Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [05] "Δημαρχολογία"
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Χρηματιστήριο
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Δημόσιο χρέος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/2001

    Το ασφαλιστικό και η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, η "δημαρχολογία" σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η νομιμοποίηση των μεταναστών,οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επικείμενη αναβάθμιση της Σοφοκλέους είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το παρασκήνιο για τον διάδοχο του Μπέρνς. Ποιοί αντιδρούν για την τοποθέτηση του Τόμας Μίλερ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον αέρα οι εξετάσεις! Αποκλειστικό: κίνδυνος νοθείας, αφού διέλυσαν τις 5μελείς Επιτροπές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πάπισσα Ιωάννα. Σφυροκόπημα της ... "Φρειδερίκης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα χρίσουν Δήμαρχο και τον Σημίτη ... "Μαλλιά-κουβάρια" έγιναν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητική μετάλλαξη υπέρ των μεταλλαγμένων!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολες οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέες αλλαγές των όρων δομήσεως εντός – εκτός σχεδίου. Γενική αναδιάρθρωση στην πολιτική γης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει με τις πιστωτικές κάρτες. Μεγάλες προσφορές από τις τράπεζες λόγω του ανταγωνισμού.

    ΕΘΝΟΣ: 2.236 νέοι διορισμοί σε 8 υπουργεία και Οργανισμούς.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Αλλαγές – σοκ στο ωράριο των τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δυστυχώς επτωχεύσαμε. Τάζουν λαγούς με πετραχήλια, ενώ τα κρατικά ταμεία είναι άδεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4.824 προσλήψεις στο Δημόσιο τον Ιούνιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 δεσμεύσεις για κατώτερες συντάξεις, τριμερή χρηματοδότηση. Ο Σημίτης μετά από ομόφωνη απόφαση του ΕΓ.

    Espresso: Πουλάει το πιάνο για να ζήσει! Σε απόγνωση ο Στέφ. Κορκολής.

    ΕΣΤΙΑ: Τα μεγάλα ψέματα του κ. Πρωθυπουργού. Ο άνθρωπος που ανέτρεψε την αρχική εικόνα του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραμένει όνειρο η ανάκαμψη ΧΑΑ. Η περιβόητη αναβάθμιση δεν προκαλεί τον "ενθουσιασμό" των ξένων επενδυτών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία για τον πληθωρισμό. Το οικονομικό επιτελείο μελετά μέτρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γλιτώνουν οι κατώτατες συντάξεις απ΄ το ... Εκτελεστικό. Χθεσινές διαβεβαιώσεις Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Για ν΄ αλλάξει το κλίμα. Ακη και Γιωργάκη θέλει η κοινωνία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδική αγροτική αγωνιστική συσπείρωση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το γκάλοπ αλλάζει τον ... Καραμανλή. Για να εισπράξει την κάμψη Σημίτη.

    Η ΧΩΡΑ: Ψυχιατρείο το ΠΑΣΟΚ. Ιστορίες τρέλας. Ολοι πήραν στην πλάκα τον Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο φρένο στη Δυτική Είσοδο. Επισήμως είχε εξαγγελθεί ότι ολοκληρώνεται το 1999.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 23 επιδόματα μισθών στο δημόσιο. Για να συμπληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ευκαιρία για 1.736.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πάρε το όπλο σου" κ. Παπανδρέου, αλλιώς λες ψεύτικα μεγάλα λόγια. Σημείωση: Η εφημερίδα

    [03] Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "με δήλωση του Κώστα Σημίτη η κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι θα μείνει αλώβητο το ύψος των κατωτέρων συντάξεων. Το ΠΑΣΟΚ ομνύει εκ νέου στο κοινωνικό κράτος, κάνοντας ουσιαστικές παραχωρήσεις εν όψει της έναρξης του κοινωνικού διαλόγου".  

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διατρέχουμε για το διάλογο – που θ΄ αρχίσει αν συνδικαλιστές και κυβέρνηση συμφωνήσουν και ... βρεθούν 350 δις δρχ στα μέσα Σεπτεμβρίου – για το ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η κρίσις που εξέσπασε στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κυρίως με το ασφαλιστικό, αλλά και οι τελευταίες εξαιρετικά δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα δημοσκοπήσεις απησχόλησαν χθες το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και θα απασχολήσουν και την ΚΕ την Παρασκευή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη, ο Κ. Σημίτης εγγυήθηκε χθες σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ το ύψος των σημερινών κατώτατων συνάξεων για όλους τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός άφησε πάντως ανοικτό το θέμα του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "στη συνεδρίαση του ΕΓ υπό την προεδρία του κ. Κ. ΣΗμίτη, βρέθηκε η χρυσή τομή που ενώνει τα κορυφαία στελέχη κόμματος και κυβέρνησης για την κοινωνική πολιτική και το Ασφαλιστικό πρωτίστως αλλά έγινε και ένα ακόμη βήμα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε δημοσίως για την εγγύηση των κατώτερων συντάξεων – στο ύψος των 152.000 δρχ τον μήνα που είναι σήμερα – για όλους τους ασφαλισμένους".

