Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Σημίτης – Τσοχατζόπουλος
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Επίσκεψη Πάπα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/04/2001

    Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό-Οι αντιδράσεις, η σημερινή συνάντηση πρωθυπουργού - Ακη Τσοχατζόπουλου, η επίσκεψη του Πάπα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Εκτελεστικό απόσπασμα" και Κυβερνητική Επιτροπή άναψαν ... Πράσινο φως στις συντάξεις εξαθλίωσης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρόζος): Ο νέος χάρτης συντάξεων. Ποιοί συνταξιοδοτούνται χωρίς 35ετία και ποιοί στα 65.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δεν περνούν τα "μέτρα-μεσαίωνας". ΟΧΙ από όλους, στους λογιστές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι χάνουμε με την καταιγίδα Σημίτη στις συντάξεις. Ενώ το Δημόσιο χρωστάει 2 τρις στα Ταμεία.

    Η ΑΥΓΗ: Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώνει το Ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πουλούσαν όργανα μικρών παιδιών. Συνελήφθησαν δύο Ρωσίδες αλλά ... κατά λάθος αφέθησαν ελεύθερες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 25 ερωτήσεις–απαντήσεις για τις συντάξεις. Τι σημαίνουν και που οδηγούν οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαχαίρι 50% οριστικά στις συντάξεις. Δεν θα περάσει, λένε κόμματα και συνδικάτα.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοί θα πληρώσουν το νέο Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Πάπας έρχεται με "πετραχήλι" έναν επίσκοπο Ουνίτη!!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσηκώθηκαν ΠΑΣΟΚ και πράσινοι εργατοπατέρες. Εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πότε και τι σύνταξη θα πάρετε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετά το σοκ 3 τακτικές υποχωρήσεις. Ασφαλιστικό: Εξάωρη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ... επικοινωνιακό.

    Espresso: Αλβανοί μαφιόζοι απήγαγαν τον Παπαδόπουλο. Τι ισχυρίζεται ο δικηγόρος του.

    ΕΣΤΙΑ: Ασφάλειες "Σημίτη". Και συντάξεις "Κομπογιαννίτση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση μακράς διαρκείας. Ο κ. Σημίτης επιμηκύνει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό υπό την πίεση ... ΠΑΣΟΚ και συνδικάτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Για ποιούς χτυπά η καμπάνα! Τ. Γιαννίτσης: Η κυβέρνηση επέλεξε το λιγότερο επώδυνο από τα 4 σενάρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σπέρνει θύελλα το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση τώρα για να μην περάσουν τα μέτρα. Πανεργατική–παλλαϊκή.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βαλβίδα εκτόνωσης από Σημίτη αλλά ... βράζει το ΠΑΣΟΚ! Στη φωτιά του Ασφαλιστικού.

    Η ΧΩΡΑ: Αυτά είναι τα 200 Ταμεία που γίνονται οκτώ. Ο Σημίτης τρενάρει το Ασφαλιστικό για να το περάσει στα μαλακά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρώτες αντιδράσεις, πρώτες υποχωρήσεις. Επιφυλάξεις υπουργών για το Ασφαλιστικό.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ηρωες γιατροί ανεπαρκές νοσοκομείο. Χάρη στις προσπάθειές τους επέζησε το βρέφος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ασφαλιστικό: Συνδικαλιστές εναντίον IMAGE MAKERS...

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ξεσηκώνονται οι ασφαλισμένοι κατά της Σαρωτικής Ασφαλιστικής Καταστροφής.

