Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση - Ανασχηματισμός
  • [04] ΝΔ
  • [05] Εργατικό ατύχημα
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΚΕΠ
  • [08] Ακίνητα
  • [09] Συνασπισμός
  • [10] Μητσοτάκης - Λαλιώτης
  • [11] Μάνος - ΝΔ
  • [12] Οικονομικοί μετανάστες
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Κυβέρνηση - Ανασχηματισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/2001

    Η σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και ο ανασχηματισμός, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το εργατικό ατύχημα στη Σαλαμίνα και η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Με το τανκ... σε κέντρο διασκέδασης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι ισχύει για τη μεταβίβαση ακινήτων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα - Τα αφορολόγητα όρια και οι απαλλαγές.

    Η ΑΥΓΗ: Εγκλημα το εργατικό ατύχημα στη Σαλαμίνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολη η αλήθεια για τις μίζες. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτη κυβέρνηση Σημίτη. Σήμερα τα ονόματα των νέων υπουργών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διπλός φόρος-χαράτσι σε όσους αγόρασαν πρώτη κατοικία.

    ΕΘΝΟΣ: Πακέτο 11.149 θέσεων στους δήμους όλης της χώρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με ίδιο ... εσωβράκιον και αλλαγή γραβάτας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σημίτης - Απόλυτος ηγεμών σε κυβέρνηση - κόμμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κώστας κερνάει, Κώστας πίνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυβέρνηση χωρίς περίοδο χάριτος.

    ΕΣΤΙΑ: Τεκμήρια ανικανότητος. Οι κορυφαίοι και το έργο τους.

    Espresso: Γυναίκα θεραπεύει με το άγγιγμα των χεριών της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ενός ανδρός αρχή" για ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εντείνεται η ανησυχία. Τρίτη εβδομάδα πολέμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καρέ εκπλήξεων στις ψήφους για το Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΝΙΚΗ: Τον θέλουν Γιωργάκη. Οι εκσυγχρονιστές ψαλίδισαν τον Γ. Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο έγκλημα στη ζώνη από εφοπλιστές - κυβέρνηση.

    Η ΧΩΡΑ: Εκστρατεία της ΝΔ με ανοιχτές συγκεντρώσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απ' τα "μαχαιρώματα" στα "ξεδοντιάσματα".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 13.200 προσλήψεις. Ολες οι νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κυρίαρχο το ισχυρό δίδυμο προέδρου - γραμματέα ΠΑΣΟΚ.

    [03] Κυβέρνηση - Ανασχηματισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Ολες οι πληροφορίες, αλλά και η διαδικασία εκλογής του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο σημερινός, εκτός απροόπτου, κυβερνητικός ανασχηματισμός θα επιβεβαιώνει την "ενός ανδρός αρχή" και θα εκφράζει κατ' απόλυτο τρόπο, τη βούληση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "όπως είπε και συνεργάτης του πρωθυπουργού, "θα είναι μια κυβέρνηση με όρους και προϋποθέσεις Σημίτη, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις για την πολιτική του".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μετά τις αρχαιρεσίες για την ΚΕ όπου σε πείσμα όλων των προβλέψεων που μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του από τους συνέδρους τον έβλεπαν μακράν πρώτο, ήρθε τελικά δεύτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου έπεσε θύμα του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ των δελφίνων του εκσυγχρονισμού και κατά την ψηφοφορία για το νέο ΕΓ".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "είναι προφανές λοιπόν ότι ο κ. Σημίτης έχει πάρει στα σοβαρά την "καθαρή εντολή" που ζήτησε και έλαβε από το συνέδριο και ότι ο ανασχηματισμός θα ξεκινήσει από "μηδενική βάση". Και τα έως τώρα δεδομένα εκεί συγκλίνουν. Ουδείς -πλην των κ.κ. Λαλιώτη, Θέμελη και Κοσμίδη- γνωρίζει το εύρος των αλλαγών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "Απόλυτος άρχων" σε κυβέρνηση και κόμμα είναι πλέον ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, όπου κατέλαβε το θριαμβευτικό 71%, εκλέγοντας συγχρόνως στην 180μελή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ 120 ακραιφνείς εκσυγχρονιστές. Η δεύτερη ήρθε χθες με την εκλογή του γραμματέα και του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και φυσικά η τρίτη και "φαρμακερή" αναμένεται με τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "οι χθεσινές εξελίξεις στην εκλογή των νέων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου επηρεάζουν τα σχέδια του Κ. Σημίτη για τον ανασχηματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Θ. Πάγκαλος που, τώρα, είναι αμφίβολο αν θα αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό πόστο, μετά την απόστασή του να αυτοπροταθεί για το κομματικό όργανο αρνούμενος να πειθαρχίσει στην υπόδειξη του Κ. Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "από σήμερα δεν θα υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για τον κ. Σημίτη. Η πολιτική που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει θα είναι της αποκλειστικής του ευθύνης. Το εάν η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι προϊόν συμβιβασμών ή εάν θα είναι αποκλειστικά της προσωπικής του επιλογής, ουδόλως ενδιαφέρει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "έχοντας πλέον ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έχει, για πρώτη φορά, τη σφραγίδα της απόλυτα προσωπικής επιλογής. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, ασφαλώς "φορτώνει" τον πρωθυπουργό με πρόσθετη ευθύνη, καθώς η "νέα" κυβέρνηση δεν πρόκειται να έχει την καθιερωμένη "περίοδο χάριτος" και καλείται με το έργο της να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ανάκαμψη εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2002, αλλά και των εθνικών του 2004".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, επιδιώκει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, αλλά με τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις. Η πρόταση που θα τους κάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποτιμητική γι αυτούς, όμως δεν πρόκειται να διαβουλευτεί μαζί τους για τις θέσεις που τους προορίζει".

