Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [06] ΝΔ-Εσωκομματικά
  • [07] Πληθωρισμός
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Αβραμόπουλος
  • [10] Σεισμοί
  • [11] Ενοπλες Δυνάμεις
  • [12] Κυπριακό
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Χρηματιστήριο

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/04/2001

    Το ασφαλιστικό και ο συντάξιμος χρόνος, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, οι αλλαγές στο δείκτη της Morgan Stanley και οι διεργασίες στη ΝΔ για τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πόσο θα κοστίσει η έξοδός σας. Ακριβότερη κατά πέντε δρχ η βενζίνη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις: όρια ηλικίας, εισφορές και παροχές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: STOP δικαστών στον Αβραμο. Για διάτρητο διαγωνισμό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.068 θέσεις σε σχολεία-αυτοδιοίκηση.

    Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση Στεφανόπουλου για Ασφαλιστικό και φτώχεια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις στις ταχυμεταφορές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δεν θα χρειάζονται δικηγόροι για συμβόλαια έως 30 εκ.δρχ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικόπεδα τα δάση. Με πρόσχημα την προστασία από τις πυρκαγιές.

    ΕΘΝΟΣ: Οι πρώτοι 5.000 μόνιμοι στρατιώτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ευχέλαιο" να μην χτυπήσει ο Εγκέλαδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η Σταύρωση μετά το Πάσχα. Προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχέδιο 5 αλλαγών για τις συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πριμ σύνταξης αντί αύξησης ορίων. Ασφαλιστικό: Προς κίνητρα για παραμονή στην εργασία.

    Espresso: Γιάννης Αϊδινιώτης: Εγώ είμαι στη φυλακή, αλλά...κινδυνεύει η γυναίκα μου από τον Πάσαρη.

    ΕΣΤΙΑ: Να μιλήση ο κ. Σπράος. Τεράστιες ευθύνες για το Ασφαλιστικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαμερίζουν τώρα τα ιμάτια του ΟΤΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αδειάζει η Αθήνα. Εξαντλούνται τα εισιτήρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα όρια ηλικίας για σύνταξη των γυναικών στο τραπέζι. Η επιστολή του υπουργείου στην ΕΕ.

    ΝΙΚΗ: Ολοι κατά του Γιάννου. Αναγνωρίζουν τώρα τις "μαύρες τρύπες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανοιχτή κρατική τρομοκρατία στο λιμάνι.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ασφαλιστικό: Τι λένε οι Αγγλοι. 1 τρις. τον χρόνο έλλειμμα.

    Η ΧΩΡΑ: Χορός από ρίχτερ. Παπαζάχος: μπορεί να είναι προσεισμός τα 5,7R της Κόνιτσας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δέσμευση για "μαχαίρι" στις πρόωρες συντάξεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι 2 τρύπες της Εγνατίας οδού.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διχασμένοι οι Τούρκοι απέναντί μας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγάπη μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων λίγες μέρες πριν από το Πάσχα της αγάπης.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κάνει λόγο για "ολόκληρο το παρασκήνιο για την προσωρινή εκεχειρία στο ΠΑΣΟΚ. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς "νευρικής κρίσης" και απ’ ότι φαίνεται, η κατάσταση αυτή θα εξακολουθήσει να συντηρείται και μετά το Πάσχα, τουλάχιστον έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή, οπότε και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η τετ-α-τετ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Α. Τσοχατζόπουλο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, χτες και ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος φέρεται και ως επικρατέστερος διάδοχος για τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, δεν δίστασε να πει πως γνώριζε την ύπαρξη του δημοσιονομικού προβλήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "στην περίπτωση που κάποιοι υπουργοί αισθάνονται κουρασμένοι ή διαφωνούν με στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού, τότε ας πάνε σπίτι τους γιατί δεν φταίει σε τίποτα ο ελληνικός λαός να πληρώνει το μάρμαρο για τις κόντρες ομάδων και στελεχών στο ΠΑΣΟΚ".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μόλις ένα μήνα μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει και πάλι, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Χθες τον επισκέφθηκε το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ο κ. Στεφανόπουλος φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, επειδή τελικώς τα εξοικονομηθέντα κονδύλια από τους υπερ-εξοπλισμούς δεν κατευθύνθηκαν σε δράσεις κατά της φτώχειας αλλά θα καλύψουν τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "νέα παρέμβαση στην αναμενόμενη μεταβολή του ασφαλιστικού σημειώθηκε χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο. Υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο το νέο προεδρείο της ΓΣΕΕ, τοποθετήθηκε και επί της διαδικασίας του διαλόγου. Εκτίμησε πως για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση δεν πρέπει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει αμέσως τις προτάσεις της".

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ρίζου) προτείνονται "τρεις βασικές αλλαγές: η πρώτη αφορά στα όρια ηλικίας και στο καθεστώς των πάσης φύσεως πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η δεύτερη αφορά στο σύστημα των εισφορών. Η τρίτη αφορά στο ύψος της σύνταξης".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "με 5 βασικά θέματα στην ατζέντα της η κυβέρνηση προωθεί τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το σχέδιο προβλέπει την επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης για τους σημερινούς τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, τη μείωση των αποδοχών και την αναπροσαρμογή των εισφορών. Στο "μενού" του κοινωνικού διαλόγου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και η συγχώνευση των Ταμείων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "κίνητρα παραμονής στην εργασία, με ανάλογη αύξηση της σύνταξης, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει το όριο εξόδου στη σύνταξη, αντί για γενική αύξηση των ορίων ηλικίας, θα δώσει η κυβέρνηση, που προσανατολίζεται σε ήπιες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "τα όρια ηλικίας για σύνταξη των γυναικών θα επανεξετάσει η κυβέρνηση στον επικείμενο διάλογο για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς την ΕΕ. Οι γυναίκες, ασφαλισμένες πριν από το 1993, έχουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και η περίπτωσή τους θα τεθεί προς συζήτηση στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό".

