Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Ιδιωτικά σχολεία
  • [05] Δημοτικές εκλογές
  • [06] Οικονομία
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ
  • [09] Συνέντευξη Παπανδρέου
  • [10] Κακοκαιρία
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Πληθωρισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2002

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις σε ρεπορτάζ του CBS, τα προβλήματα από την κακοκαιρία, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις λόγω... κακοκαιρίας. Για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και την καταγραφή ζημιών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 16χρονος "Πάσσαρης". Δολοφόνησε εν ψυχρώ 68χρονο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα. 50% πάνω οι αντικειμενικές σε 240 Δήμους. Αυξήσεις στις τιμές από 24 Ιανουαρίου.

    Η ΑΥΓΗ: Εντολή για σθεναρή στάση. Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Μπους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γροθιά Σημίτη στον Μπους. Επιτέλους Ελληνας πρωθυπουργός τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του στους Αμερικανούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καρότα σε πλειστηριασμό! Η κακοκαιρία εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποζημιώσεις στους επιβάτες αεροπλάνων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καθιερώνει μέτρο αντιμετώπισης για ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

    ΕΘΝΟΣ: Θερμό πινγκ-πονγκ πριν τα κρίσιμα ραντεβού. Σκληρή απάντηση Σημίτη στις ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΠΟΥΣ-ουλώντας ο κ. Σημίτης στο Οβάλ Γραφείο! Με... συγκεκαλυμμένη ανησυχία ανεχώρησε ο Πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νταηλίκια της δεκάρας. από τον πρωθυπουργό που ευχαριστούσε τους Αμερικάνους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκλωβισμένος ο Σημίτης στο Λευκό Οίκο. Η ατζέντα των συναντήσεων καθορίστηκε από την Ουάσιγκτον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προς Μπους χωρίς περιστροφές. Τι περιμένουμε από τον πρωθυπουργό.

    ΕΣΤΙΑ: "Αγκάθι" η τρομοκρατία. Διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα.

    Espresso: Το μοιραίο λάθος που έκαναν οι απαγωγείς του Ζώνα. Γνωστός επιχειρηματίας ο εγκέφαλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με στήριξη Καραμανλή στις ΗΠΑ ο κ. Σημίτης. Ομόθυμη στάση για το κρίσιμο ραντεβού με τον πρόεδρο Μπους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νο στις πιέσεις. Επίσκεψη "θρίλερ" στις ΗΠΑ. Αύριο συναντάται ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γ. Παπανδρέου για την επίθεση του CBS: Κλίκα των πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ έκανε την προβοκάτσια.

    ΝΙΚΗ: Με "λευκή επιταγή" ο Σημίτης στο Λευκό Οίκο. Διακομματική συναίνεση απέναντι στις ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ακραία" πολιτική σε βάρος του λαού. Η κακοκαιρία ανέδειξε ξανά τα προβλήματα.

    Traffic news: Συγκλονιστική μαρτυρία 38χρονης: Μου ζήτησαν να κάνω σεξ στην εκκλησία.

    Η ΧΩΡΑ: Πήρε φωτιά η αγορά. Αυξήθηκαν οι τιμές μέχρι και 800%. Η κυβέρνηση φοβάται εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3%.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρη λίστα για τις ανατιμήσεις. "Πράσινο φως" από τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προϋπόθεση για τους αλλοδαπούς η ελληνική γλώσσα.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "νέα συνάντηση θα έχουν μεθαύριο Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεντάς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του ειδικού αντιπροσώπου του Κόφι Ανάν, Σμπίγνιεφ Βλόσοβιτς, ενώ στη συνομιλία των δυο ανδρών θα κυριαρχήσει το θέμα των αγνοουμένων αλλά και διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με τις απευθείας επαφές των δυο πλευρών, που έχουν ημερομηνία εκκίνησης τις 16 Ιανουαρίου και έδρα τη Λευκωσία".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "την άποψη ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Κυπριακό να επιλυθεί έως τα τέλη του 2002, διατυπώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Zeitung".

    [04] Ιδιωτικά σχολεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "θερμό μέτωπο και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων έχει ανοίξει το υπουργείο Παιδείας εξαιτίας του προωθούμενου πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση, την επιμόρφωση και την διοικητική αποκέντρωση της εκπαίδευσης που συζητείται, από χθες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής".

    [05] Δημοτικές εκλογές

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τα πάνω-κάτω φέρνει το ενδιαφέρον της ηθοποιού Ειρήνης Παπά στο Δήμο της Αθήνας. Οι προσωπικότητες που φέρεται να επέλεξε το ΠΑΣΟΚ για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη ταράζουν επίσης τα νερά στους άλλους κεντρικούς δήμους της χώρας. Οσον αφορά το Δήμο Πειραιά, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - θα δεχθεί τελικά το χρίσμα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον επιχειρηματία Γιάννη Μπουτάρη".

