Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Γρυλλάκης
  • [04] Προϋπολογισμός
  • [05] Ελλάδα-Αφγανιστάν
  • [06] Ευρωστρατός
  • [07] Ευρώ
  • [08] Καιρός
  • [09] Ασφαλιστικό
  • [10] Ελλάδα - ΕΕ
  • [11] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [12] Ολυμπιάδα
  • [13] Απόφαση ΕΕ
  • [14] Τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [16] Ευρώ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2001

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού, οι καταστρο-φές από την κακοκαιρία, η αντιπαράθεση για τους ισχυρισμούς Γρυλλάκη και ο Ευρωστρα-τός, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεο-γραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7.000 προ-σλήψεις σε υπουργεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Και όριο διορισμών από το παράθυρο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόλαση στην Πάτρα. Ενώ κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τον ... Γρυλλάκη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10 αλλαγές στις συντάξεις. Στα χνάρια Σπράου βαδίζει τώρα η κυβέρνηση.

    Η ΑΥΓΗ: Φρένο των "15" στις αυθαίρετες απολύσεις. Υποχρεωτική η διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απάτη 50 δις σε βάρος της "Ιντεραμέρικαν". Μια ξανθιά σαραντάρα έστησε το μεγαλύτερο κόλπο του αιώνα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετ' εμποδίων το ευρώ. Κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι παγίδες του ευρώ για φόρους - ακίνητα.

    ΕΘΝΟΣ: Νέες θέσεις στις εφορίες. Προσλήψεις 746 πτυχιούχων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και το όνομα αυτής ... ό,τι βρέξει ας κατεβάσει! Στο έλεος του ΟΗΕ αφήνει ο Γιωργάκης τα ... βαφτίσια της ΠΓΔΜ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγκρούσεις υπουργών για το Ασφαλιστικό. Ενώ ο ΙΟΒΕ προτείνει σαρωτικές αλλαγές, αύξηση του ορίου ηλικίας και των εισφορών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 5 διαγωνισμοί για 8.793 θέσεις σε υπουργεία - δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρω-μανία. Ανάρπαστα χθες 3 εκατομμύρια σακουλάκια.

    ΕΣΤΙΑ: Φόβοι μαύρης αγοράς. Αν σημειωθούν ελλείψεις σε ευρώ.

    Espresso: Νέα γυμνή πρόκληση από την σέξι οδοντίατρο. Η Χριστίνα Ιακωβίδου πάλι σε κόντρα με τον Ιατρικό Σύλλογο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακραία τα καιρικά φαινόμενα συνήθης η κρατική ανεπάρκεια. Περί τα 500 ... ευρωχωριά μας αποκλεισμένα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ακραία καιρικά φαινόμενα. Τρεις δέσμες μέτρων ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανάρπαστα 1.200.000 σακουλάκια ευρώ στην πρεμιέρα. Καταγγελίες για παράνομες χρεώσεις και ελλείψεις.

    ΝΙΚΗ: Θα πέσει η κυβέρνηση. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν. Εάν υποκύψουμε στο "φιλοτουρκικό σχέδιο" για τον ευρωστρατό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετοιμο το σχέδιο επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ομοφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΕΒ.

    Traffic news: Βάζουν στεφάνι Κατερίνα - Ντίνος. Κοιμήθηκαν τη νύχτα στο σπίτι της "νύφης". Big Brother: Μόνο η Νικόλ δεν ετοιμάζει βαλίτσες.

    Η ΧΩΡΑ: Ευρωμανία. Ετρεξαν να γνωρίσουν το ευρώ χιλιάδες Ελληνες. Ανάρπαστα τα σακουλάκια. Μικρά προβλήματα στις τράπεζες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ωρα για εισαγγελέα! Κλειστό για δεύτερη μέρα το ... διεθνές αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένα 4 στα 5 αστικά λεωφορεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο έλεος της κακο-καιρίας οι Ελληνες πολίτες.

