Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Ολυμπιάδα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/04/2001

    Το ασφαλιστικό και οι αντιδράσεις, η πορεία προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, τα εσωκομματικά στη ΝΔ, τα ελληνοτουρκικά, και οι προσλήψεις σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις για Ολυμπιάδα-Εκπαίδευση. Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες στη Διυπουργική.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ασφαλιστικό: Οπισθεν ολοταχώς. Ολα δείχνουν σημεία υποχώρησης της κυβέρνησης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βωβός ο Αβραμόπουλος στις κατηγορίες Λαλιώτη για Θών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκτακτος φόρος για το ασφαλιστικό, ενώ δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση σε όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων.

    Η ΑΥΓΗ: Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από την έκταση των αντιδράσεων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.726 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο-ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μούδιασε η κυβέρνηση, υποχωρεί στο Ασφαλιστικό.. Αμήχανες αντιδράσεις προδικάζουν: αλλάζουν όλα, προτού αλλάξουν!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιούς κόβουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    ΕΘΝΟΣ: Οι θέσεις για 5.500 στην Πυροσβεστική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βρωμίζουν το κλίμα τα ..."αέρια" του Φώσκολου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκέπασε την απάτη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Με επιστολή-φωτιά ο Μ. Εβερτ στον υπουργό Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι κενές θέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτός ορίων. Στριμωγμένη η κυβέρνηση, πιέζεται για στροφή.

    Espresso: Οσα δεν έδειξε η TV από το γάμο της Μενεγάκη.

    ΕΣΤΙΑ: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Οι θέσεις μου για το Σύνταγμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελιγμοί εν όψει αδιεξόδου. Υπό το κράτος πολλών πιέσεων η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να αμβλύνει ακραίες διατάξεις του Ασφαλιστικού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ψάχνουν για σημεία προσέγγισης. Η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις στις προτάσεις της.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανασφάλεια προκαλεί σε όλους το Ασφαλιστικό. Σε ασφαλισμένους, ταμεία και κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Ανασφάλεια στο Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ σε ρήξη με τα στελέχη του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μας αφορά όλους αυτός ο αγώνας. Κοινωνική Ασφάλιση-Ωρα Μηδέν.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο "στρατηγός" άνοιξε πύρ! "Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις".

    Η ΧΩΡΑ: Επ’ αυτοφώρω ο Γιαννίτσης. Γυναίκες, Ταμεία, βαρέα επαγγέλματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συντάξεις: το ΠΑΣΟΚ πιέζει την ... κυβέρνηση. Ειδικό φόρο σε ποτά, τσιγάρα και πλούσιους προτείνει ο Θόδωρος Τσουκάτος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βάζουν φωτιά στην εθνική τα διόδια. Αύξηση έως και 300% σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δεν υποχωρούμε" στο Ασφαλιστικό λέει ο Γιαννίτσης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καθολική η απεργία σ’ όλη την Ελλάδα. Θα παραλύσουν όλοι οι μηχανισμοί.

    [03] Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ανασφάλεια προκαλεί στους ασφαλισμένους, στα Ταμεία αλλά και στην κυβέρνηση το Ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη σύνταξή τους, τα Ταμεία πολιορκούνται από ασφαλισμένους για διευκρινίσεις, ενώ στην κυβέρνηση προκαλεί προβληματισμό η σιωπή κορυφαίων στελεχών της".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "οι "διευκρινίσεις" του υπουργού Εργασίας δεν αναιρούν ούτε τη "ληστρική επιδρομή" κατά των συντάξεων ούτε τα άλλα τρία διαρκή εγκλήματα στο Ασφαλιστικό. Η μοίρα των γυναικών, των Ταμείων και των βαρέων επαγγελμάτων έχει κριθεί. Η κυβέρνηση απλώς ψάχνει συνενόχους σε ένα διάλογο που είναι μονόλογος του Μαξίμου".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε αποφασιστική καμπή βρίσκεται ήδη από τα πρώτα βήματά της η πάλη για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα. Η χιονοστιβάδα των εργατικών και ευρύτερα των λαϊκών αντιδράσεων που προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση για την πλήρη ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με την κλασική μέθοδο της "σαλαμοποίησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "έκτακτο φόρο στα υψηλά εισοδήματα (χωρίς να διευκρινίζει το ύψος του) σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου. Ο φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί για 5-7 χρόνια, όπως έκανε στη Γαλλία η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ζοσπέν".

    Κατά την Espresso, το κυβερνητικό "καράβι" απειλείται από τη θύελλα του Ασφαλιστικού και ο καπετάνιος στην προσπάθειά του να φτάσει σε ένα ακόμα λιμάνι, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το πλήρωμα που είναι έτοιμο να στασιάσει".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "τα...ρέστα της δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να φέρει τους κοινωνικούς φορείς των εργαζομένων στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό, ενώ σήμερα εντός του ΠΑΣΟΚ ξεκινά ένας άτυπος διάλογος, με την κοινή συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Εργασίας με τους Τομείς Συνδικαλιστικού και Κοινωνικών Υποθέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "διάλογο, εκτός ορίων ηλικίας, χωρίς μείωση συντάξεων, με νέους πόρους, ζητούν συνδικάτα και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στόχος, να προσέλθει η ΓΣΕΕ στο διάλογο και να μη βγει "εκτός ορίων" η κοινωνική σύγκρουση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "απομονωμένη και μουδιασμένη από τις αντιδράσεις η κυβέρνηση, δείχνει ήδη τη διάθεση να κάνει υποχωρήσεις στο Ασφαλιστικό, αφού οι προτάσεις της ήταν απλώς "δέσμη σκέψεων προς συζήτηση" όπως υποστηρίζουν τώρα σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "το γαϊτανάκι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα αρχίσουν να ξετυλίγουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι και περιέχουν πολλών ειδών "παγίδες" υπέρ της Αγκυρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "Υπό το βάρος της συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ για συνέχιση των συνομιλιών, επαναλαμβάνεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο διάλογος για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "με αργά αλλά σταθερά βήματα διολισθαίνει η ελληνική κυβέρνηση προς την ικανοποίηση των πάγιων αξιώσεων και παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα όχι μόνο δείχνει αδυναμία και απροθυμία να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά κορυφώνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με αφορμή την ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου".

