Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αναβάθμιση ΤΕΙ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Βουλή – Οικονομία
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Εκλογικές δαπάνες
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Ασφαλιστικό – ΣΕΒ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/05/2001

    Η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και οι αντιδράσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εκλογικές δαπάνες κομμάτων και βουλευτών και το ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οδηγός προς υποψηφίους. Αφιέρωμα 8 σελίδων στις Εξετάσεις 2001.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στα ... Τάρταρα το ΠΑΣΟΚ. Νέα "γκάλοπ" φέρνουν μαύρα μαντάτα για το κυβερνών κόμμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με εγγύηση του κράτους η ασφάλιση. Διαβεβαιώσεις Ακη μετά την Κυβ. Επιτροπή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα κλειδιά για τις καλές σχολές. Οδηγός για τους υποψηφίους ΑΕΙ – ΤΕΙ.

    Η ΑΥΓΗ: Οι συνταξιούχοι της Ευρώπης στους δρόμους για το Ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δυναμική αντεπίθεση από Σημίτη. Στη μάχη το βαρύ πυροβολικό των κορυφαίων στελεχών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα προβλήματα με το ευρώ – χαρτονομίσματα και επιταγές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροεπιδρομή στα ακίνητα. Καταρτίζονται ήδη οι κατάλογοι για την επιβολή φόρων.

    ΕΘΝΟΣ: Και νέο μέτωπο για την κυβέρνηση. Εκρηξη στα ΑΕΙ με παραιτήσεις, λουκέτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανασφαλείς ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αντιμάχονται για το Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόστιμα σε βουλευτές πολιτευτές –κόμματα. Καλούνται να πληρώσουν 2,3 δις. επειδή υπερέβησαν τις εκλογικές δαπάνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ράβε – ξήλωνε Ευθυμίου για ΑΕΙ – ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξεκαθαρίζει για Ασφαλιστικό. Ο Σημίτης στη Βουλή "ανοίγει" σήμερα τον διάλογο.

    Espresso: Αποκαλύψεις φωτιά για τις σχέσεις της Δήμητρας και γνωστής διαιτολόγου με μέντιουμ.

    ΕΣΤΙΑ: Κύριοι χρεωκοπήσατε! Οι νέες προτάσεις για το Ασφαλιστικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λευκή σημαία" στα συνδικάτα. Ο πρωθυπουργός επιζητεί αξιοπρεπή συμβιβασμό στο Ασφαλιστικό παραπέμποντας τη λύση στο μέλλον.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το σχέδιο Γιάννου για το ασφαλιστικό. Κρίσιμη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε κόντρα με τη Βουλή τώρα πρυτάνεις. Για την αναβάθμιση των ΤΕΙ.

    ΝΙΚΗ: Ο "αλχημιστής". Τα συνδικάτα επιστρέφουν τον "κουμπαρά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο κενό οι ψευτοϋποχωρήσεις της κυβέρνησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 37 βουλευτές "έγραψαν" τον νόμο. Λαμογιές στις εκλογές! Ολα τα ονόματα και τα πρόστιμα.

    Η ΧΩΡΑ: Πέφτω! Στηρίξτε με γιατί θα έχετε την ίδια τύχη. Ο Σημίτης βλέπει και ομολογεί την επερχόμενη πανωλεθρία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάος στην Παιδεία. Με επ’ αόριστον κλείσιμο των πανεπιστημίων απειλούν οι πρυτάνεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανω κάτω πανεπιστήμια, ΤΕΙ. Ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνται οι πρυτάνεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκεχειρία για τις συντάξεις. Σημίτης: σήμερα στη Βουλή το νέο πλαίσιο του ασφαλιστικού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 20 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρώπη.

