Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συνέντευξη Σημίτη
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Πυρκαγιές
  • [06] Νομιμοποίηση μεταναστών
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/06/2001

    Η χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑΑ, η έκταση της καταστροφής από την πυρκαγιά στην Αν. Αττική, η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΤ και η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στο έλεος των κερδοσκόπων. Παιχνίδι για γερούς παίκτες στη Σοφοκλέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ολεθρος στη Σοφοκλέους. Η πιο μεγάλη βουτιά χθες 3,31% στις 2.910 μονάδες!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ωρίμασε και ... πέφτει. Το "φρούτο" της Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πτυχία με αξία για θέση στο Δημόσιο. Ολη η εγκύκλιος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης.

    Η ΑΥΓΗ: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΗΠΑ ψηφίζουν τον τρομονόμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 10 ώρες αβάντα για να φύγουν από το σκάφος οι "Μήτσοι" και οι Ρουβάδες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η συμφορά της Σοφοκλέους παγώνει όλη την Αγορά. Αλυσιδωτές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη πτώση των μετοχών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά δάνεια για εξόφληση παλαιών δανείων. Νέα γενιά τραπεζικών προϊόντων γεννά ο ανταγωνισμός.

    ΕΘΝΟΣ: "Χάκερς" χτυπούν τις Ενοπλες Δυνάμεις. Αποκάλυψη - σοκ από τον Ακη.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Χορηγία 120 δις από ... Αλβανούς. Πράσινη κάρτα στο ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Δρύς έπεσεν. Ο Μεγάλος Ελληνας Παναγιώτης Αγγελόπουλος πορεύεται από χθες στην Αιωνιότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για μια χούφτα εκατομμύρια έγινε στάχτη η Αττική. Ο Νομάρχης Αττικής ξεσπαθώνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς θα υπολογίσετε τη σύνταξή σας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΑΑ ... νονται οι ξένοι επενδυτές. Πουλάνε οι μεν, άφαντοι οι δε μετά την αναβάθμιση.

    Espresso: Δεν κάρφωσα εγώ τον άνδρα μου! Η Μαρίνα Λυμπέρη στην "Espresso"."Ποτέ δεν έπαψε να είναι ο πατέρας του παιδιού μου".

    ΕΣΤΙΑ: Ποιός ρίχνει την Σοφοκλέους. Το όνομα αυτού: Κωνσταντίνος Σημίτης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σημίτης: Εγώ κυβερνώ εγώ έχω την ευθύνη. "Ολα καλά κι όλα ωραία", κατά τον πρωθυπουργό, στη διακυβέρνηση του τόπου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οσο όσο ξεπουλάνε στη Σοφοκλέους. Γύρω στις 100 μονάδες έχασε ο Γενικός Δείκτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενας κολοσσός εκατοντάδων δις περιμένει κληρονόμους. Μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βήμα - βήμα προς αντιδημοκρατική εκτροπή;

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πώς και πότε έγινε το ντου στο κότερο. Ο Λαζόπουλος βρήκε τον δικηγόρο του στην Κωνσταντινούπολη.

    Η ΧΩΡΑ: "Κάντε μου εξέταση για ναρκωτικά". Εξαλλος ο Λαζόπουλος κατά του ALPHA και ορισμένων δημοσιογράφων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε συναγερμό για ραδιενεργό υλικό.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανασαίνει με 5 δις το Σέιχ Σου. Ετοιμη η πρόταση για την προστασία του περιαστικού δάσους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εδιωξαν τον Αρχιεπίσκοπο! Ακραίες καταστάσεις στην Ιατρική Σχολή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θα καεί όλη η Ελλάδα. Ενώ γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    [03] Συνέντευξη Σημίτη

