Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΔΕΚΑ-Βουλή
  • [04] Δήμοι - Μονιμοποιήσεις
  • [05] Πάσσαρης
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Ευρωστρατός
  • [08] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [09] Αντισεισμικότητα κτιρίων
  • [10] Προϋπολογισμός
  • [11] Συνέντευξη Φίσλερ
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Χρηματιστήριο Αθηνών

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/11/2001

    Η συζήτηση στη Βουλή για τη ΔΕΚΑ, η σύλληψη του Πάσσαρη, ο πόλεμος του Αφγανιστάν και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):2,5 εκ. επιδότηση σε 5.000 ανέργους. Μοιράζονται τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):"Σκασίλα " τους αν έχασαν τις περιουσίες τους 1.500.000 Ελληνες!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ιδού οι ένοχοι. Η ΝΔ τους ξεσκέπασε στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ:Δεν ειδοποίησαν τους κατοίκους για την καταστροφική καταιγίδα. Μεγάλες καταστρο-φές στη Σάμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ανοιχτή υπονόμευση του Χρηματιστηρίου και της Εθνικής. Ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας η ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι μισοί του 2002 και οι συντάξεις των δημ. υπαλλήλων. Για πρώτη φορά σε ευρώ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Λογοκρισία του Μάκη στον αέρα. Διέκοψαν την εκπομπή του "Ζούγκλα", ξαφνικά, με άνωθεν εντολή.

    ΕΘΝΟΣ:Σήμα κινδύνου για τους αγρότες. Αποκλειστική συνέντευξη του επιτρόπου Φράντς Φίσλερ στο ΕΘΝΟΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Από-ΔΕΚΑ-τίστηκε χθες στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Απουσία ενοχής για τη λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Δεν εμφανίσθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για το σκάνδαλο της ΔΕΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενοχη απουσία από τον πρωθυπουργό. Σκάνδαλο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Εξεταστική Επιτροπή ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:ΧΑΑ:4 ενέσεις αξιοπιστίας. Ρελανς Χριστοδουλάκη στην επίθεση ΝΔ για τη ΔΕΚΑ.

    ΕΣΤΙΑ:Μισθός 460 ευρώ! Προμηνύεται πολιτική θύελλα.

    Espresso: Ο έρωτας πρόδωσε το σχέδιο του Πάσσαρη! Το μεγάλο κόλπο που ετοίμαζε στη Ρουμανία ο φονιάς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Πέντε μέτρα για διαφάνεια συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Υπόλογη η κυβέρνηση για την υπόθεση ΔΕΚΑ, ανέκρουσε πρύμναν στη Βουλή.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Επί ποδός πολέμου. Με μπλόκα στις εθνικές οδούς τα Χριστούγεννα απειλούν οι αγρότες.

    ΤΑ ΝΕΑ:Ευρω-παράθυρο για μονιμοποίηση 30.000 εκτάκτων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και δήμους.

    ΝΙΚΗ: Α-ΔΕΚΑστος κριτής η πλειοψηφία! Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα κλιμάκωση αγροτικών αγώνων. Αποφάσεις της Πανελλαδικής σύσκεψης αγροτών.

    Traffic News: Ηφαίστειο η Ρούλα με Μάκη και Θέμο. Κορυφώνεται η ένταση στα παρασκήνια του ALPHA.

    Η ΧΩΡΑ:Περιμένουν μεγάλο σεισμό! Η Βάσω παίρνει μέτρα και επαναφέρει το πράσινο κουτί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Προσλήψεις σε δήμους. 1.600 υπέγραψε ήδη ο Κ. Σκανδαλίδης. Επονται και άλλες σε μικρούς ΟΤΑ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Στο ψυγείο η ΔΕΚΑ. Απερρίφθη στη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