    Το ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "κινητικότητα και πάλι στο θέμα των ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας αφού επαναλαμβάνονται σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των δύο χωρών".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "εντείνονται οι διεργασίες στη ΝΔ τρεις ημέρες πριν από τη σύγκληση της νέας διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα εκλέξει για πρώτη φορά το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και το νέο πολιτικό συμβούλιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "το αλαλούμ που δημιουργήθηκε από τις πολλές υποψηφιότητες για το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και οι πιέσεις που δέχθηκε από πολλές πλευρές για το θέμα αυτό η ηγεσία της ΝΔ ανάγκαζαν χθες τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα ΚΑραμανλή να παρέμβει προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "η συνεδρίαση της ΚΕ την Παρασκευή 27 Απριλίου και το Ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τη ΝΔ. Τα δύο αυτά θέματα, αν και διαφορετικής φύσης, μονοπωλούν και τις συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο Π. Τατούλης κατέθεσε και επισήμως χθες υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ με επιστολή του στον πρόεδρο του κόμματος. Δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο ο κ. Μ. Λιάπης. Με απόφαση Καραμανλή τίθεται θέμα ασυμβίβαστου στους επικεφαλής των γραμματειών".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "συνεχίζονται στη ΝΔ οι ζυμώσεις εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα εκλεγούν ο γραμματέας του κόμματος και τα αιρετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου".

    [06] Ολυμπιάδα

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "διαψεύδονται για ακόμα μια φορά οι υπολογισμοί για το κόστος της Ολυμπιάδας του 2004 και η διοργάνωσή της αποδεικνύεται μια απέραντη "χοάνη", που υπολογίζεται να "καταπιεί" τελικά γύρω στα 3 τρις. Η κυβέρνηση, μπροστά στην επικείμενη άφιξη του αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ζάκ Ρόγκ στις 2 Μαΐου, βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τα χρονοδιαγράμματα αφού παρατηρούνται τεράστιες παρεκκλίσεις από τους αρχικούς σχεδιασμούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αυστηρή εντολή προς όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στην προετοιμασία του "Αθήνα 2004" να έχουν καταθέσει μέχρι τις 4 Μαΐου όλους τους προγραμματισμούς των έργων και των προγραμμάτων της αρμοδιότητός τους έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής επιτροπής γι την Ολυμπιάδα. Και αυτό εν όψει της νέας επίσκεψης του Αντιπροέδρου της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρόγκ στην Ελλάδα στις 2 Μαΐου, προκειμένου όπως το έθεσε ο υφυπουργός Τύπου κ. Τηλ. Χυτήρης - "ο κ. Ρόγκ να δει μπουλντόζες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κατά 600 δις δρχ αυξημένος εμφανίζεται ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως το οποίο ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2001".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "πριν από δύο μήνες τα 800 δις έγιναν 1,4 ή 1,6 τρις δρχ για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Χθες στη διυπουργική σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε τους...προϋπολογισμούς των έργων, τροφοδοτώντας έτσι σενάρια για νέα διόγκωση και αναζήτηση κονδυλίων μέσω δανεισμού ή επιβολής "ολυμπιακού φόρου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "αναλυτικό προϋπολογισμό από όλα τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να διαμορφωθεί έως τις αρχές Ιουνίου ο οριστικός προϋπολογισμός, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 1,4 τρις δρχ".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υποχωρήσεις για τον διάλογο. Η κυβέρνηση αφήνει πλέον περιθώρια για λύσεις κοινής αποδοχής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δραστικές αλλαγές στις εισηγμένες. Νομοσχέδιο-τομή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τοπίο στην ομίχλη. Ασφαλιστικό: Εντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση. Αιχμές από Πρωτόπαπα, Τσουκάτο. Διάλογος ... κωφών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντιπρόταση-βάση διαλόγου από τη ΓΣΕΕ. Ποιές είναι για τα συνδικάτα οι μίνιμουμ προϋποθέσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "(ΠΡΟΣ)καλούν ξένες ΑΧΕ για ν' ανεβάσουν τον τζίρο. Ανοίγει ο δρόμος σε REMOTE MEMBERS".

    [08] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Ο χαμηλός ημερήσιος όγκος συναλλαγών προβληματίζει τώρα τους θεσμικούς παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι φοβούνται ότι η επίσημη αναβάθμιση θα μείνει "γράμμα κενό", αν δεν συνδυασθεί με αυξανόμενη εισροή κεφαλαίων και ανάλογη, σταδιακή αύξηση του χρηματιστηριακού τζίρου, που θα δώσουν βάθος και δυναμική στη Σοφοκλέους, περιορίζοντας τον κίνδυνο στρεβλώσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 April 2001 - 13:23:05 UTC