    [04] ΝΔ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "τη συγκρότηση ενός "αντικυβερνητικού μετώπου" ως απάντηση στην "τεχνητή πόλωση" που επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ σε μια προσπάθεια να "ισορροπήσει" τις εντυπώσεις στη δικομματική διαμάχη".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταφέρει τη χαριστική βολή στο σάπιο καθεστώς της διαπλοκής. Με ανοικτές, μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις θα ρίξει το γάντι στο νόθο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του".

    [05] Εργατικό ατύχημα

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "με τη ζωή τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγο-επισκευαστική Ζώνη του Πειραιά το καθεστώς εκτεταμένης παρανομίας. Η εργοδοτική ασυδοσία και η κρατική αδιαφορία προσδίδουν εγκληματική διάσταση στα συχνά εργατικά ατυχήματα".

    [06] Κυπριακό

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "επί τέλους διατυπώθηκε μια σωστή άποψη για το Κυπριακό: "Δίχως την Κύπρο δεν είναι δυνατή η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σύντομο χρόνο". Την δήλωση έκανε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Φερχόιγκεν".

    [07] ΚΕΠ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "τα όνειρα του αρχηγού του ΚΕΠ, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, για μια τρίτη δημαρχιακή θητεία στο Δήμο Αθηναίων "έκοψε" ουσιαστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Ρέππας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν σκέπτεται σε καμμία περίπτωση να κάνει Μητροπολιτικό τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας".

    [08] Ακίνητα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "διπλό φόρο επιβάλλει η κυβέρνηση στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων για αγορά πρώτης κατοικίας, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος που αγοράζει το ακίνητο. Το πιο απαράδεκτο, όμως, είναι ότι ο διπλός φόρος επιβάλλεται ακόμη και στην περίπτωση που δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος, αλλά οι φορολογικές υπηρεσίες".

    [09] Συνασπισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "Εικόνα κρίσης εμφανίζει ο ΣΥΝ. Οι εργασίες της ΚΕ χαρακτηρίστηκαν από την έντονη αντιπαράθεση του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Μαρίας Δαμανάκη, την αποχώρηση από τη συνεδρίαση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη και άλλων 15 στελεχών που ανήκουν στην Ανανεωτική Συσπείρωση και την έντονη επίκριση που δέχθηκε η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής".

    [10] Μητσοτάκης - Λαλιώτης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αποκαλυπτικά στοιχεία για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην κίνηση του τροφοδότη λογαριασμού, της λιβεριανής εταιρίας παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα. Απ' τα στοιχεία που παραθέτουμε, αναλυτικά, προκύπτει ότι ο λογαριασμός δεν ανήκει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει αγωγή εναντίον του κ. Κ. Λαλιώτη για προσβολή της προσωπικότητάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζητά με την αγωγή ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό ως αποζημίωση. Για την ενέργεια αυτή του πρώην πρωθυπουργού έχει ενημερωθεί και ο κ. Κ. Καραμανλής".

    [11] Μάνος - ΝΔ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ευπρόσδεκτος στη ΝΔ ο Στ. Μάνος δηλώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή σενάρια θέλουν τον Στ. Μάνο στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων για το Δήμο της Αθήνας".

    [12] Οικονομικοί μετανάστες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "τους 800.000 ξεπερνούν οι οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Μόνο για το σχολικό έτος; 2001-2002 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 65.546 αλλοδαποί, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός φτάνει τι 16.475".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής: ΕΞΠΡΕΣ: "Ανακύκλωση υπουργών, ανανέωση υφυπουργών. Χθες η εκλογή Λαλιώτη και νέου Εκτελεστικού - Σήμερα ο ανασχηματισμός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανασχηματισμός,το κρίσιμο τεστ για τον κ. Σημίτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καθαρές λύσεις για παλιά προβλήματα. Ποιά θέματα κληρονομεί το νέο κυβερνητικό σχήμα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λύσεις επειγόντως από τη "νέα κυβέρνηση". Τι περιμένουν αγορά και παραγωγικές τάξεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στον ανασχηματισμό ποντάρει τώρα η Σοφοκλέους. Ενώ οι διεθνείς αγορές "τρέχουν".

    [14] Κυβέρνηση - Ανασχηματισμός

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν τον βαθμό αποφασιστικότητας για ριζικές μεταρρυθμίσεις και τομές. Βεβαία θεωρείται η μετακίνηση κορυφαίων υπουργών. Σταθερές οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, με ταχείς ρυθμούς θα κληθεί να την εφαρμόσει το νέο σχήμα. Καθοριστική για την επιτυχία της νέας κυβέρνησης Σημίτη, η προσήλωσή της στη λαϊκή εντολή της 9ης Απριλίου, μακριά από παρεμβάσεις του κόμματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 October 2001 - 7:32:14 UTC