    [03] ΔΕΚΑ-Βουλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "αιφνίδια "ρελάνς" Χριστοδουλάκη χθες στη Βουλή. Την ώρα που η αντιπολίτευση έχανε-εν μέσω οξύτατων αντεγκλήσεων- τη μάχη για σύσταση εξεταστικής για τη ΔΕΚΑ, ο υπ. Οικονομίας "επένδυε" στην αξιοπιστία του ΧΑΑ. Εξήγγειλε τέσσερα μέτρα, με τα οποία επιδιώκει, έστω και εκ των υστέρων, να τονώσει την τρωθείσα εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στον χρηματιστηριακό θεσμό. Αν τα μέτρα υλο-ποιηθούν, ούτε οι ενέργειες των χρηματιστη-ριακών και εποπτικών αρχών μένουν πια στο απυρόβλητο. Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μπορεί να απορρίφθηκε αλλά η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατό να αποφύγει έστω τη μερική κάλυψη του θεσμικού κενού. Διαλλακτικός ο κ. Χριστοδουλάκης αξιοποίησε τις προτάσεις του προέδρου του Συνασπισμού κ. Νικ. Κωνσταντό-πουλου και εξήγγειλε πέντε μέτρα, τα οποία κατ΄ αυτόν θα προσφέρουν την αιτούμενη θωράκιση του θεσμού της κεφαλαιαγοράς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εμφάνισή του χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης για τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών. Ο κ. Καραμανλής και το κόμμα του απέδειξαν για μια ακόμη φορά οτι επιμένουν σε πρακτικές και λογικές ποινικοποιήσεις της πολιτικής ζωής φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να διατυπώνουν και απειλές κατά κορυφαίων τραπεζικών παραγόντων της χώρας. Η υπονόμευση του Χρηματιστηρίου και γενικά της οικονομίας αποδεικνύεται πλέον οτι έχει γίνει στρατηγική επιλογή της ΝΔ".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάχθηκε με αίτημα που εν προκειμένω υπέβαλε η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή σχετικά με την προεκλογική επενδυτική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ η κυβερνητική πλειοψηφία, ωσότο απέρριψε την πρόταση, αμφισβητώντας τις προθέσεις τόσο των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όσο και της Δικαιοσύνης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "οι 147 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "κουκούλωσαν" χθες με την ψήφο τους το προεκλογικό έγκλημα κατά του ΧΑΑ και των μικροεπενδυτών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "την ενοχή του για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου απέδειξε χθες ο Κώστας Σημίτης με δύο τρόπους. Επέβαλε κομματική πειθαρχία στο ΠΑΣΟΚ και απέρριψε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και δεν πάτησε το πόδι του στη Βουλή ούτε καν να ψηφίσει! Η ΝΔ πάντως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και να προχωρήσει σε αίτηση για σύσταση προανα-κριτικής επιτροπής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "με ... συνοπτικές διαδικασίες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκάλυψαν τις πολιτικές ευθύνες για το προεκλογικό σκάνδαλο του Χρημα-τιστηρίου με την πλασματική άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με αδιάσειστα στοιχεία η ΝΔ αποκάλυψε χθες στη Βουλή το μεγάλο κόλπο της Σοφοκλέους. Το κύκλωμα που στήθηκε ευνόησε τους επώνυμους και κολλητούς φίλους. Πήραν τα λεφτά των μικροεπενδυτών και το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε τους ψηφοφόρους στις εκλογές του 2000".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "η τεράστια πολιτική και χρηματιστηριακή απάτη, συγκαλύφθηκε χθες από εκείνους που τη διέπραξαν. Και αν υπάρχη κάτι θετικό από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι οτι η κυβέρνησις Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ απομονώθηκαν πλήρως".

    [04] Δήμοι - Μονιμοποιήσεις

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίγει τον δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΕ) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται. Υπολογίζεται ότι η οδηγία αυτή αφορά τουλάχιστον 30.000 εργαζομένους και σύμφωνα με το περιεχόμενό της, η ΕΕ αποσκοπεί στο "να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή εργασιακών σχέσεων ορισμένου χρόνου". Η σχετική οδηγία θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "πακέτο προσλήψεων για το σύνολο του δημόσιου τομέα αλλά και της Αυτοδιοίκησης αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Αυτό ανακοίνωση χθες ο ίδιος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη".

    [05] Πάσσαρης

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "μια από τις αντιμαχόμενες φατρίες της πανίσχυρης ρουμα-νικής μαφίας "κάρφωσε" τον διαβόητο Ελληνα κακοποιό Κ. Πάσσαρη στις ρουμανικές αρχές, όπως προκύπτει από πληροφορίες κυβερνη-τικής πηγής στο Βουκουρέστι. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση την οποία έλαβε χθες το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως της Ρουμανίας να αναθέσει την υπόθεση Πάσσαρη, εξαιτίας της σοβαρότητάς της στη Γενική Εισαγγελία του Βουκουρεστίου μετά την ολοκλήρωση των προανακριτικών ερευνών από την αστυνομία".

