Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/4/2001
  • [02] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τουρκία - Κρίση
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Διώρυγα Κορίνθου
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Τσοχατζόπουλος-Παραγιουδάκης
  • [09] ΠΑΣΟΚ
  • [10] Νέα Δημοκρατία
  • [11] Οικονομία
  • [12] Εξοπλισμοί
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Χρηματιστήριο-Morgan Stanley

    [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/4/2001

    Η αναστολή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας, οι διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό, τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, η έξοδος από τα αστικά κέντρα για τις εορτές του Πάσχα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι ράμπο βγήκαν παγανιά. Μπαράζ ελέγχων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τράπεζες εθελουσία έξοδος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στηρίγματα ψάχνει ο Σημίτης. Συζητά για ανασχηματισμό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι 50.000 συμβασιούχοι με προϋπηρεσία μόνο 24 μηνών

    Η ΑΥΓΗ: Κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διχαστικό ντελίριο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Στον αέρα" οι μονιμοποιήσεις 35.000 εκτάκτων υπαλλήλων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καταθέσεις με υψηλές αποδόσεις. Νέα τραπεζικά προϊόντα.

    ΕΘΝΟΣ: Τριπλό μήνυμα από τον Μητσοτάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Βατικανό κατατρώει τα σπλάχνα της Ορθοδοξίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκτέλεσε τον Ακη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πάσχα: Εξοδος-ρεκόρ με 500.000 ΙΧ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τουρκία: Πήρε μήνυμα έκοψε 7,8 τρις.

    Εspresso: Τρόμαξε ο Ακης με την κόρη του. Μπήκαν στο σπίτι της Ρουμάνοι

    ΕΣΤΙΑ: Σε κρίση η οικονομία. Την αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πάγωμα εξοπλισμών από Τουρκία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υπέρ εργαζομένων για ασφαλιστικό ο Στεφανόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παπανδρέου: Βήμα ύφεσης η μείωση 7 τρις. εξοπλισμών στη Τουρκία.

    ΝΙΚΗ: Κλυδωνίζεται η Τουρκία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καρφί-καρφί σταυρώνουν την εργατική τάξη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η δεξιά απειλεί σκληρό πόκερ στην πράσινη τσόχα.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοί λαδώνουν για τη διώρυγα.

    [03] Τουρκία - Κρίση

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "κλυδωνίζεται η Τουρκία. Οικονομική κρίση οδήγησε σε κοινωνική έκρηξη και υπάρχουν φόβοι για εξαγωγή του προβλήματος".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρεται και αυτή στην κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία όπου "το κατεστημένο αναγκάστηκε να περικόψει κατά 7 τρις. δρχ. τα υπερεξοπλιστικά προγράμματα".

    [04] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την "επαναπυροδότηση" της διαδικασίας της προσέγγισης, που επιδίωξε με την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου, τα μηνύματα που φτάνουν από την τουρκική πρωτεύουσα δεν είναι ικανοποιητικά. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αγκιστρωμένη στην έννοια της απειλής από την Τουρκία, παρατήρησε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk".

    Η ESPRESSO προσθέτει "απειλητικός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, λίγες μόνον ημέρες μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα. Οπως είπε, εάν δεν λυθεί σύντομα το Κυπριακό, "θα προκύψει τέτοια αναταραχή, που θα ανατραπεί κάθε ισορροπία".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ανέλαβε οποιαδήποτε δέσμευση σε ό,τι αφορά την προώθηση του αιτήματος της Αγκυρας για οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς".

    [05] Ασφαλιστικό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς με την απόφαση της κυβέρνησης που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου κόβονται οι συντάξεις μέχρι και 70%. Οι εν λόγω συνταξιούχοι χάνουν τη σύνταξή τους, αφού εργάζονται, ενώ πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την εργασία τους, για να τους καταβληθεί κανονικά η σύνταξή τους".

