Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/04/2001
  • [02] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μέτρα κατά της φτώχειας
  • [04] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Πανωτόκια
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Κοινωνικό κράτος

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/04/2001

    Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φτώχειας και οι αντιδράσεις, η ψήφιση της ρύθμισης για τα πανωτόκια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ψηφοφορία σήμερα για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φτωχά μέτρα για τη φτώχεια. Μισό τρις. για παροχές-συγχωροχάρτι στην κυβερνητική αποτυχία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εξέγερση με καταλήψεις. Εργαζόμενοι-συνταξιούχοι στους δρόμους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καφεδάκια κέρασαν οι λογιστές. Ιδού τα μέτρα..της φτώχειας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το πλαφόν για τις συντάξεις. Θα φτάνουν το 80% του μισθού μαζί με την επικουρική.

    Η ΑΥΓΗ: Μόλις 0,13% του ΑΕΠ το πακέτο για τη φτώχεια!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κραυγή αγωνίας από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Δραματική έκκληση γραμματέων Οργανώσεων του λεκανοπεδίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα διλήμματα του κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός δέχεται συμβουλές, προτάσεις-και πιέσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στον τζόγο οι συντάξεις. Στο Χρηματιστήριο θα παίζοντα τα έσοδα των ταμείων!

    ΕΘΝΟΣ: Ιχνη 17Ν σε "ΒΑΝ". ΙΧ-Μυστήριο στα χέρια της Σκότλαντ Γιάρντ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εξω ο δικέρατος από τα τείχη της Ορθοδοξίας. Θεολόγοι και Κληρικοί βροντοφώναξαν χθες από το Πολεμικό Μουσείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φούσκα οι παροχές. Μόνο τρία τα νέα μέτρα και αυτά με αυστηρές προϋποθέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φτωχά επιδόματα- 57.911 προσλήψεις. Μέτρα Σημίτη: Αξιοπερίεργη η πολιτική της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με 550 δις ρελάνς Σημίτη. Ποιοί τα δικαιούνται, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2002.

    Espresso: Αγωνία για τη ζωή του Στέλιου. "Ο κ. Καρκίνος δεν σέβεται κανέναν" λέει ο γιατρός του.

    ΕΣΤΙΑ: Απόλυτη ασυναρτησία. Πύργος της Βαβέλ η κυβέρνησις Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα μέτρα υπέρ της φτώχειας αφορούν τους ... πάμπτωχους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ενας στους 10 πολίτες ωφελείται. Στόχος ο περιορισμός των ανισοτήτων και η ενίσχυση των αδυναμιών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξοπλίζουν με 600 δις τον πόλεμο κατά της φτώχειας. Εκατοντάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι.

    ΝΙΚΗ: Ανθρακες ο θησαυρός. Ζήσε Μάη μου να δεις ... κοινωνικό πρόσωπο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η Ελλάδα της δουλιάς που αγωνίζεται και αντιστέκεται...

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Θαύμα-θαύμα. Ανακάλυψαν τη φτώχεια! Του χρόνου θα δώσουν...δέκα χιλιάδες με κρατήσεις;

    Η ΧΩΡΑ: Μέτρα φούσκες. Κοροϊδία για τους φτωχούς και χαμηλοσυνταξιούχους οι εξαγγελίες Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πολύ κακό για ψίχουλα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές άπου αφορούν σε μικρό ποσοστό "χειμαζόμενων".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χωρίς έλεγχο το πασχαλινό τραπέζι. Απεργούν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κτηνίατροι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσλήψεις 9.500 στην Πρόνοια.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απάντησε στους εσωκομματικούς αμφισβητίες της πολιτικής του ο πρωθυπουργός.

    [03] Μέτρα κατά της φτώχειας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με νέους πόρους 200 δις. και άλλα 350 δις. δρχ από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αναπτύσσεται το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ακάλυπτη...κοινωνική επιταγή προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους προσυπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "η πολιτική και τα μέτρα για την "κοινωνική αλληλεγγύη", όπως μετονομάστηκε το "δίκτυο κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού" , προκάλεσαν αρκετή απογοήτευση και οδυνηρή έκπληξη στην κοινή γνώμη, αλλά τουλάχιστον έγινε το πρώτο βήμα".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "κοινωνικό πρόσωπο ήταν και πάει", μονολογούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, που αντί....θησαυρού, όπως υποσχόταν η κυβερνητική προπαγάνδα, εισέπραξαν...άνθρακες και αυτούς μάλιστα επί...πιστώσει!".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ασπιρίνες δίνει τελικά η κυβέρνηση στις βαρειά ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και Υγείας Αλ.Παπαδόπουλος επιχειρούν να "ανακουφίσουν" περίπου 300 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "ασάφεια και πληθώρα ερωτηματικών είναι η πρώτη αίσθηση που προκύπτει από την μελέτη του πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής ύψους 550 δις. δρχ για την επόμενη τριετία, που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και παρουσίασαν αναλυτικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "πενιχρή η δέσμη μέτρων καταπολέμησης της φτώχειας που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, απέχει από τις προδοσίες που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και βεβαίως δεν αιτιολογεί την περικοπή των αμυντικών δαπανών, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η στροφή της κυβερνητικής πολιτικής είναι αποτέλεσμα των βαρών της δημοσιονομικής διαχείρισης".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "με 600 δις δρχ για την επόμενη τριετία μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας η κυβέρνηση. Τα μέτρα για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού ανακοινώθηκαν χθες και περιλαμβάνουν κυρίως επιδόματα".

