Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Αφγανιστάν
  • [04] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Δημοσκόπηση
  • [06] Ελληνική Εκκλησία - Πατριαρχείο
  • [07] Ολυμπιάδα 2004
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/09/2001

    Η προετοιμασία της στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά Αφγανιστάν, η επίσκεψη στην Αθήνα του νέου προέδρου της ΔΟΕ, οι προσυνεδριακές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις ελληνικής εκκλησίας-Πατριαρχείου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα χαμηλό-τερα δάνεια της αγοράς. Οι καλύτερες προσφορές σε προσωπικά, καταναλωτικά και δάνεια αυτοκινήτου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ισλαμικά γκέτο στην Αθήνα. Φόβοι για ανεξέλεγκτες κατα-στάσεις. Από "κόσκινο" όλα τα διαβατήρια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κήρυξε "Ιερό πόλεμο" με φαξ ο Λάντεν Από δορυφορικό κανάλι του Κατάρ.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ αχρηστεύουν τον ΟΗΕ. Πιο κοντά στα αμερικανικά αντίποινα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέταιρος του Τζορτζ Μπους ο Μπιν Λάντεν. Ιερό πόλεμο κήρυξαν οι Μουσουλμάνοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγριες μάχες - Υποχωρούν οι Ταλιμπάν. Ο Μπιν Λάντεν κηρύσσει ιερό πόλεμο μέσω fax ... Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι περικυκλώνουν το Αφγανιστάν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Εγκέλαδος παραμονεύει στις πιλοτές. Κουκουλώθηκαν οι ζημιές σε 338.165 "κίτρινα" κτίρια στην Αθήνα.

    ΕΘΝΟΣ: Το μεγάλο παιχνίδι. Ξεκαθαρίζουν οι στόχοι της PAX AMERICANA.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμάζουν τα πρώτα διακόσια φέρετρα. Εκδρομή στην Κόλαση για πεζοναύτες των ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο χείλος του γκρεμού τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο παιχνίδι της ληστείας στο χρηματιστήριο, μετά τη ΔΕΚΑ, τα ταμεία και οι τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμος κατά του Σταυρού. Τρομοκρατία: "Τζιχάντ" κήρυξε ο Μπιν Λάντεν - Ανοχύρωτη η Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Αλήθειες και ψέματα. Οι Ελληνες θύματα αδίστακτης προπαγάνδας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλιμακώνονται οι πιέσεις. Προς ευρύ μέτωπο κατά τρομοκρατών. Ο Λάντεν απειλεί με Ιερό Πόλεμο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόλεμο στους σταυροφόρους". Διαμηνύει ο Μπιν Λάντεν στους Πακιστανούς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγώστε τον ... τραπεζικό λογαριασμό της 17Ν. Λίστα με 300 ονόματα Από ΗΠΑ. Πελάγωμα και με τις αποδείξεις για τον Μπιν Λάντεν.

    ΝΙΚΗ: 27+1 οι στόχοι των ΗΠΑ. Η "Λίστα Μπους" για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας διαρκείας η απάντηση των λαών. Οχι σε σχέδια εμπλοκής και μέτρα καταστολής.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Παραφρόνησε. Απειλεί με πόλεμο ο Λάντεν. Εντολή Μπους να παγώσουν τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων.

    Η ΧΩΡΑ: Στύβει το λαό και τον παραμυθιάζει. Ο Σημίτης κόβει όλες τις παροχές, ενώ τα γκάλοπ - μαϊμού τον εμφανίζουν δημοφιλή. 1 τρις έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στο Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σφαγή Ταμείων στο ΧΑΑ. 467 δις δρχ ήταν οι απώλειες τους στη Σοφοκλέους την περίοδο 1999-2001.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να αποφευχθεί ο πόλεμος ζητούν οι Ταλιμπάν.