    [03] Αναβάθμιση ΤΕΙ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "υπό την πίεση των εξεγερθέντων ΤΕΙ και αξιολογώντας ως μάλλον υποτονικότερες τις αντιδράσεις των Πανεπιστημίων, ο Π. Ευθυμίου προχώρησε στην επαναδιατύπωση των επίμαχων άρθρων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Απαλείφθηκε επίσης ο αρνητικός προσδιορισμός των ΤΕΙ ως "μη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων" προκαλώντας και παραιτήσεις πρυτάνεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "πολεμική σύρραξη" θυμίζει η σκληρή αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων των ΑΕΙ, καθώς τα πανεπιστήμια βάζουν "λουκέτο" διαδοχικά και οι διοικήσεις τους οδηγούνται σε παραιτήσεις, εκφράζοντας έντονες αντιδράσεις για την υπαναχώρηση του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "δυναμική απάντηση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο – απάτη περί "ανωτατοποίησης των ΤΕΙ" αλλά και στους αλλεπάλληλους ελιγμούς του υπουργείου Παιδείας, χτες σε όλη τη χώρα με φοιτητές και σπουδαστές σε μαχητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Καθολική είναι η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ παραιτήθηκαν ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "ξένοι στον ίδιο χώρο Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και επισήμως από χθες. Χωρίς μαθήματα φοιτητές και σπουδαστές λόγω της 24ωρης απεργίας των πανεπιστημιακών και της αποχής από τα διδακτικά τους καθήκοντα των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "για λάθος αιτία ξέσπασε η μάχη στην Παιδεία. Το ζητούμενο δεν είναι πως θα βαφτιστούν τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά το επίπεδο των γνώσεων που προσφέρουν στους φοιτητές και στους σπουδαστές τους. Επίπεδο που είναι εύκολα μετρήσιμο, με γνώμονα το αντίκρυσμα που έχουν τα πτυχία στην αγορά εργασίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ως "κήρυξη πολέμου" ερμηνεύονται από τα ΑΕΙ οι τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την "ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις οποίες προέβη χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια "σχοινοβασίας" ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα της εκπαίδευσης".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην αντεπίθεση περνά το ΠΑΣΟΚ, αποφασισμένο να ενεργοποιηθεί, μέσα σε κλίμα ενότητας, για να αντιστρέψει τη δυσμενή εικόνα που δημιούργησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί, αλλά και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, που με αιτία το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, το έφεραν τον τελευταίο καιρό σε κατάσταση εσωστρέφειας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μόλις προ 15θημέρου, ο πρωθυπουργός ανεκοίνωσε τις προτάσεις που εχαρακτήρισε ο ίδιος ως επείγουσες και επιτακτικώς αναγκαίες για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού. Αλλά προ των αντιδράσεων, ανέκρουσε πρύμναν. Οι προτάσεις μετονομάσθηκαν σε "δέσμη σκέψεων" και εδηλώθη ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο άμεσο. Και τώρα, ανακοινώνεται ότι το Ασφαλιστικό περίπου ελύθη μόνο του (!)και ότι θα χρηματοδοτηθή από την σταδιακή μείωση του εθνικού χρέους".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "το ασφαλιστικό καλά κρατεί, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Βερολίνο. Οι βουλευτές και δή του κυβερνώντος κόμματος δίνουν και παίρνουν από τα ΜΜΕ προσπαθώντας να διαφωτίσουν τους εργαζόμενους, ενδεχομένως και για να κάνουν γνωστή τη δική τους θέση για το καυτό θέμα...Ωστόσο, όλοι πάνω κάτω επισημαίνουν ότι το λάθος ήταν η εκκίνηση της διαδικασίας του διαλόγου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "ο Κ. Σημίτης ξεκαθαρίζει σήμερα, οριστικά και από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της Βουλής, τις προθέσεις της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στο αίτημα των συνδικάτων και θα δεσμευθεί ότι το κράτος θα διασφαλίσει την τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σε μια προσπάθεια να τα πείσει να προσέλθουν στον διάλογο μετά τις 17 Μαΐου".

    [05] Βουλή – Οικονομία

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό αλλά και στον Γιάννο Παπαντωνίου θα εξαπολύσει σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τη "μαύρη τρύπα" που υπάρχει".