    [03] ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Γρυλλάκης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "διαφωνούντα με τη συντήρηση πολιτικών θεμάτων του παρελ-θόντος φέρουν τον πρωθυπουργό στελέχη του περιβάλλοντός του. Υποστηρίζουν ότι ο ίδιος (κατά την τακτική σύσκεψη που έχει μαζί τους τον λεγόμενο "πρωινό καφέ") τους είπε ότι "πρέπει να ρίξουμε τους τόνους". Αναφερόταν προφανώς στην έκταση που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις του άλλοτε στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκου Γρυλλάκη και στη συνέχιση των σχετικών συζητήσεων από κυβερνητικά στελέχη. Τα περί "χαμηλών τόνων" οι συνεργάτες του πρωθυπουργού άρχιζαν να τα καλλιεργούν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "η μπόχα που αναδίνεται από την "υπόθεση Γρυλλάκη" είναι τόσο μεγάλη που ήδη στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν οι προσπάθειες για να... συμμαζευτεί η κατά-σταση. Το ποιά θα είναι η τελική τακτική του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί εν πολλοίς πάντως σήμερα στη συνάντηση Σημίτη-Λαλιώτη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "απόλυτα σίγουρος ότι "παρά τη σκευωρία που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο τη Ντόρα Μπακο-γιάννη" η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν αυτές, εμφανίσθηκε χθες βράδυ ο π. Πρωθ-υπουργός Κ. Μητσοτάκης".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "στη χειρότερη πολιτική στιγμή του μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 1993 βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μητσο-τάκης. Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης παρα-δέχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο την ύπαρξη της λιβεριανής εταιρείας "MAYO" στην οποία κατέ-θεταν χρήματα επιχειρηματίες φίλοι της ΝΔ. και ακόμη αποκάλυψε ότι αντίστοιχη εταιρεία υπήρχε και στη Γερμανία".

    [04] Προϋπολογισμός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της οικονομικής της πολιτικής εξαπέ-λυσαν χθες στη Βουλή, πρώτη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2002, του πρώτου που καταρτίστηκε σε "ευρώ", τόσο η ΝΔ όσο και όλα τα κόμματα της αντιπο-λίτευσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, ο νέος προϋπολογισμός δεν φάνηκε να πείθει. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων άσκησαν εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό μελαγ-χολικό, γκρίζο, αντικοινωνικό και πλασματικό".

    [05] Ελλάδα-Αφγανιστάν

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέταξε χθες ταξίαρχο των Ειδικών Δυνάμεων να μεταβεί στην Τάμπα της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα συμμετάσχει στο ανώτατο επιτελείο για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν. Είναι ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που μετέχει στο μεικτό επιτελείο επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Φλόριντα. Οπως πληροφορείται το ΒΗΜΑ, η επικείμενη ελληνική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν θα αποτελείται από ένα πλήρες στρατιωτικό νοσοκομείο, στελεχωμένο με άνδρες και γυναίκες στρατιωτικούς γιατρούς και νοσοκόμους, από έναν (μειωμένης δύναμης) λόγο Μηχανικού (περίπου 50 άτομα)".

    [06] Ευρωστρατός

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα προκαλέσει τυχόν υποχώρηση στις ισχυρές πιέσεις για την απο-δοχή του σχεδίου για τον ευρωστρατό, όπως προειδοποιούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η εξωτερική μας πολιτική περνάει μια παρατεταμένη κρίση. Το θέμα του ευρωστρατού που ανέκυψε πρόσφατα και ειδικότερα την απαίτηση της Τουρκίας να ασκεί βέτο στην λειτουργία του Ευρωπαϊκού Στρατού χωρίς να ανήκει στην ΕΕ καθώς και μια άλλη σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε στασιμότητα (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές σχέ-σεις, Σκοπιανό, Βορειοηπεριωτικό), απότελούν συμπτώματα αναποτελεσματικής στρατηγικής που δεν μπορεί να εγγυηθεί τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "με τους "14" απέναντί της και την Ουάσιγκτον να επιδιώκει άμεση διευθέτηση των σχέσεων της Αγκυρας με την ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας (ESDP), ο χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση στο Λάακεν αποτελεί απλώς μετάθεση του μοιραίου. Το ταξίδι του κ. Σημίτη στις ΗΠΑ θα κρίνει πολλά αν και επί της ουσίας ο κύβος έχει ριφθεί".

    [07] Ευρώ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "αγωνία και λαχτάρα έπιασε ξαφνικά τους ελληνες για το ευρώ, έστω κι αν γκρινιάζουν, έστω κι αν το φοβούνται. Η ευρωμανία τους οδήγησε χθες στις ουρές για να αγοράσουν το σακουλάκι των 14,67 ευρώ (5.000 δρχ). Τρία εκατομμύρια σακουλάκια έγιναν "καπνός" σε λίγες ώρες και όποιος πρόλαβε, το ευρώ είδε. Τα ίδια και στη Γερμανία, Ενώ στην Ολλανδία διένειμαν το σακουλάκι δωρεάν, αλλά ελάχιστοι συγκι-νήθηκαν".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή του ευρώ δίνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να προλάβει τυχόν μεγάλα προβλήματα από την κυκλοφορία του νέου νομίσματος και για τον σκοπό αυτό την άλλη Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, διοργανώνει σύσκεψη με όλους τους τραπεζίτες παρουσία του κ. Ν. Χριστο-δουλάκη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών".

