Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Αντίποινα
  • [04] ΣΑΜΙΝΑ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Ελληνική οικονομία
  • [07] Συνέντευξη Μπακογιάννη
  • [08] Δημοσκόπηση
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Παγκοσμιοποίηση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/2001

    Η στρατιωτική προετοιμασία για τα αντίποινα από τις ΗΠΑ, η συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό, το πόρισμα για το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αντίποινα Ταλιμπάν σε συμμάχους των ΗΠΑ. Δηλώνουν ότι θα χτυπήσουν όποιον συμμαχήσει με την Αμερική.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρόμος τώρα για χημικό και βιολογικό χτύπημα. Ανησυχία σε όλα τα κράτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οπαδοί του Λάντεν στην Ελλάδα. Η αόρατη απειλή: 1.000.000 λαθρομετανάστες από ισλαμικές χώρες ζουν ανεξέλεγκτοι στη χώρα μας.

    Η ΑΥΓΗ: Πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προστάτευε τους Ταλιμπάν. Μόλις λίγους μήνες πριν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μαύρη λίστα της CIA. Ονόματα και διευθύνσεις καταζητούμενων από τους Αμερικανούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Πάπας και ο Πούτιν άναψαν πράσινο φως για αμερικανική επίθεση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πογκρόμ απολύσεων. Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική αγορά.

    ΕΘΝΟΣ: Πως στήνεται η νέα Γιάλτα. Αποκαλυπτικές οι ομιλίες Μπους και Πούτιν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσάναμα για "Τζιχάντ" έβαλε ο Πάπας. Ο,τι χειρότερο έπραξε η Αγία Εδρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ευθύνες - φωτιά για το ΣΑΜΙΝΑ. Ενα χρόνο μετά αναδεικνύεται η διαφθορά των κυβερνώντων στο λιμάνι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απροστάτευτη η Ελλάδα. Βιοχημική απειλή: Υπαρκτός ο κίνδυνος, στα χαρτιά τα μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το "αόρατο" σχέδιο των ΗΠΑ. 1. Συμμαχίες 2. Ανατροπή Ταλιμπάν 3. Ενίσχυση Νέας Τάξης.

    Espresso: Τρόμος στην οικογένεια Αρζόγλου με την τρελή μπέϊμπι σίτερ.

    ΕΣΤΙΑ: Το σκάνδαλο με τις μετοχές. Δριμύ "κατηγορώ" από τον κ. Εβερτ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολοι συμπαρατάσσονται με ΗΠΑ. Κλειδί η στροφή της Τεχεράνης. Υπό πίεση σε διάλογο το Ισραήλ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναμένουν επίθεση. Οι Αραβες μαχητές εκκενώνουν τις βάσεις της AL QAEDA στο Αφγανιστάν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξαγοράζει "φίλους" ανά τον κόσμο ο Μπους. Προσφέρει σε όλους ανταλλάγματα.

    ΝΙΚΗ: Σύμφωνο Μπους - Πούτιν. Ανατολίτικο παζάρι για τα πετρέλαια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαζί όλοι στα προπύλαια αύριο στις 7 το απόγευμα. Οχι στον πόλεμο-Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας-Οχι σε μέτρα καταστολής.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: ΣΑΜΙΝΑ: Επέτειος ναυαγίου με "ρήγματα" στην έρευνα. Παραδόθηκε βιαστικά η έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

    Η ΧΩΡΑ: Οι λογαριασμοί που ψάχνουν στην Ελλάδα. Λεφτά του Μπιν Λάντεν σε ναυτιλιακές εταιρίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ωρες μετρά η ειρήνη. Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε έτοιμος για την αναμέτρηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ετοιμαστείτε όλοι για χημικό βιολογικό πόλεμο. Προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τις κυβερνήσεις.

    [03] ΗΠΑ - Αντίποινα

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Γενναία ανταλλάγματα, από χρήματα μέχρι όπλα, προσφέρει ο πρόεδρος Μπους για να συγκροτήσει μια διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό για τις τρομοκρατικές επιθέσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία" ονομάστηκε τελικά η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν. Το νέο όνομα ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ραμσφελντ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, ενημέρωσε την ηγεσία του Κογκρέσου για το τελικό στρατιωτικό σχέδιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για το χτύπημα στο Αφγανιστάν καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Ταλιμπάν. Μετά τα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς. Τα Β-52 περιμένουν πράσινο φως και οι Ταλιμπάν απειλούν και πάλι τους γείτονές τους με αντίποινα, ενώ έχοντας εκκενώσει τα στρατόπεδα κατέφυγαν στα βουνά".