    [03] ΗΠΑ - Αφγανιστάν

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Οσο πλησιάζει η "ώρα μηδέν" για τον "αόρατο πόλεμο" τόσο περισσότερο ξεκαθαρίζουν οι στόχοι της Ουάσιγκτον. Το μεγάλό παιχνίδι περιλαμβάνει τον έλεγχο των πετρελαίων και την προώθηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "είκοσι επτά είναι οι στόχοι-έντεκα οργανώσεις σε ισάριθμες χώρες, δώδεκα πρόσωπα και τέσσερις οργανώσεις αρωγής-της πολεμικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης "Ευγενής Αετός" που ανέλαβαν οι ΗΠΑ μετά τα χτυπήματα στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "πυρετός διπλωματικών κινήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, παραλλήλως με τη συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού και της Ινδικής Θάλασσας καθώς και την ανάπτυξη επίλεκτων μονάδων καταδρομέων, Αμερικανών και Βρετανών, στο ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση βόρειο Αφγανιστάν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ιερό πόλεμον κήρυξε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και καλεί και τους γείτονες Πακιστανούς να πολεμήσουν μαζί του ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν όποια χώρα συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια ώρα ο Μπους έδινε εντολή για πάγωμα των καταθέσεων οποιουδήποτε ενδέχεται να έχει σχέση με την τρομοκρατία ενώ χαρίζει "γή και ύδωρ" στο Πακιστάν προκειμένου να διευκολύνει την αμερικάνικη πολεμική μηχανή, η οποία περιμένει το πράσινο φως για την επίθεση".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από το βάρβαρο χτύπημα στις ΗΠΑ και όλα δείχνουν ότι ελάχιστος χρόνος απομένει από την εκδήλωση των αμερικανικών αντιποίνων με στόχο το Αφγανιστάν".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "επιστρέ-φουν τα εφιαλτικά σενάρια για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα ανά τον χριστιανικό κόσμο. Με αιχμή του δόρατος το πυρηνικά εξοπλισμένο Πακιστάν, τις χώρες της περιοχής που διαθέτουν βιολογικά και χημικά όπλα και τους "κοιμισμένους" τρομοκράτες".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "την ώρα που η προετοιμασία μιας γιγαντιαίας πολεμικής επιχείρησης της Αμερικής προχωρεί πυρετωδώς … Και οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ καλούνται να την υπο-στηρίξουν με κάθε μέσο ... Τα πρώτα σημάδια σοβαρής αμφισβήτησης και προβληματισμού για τον "υπ΄ αριθμόν ένα ένοχο" της τρομο-κρατικής επίθεσης εμφανίζονται σε έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες".

    [04] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "προσυνεδριακή παρέμβαση με σκληρές αναφορές για την κυβερνητική πολιτική, σχεδιάζουν για τα επόμενα 24ωρα περισσότερα από εξήντα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη νομαρχιακή οργάνωση Α΄ Αθήνας".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "κοινό μυστικό στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια που καταβάλλουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος, προκειμένου να κερδίσουν υψηλότερη θέση στη λίστα για την Κεντρική Επιτροπή εν όψει του 6ου Συνεδρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "άρχισαν οι αντιπαραθέσεις ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα γεύματα και τα δείπνα, η κινητικότητα αλλά και οι ίντριγκες είναι στην ημερήσια διάταξη. Η αγωνία των μικρομεσαίων για μια θέση στις λίστες για την ΚΕ σε συνδυασμό με τον πόλεμο χαρακωμάτων από τα κορυφαία στελέχη για την εκλογή όσο τον δυνατόν περισσότερων δικών τους στην ΚΕ έχουν δημιουργήσει έναν ακήρυκτο πόλεμο".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, κυριάρχησαν χθες στη Συνδιάσκεψη του τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του 6ου συνεδρίου του κόμματος, με θέμα "Οι γυναίκες δύναμη ανάπτυξης και ανανέωσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής".