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη χθεσινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ ότι "δεν πρόκειται να μείνει αιωνίως στη θέση του ως Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και μετά το 2004 θα είναι αυτός που θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διαδοχή του. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό κάθε άλλο σενάριο, όπως ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία στο Συνέδριο του Μαρτίου του 2002".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "την ξεκάθαρη πρόθεσή του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές διατύπωσε δημοσίως για πρώτη φορά χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ, ενώ άφησε μετέωρο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα και τα σχήματα, αλλά το αποτέλεσμα της κυβερνητικής δραστηριότητας".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, τελών υπό πίεση και αμφισβήτηση το τελευταίο διάστημα, ανέλαβε χθες πλήρως τις ευθύνες για την πολιτικοκοινωνική κρίση που ανέκυψε με αφορμή το Ασφαλιστικό και προσπάθησε να μεταδώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός φέρει το βάρος της διακυβέρνησης και αυτός επικαθορίζει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "απάντηση σε όλους και σε όλα με έντονα απολογητικό ύφος επιχείρησε να δώσει χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην πρώτη εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "εξωραϊσμό της σκληρής πραγματικότητας επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη την οποία παραχώρησε στη ΝΕΤ. Ο κ. Σημίτης επιχειρώντας να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω του για τη ζοφερή πραγματικότητα άδειασε υπουργούς του κάνοντας λόγο για λαθεμένους χειρισμούς τους και όχι καλό μεταξύ τους συντονισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μια εκπληκτική άποψη που ασφαλώς θα συζητηθεί πολύ τις επόμενες ημέρες διετύπωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στην "ζωντανή" και εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Θεοδωράκη: "Λυπάμαι που μερικοί εκάηκαν στο Χρηματιστήριο και δεν επρόσεξαν. Θα φροντίσουμε να μην συμβούν πάλι τέτοια φαινόμενα", είπε επί λέξει ο κ. Σημίτης αποτινάσσοντας με αυτόν τον ...άκομψο τρόπο όλες τις ευθύνες της κυβέρνησής του για το "Βατερλώ" του χρηματιστηρίου".

    [04] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς η πολυπόθητη αναβάθμιση από τη MSCI, κάθε άλλο παρά ωφέλησε τη Σοφοκλέους, η οποία πραγματοποιεί μετά κόπων και βασάνων τα πρώτα βήματα της ωριμότητας".

    Η Espresso εκτιμά ότι "δεν έχει τέλος η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο, καθώς χθες ο γενικός δείκτης κατέγραψε νέες απώλειες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "το ξύλο της ... αρκούδας - κατά την αργκό της Σοφοκλέους- πέφτει στο αναβαθμισμένο ΧΑΑ. Οι ξένοι που ήρθαν ήταν λιγότεροι απ΄ όσους αναμένονταν, ενώ οι ξένοι που είχαν απομείνει ήταν τελικά περισσότεροι και πουλάνε τώρα με τη σέσουλα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1999 έκλεισε χθες η Σοφοκλέους, αρκετά κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3.000 μονάδων, καθώς συνεχίστηκαν για άλλη μια ημέρα οι μαζικές ρευστοποιήσεις των ξένων θεσμικών κυρίως σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης".

    Σύμφωνα με την ΕΚΤΡΟΠΗ, "σε "ελεύθερη πτώση" οδηγήθηκε χθες η τιμή των μετοχών των κυριότερων ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών υπό την αφόρητη πίεση μαζικών ρευστοποιήσεων θέσεων - αποχωρούντων- ξένων χαρτοφυλακίων και εξαιτίας της σύγχυσης που δημιούργησε στη χρηματιστηριακή αγορά το margin account κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής τους".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι " ένας είναι ο υπεύθυνος για την συνεχιζόμενη - επί δύο χρόνια - πτώση των τιμών στη Σοφοκλέους. Το όνομα αυτού: Κωνσταντίνος Σημίτης. Ο πρωθυπουργός που εστήριξε στο Χρηματιστήριο την πολιτική του επιβίωση, σήμερα κάνει τα πάντα για να το υπονομεύση".

