Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Επίθεση
  • [04] Ελλάδα – ΗΠΑ - Επίθεση
  • [05] Συνέντευξη Ε. Βενιζέλου
  • [06] Δημοσκόπηση
  • [07] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη
  • [08] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/2001

    Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για αντίποινα, η στάση της Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας και η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρομο-χτύπημα με χημικά τρέμουν ΗΠΑ-Ευρώπη. Φοβούνται νέα επίθεση μέσα στην εβδομάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πιάνουν από στιγμή σε στιγμή τον Μπιν Λάντεν. Εντόπισαν το κρησφύγετο του Βρετανοί κομάντος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φάκελοι για όλα. Υπό τας διαταγάς της Ιντέλιτζενς Σέρβις η ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το μεγάλο κόλπο του Πάπα για να ψαρέψει καθολικούς σε μουσουλμανικά κράτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοβούνται τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα.

    ΕΘΝΟΣ: Η εμπλοκή της Ελλάδας. Πως θα συμμετάσχει η χώρα μας στον "άγνωστο πόλεμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ταλιμπάν προς ΗΠΑ: Ελάτε με … την όπισθεν!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πύλη πολέμου η Σούδα. Δεκάδες αμερικανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη "παρελαύνουν" από την Κρήτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Περιμένουν νέο τρομο-χτύπημα. Μυστικές υπηρεσίες: Πληροφορίες μιλούν για επίθεση μέσα στην εβδομάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η θλίψη μας δεν είναι κραυγή για πόλεμο".

    ΕΣΤΙΑ: Κινδυνεύει η Ολυμπιάδα. Η διεθνής απειλή αλλάζει τα δεδομένα.

    Espresso: Πυρηνικά όπλα στα χέρια του Μπιν Λάντεν. Τα αγόρασε στην Ισπανία το 1998 από τους Ρώσους.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εξαφάνισαν" τον Μπιν Λάντεν οι Αφγανοί. Είναι εκεί, επιμένουν οι Δυτικοί.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Νέα Δημοσκόπηση. Το ΠΑΣΟΚ πήρε φόρα. Κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ. Προηγείται ο Σημίτης.

    Η ΧΩΡΑ: Φασισμός. Κόβουν τη ΝΔ από τα κρατικά κανάλια, ενώ πιέζουν όλα τα ιδιωτικά να την εξαφανίσουν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γερασμένο το ΑΠΘ. Εκθεση Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων επισημαίνει 11 τρωτά σημεία.

    [03] ΗΠΑ - Επίθεση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η νέα διεθνής διπλωματία απέκτησε και νέα γλώσσα επικοινωνίας. Η λογική του "βομβαρδίζουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε" έχει δώσει τη θέση της στις προσωπικές επαφές, στην ενίσχυση των παλαιών δεσμών και στην εξασφάλιση καινούργιων φίλων. Υμνος στην Ελλάδα και δέσμευση για το Κυπριακό και τον Κόλιν Πάουελ".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι" οι Αμερικανοί έχουν θέσει ήδη σε κίνηση την πολεμική τους μηχανή για το απαντητικό κτύπημα εναντίον του Μπιν Λάντεν, ενώ χθες παραδέχτηκαν εμμέσως μέσω του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι κατερρίφθη το περασμένο Σάββατο από τους Ταλιμπάν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος τους, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν".

    Η Espresso αναφέρει ότι "το ..θέατρο του πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν είναι σχεδόν έτοιμο και οι πρώτες αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες στο Ουζμπεκιστάν. Οι πρωταγωνιστές παίρνουν τις θέσεις τους ο ένας μετά τον άλλον και το τρίτο κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "μερικές ώρες ή λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Περσικό και τον Ινδικό, σε μια στρατιωτική κινητοποίηση που θεωρείται η μεγαλύτερη από την εποχή του πολέμου του Κόλπου το 1991".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "ενώ το πένθος που κηρύχθηκε στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο και στο Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου έληξε χθες σε ασφυκτικό κλοιό άρχισε να βρίσκεται πλέον το Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες για την εκστρατεία αντιποίνων εναντίον των υπευθύνων για τα τρομοκρατικά χτυπήματα".

    [04] Ελλάδα – ΗΠΑ - Επίθεση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "πολύ ανήσυχος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός για τις τελευταίες εξελίξεις - μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ - και αυτό λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας μας όπου παραμένει ασύλληπτη η "17Νοέμβρη" αλλά και της ευθύνης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "επίσημα δεκτό έκανε η κυβέρνηση το αίτημα των Αμερικανών γι τη χρησιμοποίηση αεροδιαδρόμων εντός του ελληνικού FIR σε περίπτωση που τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πρέπει να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, προκειμένου να εκτελέσουν πολεμική επιχείρηση κατά των χωρών που υποθάλπουν τρομοκράτες οι οποίοι ευθύνονται για τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "στην διάθεση των ΗΠΑ ευρίσκονται πλέον οι αεροδιάδρομοι της Ελλάδος, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίση να προχωρήση σε στρατιωτική ενέργεια, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εδέχθη. Η Αμερικανική Πρεσβεία των Αθηνών υπέβαλε επισήμως το Σάββατο το σχετικό αίτημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το αίτημα ικανοποιήθηκε".