    [05] Δημοσκόπηση

    Αρκετά έως πολύ ικανοποιημένο με την πορεία της κυβέρνησης και τον τρόπο που χειρίζεται ο πρωθυπουργός τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, δηλώνει το 32,5% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στο ΒΗΜΑ. Αντίθετα, δυσαρεστημένο δηλώνει το 66,7%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και για τη ΝΔ. Το 33,3% δηλώνει πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο με τη δραστηριότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δυσαρεστημένο είναι το 60,4%. Επίσης το 31,4% πιστεύει ότι αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, ενώ το 28,9% χειρότερα και το 34,5% περίπου τα ίδια. Το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται προς το καλύτερο, το 29,8% βλέπει στασιμότητα και το 45,4% χειροτέρευση. Σύμφωνα επίσης με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ είναι ικανότερο να αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομία, την πορεία της χώρας στην ΕΕ, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την εθνική άμυνα, την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίθετα η ΝΔ θεωρείται ικανότερη στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, στα θέματα υγείας και παιδείας, στο ασφαλιστικό και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

    [06] Ελληνική Εκκλησία - Πατριαρχείο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν για άλλη μια φόρα οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "όλα δείχνουν ότι επιδεινώνονται και τυπικά πλέον, οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος μετά την δημοσιοποίηση από το Φανάρι των τριών επιστολών που είχε απευθύνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "την ανάγκη να σταματήσει το Φανάρι να φέρεται στην Εκκλησία της Ελλάδος, ως Εκκλησία δεύτερης κατηγορίας και να της παραχωρήσει το αναφαίρετο δικαίωμα να μνημονεύει ως Πρώτο τον Προκαθήμενό της , όπως συμβαίνει σε όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίας, επισημαίνεται στην αλληλογραφία που αντάλλαξαν ελλαδική Εκκλησία και Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους τελευταίους μήνες".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ο φόβος για το αύριο δεν πτοεί τους ηγέτες της Ορθοδοξίας. Κι ενώ όλη η υφήλιος ζει κάτω από το φόβο ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος βρήκαν τη στιγμή να λύσουν τις διαφορές τους και να διεξάγουν το δικό τους "ιερό πόλεμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "εκκλησιολογικά, νομοκανονικά και συνταγμα-τικά επιχειρήματα επιστρατεύθηκαν από τους επιστολογράφους τόσο της Ελλαδικής Εκκλησί-ας όσο και της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις επί των θεμάτων που εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν το σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο εκκλησιών".

    [07] Ολυμπιάδα 2004

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "τη σημαντική αύξηση του ήδη δυσβάσταχτου κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με πρόσχημα την αλλαγή του Σχεδίου Ασφαλείας μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ, προανήγγειλε ουσιαστικά ο νέος πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ με συνέντευξή του στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα, για να ελέγξει την πορεία προετοιμασίας των αγώνων".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "σε αυτό το πλαίσιο ο Κώστας Σημίτης θα δεχθεί την Τετάρτη το πρωί στο γραφείο τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ, τον συντονιστή Ντένις Οσβαλντ και την πρόεδρο του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου. Το θέμα της ασφάλειας έχει πλέον καταλάβει την πρώτη θέση της ατζέντας αν και όπως λένε παράγοντες της ΔΕΟ είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις για τα οριστικά σχέδια".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόσθετες περικοπές για το Δημόσιο. Κρίσιμη συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου για τον προϋπολογισμό του 2002".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παροξυσμός. Αντιστροφή στις αγορές ή "ράλι της αρκούδας" Με χαμηλό τζίρο, μεγάλη άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια, συγκρατημένη η Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μικρές" οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Και με σχέδιο έκτακτης ανάγκης ο Προϋπολογισμός στη Βουλή. Για να αντιμετωπιστεί η αρνητική συγκυρία".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ελπιδοφόρο ριμπάουντ. Εκρηκτική άνοδος σε Ευρώπη-ΗΠΑ. Βελτιώνεται το κλίμα στις αγορές".

    [09] Προϋπολογισμός

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Αλλαγές, οι οποίες θα είναι περιορισμένες σε συγκεκριμένες περικοπές των δημοσίων δαπανών, περιλαμβάνει το εναλλακτικό σενάριο για τον προϋπολογισμό που μελετά η κυβέρνηση και στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις Από το κτύπημα στη Νέα Υόρκη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 25 September 2001 - 13:40:28 UTC