    [06] Διώρυγα Κορίνθου

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "με τη συμφωνία αυτή το ελληνικό Δημόσιο κυριολεκτικά χαρίζει για 39 χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρεία την εκμετάλλευση της κερδοφόρου διώρυγας της Κορίνθου και παραχωρεί και άλλα δικαιώματα στους Βρετανούς στην περιοχή. Η όλη υπόθεση θυμίζει πλιάτσικο, λεηλασία του εθνικού πλούτου και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για βρώμικα ανταλλάγματα και "λαδώματα" αυτών που έκλεισαν την αποικιοκρατική συμφωνία".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της μεταξύ άλλων τονίζει ότι "δεν επιχαίρουν οι Ελληνες για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τουρκικός λαός. Ηταν ένα μήνυμα αλληλεγγύης η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την περικοπή των αμυντικών δαπανών και ένα ουσιαστικό άνοιγμα προσέγγισης προς τη γειτονική χώρα. Η απόφαση έχει βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει -και μακάρι να ανοίξει- ο δρόμος για το πάγωμα των εξοπλισμών των δύο χωρών με την υπογραφή και ενός συμφώνου μη επιθέσεων, όπως κατ’ επανάληψη έχει προτείνει η "Ε". Οι ηγεσίες των δύο χωρών οφείλουν να το τολμήσουν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η περικοπή των τουρκικών εξοπλισμών, σημαντικά υψηλότερη σε απόλυτο μέγεθος από την περικοπή των ελληνικών αμυντικών δαπανών κατά 1,7 τρις. δρχ., μπορεί να μην οδηγεί βεβαίως σε σημαντική μεταβολή της σχέσης δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δημιουργεί όμως τις προϋποθέσεις για μείωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών και κατάλληλο περιβάλλον πιθανώς για περαιτέρω περικοπές, στον βαθμό που και οι δύο χώρες έχουν άλλες προτεραιότητες και διαπιστώνουν ότι η μακροχρόνια κούρσα υπερεξοπλισμών τις έχει εξαντλήσει".

    Αντίθετα Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η επιλεκτική μείωση των τουρκικών εξοπλισμών ανακοινώθηκε συγχρόνως με την καταγγελία ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την έρευνα για ανεύρεση πετρελαίου στο Αιγαίο. Η περικοπή των τουρκικών αμυντικών δαπανών δεν συνδέεται με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τα πραγματικά ναρκοπέδια βρίσκονται στο τουρκικό κατεστημένο. Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό η Αγκυρα στρέφει το ενδιαφέρον της δημόσια στα κοιτάσματα πετρελαίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και των οποίων τη συνδιαχείριση επιδιώκει".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Ελπίδες για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών γεννάει η χθεσινή απόφαση της Τουρκίας να μειώσει κατά περίπου 7 τρισεκατομμύρια δραχμές το πρόγραμμα των αμυντικών δαπανών της. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση βήμα για την ύφεση στην περιοχή μας".

    [08] Τσοχατζόπουλος-Παραγιουδάκης

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η συνέντευξη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Παραγιουδάκη, έδωσε τη χαριστική βολή στον υπουργό Αμυνης, Ακη Τσοχατζόπουλο. Γεννά ερωτηματικά η εμμονή Ακη. Κανείς βέβαια δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι τα χρήματα που θα περικοπούν από το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα δοθούν για κοινωνική πολιτική. Αλλωστε, η μερίδα του λέοντος θα δοθεί στους ημετέρους της κυβέρνησης. Εξάλλου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι τα χρήματα θα πάνε στην Ολυμπιάδα και πως η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στους προγραμματισμούς της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "νέο άδειασμα για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, αυτή τη φορά από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη. Αναφερόμενος στην επίδραση που θα έχει η μείωση των αμυντικών δαπανών στην Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, ο κ. Παραγιουδάκης τόνισε πως η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει σημαντικά την υλοποίησή της καθώς τα πρωτοφανή για τα δεδομένα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κονδύλια ύψους 8 τρις., φέρνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις μας στο επίπεδο των πλέον σύγχρονων στρατών, δίνοντας στη χώρα μας τη δυνατότητα μικρών αλλαγών στο χρόνο".

