφοφορία για την προτεινόμενη ρύθμιση για τα πανωτόκια, μετά την χθεσινή διαφοροποίηση 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις μικρές τροποποιήσεις που ηναγκάσθη να επιφέρη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η τροπολογία-παρωδία για τα ληστρικά πανωτόκια που έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες δανειολήπτες καθώς η συζήτησή της άρχισε χθες στη Βουλή. Ο Γιάννος Παπαντωνίου μπροστά στο κλίμα γενικής κατακραυγής, αφού 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν δική τους πρόταση, ενώ συνολικά 61 μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας ζήτησαν το λόγο, άρχισε να εκβιάζει λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "εν μέσω αντεγκλήσεων που είχαν τόσο κυβερνητική όσο και αντιπολιτευτική προέλευση ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, η συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση των πανωτοκίων. Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται σήμερα με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αφού 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν χθες με τη μορφή της ευνοϊκότερης τροπολογίας για τους δανειολήπτες, την αντίθεσή τους με την υπουργική ρύθμιση, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο και να την καταψηφίσουν".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε δεινή πολιτική θέση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Η εσωκομματική κόντρα που έχει ξεσπάσει και που συμπερασματικά οδηγεί σε κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις προκαλεί δυσλειτουργία και στις κοινοβουλευτικές υποθέσεις της κυβέρνησης με αποτέλεσμα κάθε φορά στο άκουσμα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή η αγωνία να κορυφώνεται. Χθες η κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων καθώς 18 βουλευτές του κόμματος διαφώνησαν με το περιεχόμενο νέας (της τρίτης στη σειρά) τροπολογίας για τη ρύθμιση των πανωτοκίων".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "η Αγκυρα όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει τα Ιμια και τη συγκεκριμένη κατά την ίδια "γκρίζα ζώνη" αλλά φροντίζει συνεχώς να πιστοποιεί την ένοπλη παρουσία της εκεί μέσω σκαφών της με παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων, παρενοχλήσεις ελληνικών περιπολικών ή άλλων πλοίων, συνοδεύοντας μάλιστα την έργω επιβεβαίωση των αξιώσεών της με διαβήματα προς την Αθήνα σε βαθμό ώστε : Να εγείρονται ανησυχίες, ειδικά καθόσον η Τουρκία βρίσκεται σε περίοδο κρίσης και συνηθίσει τις κρίσεις της να τις "εξάγει" υπό μορφή εκρήξεως προς τους γείτονές της περί δημιουργίας Ιμίων ΙΙ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει για ελληνοτουρκική προσέγγιση θα ευοδωθούν εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στην Αγκυρα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αναχρονιστικά χαρακτήρισε "τα παιχνίδια με τις μειονότητες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "σε πεδίο εσωκομματικού ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται η πολιτική της χώρας έναντι της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα όχι απλώς συντηρεί τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, αλλά προετοιμάζεται να εγείρει νέα θέματα, όπως για παράδειγμα μειονοτικό στη Ρόδο και στην Κώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πρεσβείας μας στην Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Η συζήτηση για τη μείωση των εξοπλισμών αναμένεται να είναι το νέο πυροτέχνημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης η οποία όπως αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της έκθεσης της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα δεν υπήρξε ποτέ".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση για περιστολή των αμυντικών δαπανών είναι αποτέλεσμα εξελίξεων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - εξελίξεων που επιτρέπουν πλέον διαφορετική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων".

