Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-12-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/2001
  • [02] Tϊτλοι Εφημερίδων
  • [03] Φόβοι για πλαστά ευρώ
  • [04] Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Λαλιώτη
  • [05] Ευρωστρατός
  • [06] Συνάντηση Σημίτη-Μπους
  • [07] Προϋπολογισμός
  • [08] Κακοκαιρία
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] ΔΕΗ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/2001

    Η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, οι φόβοι για πλαστά ευρώ, η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Λαλιώτη και η συνάντηση Σημίτη-Μπους, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Tϊτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αποκλειστι-κό: Χτύπησε και στην Ελλάδα ο UCK. από τον "UCK Τσαμουριάς" η επίθεση στο Α.Τ. Παραμυθιάς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σφάζουν και τους σιτοπαραγωγούς. Τους κόβουν το 50% της επιδότησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγίδα στις ράγες για 118. Ετρεχαν για να ζεσταθούν μέσα στα βαγόνια που έθαψε το χιόνι.

    Η ΑΥΓΗ: Θερμή κερδοσκοπία, παγωμένη κυβέρνηση. Ανησυχία στην αγορά εν όψει ευρώ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρπαξε 400 δις. η συμμορία της Κασφίκη. Τραπεζίτες και Μαφία στο κόλπο του αιώνα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ευρώπη φοβάται για πλαστά ευρώ. "Βιομηχανίες πλαστογράφων" στα Βαλκάνια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί κερδίζουν από την ένταξη των επικουρικών στο ΙΚΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Αναζητούν 1.000 μάνατζερ. Δημόσιο: Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Διοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και ο ευρών Ευρώ-νόμισμα αμειφθήσεται! Κίνδυνος έλλειψης ρευστότητος εντός του νέου έτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύμα ανατιμήσεων σαρώνει την αγορά. Η ακρίβεια αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι μισθοί αστυνο-ικών-στρατιωτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρόβλημα: "τα ρέστα σας". Το ευρώ γίνεται ανάρπαστο από τους Ελληνες, αλλά...

    ΕΣΤΙΑ: "Βρώμικο '89". Τι έλεγαν τότε Σημίτης-Λαλιώτης για την Κάθαρση.

    Espresso: Δήλωση-φωτιά του δημοσιογράφου Μ. Μουζάκη: Θα χάσουν πολλοί τον ύπνο τους με το νέο βιβλίο της Δήμητρας (Λιάνη).

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέγας ο φόβος για πλαστά ευρώ στις χώρες της ΕΕ. Η Europol έχει εντοπίσει άντρα παραχαρακτών σε Σκόπια, Κόσοβο και άλλα ανατολικά κράτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε "λευκό" κλοιό η χώρα. Σιβηρία θυμίζει η βόρειος Ελλάδα. 20 βαθμοί υπό το μηδέν στη Φλώρινα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκδικούνται τα δελτία ειδήσεων οι τηλεθεατές. Γκάλοπ: Μεγάλη πτώση της αξιοπιστίας.

    ΝΙΚΗ: Η ομολογία Μητσοτάκη εκθέτει Καραμανλή και Εβερτ. Ο Λαλιώτης δικαιώνεται και "απειλεί" με νέες αποκαλύψεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε προετοιμασία για νέο πόλεμο κάλεσε ο Ράμσφελντ. Στέλνουν Ελληνες στρατιώτες στο βρώμικο πόλεμο του Αφγανιστάν.

    Traffic news: Αλεπού η Νικόλ χαϊδεύει τα 50 εκ. Ρεκόρ θεαματικότητας: 2.500.000 τηλεθεατές είδαν την αποχώρηση του Ντίνου από το "κοτέτσι" του ΑΝΤ1.

    Η ΧΩΡΑ: Ετσι θα σώσετε το αυθαίρετό σας. Στο απυρόβλητο πρώτη κατοικία, πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προκλητικός ο ΟΑΣΘ. Παρά τη βελτίωση του καιρού, τραγική παρέμεινε η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες.