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι η κυβέρνηση "υπό το βάρος των συνδικαλιστικών αντιδράσεων και των εσωκομματικών αμφισβητήσεων επέλεξε την πλέον απαλή εκδοχή αντιμετώπισης του προβλήματος και παρατείνοντας ταυτόχρονα μέχρι τον Σεπτέμβριο τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "τα μεγάλα θύματα της ασφαλιστικής "ισότητας" της κυβέρνησης Σημίτη είναι οι εργαζόμενες μητέρες, θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 63 με ένα παιδί και στα 61 με δύο αντί των 44,5 που ισχύει σήμερα! Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες με την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη σύμπτυξη των 200 Ταμεία σε 8 και την άγρια περικοπή των συντάξεων στο ήμισυ του μισθού ή και πιο κάτω".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "την απόφασή της για κατεδάφιση των πάντων με δόσεις ψευτοδιαλόγου ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Ενα είναι το μήνυμα των εργαζομένων. Δε δίνουμε πίσω ούτε μια κατάκτηση του κινήματός μας. Αντίθετα, διεκδικούμε και άλλες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εν μια νυκτί ανετράπησαν τα πάντα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα όνειρα μιας ζωής να εξανεμίζωνται. Ο προγραμματισμός του βίου τους πάει περίπατο. Το κατώτατο όριο συνταξιοδοτήσεως εκτινάσσεται στο 65ο έτος ηλικίας. Για όσους εργάζονται από μικρή ηλικία δεν αρκούν πλέον τα 35 έτη εργασίας, αλλά απαιτούνται 40. Και το χειρότερο: οι ίδιες οι συντάξεις περικόπτονται δραματικά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "και εγένετο φως" στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ίσως όμως και καταχνιά, με δεδομένο ότι οι πολυαναμενόμενες προτάσεις αποδεικνύονται επώδυνες για αρκετές κατηγορίες εργαζομένων και συγκεντρώνουν τη συνολική αποδοκιμασία του συνδικαλιστικού κινήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με ευκαιριακές ρυθμίσεις και μέτρα εισπρακτικού και ταμιακού χαρακτήρα που μεταφέρουν πόρους από τους ασφαλισμένους στον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνουν κατακόρυφα τις συντάξεις, η κυβέρνηση κατεδαφίζει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρόζος), "μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης εργαζομένων φέρνουν τα επώδυνα μέτρα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις που οδηγούν μετά το 2007 εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων στα περισσότερα ταμεία, σε υποχρεωτική αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 65 έτη και σε μείωση των αποδοχών τους".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν προορισμό να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα – σημερινά και ιδίως αυριανά – των ασφαλιστικών ταμείων ... Θα ήταν και παράλογο και – τραγικά – άδικο ... Το τίμημα του εγχειρήματος να καταβάλουν και μάλιστα αυτοί μόνοι εκείνοι, οι οποίοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "άμεσες είναι οι αντιδράσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας στις κυβερνητικές προθέσεις για ανατροπή του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς προγραμματίζουν ήδη 24ωρη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την Πέμπτη 26 Απριλίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "μούδιασμα ή και πάγωμα προκάλεσαν στους ασφαλισμένους όλης της χώρας οι σκληρές κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό που αλλάζουν επί το δυσμενέστερο και επαχθέστερο τα όρια ηλικίας (65ο έτος) καταργούν την 35ετία και την αυξάνουν σε 40ετία, καθώς και αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, τόσο ώστε τελικά η προσδοκώμενη σύνταξη να ισούται με μισό μισθό".

