Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εθνική Τράπεζα - Alpha
  • [04] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Σοφοκλέους - Χρηματιστήριο
  • [06] Ονομασία ΠΓΔΜ
  • [07] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου
  • [08] Μέτρα ασφαλείας - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [09] ΝΔ
  • [10] Παραβιάσεις FIR
  • [11] Κυπριακό
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/11/2001

    Η συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Alpha, η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε Πακιστάν, Ινδία και Ιράν, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μόρια για τις μεταθέσεις των στρατιωτικών. Πιλοτικό σύστημα σε εφαρμογή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εθελουσία έξοδος για τους 26.000 εργαζομένους. Η επόμενη μέρα της συγχώνευσης Εθνικής-Πίστεως.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κοσμογονία στις τράπεζες. Νέα εποχή μετά τη συνένωση Εθνικής-Πίστεως.

    Η ΑΥΓΗ: Οι εργαζόμενοι παρεμβαίνουν στη συγχώνευση Εθνικής-Αλφα. Ασαφείς οι ανακοινώσεις των τραπεζιτών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σφάζονται στη ΝΔ για τα γκάλοπ. Πανικός στη Ρηγίλλης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εθελουσία έξοδο υπαλλήλων σχεδιάζουν οι τραπεζίτες. Ελπίδες και φόβοι, κέρδη και ζημίες από τον τραπεζικό "γάμο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροαπαλλαγές τέλος στα στεγαστικά. Επανέλεγχος και χαράτσι σε όσους απέκτησαν πρώτη κατοικία με απαλλαγή.

    ΕΘΝΟΣ: Καταιγίδα αλλαγών στην αγορά. Χρυσά σενάρια μετά το γάμο Εθνικής-ALPHA.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κ. Θάνος: Κρατικοποίηση είναι, όχι ιδιωτικοποίηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αιφνιδιαστική μείωση του συντελεστού υπολογισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελλειψη καθηγητών, χάος στα σχολεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 622 στόχοι επιτηρούνται. Σχέδιο "ολική ασφάλεια" κατά τρομοκρατίας.

    ΕΣΤΙΑ: Η συγχώνευσις του 1953. Εθνική και Αθηνών ο ισχυρός οργανισμός.

    Espresso: Ο Αγιος Βασίλης είναι γκέι. Θύελλα αντιδράσεων για την παράσταση-σοκ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετός σε όλες τις τράπεζες. Η συγχώνευση Alpha-Εθνικής πυροδοτεί ανάλογες κινήσεις από Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς κλπ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΣυγχΟΝΕυσεων συνέχεια... Κ. Σημίτης: "Είναι αυτό που χρειάζεται στην εποχή της ΟΝΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μεγαλομέτοχος της Οικονομίας η Alpha Εθνική. Σε ποιές εταιρίες συμμετέχει ο νέος γίγαντας.

    ΝΙΚΗ: Deal ή ξεπούλημα; Ενστάσεις Βενιζέλου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν υπάρχουν οφέλη για τα λαϊκά στρώματα. Οριστικοποίηση συγχώνευσης Εθνικής-ΑΛΦΑ.

    Traffic news: 50 κασέτες καίνε την υψηλή κοινωνία. Κινούμενη βόμβα η μαντάμ Βάσω.

    Η ΧΩΡΑ: Γερή μάσα και χοντρός τζόγος στη συγχώνευση ΕΤΕ-ALPHA BANK.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ατμομηχανή εξελίξεων ο "γάμος του αιώνα". Αλματα τραπεζικών μετοχών και υψηλός τζίρος χθες στη Σοφοκλέους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κινδυνεύει και η Ελλάδα. Παρόλο που είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες, είπε χθες ο πρωθυπουργός.