    [03] Φόβοι για πλαστά ευρώ

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "όσον καιρό οι τραπεζικοί και οι πολιτικοί νόες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάστρωναν και έθεταν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για το ενιαίο νομισματικό μέλλον της, οι βαλκάνιοι παραχαράκτες σχεδίαζαν και αυτοί τα δικά τους πλαστά ευρώ: η Europol προειδοποίησε χθες ότι από την 1η Ιανουαρίου 2002 υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με πλαστά χαρτονομί-ματα".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις μάστιγας προσλαμβάνει η δράση των κερδοσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το κενό ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της κυκλοφορίας του ευρώ, αλλά και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις κυβερνήσεις και στις αστυνομικές αρχές των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για τον κίνδυνο να πλημμυρίσει η αγορά στο προσεχές κρίσιμο τρίμηνο καθιέρωσης του ευρώ από πλαστά χαρτονομίσματα".

    Σύμφωνα με την Traffic news "σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση παντός φαινομένου παραχάραξης τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ βρίσκεται η Δίωξη Οικονομικών Εγκλημάτων της ΕΛΑΣ. Προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα παραχάραξης, έφτιαξαν ένα ολόκληρο δίκτυο οργανισμών και διαδικασιών αποτροπής".

    [04] Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Λαλιώτη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "λάδι στη φωτιά" έριξε και πάλι ο Κώστας Λαλιώτης, με αφορμή την προχθεσινή συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Mega. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε:"Πιστεύω ότι οι αυτουργοί -και οι φυσικοί και οι ηθικοί- του παρακράτους που ζήσαμε για αρκετά χρόνια, είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Γρυλλάκης και όλοι όσοι σιωπούν στο χώρο της ΝΔ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "σε ρυθμούς Γρυλλάκη κινείται πλέον η πολιτική ζωή της χώρας: Οι αποκαλύψεις που φέρεται ότι περιέχει το υπό έκδοσιν (από τις εκδόσεις "Λιβάνη") βιβλίο του... αχάριστου "Στρατηγού" έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό με το ΠΑΣΟΚ να θριαμβολογεί προσδοκώντας εκλογικά οφέλη και την επίσημη ΝΔ να κάθεται... ήσυχη στην γωνιά της, περιμένοντας να δει τι άλλο θα αποκαλύπτει ο κ. Γρυλλάκης στο... πόνημά του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "νέες αποκαλύψεις για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ προανήγγειλε χθες ο Κώστας Λαλιώτης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "πρόκειται για την αρχή των αποκαλύψεων και των ομολογιών (Μάγιο)" και υποσχέθηκε ότι σύντομα η Νέα Δημοκρατία, ο νυν και ο τέως πρόεδρός της "θα θυμηθούν" και άλλα πολλά".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "σηκώνει το θέμα των λογαριασμών της ΝΔ στη λιβεριανή εταιρεία το κυβερνών κόμμα, με τον Κ. Λαλιώτη να κάνει λόγο για "ομολογία Μητσοτάκη" αλλά και το θέμα να έρχεται για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εντός του Ιανουαρίου".

    [05] Ευρωστρατός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η αναβολή στη λήψη των αποφάσεων για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη αποτέλεσε χθες σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση, που τώρα επικαλείται "μάχες" που έδωσε, και στην αξιωματική αντιπολίτευση που την κατηγορεί ότι "ήταν απούσα" από τις διαπραγματεύσεις ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε σχόλιό της τονίζει ότι "είναι γνωστό ότι ο κ. Σημίτης έχει αλλεργία με τα εθνικά θέματα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός αδιαφόρησε προκλητικά, όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα του ευρωστρατού. Στην πορεία ο κ. Σημίτης ανακάλυψε ότι υποτίμησε τη σημασία του ζητήματος και άρχισε να κινητοποιεί τη διπλωματία για να καλύψει την γκάφα του. Διότι οι παροικούντες γνωρίζουν ότι αν υιοθετηθούν οι απαράδεκτες βρετανικές απόψεις, τότε είναι βέβαιον ότι το Αιγαίο και η Κύπρος θα μείνουν εκτός του πεδίου δραστηριοτήτων του νέου ευρωστρατού".