    Σύμφωνα με την Espresso, "τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα μπορεί να συγκεντρώνονται με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς και να στενεύουν τον κλοιό γύρω από το Αφγανιστάν όμως ο στρατός του Οσάμα Μπιν Λάντεν αναμένεται να παίξει το χαρτί της διασποράς. Εντεκα χιλιάδες τρομοκράτες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της Γης και είναι έτοιμοι να σκορπίσουν τον τρόμο ανά πάσα στιγμή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με μεθοδικό και υπομονετικό τρόπο ο Τζόρτζ Μπους προχωρεί τα σχέδια του "αόρατου πολέμου", οικοδομώντας μια τεράστια παγκόσμια συμμαχία, εντείνοντας τα οικονομικά μέτρα και προετοιμάζοντας την τελική επίθεση κατά των Ταλιμπάν, ώστε να ενισχύσει την υπό την ηγεσία του Νέα Τάξη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με πρώτο βήμα τη συμφωνία τους για την ανατροπή των Ταλιμπάν και τη μετατροπή του Αφγανιστάν σε κράτος-προτεκτοράτο, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν το...ανατολίτικο, παζάρι, που ως απώτερο στόχο έχει τον ευρύ επανακαθορισμό των ζωνών επιρροής τους στην πλούσια από ... πετρελαϊκής άποψης Κεντρική Ασία".

    [04] ΣΑΜΙΝΑ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "έχει περάσει ένας χρόνος και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές. Ποιός μπορεί άλλωστε να ξεχάσει εκείνο το τραγικό βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 και ώρα 22.15 στο νησί της Πάρου;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "βαρύτητα επετειακού χρέους επέλεξαν (;) να προσδώσουν οι πραγματογνώμονες στο πόρισμά τους για τα αίτια βύθισης του "Σαμίνα", παραδίδοντας χθες στον εφέτη - ανακριτή 500 σελίδες με τα συμπεράσματά τους για τον αδόκητο χαμό 82 ανθρώπων το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου πέρυσι".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "η συνοπτική έκθεση των πραγματογνωμόνων για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" δόθηκε στα χέρια του εφέτη ανακριτή Νίκου Καραδημητρίου, μια ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο του πολύνεκρου δυστυχήματος που συγκλόνισε την κοινή γνώμη".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ένας χρόνος κλείνει σήμερα από το τραγικό ναυάγιο του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" και οι κυβερνητικές υποσχέσεις, περί άπλετου φωτός, αποδείχνονται μια επιχείρηση "κουκουλώματος" των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο 82 ανθρώπους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "στο γραφείο του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Σύρου βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η έκθεση των πραγματογνωμόνων σχετικά με τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ. Οπως ανέφεραν εδώ και αρκετό καιρό δικαστικοί κύκλοι, η έκθεση παραδόθηκε από τους πραγματογνώμονες μια ημέρα πριν από τη θλιβερή επέτειο της 26ης Σεπτεμβρίου ημέρα που "σήμανε" το θάνατο 81 ατόμων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ένα χρόνο μετά και το πόρισμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ μόλις χθες παραδόθηκε η έκθεση των πραγματογνωμόνων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή. Οι μόνοι υπεύθυνοι εξακολουθούν να θεωρούνται ο πλοίαρχος και ο αντιπλοίαρχος του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ. Στο χώρο των ακτοπλοϊκών μεταφορών το σκηνικό παραμένει ίδιο".

    [05] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "βήμα ανάδειξης των προβλημάτων του Ασφαλιστικού αποτελεί η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Ζάππειο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σ. Ρομπόλης υποστηρίζει ότι η δυσμενής διεθνής οικονομική συγκυρία επιβάλλει άμεσες λύσεις και κυρίως επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "εντείνεται η ανησυχία των κοινωνικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργάνων και των εργαζομένων, αναφορικά με το "τι μέλλει γενέσθαι" με το ασφαλιστικό, εν όψει της επανέναρξης του κοινωνικού διαλόγου μετά το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος τον Οκτώβριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αυξάνονται κατά έξι μήνες τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνονται κατά 4-5% οι συντάξεις για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν το 2002. Οι αλλαγές αυτές επέρχονται με διατάξεις νόμων που έχουν ψηφισθεί αλλά θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Ολα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα πιθανά αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τραγικές αδυναμίες και παραλείψεις της κυβέρνησης σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια περίπου 600 δις δρχ από την επένδυση των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο, αποκάλυψε ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "έτοιμοι οι συνδικαλιστικοί φορείς να αντιμετωπίσουν σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη για το ασφαλιστικό την κυβέρνηση και τα κόμματα για τις αλλαγές που επίκεινται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Επιχείρημα πλέον για τους συνδικαλιστές αποτελούν τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού που κατα-δεικνύουν την τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων".