    [05] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τη διαφωνία του με τις απόψεις εκείνων που δεν επιθυμούν την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα εξέφρασε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" στο MEGA ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Ποντίφιξ "δεν πρέπει να συναντήσει δυσκολίας είς την επίσκεψιν μιας χώρας όπου οι καθολικοί είναι μειονότητα". Ο κ. Βαρθολομαίος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Πατριαρχείου της Μόσχας τονίζοντας ότι "εμπλέκει την πολιτική είς τα εκκλησιαστικά πράγματα" ενώ με φαναριώτικη διπλωματία ξεδίπλωσε τις διαφωνίες του με την Ελλαδική Εκκλησία".

    [06] ΝΔ-Εσωκομματικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "φαίνεται ,όπως ότι οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε αναδιάταξη των ισορροπιών σε επίπεδο κορυφής κυρίως μετά την επάνοδο του Γ. Σουφλιά και τη διαφαινόμενη επαναδραστηριοποίηση επώνυμων στελεχών της παράταξης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "με σωρεία επαφών και συζητήσεων, ακόμα και σε επίπεδο "κορυφής" προετοιμάζουν το έδαφος για την εκλογή τους τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ που επιθυμούν να αναδειχθούν αιρετά μέλη του πολιτικού συμβουλίου ή να διεκδικήσουν την ψήφο των μελών της ΚΕ για τη θέση του γραμματέα".

    Σύμφωνα με την Espresso, "ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε μεν αλλά στάθηκε αδύνατο να "γυρίσει" το μανιάτικο κεφάλι του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Ο βουλευτής Πειραιά είναι αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "ανοιχτούς λογαριασμούς γι τη ... μετά το Πάσχα εποχή αφήνουν στη ΝΔ. Καραμανλής, Ντόρας και ... Σουφλιάς! Ο πρόεδρος φέρεται αποφασισμένος να παίξει για τα καλά το 'χαρτί" του γραμματέα, η Ντόρα δείχνει έτοιμη για νέες εσωκομματικές συμμαχίας και ο Γ. Σουφλιάς κάνει ... γύρα απ’ όλους για να αποκαταστήσει σχέσεις στην προσπάθειά του να κάνει κι αυτός παιχνίδι".

    [07] Πληθωρισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ευχάριστη έκπληξη ήταν για το οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 3% από 3,5% το Φεβρουάριο διαψεύδοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 3,3%".

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αμφίσημα και πάντως απογοητευτικά για τους αρχιτέκτονες της "προσέγγισης" Αθηνών-Αγκυρας είναι αποτελέσματα ευρείας δημοσκόπησης στην γειτονική χώρα, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων εξακολουθούν κατά πλειοψηφία να θεωρούν ως μεγαλύτερο εχθρό της Τουρκίας την Ελλάδα".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "τελικώς οι μόνοι που διαμαρτύρονται για τις μονομερείς υποχωρήσεις μας έναντι της Τουρκίας είναι οι αδελφοί μας Κύπριοι. Και εκείνοι βεβαίως δεν αντιδρούν για όλες τις υποχωρήσεις, αλλά μόνον για εκείνες που αμέσως τους θίγουν".

    [09] Αβραμόπουλος

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με προσωρινή διαταγή αναστέλλεται η διενέργεια δημοπρασίας, η οποία θα φόρτωνε το ήδη βεβαρημένο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με εκατοντάδες διαφημιστικές κατασκευές. τρεις (και βάλε...) δημάρχους θα δέσμευε ο κ. Αβραμόπουλος με μια σύμβαση που θα υπογραφόταν τώρα για να τεθεί σε ισχύ το 2003(!) με 10ετή διάρκεια".

    [10] Σεισμοί

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ο Εγκέλαδος κυκλώνει ξανά την Ελλάδα. Ο χορός των Ρίχτερ από το Αίγιο μετακινήθηκε στην περιοχή της Κόνιτσας, που συγκλονίστηκε από ισχυρή δόνηση 5,7 β το βράδυ της Μ. Δευτέρας. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Β. Παπαζάχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για προσεισμό".

    [11] Ενοπλες Δυνάμεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η προκήρυξη για την κατάταξη στο στράτευμα 5.000 μόνιμων οπλιτών. Εντός του έτους θα αναλάβουν υπηρεσία. Η θητεία τους προβλέπεται κατ’ αρχήν πενταετής ή δεκαετής και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια εξετάσεις για τη μονιμοποίηση όσων επιθυμούν".

    [12] Κυπριακό

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "θετικά μπορούν να θεωρηθούν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ι. Κασουλίδη, ο οποίος επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα με στόχο να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση για επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από 2002 οπότε θα κριθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σφαγή" για το νέο δείκτη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Περιορίζονται σε 24 οι μετοχές της Morgan".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τι φέρνουν οι αλλαγές της MSCI".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η αναβάθμιση άρχισε να φαίνεται στο δείκτη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μπαίνουν 800 δις. Ευνοϊκή η διεθνής συγκυρία".

    [14] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η προσδοκία της ανακοίνωσης της σύνθεσης του νέου δείκτη της MSCI για την ελληνική αγορά (που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ) και η καλή πορεία των ξένων αγορών επέτρεψαν χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο να γράψει ικανοποιητικά κέρδη. Ο γενικός δείκτης τιμών διατήρησε θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε τελικά στις 3.073,88 μονάδες με κέρδη σε ποσοστό 1,44%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 11 April 2001 - 14:22:26 UTC