    [06] Οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η κακοκαιρία και το ευρώ πλήττουν και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, δημιουργώντας έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βλέπει ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί με δυσκολία και με ορατό τον κίνδυνο να πέσει έξω από τους στόχους".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "πυρπολείται η αγορά από τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις των οπωροκηπευτικών εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι τιμές ακόμη και σε εποχικά προϊόντα έχουν αυξηθεί μέχρι 800%. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση συγκατατέθηκε για δεύτερη φορά σε εισαγωγές οπωροκηπευτικών από γειτονικές χώρες και κυρίως την Ιταλία, η οποία, όμως, έχει πληγεί επίσης από την κακοκαιρία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει φόβους ότι οι ανατιμήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στο 3%".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "οι προσπάθειες της Αγκυρας για "γκριζοποίηση" του Αιγαίου και αναθεώρηση του στάτους κβο κερδίζουν έδαφος διεθνώς. Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε την περιβόητη τουρκική ΝΟΤΑΜ. Με αυτό τον τρόπο η αμφισβήτηση του FIR Αθηνών δικαιώνεται από τη Συμμαχία. Πρόκειται για έναν επιπλέον κρίκο των αξιώσεων της Τουρκίας σχετικά με την υποβολή σχεδίων πτήσεως αεροσκαφών που κινούνται προς και από τη Ρόδο και τη Λευκωσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "Το βέβαιο όμως είναι ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει "εναέριος χώρος του Αιγαίου", αλλά "χώρος ευθύνης της Ελλάδας" "FIR Αθηνών". Το θέμα έφθασε σε ανώτερο στρατιωτικά επίπεδο όταν ένα έγγραφο του ανώτερου αεροπορικού διοικητή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ έφθασε στον Ελληνα αρχηγό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Στο έγγραφο αυτό αναφερόταν ο όρος "Aegean air space" για να προσδιορίσει το χώρο όπου έγιναν οι αναχαιτίσεις".

    [08] Επίσκεψη Σημίτη στις ΗΠΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "καθιστώντας απολύτως ευδιάκριτες τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον "σύμμαχο" Μπους, αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας σε όσους προσπάθησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να καθορίσουν το πλαίσιο των μεταξύ τους συνομιλιών, πως παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που Ελληνας πρωθυπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό ελάμβανε συστάσεις...".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μοχλός πιέσεων για διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά θέματα και το Κυπριακό θεωρείται η επίθεση του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού για την "τρομοκρατική δράση" και τον "αντιαμερικανισμό" στην Ελλάδα, επίθεση που εκδηλώθηκε μόλις την παραμονή της επίσημης επίσκεψης Σημίτη στις ΗΠΑ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "την αμέριστη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις θέσεις που καλείται να υπερασπισθεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ παρείχε χθες βράδυ από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής. Με εντυπωσιακά συναινετική ομιλία, ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο Κυπριακό και στον ευρωστρατό έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους υπερατλαντικούς συμμάχους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι " πλήρη στήριξη παρέσχε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη εν όψει της αυριανής συναντήσεώς του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον, καθώς οι υφιστάμενες ενδείξεις πείθουν ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν σοβαρότατες πιέσεις στην Αθήνα σε κρίσιμα θέματα όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο, πέραν των επικρίσεων για πλημμελή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ειδικότερα της οργανώσεως "17Ν".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΕΘΝΟΣ, τονίζει ότι ο πρόεδρος Μπους "προσβλέπει σε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό". "Η συνάντηση με τον πρόεδρο και οι υπόλοιπες επαφές του πρωθυπουργού θα στεφθούν με επιτυχία", είπε ο κ. Μίλερ και πρόσθεσε: "θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όχι μόνο διμερή, αλλά και διεθνή".

    Η Traffic News γράφει ότι "η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε το ρεπορτάζ του CBS για την τρομοκρατία στην Ελλάδα αλλά και η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διαγραφή των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "χαμηλούς τόνους διατηρούν τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, για την οποία πάντως κοινή είναι η εκτίμηση στελεχών από όλες τις πλευρές ότι θα αποδειχθεί κρίσιμη για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας αλλά και για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "στην προσπάθειά του, ο πρωθυπουργός να εμφανίσει την κυβέρνησή του "αγέρωχη" απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις οδηγήθηκε χτες από τη μια σε "λεονταρισμούς" και από την άλλη στην τακτική της "στρουθοκαμήλου" αρνούμενος ότι υπάρχουν τέτοιες πιέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός το επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" επιδόθηκε σε ανέξοδους λεονταρισμούς, για εσωτερική κατανάλωση. Και εμφανίσθηκε τιμητής της Αμερικής και κάποιων κύκλων της χώρας αυτής με αφορμή το πράγματι ανθελληνικό ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού CBS".

    [09] Συνέντευξη Παπανδρέου

    "Κάποιοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που είτε δεν είχαν αποτελέσματα όταν ήταν εν δράσει, είτε δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με την Ελλάδα, είναι οι πρωτεργάτες των προβοκατόρικων επιθέσεων εις βάρος της χώρας για τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, λίγο πριν από την αναχώρησή του με τον Κώστα Σημίτη για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    [10] Κακοκαιρία

    Η Espresso αναφέρει ότι "η απότομη αλλαγή του καιρού θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική που θα κινδυνεύσει από μεγάλες πλημμύρες, καθώς στους τρεις ορεινούς όγκους, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, έχουν συσσωρευθεί τεράστιοι όγκοι χιονιού το τριήμερο της κακοκαιρίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τους Νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, αλλά και την Κρήτη, παρείχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "όλες οι ελπίδες, Κράτους και πολιτών, για την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στην "πόλη" εναποτίθενται πλέον στον ήλιο. Ο οποίος καλείται να κάνει, φυσικώ τω τρόπω, ό,τι δεν μπορεί να κάνει το σύγχρονο ελληνικό κράτος".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κάηκε" η παραγωγή...Σημαντικές οι ζημιές από την κακοκαιρία στον αγροτικό τομέα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαύρη λίστα" και πρόστιμα για κερδοσκοπία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κάνουν δημόσια την ιδιωτική εκπαίδευση! Μέτωπο ΣΕΒ-Επιμελητηρίων στο πλευρό των ιδιοκτητών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "έως 2,9% ο πληθωρισμός στο "κλείσιμο" του 2001".

    [12] Πληθωρισμός

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "η απευκτέα "συνάντηση" πληθωριστικών πιέσεων, λόγω καιρικών φαινομένων, με περίοδο μετάβασης στο ενιαίο νόμισμα είναι πραγματικότητα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 January 2002 - 14:10:03 UTC