    [04] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ιστορική είναι η σημερινή, τελευταία πριν από το Πάσχα, συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αφού από αυτήν εξαρτάται, τουλάχιστον για μια δεκαετία, ο καταστατικός χάρτης της χώρας:το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "πανηγυρικό χαρακτήρα αποκτά η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, αφού από την έκβαση της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα εξαρτηθούν οι αλλαγές που θα υπάρξουν στον καταστατικό χάρτη της χώρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή μετά από οκτώ μήνες επεξεργασίας, ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας. Κατά τη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση, στην οποία θα παραστούν και θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμα και ο πρωθυπουργός, που καθ?όλη τη διαδικασία έλαμψε δια της ...απουσίας του, αναμένεται να τροποποιηθούν 111 από τις 115 υπό Αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο μέχρι που θα φτάσει τελικά το ασυμβίβαστο ιδιοκτητών ΜΜΕ και εργολάβων ή προμηθευτών του Δημοσίου, δηλαδή αν θα φτάσει μέχρι το βασικό μέτοχο που θέλει το ΠΑΣΟΚ ή μέχρι φυσικού προσώπου που θέλει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νέο Σύνταγμα της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η αντιδημοκρατική διαδικασία, την οποία επέλεξε το ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΝΔ επισφραγίζει σήμερα τη χαμένη ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso αναφέρει ότι "δώρο στον υπουργό Εξωτερικών κάνει ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζέμ λίγο πριν από την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα για συνομιλίες. Οπως είπε, η Τουρκία προτίθεται να εκκαθαρίσει τα ναρκοπέδιά της που βρίσκονται κοντά στον Εβρο. Θέλοντας μάλιστα να τονίσει τη σημασία του θέματος τη χαρακτήρισε "μεγάλη" και "συμβολική".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι " την αναθέρμανση της ελληνοτουρκικής "προσέγγισης" με υποχωρητικές διαθέσεις φιλοδοξεί να προωθήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα στην Αγκυρα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το θέατρο της ελληνοτουρκικής "προσέγγισης' ξεκίνησε και πάλι με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα. Στόχος της επίσκεψης είναι η αναθέρμανση του κλίματος και η δημιουργία ψευδαισθήσεων κινητικότητας, καθώς η όλη διαδικασία έχει ατονήσει το τελευταίο εξάμηνο".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "παρά το ταραγμένο κλίμα που διαμορφώθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Παπανδρέου στην Αγκυρα, ο υπουργός εξωτερικών έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα χτες το απόγευμα όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ. Στόχος είναι η "εμπέδωση του καλού κλίματος" στις διμερείς σχέσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "για "ισχυρή εταιρική σχέση" όχι μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αλλά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μίλησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. Φθάνοντας στην Αγκυρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας ο κ. Γ. Παπανδρέου μετέφερε μήνυμα ειρήνης και φιλίας".

    [06] Πανωτόκια

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με ελάχιστες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών και με εκκρεμές το ερώτημα αν αυτή η τρίτη κατά σειρά την τελευταία διετία, ρύθμιση του ζητήματος των πανωτοκίων θα δώσει λύση, υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "με μικρές διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια. Δυο βουλευτές της πλειοψηφίας οι κκ Ι. Γιαννακόπουλος και Εμμ. Στρατάκης, ψήφισαν "παρών" στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ για την επίμαχη τροπολογία, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου προχώρησε σε σειρά αλλαγών στο αρχικό κείμενο ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "σκληρή δοκιμασία πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι να ψηφιστεί η τρίτη κατά σειρά ρύθμιση Παπαντωνίου για τα πανωτόκια. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούσαν με το περιεχόμενο της τροπολογίας, η επίμαχη ρύθμιση ψηφίστηκε τελικά χθες το πρωί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "δεν αποφεύχθηκαν τελικά χθες οι κυβερνητικές διαρροές κατά τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει η ΝΔ επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των πανωτοκίων. Παρ?όλα αυτά, η Βουλή με 139 ψήφους υπέρ και 123 κατά έδωσε το πράσινο φως στη ρύθμιση για τα πανωτόκια γεγονός προς το οποίο βοήθησαν και οι αλλαγές στις οποίες αναγκάστηκε πιεζόμενος απ’ όλα τα κόμματα, να προχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Με..μέτρο ήρθαν τα μέτρα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι κρύβει το ξέσπασμα της Wall Street".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σύννεφα στην οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προκαταβολή Σημίτη στο κοινωνικό κράτος".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Το χαρτί της αναβάθμισης παίζεται τώρα στη Σοφοκλέους".

    [08] Κοινωνικό κράτος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "εγκρίθηκε, από το υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο για το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, εν μέσω βολών από την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε ότι οι πολιτικές που θα αναπτυχθούν, θα καλυφθούν με πόρους 550-600 δις δρχ περίπου για την τριετία 2002-2004.Το ποσό αυτό δεν εξαντλεί όλους τους πόρους που θα αφιερώσει η κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 6 April 2001 - 15:42:15 UTC