    [05] Συνέντευξη Ε. Βενιζέλου

    "Η Ελλάδα έχει δυο μεγάλα ειδικά προβλήματα να αντιμετωπίσει, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, αλλά και την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, γι αυτό και η θέση της για την τρομοκρατία πρέπει να είναι καθαρή", τονίζει με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως "η χώρα μας θα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως με τα μέτρα που έχουν αποφασίσει οι "15", ενώ τονίζει πως το επιπλέον κόστος που θα αποφασιστεί για την ασφάλεια των Αγώνων του 2004 θα είναι πολύ μικρό μπροστά στο όφελος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, αναφερόμε-νος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζει με νόημα πως "μια διεθνής ένταση απομακρύνει τον κίνδυνο περιφερειακών εντάσεων ή συγκρούσεων".

    [06] Δημοσκόπηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το ΠΑΣΟΚ ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος και εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης ενώ ο κ. Κώστας Σημίτης θεωρείται ξανά ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον κ. Κώστα Καραμανλής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας πανελλαδικής σφυγμομέτρησης της εταιρίας ΚΑΠΑ Research που δημοσίευσε χθες το ΒΗΜΑ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "θα ψήφιζαν ΝΔ. Ακριβέστερα, τη βλέπουν ακόμη πρώτο κόμμα και με διαφορά. Ανεξάρτητα από την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα προτιμούσαν μια αλλαγή σκυτάλης στις εκλογές "για να αλλάξει επιτέλους το πολιτικό σκηνικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σαφές προβάδισμα εμφανίζει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία ΚΑΠΑ Research στο χρονικό διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει ανακάμψει, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "εμφανή σημάδια ανάκαμψης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπηση της K-Research που είδε χθες το φως της δημοσιότητας".

    [07] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη

    "Οι υποκειμενικοί παραλογισμοί του καθενός γεννούν την τρομοκρατία. Αυτό είναι το κίνητρό της. Νομικοπολιτικό ορισμό αδυνατώ να δώσω, αλλά έτσι το αισθάνομαι", λέει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του προς την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε χθες στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". "Η Δημοκρατία υπονομεύεται από την ανασφάλεια", είναι η άποψη του υπουργού, που εκτιμά ότι η Αστυνομία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και ήδη συμμετέχει σε έρευνες για λογαριασμό των ΗΠΑ. Προαναγγέλλει την ίδρυση Εθνικού Κέντρου για την έκδοση διαβατηρίων από την Αστυνομία έως την άνοιξη του 2002. Διαβλέπει κινδύνους από την εγκληματική χρήση των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών και ακόμη ο κ. Χρυσοχοίδης καταθέτει τις απόψεις του για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αφήνει να εννοηθεί ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης χρειάζεται αναδιάρθρωση υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων".

    [08] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

    "Οχι τυφλές επιθέσεις επί δικαίους και αδίκους ζητεί η πρώτη τη τάξει υπουργός Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την αναμενόμενη απάντηση των ΗΠΑ μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα. "Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο" σημειώνει η κα Παπανδρέου σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ και προσθέτει: "Δεν μπορεί επίσης να δεχθεί κανείς λογικές συλλογικής ευθύνης, λογικές πολέμου πολιτισμών". Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, αξίζει να επισημανθεί η δήλωσή της ότι "η εσωκομματική κριτική είναι συστατικό στοιχείο για την ίδια την ύπαρξη ενός πολιτικού χώρου. Οι ηγεσίες είναι που οφείλουν να παίρνουν τα μηνύματα ώστε να απαντούν έμπρακτα στην κριτική". Και έχει ασφαλώς την αυτονόητη αξία της η δήλωση της κ. Παπανδρέου ότι "δεν υπάρχει θέμα προέδρου σ΄ αυτό το Συνέδριο". Οπως και το ότι παραδέχεται πως "δεν υπάρχει πολιτικό στέλεχος χωρίς φιλοδοξίες" (και προφανώς και η ίδια). Επιτίθεται όμως εναντίον όσων θέτουν "άκαιρα" (λχ Γ. Παπανδρέου) θέμα διαδοχής του Κ. Σημίτη: "στην υπόθεση της διαδοχής του Κ. Σημίτη μιλούν πολλοί τελευταία. Μιλούν άκαιρα, κατά τη γνώμη μου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 24 September 2001 - 20:45:41 UTC