    [04] Σημίτης – Τσοχατζόπουλος

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "χωρίς συγκρουσιακή διάθεση αλλά αποφασισμένος να διεκδικήσει πάση θυσία την εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση από το ΚΥΣΕΑ των περικοπών στα αμυντικά κονδύλια, καθώς και της τελικής μορφής που θα έχει το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα, αναμένεται να προσέλθει στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "στη μία παρά τέταρτο μετά το μεσημέρι ο Ακης Τσοχατζόπουλςο θα περάσει την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα συζητήσει με τον Κώστα Σημίτη το θέμα που προέκυψε μετά την αιφνίδια και απροειδοποίητη περικοπή εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "καθόλου δεν παρηγορεί παρά το αισιόδοξο περίβλημά της, χθεσινή τοποθέτηση της Κομισιόν – μέσω εκπροσώπου της – εξ αφορμής των γνωστών "χωρίς όρια" απειλών του Ισμ. Τζέμ, τις οποίες παρεπιπτόντως η ΕΕ δηλώνει πως ... αγνοούσε! Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρκέστηκε να υπενθυμίσει τα τυπικά και γνωστά που συνίστανται στο ότι τίποτε δεν μπορεί να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "καταδικαστέες και απαράδεκτες" θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν τη διεθνή απομόνωση, στην οποία βρίσκονται οι τουρκικές θέσεις τόσο στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όσο και σε σχέση με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σαφέστατη προειδοποίηση ότι η υλοποίηση των απειλών της Αγκυρας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει στον ενταφιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, απηύθυνε χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις προκλητικότατες δηλώσεις του Ισμαήλ Τζέμ μετά το τέλος των επαφών που είχε το τελευταίος στα κατεχόμενα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το Κυπριακό ζήτημα, όπως όλα δείχνουν δεν θα κρίνει μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις ευρωτουρκικές. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος αποτελεί casus belli για την Αγκυρα και πιθανώς το άλλοθί της για να γυρίσει οριστικά την πλάτη προς τη Δύση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας προκάλεσαν οι απειλές και οι προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ ενώ επικριτικό ήταν και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών".

    [06] Επίσκεψη Πάπα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μόνο ένα ποτήρι νερό ζήτησε να προσφερθεί στον Πάπα, όταν επισκεφθεί το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, η αντιπροσωπεία του Βατικανό, ενώ δεν υπήρξε πρόταση από την Αγία Εδρα να συμφάγουν ο ποντίφικας με τον κ. Χριστόδουλο".

    Η Espresso αναφέρει ότι "φοβούμενοι τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των πιστών που διαφωνούν με την έλευση του Πάπα στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι του Βατικανού δέχθηκαν οι μετακινήσεις του Ποντίφικα να γίνουν με την τεθωρακισμένη λιμουζίνα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου τις ημέρες της παραμονής του στην Αθήνα".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "ο Αρχιεπίσκοπος δεν ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το Βατικανό". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν στον καρδινάλιο Τούτσι τα μέλη της επιτροπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχουν οριστεί υπεύθυνοι για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Αθήνα. Μια άρνηση, η οποία όσο και αν διατυπώθηκε κομψά έχει τη σημασία της".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "στις πιέσεις των σκληροπυρηνικών υπέκυψαν τελικά ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και διαμήνυσε χθες στην αντιπροσωπεία του Βατικανού ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόσκληση του Πάπα για δείπνο στη Νουντσιατούρα. Βασικό εμπόδιο στην αποδοχή της πρόσκλησης για την Ελλαδική Εκκλησία όπως έλεγαν, ήταν ότι έπρεπε πριν από το λιτό δείπνο να υπάρξει συμπροσευχή".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βρήκαν 21 από τα 120 τρις. Για μια 20ετία η νέα παράταση για το ασφαλιστικό.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η έκθεση – βόμβα για το ασφαλιστικό. Βρετανοί: Καταρρέει το σύστημα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα 65 κι... όποιος αντέξει. Ασφαλιστικό: Σοκ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Κυβέρνηση: Επιλέξαμε την πλέον ανώδυνη λύση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασφαλιστικό: Ελιγμοί για μετάθεση της σύγκρουσης. Με σταδιακή εφαρμογή και διεύρυνση του διαλόγου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κύμα συγχωνεύσεων. Δημιουργούνται εταιρίες ευρωπαϊκού μεγέθους, με υψηλή κεφαλαιοποίηση. Αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης".

    [08] Ασφαλιστικό

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Μέχρι τέλος έτους παρατείνεται η διάρκεια του διαλόγου. Η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση. Κ. Σημίτης: Κάθε καθυστέρηση οδηγεί στη λήψη πιο επώδυνων μέτρων αργότερα. "Ηπια" κριτική από την ηγεσία της ΝΔ. Τι διαμηνύουν οι διαχειριστές των ξένων funds. Η ΓΣΕΕ εξήγγειλε απεργία για τις 26 Απριλίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 20 April 2001 - 14:44:41 UTC