Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/06/2001

    Η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και η νέα πτώση στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταργούν το νόμο για τα πανωτόκια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Εκτακτο συνέδριο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παραλήρημα ανεύθυνου ηγέτη. Τρόμαξαν ακόμα και οι δικοί του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ηρθαν στα χέρια. Ο νόμος της σιωπής για τη ζούγκλα του εκτελεστικού.

    Η ΑΥΓΗ: Μονόδρομος Σημίτη. Συνέδριο τον Οκτώβριο με την ίδια πολιτική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέδριο ενότητας και νίκης απαιτεί η βάση του ΠΑΣΟΚ. Αντεπίθεση τώρα σ΄ όλα τα μέτωπα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Που το πάει ο κ. Σημίτης. Ανασχηματισμός το αργότερο στις 18 Οκτωβρίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σάλτο μορτάλε από τον Κ. Σημίτη. Το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Συνέδριο ή φεύγω. Επιστροφή Σημίτη στις "καθαρές λύσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντί "θεραπείας" λύση ... ευθανασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 'Η με ψηφίζετε ή παραιτούμαι. Νέο εκβιαστικό δίλημμα Σημίτη, πανομοιότυπο με εκείνο του 1996.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιούς καλύπτει η ρύθμιση για τα πανωτόκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συνέδριο ή φεύγω". Ανέβαλε το ταξίδι στην Κίνα. Παίζεται ο ανασχηματισμός.

    Espresso: Μια καλόγρια στο πρωθυπουργικό γραφείο. Είναι η προσωπική εξομολογήτρια της Δάφνης Σημίτη.

    ΕΣΤΙΑ: Σημίτης: Ηρωϊκή έξοδος. 'Η με στηρίζετε ή πέφτουμε όλοι!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με απειλή παραίτησης ο κ. Σημίτης επισπεύδει το συνέδριο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συνέδριο συσπείρωσης. Ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απείλησε με παραίτηση ο Σημίτης στο Εκτελεστικό. Για επίσπευση συνεδρίου.

    ΝΙΚΗ: Η κοινωνία δεν εκβιάζεται. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχίζει η διεθνής συνάντηση Κομμουνιστικών - Εργατικών κομμάτων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μόνο το καρφί ήξερε ... Δεν πάει στην Κίνα. Πότε ο ανασχηματισμός;

    Η ΧΩΡΑ: Σε δίνη η Ελλάδα. Εκβιάζει με παραίτηση για να μείνει στην εξουσία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΣΟΚ: εκατό μέρες αγωνίας. Ο Κώστας Σημίτης θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μέρες του '96. Το παλιό δίλημμα "με στηρίζετε ή φεύγω" έθεσε ξανά ο Σημίτης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Ακης επέβαλε έκτακτο συνέδριο τον Οκτώβριο.

    [03] ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με άλμα στο κενό επιχειρεί πλέον ο Κ. Σημίτης να ξεπεράσει τη διαρκώς διογκούμενη αμφισβήτησή του και την εικόνα της καταρρέουσας κυβέρνησής του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "είναι μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης - τη χαρακτήρισε "αβεβαιότητα" ο κ. Σημίτης - η χθεσινή "ομόφωνη" απόφαση του ΕΓ - ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού - να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η επίσπευση διεξαγωγής του συνεδρίου κρίθηκε τελικά ως "μια καθαρή λύση" που "θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει την τετραετία, πραγματοποιώντας αυτό το έργο, για το οποίο ανέλαβε υποχρέωση και έχει την εντολή" κατά την πρωθυπουργική δήλωση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στις εσωκομματικές διαδικασίες, με την αναπότρεπτη εσωστρέφεια, καταφεύγει ο πρωθυπουργός ελπίζοντας ότι θα περιορίσει την έκταση της δυσαρέσκειας στο κυβερνητικό έργο και της αμφισβήτησης στο πρόσωπό του".

    Η Espresso εκτιμά ότι "ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και καθαρές λύσεις σε μια αγωνιώδη προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός αποφάσισε αιφνιδιαστικά χθες ο Κώστας Σημίτης, επισπεύδοντας το Συνέδριο για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "μια από τις πλέον δραματικές καμπές της ιστορίας του διέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Η χτεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ήταν εκρηκτική. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέστησε σαφές ότι αν δεν γινόταν δεκτή η πρότασή του για επίσπευση του συνεδρίου θα υπέβαλε την παραίτησή του. Η αναβολή της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα δημιουργεί την αίσθηση ενός επικείμενου ανασχηματισμού".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι "και ξαφνικά οι καμπάνες του συνεδρίου ήχησαν χθες μάλλον παράξενα, αλλά πάντως ευχάριστα στο ΠΑΣΟΚ. Η ομόφωνη απόφαση του ΕΓ για έκτακτο συνέδριο τον ερχόμενο Οκτώβρη, υπό προϋποθέσεις, όλοι συμφωνούν ότι μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαδικασίας ανάνηψης του μεγάλου ασθενούς".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "τρόμαξαν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ - ακόμη και αυτοί που γνωρίζουν καλά τι εστί Σημίτης - από το ρεσιτάλ ανευθυνότητας του ανθρώπου που τυγχάνει πρωθυπουργός των Ελλήνων".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "ως και την απειλή της παραίτησής του επιστράτευσε ο πρωθυπουργός στην πιο δραματική συνεδρίαση του Εκτελεστικού, για να πετύχει την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 11-14 Οκτωβρίου. Ο κ. Σημίτης προσφεύγει στο συνέδριο προκειμένου, όπως δήλωσε να σταματήσει η αβεβαιότητα και να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "σε μια δραματική πολύωρη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ όπου κυριάρχησαν η ένταση και οι αντεγκλήσεις, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης επισείοντας εμμέσως την απειλή της παραίτησης επέβαλε την επίσπευση του κομματικού συνεδρίου κατά πέντε μήνες, με στόχο να ξεφύγει από τον κύκλο της εσωκομματικής αμφισβήτησης, που απεμποδίζει και βραχυκυκλώνει στην κυριολεξία το κυβερνητικό έργο".