    [03] Εθνική Τράπεζα - Alpha

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "το δρόμο για νέες συγχωνεύσεις τραπεζών με αναμενόμενη τη συνένωση Αγροτικής-εμπορικής, ανοίγει η ιστορική συνεργασία των δυο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "αλλαγές μεγατόνων προοιωνίζεται για το τραπεζικό σκηνικό της χώρας το μεγαλύτερο τραπεζικό deal όλων των εποχών που έγινε στην Ελλάδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "η πρώτη υποδοχή από το Χρηματιστήριο ήταν θετική, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το αν η νέα τράπεζα θα λειτουργήσει μονοπωλιακά, με αποτέλεσμα να μην ευνοηθούν οι καταθέτες σε δάνεια, επιτόκια. Αλλά και οι εργαζόμενοι αγωνιούν, αφού η εμπειρία από αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό έχει δείξει ότι μετά τη συγχώνευση έρχονται οι απολύσεις".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "πληροφορίες χρηματιστηριακών κύκλων αναφέρουν ότι γύρω από τη συγχώνευση της Εθνικής και της Alpha Bank παίχτηκε χοντρός τζόγος, που εξασφάλισε κέρδη δισεκατομμυρίων σε "ημετέρους" των κρατούντων και χρυσοδάκτυλους του καθε-στώτος, οι οποίοι είχαν εγκαίρως "εσωτερική πληροφόρηση" και κινήθηκαν δραστήρια στη Σοφοκλέους και τη Γουόλ Στριτ".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "οι δεύτερες σκέψεις μετά την αρχική ευφορία για την είδηση της συγχώνευσης των δυο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ενισχύουν τον προβληματισμό για το εάν πρόκειται τελικά περί μεγάλου επιχειρη-ματικού deal ή συγκεκαλυμμένου... ξεπουλήμα-τος της Εθνικής Τράπεζας στην ιδιωτική Alpha Bank".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συγχώνευσης απαιτείται περίπου ένα εξάμηνο και διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Ο κ. Χριστοδουλάκης προέβλεψε ότι δεν θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η απόφαση συγχώνευσης της Εθνικής με την Αλφα Μπανκ είναι κίνηση συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα με κίνητρο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, το κυνήγι εξ-ασφάλισης πρόσθετου κέρδους στην απελευθε-ρωμένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε άλλες αγορές, όπως στη Βαλκανική".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "τεράστιο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών θα έχει στην κατοχή του ο νέος τραπεζικός γίγαντας που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank. Πρόκειται για μετοχές εταιρειών εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις οποίες η νέα τράπεζα θα έχει σημαντική συμμετοχή (είτε πλειοψηφική είτε μειοψηφική). Ο νέος τραπεζικός κολοσσός επίσης θα έχει και τεράστια ακίνητη περιουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για κτίρια υψηλής προβολής στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και για οικόπεδα και άλλα ακίνητα".

    [04] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "πρωτοβουλία για πολιτικό διάλογο με κόμματα και φορείς εν όψει των δημοτικών εκλογών αποφάσισε χθες το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη του συνεδρίαση, ενώ ο νέος γραμματέας του κόμματος Κ. Λαλιώτης ζήτησε να σταματήσουν οι διαρροές".

    [05] Σοφοκλέους - Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η επισημοποίηση της συγχώνευσης των δυο μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών της χώρας προκαλεί κινήσεις αφύπνισης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η Σοφοκλέους έπειτα από μια μακρά περίοδο απαξίωσης και λήθαργου είχε χθες το επενδυτικό κοινό να επαναπροσεγγίζει τους μετοχικούς τίτλους και να προβαίνει σε αγορές, ενθαρρυνόμενο από τις μεγάλες προσδοκίες, που μετέφερε το νέο της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank".

    [06] Ονομασία ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής τα Σκόπια επανέρχονται στο θέμα του ονόματος. Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" αποκαλύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται διπλωματικές κινήσεις για την επίλυση του ζητήματος παράλληλα με τη διαδικασία υιοθέτησης των συνταγματικών αλλαγών που έχει αρχίσει στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Οι ξένοι διπλωμάτες προτείνουν ως εναλλακτική λύση την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία".

    [07] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "υπέρ μιας ευρείας βάσης, πολυφυλετικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, καθώς και υπέρ της διατήρησης της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας, τάχθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες στο Ισλαμαμπάντ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Πακιστανός ομόλογός του Αμπντούλ Σατάρ. Ο κ. Σατάρ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη χώρα μας για τη βοήθεια που παρέχει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το Πακιστάν λόγω των Αφγανών προσφύγων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "Ο Γ. Παπανδρέου προώθησε χθες, όσο καλύτερα μπορούσε , την ελληνική ιδέα για την έναρξη ενός διαλόγου πολιτικών και θρησκειών, ώστε να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν μίση στον κόσμο και ότι η συνεργασία λαών, πολιτικών και θρησκειών, μπορεί να συνυπάρξει. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση το πρωί με τον στρατηγό Μουσαράφ, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες οικονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που έκανε τον υφυπουργό για οικονομικές σχέσεις κ. Ζαφειρόπουλο, να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τη θέση αυτή στο Ισλαμαμπάντ".