    [09] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "στη γνωστή... μέθοδο του ανασχηματισμού προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιχειρώντας ελιγμό απελπισίας για να ξεφύγει -και ν?αντιμετωπίσει- τα συσσωρευμένα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι η ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι πανάκεια, γι’ αυτό εμφανίζεται διστακτικός, αφού μια τέτοια κίνηση θα ήταν το τελευταίο του χαρτί. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, πάντως, προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι δεν θα ανεχθεί μονομερείς αποφάσεις και κοινή είναι η εκτίμηση πως το καθοριστικό ραντεβού του Κ. Σημίτη θα είναι αυτό με τον Α. Τσοχατζόπουλο την Παρασκευή μετά το Πάσχα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "στηρίγματα ψάχνει απεγνωσμένα ο Κώστας Σημίτης. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αμφισβήτησής του ευελπιστεί ότι ακολουθώντας τη στρατηγική των κατ’ ιδίαν "συνεργασιών' θα καταφέρνει να κατευνάσει την κρίση που ταλανίζει επικίνδυνα την κυβέρνησή του, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ερμητικά κλεισμένη στο "καβούκι" της εσωστρέφειας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "με ένα συνολικό "πακέτο" θεμάτων, το οποίο οριοθετεί το "πολιτικό ζήτημα" που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, προσέρχεται στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Ακης Τσοχατζόπουλος στις 20 Απριλίου. Παρ’ όλο που ακόμη ο υπουργός Αμυνας περιμένει να "κάτσει η σκόνη" και να δει καλύτερα την εικόνα, σχεδιάζει την παρέμβασή του σε 3 επίπεδα: περικοπές - νέες προτεραιότητες, οικονομική πολιτική και -κυρίως- σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "'όχι στα πυροτεχνήματα', σε αντίθεση με το κλίμα των ημερών, είναι η φράση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη σε όσους του εισηγούνται εντυπωσιακές πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο να αναστρέψει το θολό τοπίο που βαρύνει τη λειτουργία της κυβέρνησης".

    [10] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "έντονο προβληματισμό και ανυπέρβλητα διλήμματα έχει προκαλέσει στον Κ. Καραμανλή ο συνωστισμός των 'μνηστήρων' για τις δώδεκα αιρετές θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κορυφής"

    [11] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του κ. Σημίτη, με κεντρικό σύνθημα την 'διατηρησιμότητα' των επιδόσεων της οικονομίας, η Χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης υφέσεως. Την οποία πιστοποιούν τόσο η υποτονική κίνησις στην αγορά, όσο και τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων".

    [12] Εξοπλισμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "η πρόσφατη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για μείωση των κονδυλίων του εξοπλιστικού προγράμματος (ΕΜΠΑΕ 2001-2005) κατά 1 τρις. δρχ. φαίνεται πως δεν πτοεί τους ξένους αξιωματούχους που έρχονται στην χώρα μας για συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το ΣτΕ ακυρώνει την επένδυση της TVX".

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Βαλκανικό "Ελσίνκι" ζητείται στα Σκόπια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Περικόπτει και η Τουρκία τους εξοπλισμούς. Αύριο το πρόγραμμα Ντερβίς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οχι" σε βεβιασμένες κινήσεις. Ο Στ. Θωμαδάκης ανοίγει τα χαρτιά του και προειδοποιεί τους επενδυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πορεία στους ρυθμούς ΕΚΤ και Morgan Stanley. Ανοδος μετ' εμποδίων στη Σοφοκλέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κερδοσκοπίας.... αναβάθμιση με το δείκτη της Morgan Stanley. Θετική αντίδραση της Σοφοκλέους".

    [14] Χρηματιστήριο-Morgan Stanley

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα ευρωεπιτόκια, προκαλεί αλλαγή κλίματος στις αγορές, ενώ στη Σοφοκλέους η αναμόρφωση του δείκτη της Morgan Stanley αποδεικνύεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κερδοσκοπικές κινήσεις και αποδοτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 12 April 2001 - 21:17:13 UTC