    [05] Πυρκαγιές

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "ένα πύρινος κλοιός 20 περίπου χιλιομέτρων, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια στη Βορειοανατολική Αττική, την παραμονή της χτεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ήρθε να αποκαλύψει με δραματικό τρόπο και για μια ακόμη φορά, τόσο τις πολύμορφες και βαριές συνέπειες της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής των κυβερνώντων όσο και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "το οδοιπορικό της "Α" στο Καπανδρίτι, τον Κάλαμο, τη Μαλακάσα, το Συκάμινο αποκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους το οποίο παρά τις φωνές των κοινοταρχών - εδώ και πολύ καιρό - ώστε να εγκριθούν κονδύλια που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών στην περιοχή, εκείνο έκλεισε τα μάτια".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "αδίστακτοι εμπρηστές δεν δίστασαν με την πρώτη ευκαιρία να παραδώσουν στις φλόγες πολλές περιοχές της χώρας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να σβήσουν πυρκαγιές σε 78 σημεία, ενώ μόνο στην περίπτωση του Ωρωπού υπολογίζεται ότι κάηκαν 20.000 στρέμματα και αρκετές εξοχικές κατοικίες".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "βιβλική είναι η καταστροφή που προκλήθηκε στον Ωρωπό από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην κοινότητα Σικάμινος και έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στη ΒΑ Αττική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η ανθρώπινη ζωή και το δάσος φαίνεται ότι έχουν για την κυβέρνηση μικρότερη αξία από τα χρήματα. Για να μη δαπανηθούν ποσά για καθαρισμό των δασών κλπ 20.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 50 σπίτια έγιναν στάχτη στη βορειοανατολική Αττική".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "μόνιμο τείνει να καταστεί το φαινόμενο που θέλει κάθε χρόνο τέτοια εποχή τους αρμοδίους να διαβεβαιώνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πάντως συνιστούν ο,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει στον τομέα της προστασίας των δασικών περιοχών".

    [06] Νομιμοποίηση μεταναστών

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "η χθεσινή πρώτη ημέρα της δίμηνης προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στους δήμους απέδειξε πως - παρά τη μεγάλη προσέλευση - μόλις το 20% των μεταναστών ήξερε ποιά ήταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι σχετικές διαδικασίες".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "οι ουρές που έφταναν μέχρι τους δρόμους και η ανοργανωσιά των δημόσιων υπηρεσιών είχαν την τιμητική τους χθες πρώτη μέρα για την παροχή της αποκαλούμενης "δεύτερης ευκαιρίας" στους αλλοδαπούς, δηλαδή της δίμηνης προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "παράκληση να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο 1464 για να ενημερώνονται, ώστε να μην περιμένουν στην ουρά, έκανε στους αλλοδαπούς η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, ενώ από το δήμο Αθηναίων έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 195 για να μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε χθες στους δήμους η καταγραφή των παράνομων οικονομικών μεταναστών που υποβάλλουν αιτήσεις για να πάρουν προσωρινή άδεια παραμονής. "Ουρές" εκατοντάδων μέτρων στα λιγοστά κέντρα υποδοχής που λειτούργησαν αλλά και στα αστυνομικά τμήματα όπου οι μετανάστες απευθύνονται για επικύρωση εγγράφων στο ΥΠΕΞ για μετάφραση πιστοποιητικών και στο ΙΚΑ για αγορά ενσήμων".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητούνται καταθέτες... Αρχίζει η αύξηση στα επιτόκια των καταθέσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι 3 αιτίες που οδήγησαν στην πτώση. Στις 2.910 μονάδες ο Δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε ... αναβαθμισμένη κρίση η Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πόλεμος στο ΧΑΑ με θύματα τις μετοχές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αναβάθμιση - Βατερλώ. "Εμφύλιος" στην αγορά για το MARGIN".

    [08] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "το front running, λίγο πριν την αναβάθμιση, προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή. Οργανωμένα οι ξένοι πιέζουν τις τιμές των blue chips. Οι Ελληνες θεσμικοί αδυνατούν να αναστρέψουν το κλίμα. Στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους βρέθηκε ο Δείκτης. Τι λένε οι ειδικοί".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 6 June 2001 - 13:37:13 UTC