Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ανασχηματισμός
  • [04] Οικονομία
  • [05] Μητσοτάκης - Λαλιώτης
  • [06] Εκλογές
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ανασχηματισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/2001

    Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η αγωγή Μητσοτάκη κατά Λαλιώτη και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι επιδόματα του ΙΚΑ δικαιούστε. Πως διαμορφώνονται τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας και για πόσο χρόνο χορηγούνται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυβέρνηση ... "Μανωλιός" (που άλλαξε τα ρούχα του αλλιώς...).

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομολογία αποτυχίας. Αλλαξαν καρέκλες τα "κουρασμένα παλικάρια".

    Η ΑΥΓΗ: Ανασχηματισμός χωρίς εφεδρείες ... Με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές τον Μάρτιο. Θα τις κάνει και θα τις κερδίσει ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η άνοδος του (νέου) τσάρου και η κάθοδος των βαρόνων. Ο κ. Σημίτης απεφάσισε χθες "να πατήσει γκάζι"...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση "Σελήνης". Η περιβόητη έκπληξη του Κώστα Σημίτη ήταν η ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα.

    ΕΘΝΟΣ: Στοίχημα Σημίτη. Τολμηρές αλλαγές - Δύσκολοι συνδυασμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δυσμενής μετάθεσις για τον Ακη. Νέα "Σελήνη" για την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεδόντιασε τους κορυφαίους ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανθρακες ο ανασχη-ματισμός. Κυβέρνηση: Ο Σημίτης διέψευσε τις προσδοκίες που δημιούργησε.

    ΕΣΤΙΑ: Θνησιγενές το νέο σχήμα. Απλώς ανακάτεψε τους αποτυχημένους.

    Espresso: Και άλλα δύο μοντέλα παντρεμένες και γνωστή τηλεπαρουσιάστρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σημίτης: Ιδού η κυβέρνησή μου. Μετά δύο εκλογικές νίκες ο πρωθυπουργός επέλεξε το σχήμα της εμπιστοσύνης του...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κυβέρνηση αναβάπτισης. Σαρωτικός ο ανασχηματισμός - εκτός κυβέρνησης ο Θ. Πάγκαλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομάδα κρούσης Σημίτη με 20 νέα πρόσωπα. Προτεραιότητες Οικονομία, 2004, περιφέρεια και ασφάλεια.

    ΝΙΚΗ: Κυβέρνηση υφυπουργών. Αυτό το "σχήμα" δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελπίδα η λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις.

    Η ΧΩΡΑ: Στο σκαμνί ο Λαλιώτης. Θα λογο-δοτήσει ο συκοφάντης για τη λάσπη κατά του Μητσοτάκη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυβέρνηση των 48 με άρωμα εκλογών. Εμφανή τα γεωγραφικά κριτήρια στην επιλογή υπουργών - υφ-υπουργών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κανένα άλλοθι πλέον για τον πρωθυπουργό - Δική του η κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανασχηματισμός ανατροπών.

    [03] Ανασχηματισμός

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι τολμηρές αλλαγές, η ανανέωση, η φανερή συνέχεια, αλλά και οι δύσκολοι συνδυασμοί χαρακτηρίζουν τον ανασχηματισμό. Η νέα κυβέρνηση φέρει τη σφραγίδα του Κ. Σημίτης. Μετακινήθηκαν κορυφαίοι και νέα στελέχη ανέλαβαν κρίσιμα υπουργεία".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "ο κ. Κ. Σημίτης έκανε την ... πρώτη του κυβέρνηση αναβαθμίζοντας σε "τσάρο" της πολιτικής του στην οικονομία τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη και περιορίζοντας -χωρίς να τους μειώνει - τον ρόλο των βαρόνων του κόμματος. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις ισορροπίες, αλλά η λογική της νέας κυβέρνησης είναι "να πατήσει γκάζι" με επιλογές προσώπων της απόλυτης εμπιστοσύνης του σε καυτά υπουργεία. Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι αν θα καταφέρει να αποσβέσει τις αναμενόμενες επιθέσεις σε βάρος του πρώτου τη τάξει πλέον υπουργού Οικονομικών".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής" καθαρό και το στίγμα της ανανέωσης … Με πλειάδα - είκοσι τον αριθμό - στελεχών που για πρώτη φορά υποργο-ποιούνται ... Και σαφές το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται σήμερα ... Δεν αποτελεί απόρροια ενός τυπικού ανασχη-ματισμού με απλή αναδιανομή των υπουργείων ... Αλλά συνέπεια της κατανόησης ότι χρειάζεται με νέο δυναμισμό να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο δικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το νέο κυβερνητικό σχήμα, έτσι όπως "στήθηκε" από τον πρωθυπουργό, έχει όλα τα "φόντα" για να πετύχει. Αλλωστε στην οριακή χρονική στιγμή που βρίσκεται η χώρα μας δεν έχει περιθώρια για αποτυχία. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλά όσοι υπουργοί παρέμειναν και όσοι νέοι μπήκαν στην κυβέρνηση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "ο απόλυτος έλεγχος του νέου κυβερνητικού σχήματος και ο "σφαγια-σμός" όσων πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των επιλογών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος προχώρησε στην "ανα-κύκλωση" των πρωτοκλασάτων στελεχών και στην ανάδειξη των "εκσυχρονιστών" στα καίρια υπουργεία".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "ο ανασχηματισμός πήρε τη μορφή οικογενειακής υπόθεσης. Ο κ. Σημίτης απομάκρυνε όσους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς είχε παρουσιάσει μετεκλογικώς ως "διεύρυνση". Προτίμησε να υφυπουργοποιήσει σωρηδόν βουλευτές της περιφέρειας για να ενδυναμώσει το κυβερνητικό προφίλ εν όψει δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών, που θα αποδειχθούν η μείζων δοκιμασία του νέου κυβερνητικού σχήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "κατώτερος των προσδοκιών αποδείχθηκε ο ανασχηματισμός ενισχύοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση πάσχη από βαριάς μορφής πολιτική κόπωση. Απαιτήθηκαν πέντε μήνες εσωτερικών αναταραχών, εμφανούς αδυναμίας της κυβέρνησης να επιλύσει μείζονα ζητήματα για να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχη-ματισμό υπηρεσιακού περιεχομένου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "Οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η επιμονή του για την "τακτοποίηση" των Σημιτοφυλάκων - που θα διευκολύνουν μακροπρόθεσμα και την ικανοποίηση των προσωπικών του φιλοδοξιών, τα "αγκάθια" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και οι αντιρρήσεις των κορυφαίων υπουργών απέναντι στις αποφάσεις του δεν επέτρεψαν τελικώς στον πρωθυπουργό να συστήσει ένα νέο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που να δίνει πραγματικά "άλλον αέρα" στην κυβέρνησή του".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στο πολιτικά απίστευτο συμπέρασμα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση απέτυχε επειδή δεν διέθετε πολλούς ... υφυπουργούς, καταλήγει κανείς πλέοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα - μαμούθ που παρου-σίασε ο πρωθυπουργός".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "γενική αίσθησις του χθεσινού ανασχηματισμού είναι ότι : Ο κ. Σημίτης ούτε αυτή την φορά ετόλμησε. Εκανε ένα κυβερνητικό σχήμα - κράμα τάσεων, το ίδιο δυσκίνητο και αναποτελεσματικό με το προηγούμενο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "κόντυνε" τους αντιπάλους του στο ΠΑΣΟΚ. Αναβάθμισε τους ακραιφνείς σημιτικούς. Εδωσε υπεραρμο-διότητες σε υφυπουργούς, ξεγυμνώνοντας υπουργούς".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "πολύ κακό για το τίποτα" αποδείχθηκε τελικώς η όλη συζήτηση και τα σενάρια που προηγήθηκαν των αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος καθώς, όπως φάνηκε, ο "ανασχηματισμός από μηδενική βάση" περιορίστηκε σε επίπεδο υφυπουργών και σε επιμέρους - αναζωογονητικές - μετα-κινήσεις των κορυφαίων υπουργών".