    [06] Συνάντηση Σημίτη-Μπους

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "Πακέτο" έκανε ο Λευκός Οίκος την Αθήνα και την Αγκυρα, ορίζοντας τις συναντήσεις των κ.κ. Σημίτη (10/1) και Ετζεβίτ με τον πρόεδρο Μπους, στην Ουάσιγκτον, με απόσταση ολίγων μόλις ημερών. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν πως πρωτίστως τις ενδιαφέρει ολόκληρο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    [07] Προϋπολογισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "ως υπουργός Οικονομίας της... Ελβετίας μίλησε χθες ο Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2002. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι "είναι ο ένατος κατά σειρά που υποβάλλεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" και υποστήριξε ότι "από το 1994 και μετά έγινε μια τεράστια δημοσιονομική, κοινωνική και οικονομική μεταμόρφωση του κράτους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "με την κυβέρνηση και τους βουλευτές της να υπεραμύνονται του προϋπολογισμού για το 2002 και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους ζητούν να σταματήσουν τα... "αστεία", συνεχίσθηκε χθες για δεύτερη ημέρα η συζήτησή του στην Ολομέλεια του Σώματος".

    [08] Κακοκαιρία

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι: "η σφοδρή κακοκαιρία παγώνει τόσο τη χώρα, όσο και την κυβέρνηση, που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη υποδομών. Ένα τρένο ακινητοποιήθηκε στον Έβρο και χρειάστηκαν ηρωικές ολονύχτιες προσπάθειες του Στρατού, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, για να απεγκλωβιστούν οι 116 επιβάτες".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "τεράστια είναι τα προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και χθες ολόκληρη τη χώρα. Αυτό το απόγευμα σημειώθηκε μικρή υποχώρηση των καιρικών φαινομένων, ωστόσο και σήμερα θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "εκατοντάδες χωριά αποκλεισμένα, τεράστια προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο και ένας κρατικός μηχανισμός ανίκανος να αντιμετωπίσει την κατάσταση ήταν το χτεσινό σκηνικό της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "χειρότερη και από την κακοκαιρία αποδεικνύεται η έλλειψη κράτους. Τα αεροδρόμια στη Βόρειο Ελλάδα κλειστά, ο εθνικός δρόμος Αθήνας-Θεσσα-λονίκης κομμένος από το ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, 118 επιβάτες τρένου έμειναν εγκλωβισμένοι στα χιόνια 16 ολόκληρες ώρες και η Πάτρα πνίγεται γιατί οι αρμόδιοι δεν εγκρίνουν μελέτη 110 εκατ. δραχμών για τον καθαρισμό των ρεμάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "σε λευκό κλοιό η Ελλάδα. Περισσότερο από 500 χωριά παρέμεναν και χθες αποκλεισμένα, ενώ το θερμόμετρο σε πολλές ορεινές περιοχές έπεσε κάτω από τους μείον 15 βαθμούς Κελσίου . Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που θύμιζαν Σιβηρία, προκάλεσαν αρκετά προβλή-ματα ανά τη χώρα".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "στην ...κατάψυξη έχει μπει όλη η χώρα και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα της. Οι συνεχείς χιονοπτώσεις στο Νομό του Έβρου έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήμα-τα".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "τεράστια είναι τα προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που συνεχίζει να πλήττη ολόκληρη τη χώρα. Από μεθαύριο Παρασκευή προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένες περιοχές της Βόρειου Ελλάδος μέχρι και τους μείον 17 βαθμούς Κελσίου".

    Η ESPRESSO επισημαίνει ότι "Χριστούγεννα με χιόνια και τσουχτερό κρύο φαίνεται ότι θα κάνουμε φέτος. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός μπορεί να βελτιωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, από την Παρασκευή όμως αναμένεται να χαλάσει και πάλι. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα παραμένουν και έτσι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε "λευκό κλοιό".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φιλόδοξα σχέδια για ΔΕΗ. Εξαγγελίες Χριστοδουλάκη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στρατηγικοί σύμμαχοι σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ. Επισπεύδεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τόνοι απαισιοδοξίας από τον κ. Χριστοδουλάκη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπό αίρεση η μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η πώληση του Σκαραμαγκά".

    [10] ΔΕΗ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της ΔΕΗ μετά τη μετοχοποίησή της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, παρουσίασε το "όραμά του" για το μέλλον της ΔΕΗ, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας".

     


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 19 December 2001 - 19:56:06 UTC