    [04] Πανελλαδικές εξετάσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την πρώτη τους μεγάλη "μάχη", προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, δίνουν σήμερα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στη δοκιμασία των απολυτήριων εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υποβληθούν από την Τρίτη οι τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα Αρχαία Ελληνικά. Οι εξετάσεις για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε εξεταστική τροχιά μπήκαν από το πρωί οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι θα δοκιμάσουν το νέο σύστημα Ευθυμίου με τα εννέα μαθήματα, αντί των 14 που ίσχυε έως πέρυσι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "υπό τη σκιά νοθείας και με την καλλιέργεια ενός καθεστώτος ανισότητας που ευνοεί το υπουργείο Παιδείας ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις των 63.200 μαθητών της Γ' Λυκείου και την Πέμπτη των περίπου 70.000 μαθητών της Β΄ Λυκείου, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    [05] "Δημαρχολογία"

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ας μη θεωρηθεί ότι ο κ. Πάγκαλος ομιλεί τυχαία ή μόνο από υστεροβουλία όταν καλεί πρωτοκλασάτους και δημοφιλείς υπουργούς να ριχτούν με αυταπάρνηση στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Αν μη τι άλλο, είναι άνθρωπος της εποχής του και ξέρει τι γίνεται γύρω του".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "την άρνηση εισέπραξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος από τους Γιώργο Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Λαλιώτη στην πρότασή του για την "επιστράτευσή" τους στη διεκδίκηση των δήμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά αντίστοιχα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "αναταράξεις προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη το δεύτερο χτύπημα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος επτά χρόνια μετά την αναμέτρησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το δήμο της Αθήνας, εξέφρασε χθες την επιθυμία του να διεκδικήσει και πάλι τον πρώτο δήμο της χώρας στις δημοτικές εκλογές".

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "συνεχίζει τον "πόλεμο" των απειλών και των ανοιχτών εκβιασμών για το "μπλοκάρισμα" της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ η Αγκυρα, καλλιεργώντας κλίμα έντασης και πιέσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "υπό το βάρος των νέων ιταμών τουρκικών προκλήσεων επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν την ευρωπαϊκή οικογένεια να επανεξετάζει το ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης της διεύρυνσής της , έτσι ώστε να μην υλοποιήσει η Αγκυρα αυτό που και χθες επανέλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός: την προσάρτηση του βορείου τμήματος της νήσου και ίσως, την δημιουργία ενός νέου επεισοδίου στην Κύπρο ή το Αιγαίο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "δυσμενείς προβλέψεις γεννά η σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σήμερα στην Αγκυρα με κύριο θέμα της ατζέντας το Κυπριακό. Γεύση των σκληρών απόψεων έδωσε εξάλλου η Αγκυρα, σε υπόμνημα που διένειμε στους 14 εταίρους μας όπου αξιώνεται από την Ενωση η αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου".

    Η Espresso σημειώνει ότι "η στάση των Αμερικανών στο ζήτημα τρομοκρατίας και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και η φημολογία – που βασίζεται και σε αναφορές διπλωματών – για πιθανή εκδήλωση θερμής εμπλοκής με την Τουρκία, είναι προβλήματα που προκαλούν ανησυχίες στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "απορρίπτει η Ελλάδα ως απαράδεκτο το τουρκικό υπόμνημα το οποίο απαιτεί εκβιαστικά το "πάγωμα" της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Αγκυρα όμως επιμένει στην πολιτική των απειλών. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν στη Βουδαπέστη, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κκ Παπανδρέου και Τζέμ". 

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε επίμονη δοκιμασία υποβάλλει με τη στάση της η Αγκυρα, την πολιτική που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συναποφάσισαν και από το 1995 ακολουθούν στο Κυπριακό".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ υποστηρίζει ότι "μόνο αγορά που βρίσκεται στις παραμονές της αναβάθμισής της δεν θύμιζε η οδός Σοφοκλέους κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Ασφαλώς, η τελική εικόνα δικαίωσε πολλούς χρηματιστηριακούς παράγοντες που υποστήριζαν, εδώ και μέρες, ότι χωρίς εγχώριους θεσμικούς και ελάχιστους "μικρούς" στο "παιχνίδι" το "στοίχημα" της αναβάθμισης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πιθανόν να αποδειχτεί "παίγνιο υψηλού ρίσκου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η αναβάθμιση της Σοφοκλέους, ο μύθος που στήριξε προσδοκίες επί προσδοκιών εδώ και ενάμιση χρόνο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μοιάζει να ξεθωριάζει. Τρεις ημέρες πριν από την επίσημη ένταξη του ΧΑΑ στις ώριμες αγορές και οι επενδυτές όχι μόνο δεν βλέπουν τη διαφημιζόμενη αναγέννηση, αλλά αντιθέτως βιώνουν αρνητικές εξελίξεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "με ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται η Σοφοκλέους να διαβεί σε δύο μέρες το κατώφλι των αναπτυγμένων αγορών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "προσπάθησε και μάλιστα πολύ αλλά δεν κατάφερε τελικά η Σοφοκλέους στη χθεσινή συνεδρίαση να κρατηθεί σε θετικό πρόσημο". 

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φόβοι για το δημόσιο χρέος. Μετά την ισχυρή ανατίμηση του δολαρίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μανιφέστο δυσπιστίας στην ομοσπονδία. Το σχέδιο Λ. Ζοσπέν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συναγερμός για το χρέος. Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων 1,3 τρις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι θεσμικοί έκαναν... ασανσέρ τη Σοφοκλέους. Πως εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ερήμην της αγοράς οι μεγάλες συναλλαγές. Ευνοϊκή ρύθμιση για τα funds".

    [09] Δημόσιο χρέος

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελέγξει την αύξησή του με νέο δανεισμό και προμέτοχα ενώ επιχειρείται και ανακατανομή του εξωτερικού χρέους με διεύρυνση του μεριδίου του ευρώ έναντι των δολαριακών υποχρεώσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 29 May 2001 - 15:07:51 UTC