    Η Εspresso ισχυρίζεται ότι "το μεγάλο "θύμα" του ανασχηματισμού αναμφίβολα ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη και ένα εκ της ομάδας των "τεσσάρων" παρέμεινε τελικά στον "πάγκο" παρά την "καλή διαγωγή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "το τελευταίο χαρτί του έπαιξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον εξαγγελθέντα από τις 21 Ιουνίου ανασχηματισμό, τον οποίο πραγματοποίησε τελικά χθες, με ένα κυβερνητικό σχήμα "κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του".

    [04] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "προσδοκίες για αναδιαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, δημιουργεί η αναβάθμιση του κ. Ν. Χριστοδουλάκη στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Η προηγούμενη θητεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και οι πρώτες αναφορές του για "δεύτερη γενιά διαρθρωτικών αλλαγών" έρχονται να επιβε-βαιώσουν αυτή την εκτίμηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "δραματική υστέρηση παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα το Σεπτέμβριο, προμηνύοντας μεγάλο άνοιγμα στο φετινό προϋπολογισμό, παρά τη χρησι-μοποίηση τρικ που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία".

    [05] Μητσοτάκης - Λαλιώτης

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το δρόμο της "αναπόφευκτης" δικαστικής διερεύνησης παίρνει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και Δ με αφορμή το αεροδρόμιο των Σπάτων".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ένα δισεκατομμύριο δρχ ζητεί ως αποζημίωση από το νέο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Λαλιώτη για ηθική βλάβη που υπέστη ο επίτιμος πρόεδρος της Δ κ. Κώστας Μητσοτάκης με αγωγή που κατέθεσε χθες και στην οποία χαρακτηρίζει ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για ύπαρξη "τροφοδότη" λογαριασμού της οικογένειας Μητσοτάκη όπου κατετίθεντο οι μίζες από την σύμβαση για το αεροδρόμιο των Σπάτων".

    [06] Εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "όποιος ξέρει να ... διαβάζει τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι τα δύο κορυφαία γεγονότα των τελευταίων ημερών - η εκλογή του Κώστα Λαλιώτη που έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του Κινήματος- στη θέση του Γραμματέα και ο χθεσινός ανασχηματισμός, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ΠΑΜΕ, ολοταχώς ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ, οι οποίες - σας δίνουμε και την ημερομηνία - θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναμένεται δείγμα γραφής. Η αγορά επιχειρεί διερεύνηση διαθέσεων της νέας κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο χρόνος μετρά, κ. Σημίτη. Η κυβέρνηση καλείται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αντισταθμίσει την ολιγωρία και την αδράνεια 20 μηνών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανα-Σημιτη-σμός. Η 48μελής κυβέρνηση αναλαμβάνει με στόχο να ανατρέψει το κλίμα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπερυπουργείο Οικονομίας χωρίς άλλοθι για αποτυχία. Επιτάχυνση των θεσμικών αλλαγών στόχος της νέας κυβέρνησης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Νέα πνοή στην οικονομία. Θα επιταχυνθούν διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις".

    [08] Ανασχηματισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Η δημιουργία υπερυπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και η "προαγωγή" του σε πρώτο τη τάξη υπουργείο παράλληλα με την τοποθέτηση του κ. Νικ. Χριστοδουλάκη στο πόστο αυτό, σηματοδοτεί βαθύτερες θεσμικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 October 2001 - 13:49:10 UTC