    Η Espresso σημειώνει ότι "το μόνο που κατάφεραν στην κυβερνητική επιτροπή ήταν να συμφωνήσουν πως διαφωνούν, να κάνουν όμως την αναγκαία ... ανακωχή μόλις για 24 ώρες. Οσες χρειάζονται δηλαδή, για να αντιμετωπίσουν στη Βουλή τη ΝΔ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την ολοκληρωμένη πρότασή του για την Χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου κατά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής που έγινε για να προετοιμάσει τη στάση της κυβέρνησης εν όψει της σημερινής προ Ημερησίας Διατάξεως στην Βουλή για την οικονομία".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με "κεραυνούς" εναντίον της Τουρκίας απάντησε στις νέες προκλήσεις αυτής έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χθες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία περίπτωση δεν διαχώρισε τις ευθύνες, αλλά και τις προθέσεις της στρατιωτικής από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, όπως κάνει εδώ και καιρό και επανέλαβε και προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "Μύδρους προς την Αγκυρα εξαπέλυσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος μετά την προκλητική νότα διαμαρτυρίας, με την ποία θεωρούν "αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη" τη Ρόδο. Η Αθήνα αναμένεται να διαμαρτυρηθεί στο ΝΑΤΟ για την αποσταθεροποιητική στάση της γειτονικής χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "θολές απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις, πρόβλημα στρατηγικής αντιμετώπισης των τουρκικών απαιτήσεων και ενδοκυβερνητικές αιχμές συνθέτουν το σκηνικό στην Αθήνα, ένα μόλις 24ωρο μετά την υποτροπή που παρουσιάζεται στη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία, επιχειρώντας να δημιουργήσει "τετελεσμένα' στα Δωδεκάνησα, με πρώτο στόχο τη Ρόδο και να παγιώσει την παράλογη αξίωσή της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "βόμβα στα θεμέλια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης βάζει η οριστική απόφαση της τουρκικής πλευράς να μην επιτρέψει τη μετάβαση του αρχηγού ΓΕΝ Γ. Θεοδωρουλάκη, στο ναύσταθμο του Ακσάζ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της μόνιμης διοίκησης ναρκαλιευτικών της Μεσογείου".

    [07] Εκλογικές δαπάνες

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "εκατοντάδες είναι οι παραβάσεις της εκλογικής μας νομοθεσίας, κατά το κοινώς λεγόμενο οι διάφορες "λαμογιές" των εθνικών μας πατέρων, επώνυμων και ανώνυμων, σε προεκλογικές δαπάνες και έξοδα, οι οποίες καταγράφονται στην απόφαση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για την επιβολή των σχετικών προστίμων προς τους παραβάτες υποψήφιους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ιδιαιτέρως βαριά πρόστιμα, ύψους 2,4 δις. δρχ, σε εννέα κόμματα, μεταξύ των οποίων και η ΝΔ και σε περισσότερους από το 1/3 όσων έθεσαν υποψηφιότητα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές επέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "μπορεί στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 να σημειώθηκε ρεκόρ στην επικόλληση αφισών, στη διακίνηση πολυτελών εντύπων ή στον αριθμό εκλογικών κέντρων που νοικιάστηκαν. Αλλά τελικά ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που εμφανίστηκαν να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια των δαπανών".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "αυτοί και μόνον είναι; από τους τριακόσιους της Βουλής, μόνον οι τριάντα επτά υπερέβησαν το πλαφόν των εκλογικών δαπανών τους ως υποψήφιοι στις προ έτους εκλογές ... ; Η μήπως αυτοί μόνον υπέβαλαν – σύμφωνα με τον νόμο – ειλικρινείς δηλώσεις; Η υποψία πως αυτό συνέβη -και αυτή τη φορά – με τον έλεγχο δηλώσεων μάλλον ενισχύεται ... από το γεγονός ότι η "τσιμπίδα" εντόπισε και έπιασε "μικρομεσαίους", όπως προκύπτει από τον κατάλογο ... Και έμειναν – ως συνήθως ... – εκτός ,"μεγάλα ονόματα" με πολυτελείς εκλογικές καμπάνιες".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξεχάστε τους νέους φόρους. Αντίθεση του ΣΕΒ σε οποιαδήποτε επιβολή πρόσθετης φορολογίας ή εισφοράς για το ασφαλιστικό"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εσπειραν φήμες, θέρισαν πακέτα ... Η Σοφοκλέους σε σύγχυση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μακριά από φόρους οι προτάσεις ΣΕΒ. Ασφαλιστικό: Λένε "ναι" σε ευέλικτη έξοδο και τριμερή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τώρα παιχνίδι και με ... δανεικές μετοχές. Νέα καινοτομία μετά το Margin Account".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τονωτική ένεση με "δανεικά" χαρτιά. Αποφασίζει σήμερα το ΔΣ του ΧΑΑ".

    [09] Ασφαλιστικό – ΣΕΒ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε συζήτηση για επιβολή νέων φόρων ή αύξηση εισφορών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κοινωνικός πόρος από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, είναι οι βιομήχανοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και την επιδιωκόμενη αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 May 2001 - 17:37:59 UTC