    [04] ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ΠΓΔΜ έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων της χώρας για την ειρήνευση στην περιοχή. Ηδη, ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για συνέχιση του διαλόγου, ενώ στην περιοχή σπεύδουν ο Χαβιέ Σολάνα και ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΝΑΤΟ στη Ν. Σερβία, Πίτερ Φέιθ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "περάσαμε πλέον στο στάδιο της προετοιμασίας για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επικείμενη επέμβαση στη γειτονική ΠΓΔΜ. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι τους, επισκέφτηκε χτες τη χώρα για πολλοστή φορά ο Χ. Σολάνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες μεταξύ των σκοπιανών και των αλβανικών κομμάτων για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης, στους κόλπους του ΝΑΤΟ συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συζητήσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δύναμης που προτίθενται να αναπτύξουν οι σύμμαχοι".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στα Σκόπια μεταβαίνει εσπευσμένα ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα Χ. Σολάνα, ενώ ήδη βρίσκεται εκεί ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Ν. Σερβία Π. Φέιθ σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί νέα ώθηση στο διάλογο. Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων της χώρας για την ειρήνευση στην περιοχή".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "αναβαθμισμένη θέλει η Αθήνα και σε αριθμό στρατιωτών και σε επίπεδο συμμετοχής της στη Διοίκηση την Ελληνική Στρατιωτική Αποστολή που θα συμμετάσχει στο ΝΑΤΟϊκό εκστρατευτικό σώμα στην ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σολάνα που οδεύει πάλι στα Σκόπια προσφέρει ενδείξεις ότι θα εμπλέξει ενδεχομένως στις ήδη αλυσιτελείς "ειρηνευτικές" συνομιλίες στην ΠΓΔΜ και τους Αλβανούς του UCK νομιμοποιώντας τους ουσιαστικά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η χθεσινή έκτακτη μετάβαση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ώθησε τους εκπροσώπους των σλαβικών και αλβανικών κομμάτων της χώρας να επαναλάβουν, αργά το βράδυ, τις συνομιλίες για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

    Προηγουμένως ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου μετά τη διακοπή των συνομιλιών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "δύναμη εκ τριακοσίων ανδρών προτίθεται να στείλει η Ελλάδα στα Σκόπια, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης που θα εγκαταστήσει εκεί το ΝΑΤΟ προς επιτήρηση του αφοπλισμού των ανταρτών. Η δύναμη αυτή θα σταλεί υπό την προϋπόθεση ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών και υπό τον όρο ότι η Συμμαχία θα αποφασίσει ομόφωνα την επιχείρηση αυτή".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η συμπλήρωσις της 125ετίας από της ενάρξεως λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών εορτάσθη χθες σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα, καθώς η Σοφοκλέους διάγει από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται μακροπρόθεσμα για το ελληνικό Χρηματιστήριο που "βαδίζει" πλέον στις ώριμες αγορές και χθες έκλεισε τα 125 χρόνια ζωής, καθώς μπορεί να αναγνωριστεί ως κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο αλλά και να λειτουργήσει επωφελώς για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και την οικονομία της χώρας μας".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "νομοτελειακά υποχώρησε χθες το ΧΑΑ κάτω από τις 2.800 μονάδες, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά ταλανίζεται από τη σύγκρουση Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών, που δίνουν μάχη για την απόκτηση μετοχών σε φθηνές τιμές".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν η συνεδρίαση της 125ης επετείου από την ίδρυση του ΧΑΑ. Η Σοφοκλέους, παρά τις προσπάθειες ορισμένων κρατικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων να συγκρατήσουν την αγορά πάνω από τις 2.800 μονάδες, υποχώρησε ως τις 2.788,08 για να κλείσει τελικά στις 2.799,76 με απώλειες 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί για τελευταία φορά κάτω από τις 2.800 μονάδες το Δεκέμβριο του 1998".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "με νέα πτώση που οδήγησε σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αυτή τη φορά κάτω και από τις 2.800 μονάδες, έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Για πρώτη φορά μετά τις 13 Ιανουαρίου 1999, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.799,76 μονάδες (κάτω από τις 2.800), σημειώνοντας πτώση κατά 0,25%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "οι traders έδωσαν και πάλι την κατεύθυνση στην αγορά, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις την ώρα που η αγορά ανέκαμπτε. Η προσπάθεια κρατικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων που προχώρησαν σε αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το κλίμα".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχία για τις εξελίξεις! Κίνδυνος ομηρείας του κυβερνητικού έργου και της οικονομικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καθαρές λύσεις ζητεί ο Σημίτης. Δραματική συνεδρίαση του ΕΓ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ομολογία αδυναμίας, ελπίζει στο συνέδριο. "Κρυφό χαρτί" στα χέρια Σημίτη ο ανασχηματισμός".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πυροσβεστικά μέτρα για πλεόνασμα πάση θυσία. Ανησυχία για πληθωρισμό και ελλείμματα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Η ένταξη σε συμμαχία μονόδρομος για τη Σοφοκλέους. Τέλος εποχής για "εθνικά" χρηματιστήρια".

    [07] ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Αναμένονται αλλαγές στην κυβέρνηση. Γιατί αναβλήθηκε το ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας. Αιφνιδιάστηκαν τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες αντιδράσεις. Την προσεχή Τετάρτη νέα συνεδρίαση του ΕΓ. Συγκαλείται η ΚΕ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 22 June 2001 - 13:36:44 UTC