Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία
  • [04] Μεσανατολικό
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ασφαλιστικό
  • [07] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Δημοσιονομικά - Πληθωρισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/2002

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ασφαλιστικό, η φορολογική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μόνιμοι οριστικά οι συμβασιούχοι σε Δημόσιο, ΟΤΑ. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μισθοί: Ποιές οι αυξήσεις. Για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οριο ηλικίας στα ΙΧ. Από 1ης Ιουλίου υποχρεωτικά με κοινοτική οδηγία.

    Η ΑΥΓΗ: Το ασφαλιστικό διχάζει την ΠΑΣΚΕ. Μαζική προβλέπεται η συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί παίρνουν το χρίσμα στη Β΄ Αθήνας και στους μεγάλους δήμους της επαρχίας. Οι δήμοι που παραμένουν γρίφοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στον αέρα ο προϋπολογισμός. Συρρίκνωση των εσόδων, υπέρβαση των δαπανών. Η πορεία της οικονομίας θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετσι θα μπαίνετε στο Δημόσιο. Χορός μαζικών προεκλογικών προσλήψεων.

    ΕΘΝΟΣ: ''Ανοιξαν'' 1.620 νέες θέσεις στον δημόσιο. Αποκλειστικό: Στο φως εγκρίσεις και προκηρύξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κατέδειξε την σκευωρία εναντίον του ΕΕΣ. Χθες ο Ανδρέας Μαρτίνης μίλησε για όλους και για όλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργούν τα όρια ηλικίας για προσλήψεις σε ολόκληρο το δημόσιο, ενώ μονιμοποιούνται όλοι οι συμβασιούχοι στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι προκηρύξεις για 4.646 προσλήψεις το Μάιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μια ανάσα και πολλές υποσχέσεις. Διετής συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών: αύξηση 5,4%, 7 θεσμικά.

    ΕΣΤΙΑ: Ηττοπάθεια στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο 3 στους 5 πιστεύουν σε νίκη.

    Espresso: Εβγαλαν μαχαίρια Μάκης και Κούγιας! Οι μέχρι χθες συνεργάτες σε πόλεμο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η οικονομία απαιτεί αναγεννητικές τομές. ''Κλειδί'' για την αντιμε-τώπιση των προβλημάτων η απελευθέρωση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 2ετή ειρήνη ΓΣΕΕ-Εργοδοτών. Αυξήσεις 5,4% για το 2002 και 3,9% για το 2003.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χωρίς όριο ηλικίας τώρα στο Δημόσιο. Θα προσλαμβάνονται και μετά τα 35.

    ΝΙΚΗ: Ανφέαρ Σημίτη, οργή Λαλιώτη. Εξαλλοι οι βουλευτές Β΄ Πειραιά με τη φιέστα Πανταγιά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οργισμένη απάντηση στο νέο ξεπούλημα. Πανεργατική πανελλαδική απεργία.

    Traffic News: ''Εγώ τους έκαψα !Είμαι μάρτυρας και θα πάω στον Παράδεισο''. Video-σοκ. Πάγωσε την ανθρωπότητα.

    Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος συμφερόντων στην Υγεία! Καταγγελίες του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 39 ώρες εργασίας και αύξηση 5,4%. Εκκρεμεί η έγκριση της συμφωνίας από το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα ''φρουτάκια'' ζουν και βασιλεύουν! Σύσκεψη στο ΣΔΟΕ για οργάνωση μαζικής εξόδου και κατασχέσεις.

    [03] Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι ''η πορεία της οικονομίας και κυρίως η κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται για τον ήδη κινούμενο εκτός στόχων προϋπολογισμό θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης θα εκφράσει μεν την ικανοποίησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης (είναι διπλάσιος της ευρωζώνης), όμως θα τονίσει την ανάγκη υπέρβασης της δημοσιονομικής κρίσης με συγκράτηση των δαπανών καθ΄ ότι τα δημόσια έσοδα δεν εξελίσσονται θετικά''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''παράθυρο'' για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, αφήνει ανοικτό ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός είπε ότι η επιτροπή Γεωργακόπουλου υπέβαλε το πόρισμά της με βάση την κατεύθυνση που είχε πάρει από τον ίδιο, για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των προτεινόμενων μέτρων''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''οι ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες, το βάρος των δημοσκοπή-σεων, οι πρωθυπουργικές επικοινωνιακές ανα-ζητήσεις στη φτωχική Νίκαια και οι υστερήσεις στον οικονομικό τομέα, όπως εκφράζονται με τις ανοδικές τάσεις στις τιμές, τις υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών ,την καθίζηση του ΧΑΑ στις 2.167 μονάδες και την κρίση που χαρακτηρίζει σημαντικούς κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, την πληροφορική, την ακτοπλοΐα και τα μέσα ενημέρωσης, επιβάλλουν αναγεννητικές επεμβάσεις στο πεδίο της οικονομίας''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), ''αύριο ξεκινά ο διάλογος της κυβέρ-νησης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων με αντικείμενο τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να καταθέσει την πρότασή της σε ένα μήνα''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''την απόφασή του για ''αταλάντευτη πορεία'' στην οικονομία πρόκειται να διατρανώσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα εντός των προσεχών δέκα ημερών ανοίγει όλη σχεδόν την ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, ως απάντηση και στις αρνητικές δημοσκοπήσεις''.