    Η Espresso προσθέτει ότι "πανάκριβο αυτοκίνητο, τρακτέρ και μια τεράστια αγροτική περιοχή αγόρασε ο Πάσσαρης, σύμφωνα με πληροφορίες, τις λίγες μέρες που έμεινε στη Ρουμανία! Στόχος του:Να φτιάξει μια φάρμα! Οι κινήσεις του αυτές και η προσπάθειά του να ελέγξει τα κυκλώματα πορνείας, έτειναν να τον κάνουν παντοδύναμο και αυτό δεν άρεσε στη ρουμανική μαφία που τον "άδειασε".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "την ίδια στιγμή που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ επαναλάμβανε προκλητικά τις γνωστές τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό και υπογράμμιζε τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους Τουρκοκύπριους στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος, τουρκικά, μαχητικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, αυτές οι παραβιάσεις έγιναν υπό το βλέμμα ανώτατου Αμερικανού στρατιω-τικού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "νιώθοντας την πίεση από τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και από όσους εντός της Τουρκίας επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέφυγε χθες σε διαλόγους από το γνωστό θεατρικό έργο "Οθέλλος" για να δικαιολογήσει την τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "δεν φαίνεται να έμεινε ικανοποιημένος ο Τουρκο-κύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την τετραήμερη παραμονή του στη Ρώμη. Ουσιαστικά δεν πραγματοποίησε καμιά επίσημη συνάντηση, ενώ ακυρώθηκαν από την "πλούσια" ατζέντα ακόμη και διαλέξεις που είχε προγραμματίσει (;) σε δύο πανεπιστήμια της Ρώμης ".

    [07] Ευρωστρατός

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "το Βέλγιο, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αποφασισμένο να προωθήσει οπωσδήποτε τη λήψη απόφασης από τους 15 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Λάκεν (14-15 Δεκεμβρίου) για την ενεργοποίηση του ευρω-στρατού, αδιαφορώντας για τις απειλές της Τουρκίας ότι θα προβάλει βέτο της στη διάθεση των υποδομών του ΝΑΤΟ αν δεν συμμετάσχει και αυτή πλήρως στον κοινοτικό μηχανισμό επεξεργασίας και λήψης όλων των αποφάσεων για την Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα".

    [08] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλη-τήρια από τις 10 Δεκεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για το ύψος της βαμβακοπαραγωγής. Με βάση τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια αυτά, θα αποφασίσουν εάν και πότε θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, οι κινητοποιήσεις τους θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες".

    [09] Αντισεισμικότητα κτιρίων

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "το ΥΠΕΧΩΔΕ επείγεται να αποκτήσει κάθε κτίριο το δικό του 'πράσινο κουτί' σε περίοπτη θέση, το οποίο θα περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια, τα σχέδια των ορόφων και όλες τις μετατροπές που έχουν γίνει για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση κατάρρευσης στη διάσωση των εγκλωβισμένων. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι αρμόδιοι περιμένουν μεγάλο σεισμό τον επόμενο χρόνο".

    [10] Προϋπολογισμός

    Η Traffic τονίζει ότι "εργαλείο ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας... χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2002 ο Ν. Χριστοδουλάκης, κατά την παρουσίαση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, των βασικών αρχών και της φιλοσοφίας που τον διέπει! Δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτούς τους χαρακτηρισμούς η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν χαρακτηριστικά για υπονόμευση της χώρας 'με συγκάλυψη των ελλειμμάτων και μετάθεση των χρεών στο μέλλον".

    [11] Συνέντευξη Φίσλερ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση και τους Ελληνες αγρότες, προκειμένου να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, απευθύνει ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος της ΕΕ, Φραντς Φίσλερ, με συνέντευξή του στο "Εθνος". Ο κ. Φίσλερ τονίζει ότι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας δεν αρκεί, και καταγράφει τους πέντε "άξονες εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας, οι οποίοι αφορούν: -Την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα προώθησης των προϊόντων. -Την αύξηση των χαμηλών επιπέδων παραγωγικότητας. - Το μικρό μέγεθος των ελληνικών παραγωγικών μονάδων. - Την ανάπτυξη των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες. - Την προώθηση της βιώσιμης αγροκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:"Κίνητρα για συγχωνεύσεις. Με ν/σ μειώνονται οι συντελεστές φορολογίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:"Αντίδοτο στην ύφεση (πάλι) τα ελλείμματα"

    ΚΕΡΔΟΣ:"ΝΔ:Το έγκλημα στο ΧΑΑ δεν παραγράφεται. Ανοικτό το ενδεχόμενο για προανακριτική επιτροπή". ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:"Πώς καθορίζεται το πλαίσιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα". ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:" Τέσσερα θεσμικά μέτρα και μία...ιδιωτικοποίηση".

    [13] Χρηματιστήριο Αθηνών

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "επί θύραις" βρίσκεται πλέον η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη δραστηριότητα της ΔΕΚα κατά την προεκλογική περίοδο, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης προχώρησε στην παρουσίαση πέντε μέτρων που αφορούν το μέλλον του ΧΑΑ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 November 2001 - 16:23:38 UTC