    [08] Καιρός

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "σε κατάσταση εκτά-κτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η χώρα εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τους περισσότερους νομούς και αναμένεται να δημιουργήσει και νέα προβλήματα τις προσεχείς ώρες και ημέρες".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "η Πάτρα δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ της προχθεσινής νεροποντής που έφερε τον άδικο, αναίτιο, τραγικό θάνατο δύο ανθρώπων - ενός πατέρα και του παιδιού του. Οργή και προβληματισμός επικρατεί στην Αχαΐα για το 'έγκλημα' που έγινε. 'Εγκλημα' διότι ο Διακονιάρης είχε δώσει στο παρελθόν σαφή δείγματα της επικινδυνότητάς του".

    [09] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέο πλήγμα δέχθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει την εύθραυστη 'κοινωνική ειρήνη' για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος προανήγγειλε επώδυνες αλλαγές μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης προς τους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη του διαλόγου!".

    Η Traffic News γράφει ότι "φωτιές άναψε... η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες και η οποία αφορούσε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η μελέτη κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία το τεράστιο χρέος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπου το συνολικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 300% του ΑΕΠ, εάν συνυπολογιστεί και το αφανές χρέος των ασφαλιστικών ταμείων".

    [10] Ελλάδα - ΕΕ

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "παρά τις θριαμβο-λογίες - εντός και εκτός Κυβερνήσεως - για την συμμετοχή μας στην Οικονομική και Νομι-σματική Ενωση (ΟΝΕ), η χώρα μας παραμένει ουραγός ως προς την μεταφορά των οδηγιών εσωτερικής αγοράς στην εθνική νομοθεσία. Οπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάς, αναφορικώς με την εσωτερική αγορά, παρουσιάζει δυσανά-λογο αριθμό παραβάσεων σε σχέση με το μέγεθός της".

    [11] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει επισημαίνει ότι "πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που επισήμανε, στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik, ότι η διένεξη βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών".

    [12] Ολυμπιάδα

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σύνεση στις δαπάνες που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ζήτησε χθες από τους υπουργούς του ο πρωθ-υπουργός Κώστας Σημίτης κατά την τελευταία για φέτος συνεδρίαση της διϋπουρ-γικής επιτροπής. Παράλληλα, τους ζήτησε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την άμεση επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν την Ολυμπιακή προετοιμασία εν όψει μάλιστα της νέας επίσκεψης της ΔΟΕ στη χώρα μας".

    [13] Απόφαση ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "το Συμβούλιο Κορυφής στο Λάακεν έκανε δεκτή συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα υπο-χρεούνται να ενημερώνουν και να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των εργαζομένων πριν αποφασίσουν γενικότερης σημασίας θέματα, ιδιαίτερα δε όσα αφορούν την απασχόληση".

    [14] Τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "τον 'ασκό του Αιόλου' για την 'ποιότητα' των ειδήσεων στην τηλεόραση φαίνεται πως άνοιξε η έρευνα της 'Κ' στις δύο τελευταίες κυριακάτικες εκδόσεις, με σημείο αιχμής το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά δελτία έχουν μετατραπεί σε 'χωματερή'. Κορυφαία αντίδραση ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο, στην ετήσια δεξίωση προς τιμή των δημοσιογράφων, η οποία λογοκρίθηκε μάλιστα από ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ".

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διάθεση συμβιβασμού για ΑΤΕ. Μεταξύ Χριστοδουλάκη και ΠΑΣΕΓΕΣ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πανηγυρίζουν για το ευρώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ράλι ανόδου σε Γερμανία και Γαλλία, μεγάλη άνοδος και στα υπόλοιπα-Πλην Σοφοκλέους...".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τους βγάζουν το καπέλο. Οι καλύτεροι Ελληνες επιχειρηματίες με την ψήφο των Managers και των συναδέλφων τους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα "κίνητρα" ψαλιδίζουν το μέλλον του real estate. Εμπόδια στη συμμετοχή κατασκευαστικών σε Α/Κ ακινήτων".

    [16] Ευρώ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Κλίμα αισιοδοξίας προκάλεσε στις χρηματαγορές της Ευρώπης η πρώτη εμφάνιση του ευρώ. Την κούρσα ανόδου οδήγησαν τα χρηματιστήρια Φραγκφούρτης και Παρισιού. Ομως, η Σοφοκλέους δεν συγχρονίστηκε".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 18 December 2001 - 15:34:29 UTC