    [06] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Ελλάς είναι η κατ΄ εξοχήν ωφελημένη χώρα, μεταξύ των 15 από τις χρηματοδοτήσεις των κοινοτικών ταμείων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από την ετησία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή των δαπανών του Κοινοτικού Προϋπολογισμού το 2000".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστη-ρίζει ότι "η κυβέρνηση θα μείνει συνεπής στον τομέα των κοινωνικών δαπανών, υποστήριξε χθες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη εν όψει της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ".

    [07] Συνέντευξη Μπακογιάννη

    "Την πεποίθηση ότι η αντίδραση των πολιτών είναι η αποτελεσματικότερη απάντηση στην τρομοκρατία", διατυπώνει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί στο ΕΘΝΟΣ. "Αναφερόμενη στην τρομοκρατική οργάνωση "17Νοέμβρη", τονίζει απερίφραστα ότι "όσο συνεχίζει και δρά ανενόχλητη στην Ελλάδα, τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών πλήττονται". Ακόμη, κάνει εκτενή αναφορά στους Ολυμπια-κούς Αγώνες του 2004. Επισημαίνει ότι "δεν κινδυνεύουν", αλλά διευκρινίζει ότι "πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά τα σχέδια ασφαλείας".

    [08] Δημοσκόπηση

    Η "κρίση των ταυτοτήτων" φαίνεται να απασχολεί ακόμη την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύεται σήμερα στο ΒΗΜΑ, το 26,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χειροτέρεψε η άποψή του για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μετά την αντιπαράθεσή του στο θέμα αυτό με την κυβέρνηση, ενώ μόνο το 19,5% έχει αντίθετη άποψη. Για τη συντριπτική πλειοψηφία το 52,3% η εντύπωση που έχουν για τον αρχιεπίσκοπο παρέμεινε ίδια. Επίσης το 52,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επεμβαίνει υπερβολικά στην πολιτική και το 68,7% δηλώνει αντίθετο στη δημιουργία ενός κόμματος που θα πρόσκειτο στην Εκκλησία και θα είχε στόχο την προώθηση των θέσεών της. Σημαντικό επίσης είναι το ποσοστό, 52,8% που δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισε σωστά το ζήτημα των ταυτοτήτων. Αντίθετη άποψη έχει το 31,9%, ενώ το 15,3% δεν απάντησε. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 28,7% θεωρεί ότι από την κρίση βγήκε τελικά κερδισμένη η Νέα Δημοκρατία έναντι 16,9% του ΠΑΣΟΚ και 43,3% εκείνων που απάντησαν ότι δεν υπήρξε κανείς κερδισμένος. Τέλος, το 43,5% θεωρεί ότι η Εκκλησία έχει δίκιο και πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα της έναντι μόνο 22,4% εκείνων που υποστηρίζουν το αντίθετο. Σημαντικό όμως είναι το ποσοστό 30,5% εκείνων που θεωρούν ότι αν και η Εκκλησία έχει δίκιο, η αντιπαράθεση έχει κουράσει τη χώρα και πρέπει να σταματήσει εδώ.

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής: ΕΞΠΡΕΣ: "Τεταμένη κατάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "200 δις. δολ! Σχέδιο σωτηρίας των αγορών επεξεργάζεται ο Λευκός Οίκος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σφίγγει ο "κλοιός" γύρω από το Αφγανιστάν. Ολοκληρώθηκαν οι διπλωματικές συμμαχίας - Σειρά τώρα του στρατού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κρίση αναστέλλει την παγκοσμιοποίηση Με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σπέκουλα με τα παράγωγα. Δεν αφήνουν τη Σοφοκλέους να ανασάνει".

    [10] Παγκοσμιοποίηση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "σε κίνδυνο ετέθη η παγκοσμιοποίηση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου διότι οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν εντελώς και ήδη απειλείται επιβολή φόρου στις διασυνοριακές συναλλαγές κεφαλαίου. Αυτό εκτιμά η Morgan Stanley ο μεγαλύτερος επενδυτικός οίκος των ΗΠΑ και εκείνος που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων του Μανχάταν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 September 2001 - 13:52:50 UTC