    Η Traffic News εκτιμά ότι "ταξίδια στα μέτωπα του πολέμου άρχισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με στόχο την ενδυνάμωση της συμμαχίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η πρωτοβουλία του υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται από όσες χώρες έχουν ήδη συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ για τη ρυμούλκηση των μουσουλμανικών χωρών στη συμμαχία".

    Η Espresso γράφει ότι "το θέμα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου σε Πακιστάν, Ινδία και Ιράν. Νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στο Νέο Δελχί με τον Ινδό ομόλογό του Σινχ Γιασγουάντ και στη συνέχεια η ελληνική αποστολή θα συνεχίσει το ταξίδι για τον τρίτο σταθμό του ταξιδιού, την Τεχεράνη".

    [08] Μέτρα ασφαλείας - Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "η πάταξις της λαθρομεταναστεύσεως, η αντιμετώπισις της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το τρίπτυχο των προκλήσεων που θα κληθή να αντιμετωπίση η χώρα τα αμέσως προσεχή έτη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "την παρακολού-θηση των δραστηριοτήτων ομάδων που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες παραδέχεται στην εισήγησή του σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ασφάλεια στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σκλήρυνση της αστυνόμευσης και μέτρα (που δεν ανακοινώθηκαν όμως) για να αντιμετωπιστούν οι "ασύμμετρες απώλειες" (λαθρομετανάστες, βιοχημικός πόλεμος) συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης με όσα θεσμοθετούνται, αυτή την εποχή στην ΕΕ με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος του αυταρχισμού".

    [09] ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "σφάζονται στην κυριολεξία στη Νέα Δημοκρατία μετά την καταγραφή και από τις δημοσκοπήσεις της απόλυτης αδυναμίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα και να γίνει κάποτε κυβέρνηση. Παγωμένη η "Ρηγίλλης" από δυο νέες δημοσκοπήσεις που πρόκειται σύντομα να δουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δείχνουν θεαματική άνοδο του Κώστα Σημίτη και ελεύθερη πτώση του Κ. Καραμανλή τρέμει στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών".

    [10] Παραβιάσεις FIR

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η κυβέρνηση αποφεύγει πεισματικά να ανακοινώσει αν προβαίνει σε αυστηρά διαβήματα διαμαρτυρίας δεδομένης της απίστευτης προκλητικότητας του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου".

    [11] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος εκτόξευσε εκ νέου απειλές προς την ΕΕ και την ελληνική πλευρά, με στόχο να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι έχει ήδη αποφασίσει μονομερώς για το Κυπριακό και κάνει λόγο ακόμη και για ελληνοτουρκικό πόλεμο".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κλειδί 3.500 "απολύσεις". Το πρόβλημα του υπεράριθμου προσωπικού βασικό "αγκάθι" στη μεγάλη συγχώνευση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ετσι θα γίνει η συγχώνευση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Alpha-Εθνική: Χωρίς περιθώρια αποτυχίας. Τα Διοικητικά Συμβούλια επικύρωσαν προειλημμένες αποφάσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αδιευκρίνιστη η σχέση ανταλλαγής των μετοχών. Με διαδικασίες εξπρές η συνένωση των δύο κολοσσών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Θεαματική μεταστροφή. Το τραπεζικό "deal του αιώνα" προκαλεί αλλαγή κλίματος".

     

    [13] Συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ υποστηρίζει ότι "πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha. Η κυβέρνηση "επενδύει τα μέγιστα" σ΄ αυτή τη συγχώνευση, για τη διαμόρφωση θετικής ψυχολογίας στην αγορά. Η γνωστοποίηση του μεγάλου deal τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σίγουρα δεν έγινε τυχαία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 November 2001 - 16:22:44 UTC