    [06] Μυστικό δείπνο

    H Espresso υποστηρίζει ότι "βουλευτές του Κινήματος σε μυστικό δείπνο δεν "έφαγαν" μόνο τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους αλλά και ...ψήφισαν νέο αρχηγό. Τα μυστικά γεύματα των βουλευτών που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να έχουν γίνει της μόδας τους τελευταίους μήνες αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάποιοι φέρεται πως παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για το αύριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "το νέο και άφθαρτο πρόσωπο που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, αναζητούν, πλέον ιστορικά και νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Βλέποντας την κατρακύλα στην οποία οδηγείται το κυβερνών κόμμα, 20 και πλέον βουλευτές του Κινήματος με πρωτοβουλία του κ. Γ. Χαραλαμπόπουλου και του κ. Κάρολου Παπούλια, συναντήθηκαν σε ταβέρνα για να συζητήσουν το ότι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "σε ανατροπή των έως τώρα συσχετισμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οδηγούν πλέον οι "κονταρομαχίες" των πρωτοκλασάτων στελεχών του, οι οποίες πέρα από το ότι εντείνουν τη φημολογία για άμεσο ανασχηματισμό και απειλούν με διάλυση το κόμμα, προκαλούν και τη δυσφορία της κοινοβουλευτικής βάσης, μέρος της οποίας αναζητά εναλλακτικές λύσεις ηγεσίας στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Το συμπέρασμα αυτό απορρέει από το προχθεσινοβραδινό δείπνο περίπου είκοσι βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "αμφισβητούν ευθέως τον πρωθυπουργό και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε "μυστικό δείπνο" προβλήθηκε το όνομα του Γ. Παπανδρέου ως εναλλακτική λύση για να "επανέλθει η ενότητα" στο κόμμα ώστε χωρίς αντιπαραθέσεις να οδηγηθεί το Κίνημα στις εκλογές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει στο "αίμα" του τη διοργάνωση "δείπνων". Μετά το περιβόητο "Δείπνο Χαλανδρίου " που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συνάξεις, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με κύριο θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα".

    [07] Μέτρα κατά φτώχειας

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πολιτική μείωσης των εξοπλισμών. Σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακοινώσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού με χρήματα που προέρχονται, κυρίως, από την περικοπή ή τη μετάθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "Σε 15 προγράμματα υπέρ αναξιοπαθούντων πολιτών αναλύεται το Ενωσιακής συλλήψεως πρόγραμμα "Δίκτυο κατά της φτώχειας", ύψους 500 δις. δρχ, το οποίο σήμερα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Προστιθεμένων των απαιτουμένων για τις αυξήσεις των συντάξεων κονδυλίων και των δαπανών υπέρ του περιορισμού της υπογεννητικότητας, το κόστος των κυβερνητικών κοινωνικών μέτρων ανέρχεται σε 1 τρις. δρχ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "Ο Κ. Σημίτης θα έχει σήμερα την ευκαιρία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας, να απαιτήσει σύμπνοια από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά οι συγκρούσεις στο κυβερνών κόμμα μαίνονται".

    Το ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "Εν μέσω μιας παρατεινόμενης φημολογίας περί ανασχηματισμού και ερήμην ουσιαστικά του Ακη Τσοχατζόπουλου, ξεκινάει σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Κώστας Σημίτης την υλοποίηση των νέων κυβερνητικών προτεραιοτήτων για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και ενίσχυση των κοινωνικών κονδυλίων. Τα μέτρα εναντίον της φτώχειας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι μόνο το πρώτο βήμα".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αδυναμίες και παράπονα... Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λουκάς Παπαδήμος: Εισηγούμαι μείωση επιτοκίων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το νέο στοίχημα του ΟΤΕ. Το σχέδιο μείωσης του ποσοστού του δημοσίου μετά το ναυάγιο του στρατηγικού επενδυτή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντεπίθεση Παπαντωνίου με μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις. Βολές κατά επιχειρηματιών και... κυβερνητικών στελεχών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "ΟΤΕ: Ανοίγει ο δρόμος για Ιντρακόμ και Vodafon. Με τις χθεσινές κυβερνητικές αποφάσεις".

    [09] Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γοργά βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πολιτικής, μέσα όμως σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας. Αυτό είναι το μήνυμα του υπ. Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος σε ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST επιτέθηκε κατά των επικριτών της οικονομικής πολιτικής τόσο σε επίπεδο στελεχών της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση και μερίδας των ΜΜΕ, οι οποίοι, όπως είπε, αγνοούν σκόπιμα την πραγματικότητα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 5 April 2001 - 14:40:58 UTC