    [04] Μεσανατολικό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''με άδεια χέρια περιφέρεται στη Μέση Ανατολή ο Κόλιν Πάουελ καθώς η μόνη υποχώρηση των Ισραηλινών ήταν να δεχθούν τη συμμετοχή σε διεθνή διάσκεψη σε έξι εβδομάδες''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''νέο κύκλο επαφών ξεκινά σήμερα ο Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγμα-τεύσεων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ενώ δεν αποκλείεται να είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ''.

    Σύμφωνα με την Traffic News, ''συνεχίσθηκε και χθες η μάχη της διπλωματίας που δίνει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μαζί μ΄ εκείνη που δίνουν Ισραηλ-ινοί και Παλαιστίνιοι, για να πετύχει κάτι που θεωρείται εδώ και δεκαετίες ακατόρθωτο. Για το σκοπό αυτό ο Κόλιν Πάουελ επέκτεινε τα όρια της κρίσιμης περιοδείας του, πραγματο-ποιώντας επισκέψεις αστραπή στο Λίβανο και τη Συρία''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι ''τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στην οποία ωστόσο δεν θα μετέχει ο Γιάσερ Αραφάτ πρότεινε ο Αριέλ Σαρόν στον Κόλιν Πάουελ κατά τη συνάντησή τους το βράδυ της Κυριακής, ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση Αραφάτ - Πάουελ σήμερα''.

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι ''σε μια διάσκεψη που μπορεί να γίνει εντός των προσεχών έξι εβδομάδων στις ΗΠΑ προσβλέπει πλέον η διεθνής κοινότητα προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή. Η πρόταση την οποία έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έγινε δεκτή και από την παλαιστινιακή πλευρά''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαί-νει μεταξύ άλλων ότι ''με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υιοθέτησε και προωθεί την πρόταση του Αριέλ Σαρόν να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην οποία ουσιαστικά δεν θα μετέχουν οι Παλαιστίνιοι ούτε και Ευρωπαίοι''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''τα εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για την περίπτωση που οι απ΄ ευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ναυαγήσουν αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία ο κ. Αν. Γιαννίτσης, αλλά και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η ελληνική εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένες μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Ι. Τζεμ για το Κυπριακό''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''αμετακίνητος στις διχοτομικές του θέσεις παραμένει από την πρώτη ημέρα των απ΄ ευθείας συνομιλιών με τον πρόεδρο Κληρίδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, παίζοντας απλώς ένα παιχνίδι ''χρόνου και εντυπώσεων''. Μέχρι σήμερα ο Ντενκτάς κινήθηκε ουσιαστικά στη λογική των σαφώς διαχωρισμένων και πλήρως ισότιμων κοινοτήτων, που θα αποτελέσουν τα δύο συστατικά στοιχεία ενός νέου κράτους''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''η επι-στροφή του κατοχικού ηγέτη Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνέπεσε χρονικά με την έξαρση των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, οι Τούρκοι στρατηγοί υπονοούν πιθανώς ότι το τίμημα γι αυτήν την κίνηση ''καλής θέλησης'' είναι η τελική συζήτηση ως ''πακέτου'' των θεμάτων της Κύπρου και του Αιγαίου''.

    [06] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''ενώ με αποφάσεις 45 Εργατικών Κέντρων προετοιμάζεται η πανελλα-δική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, δυναμώνει η εσωτερική αντιπαράθεση στην κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, την ΠΑΣΚΕ. Χθες αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της παράταξης και σήμερα αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που είχε εξαγγείλει ο επικεφαλής της - και πρόεδρος της ΓΣΕΕ - Χρ. Πολυζωγό-πουλος''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ''μανιασμένη οργή και για το ξεπούλημα της γενικής συλλογικής σύμβασης, ιερή αγανάκτηση για την πέρα από κάθε όριο πρόκληση κεφαλαίου - κυβέρνησης και εργοδοτικών συνδικαλιστών για το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''απαντήσεις σχετικά με το τι αλλάζει στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δίνει ο χρηστικός οδηγός που παρουσιά-στηκε από το υπουργείο Εργασίας, σε μία προσπάθεια εκλαΐκευσης των προτεινόμενων ρυθμίσεων που προβλέπονται από την κυβερ-νητική πρόταση, που θα αποτελέσει τη βάση του κοινωνικού διαλόγου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι ''η Κυβέρνηση επιχειρεί με έναν επικοινωνιακό ασφαλιστικό οδηγό να πείσει ότι τα νέα μέτρα ''Ρέππα'' είναι μακράς πνοής και είναι προς το συμφέρον όλων των Ελλήνων''.

    [07] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''κλίμα πρόωρων εκλογών και αιφνιδιασμού κυρίως των εσωκομματικών του αντιπάλων καλλιεργεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του, επιβεβαιώνοντας τα πρωτο-σέλιδα και τις εκτενείς αναφορές της ''Χ'' στο σχέδιο εκπαραθύρωσής του που επεξεργά-ζονται οι δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση''.

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι ''το σοκ της Κυβερνήσεως από την τελευταία δημοσκόπηση έρχεται μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα να αντικαταστήσει τη συγχορδία διθυράμβων για τις εντυπώσεις που δήθεν είχε κερδίσει ο κ. Σημίτης με την ''διακαναλική''. Ουδείς σήμερα στην Κυβέρνηση θυμάται την συνέντευξη του πρωθυπουργού και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι έχουμε εισέλθει σε μιά μακρά και απροσδιό-ριστη περίοδο κυβερνητικής αστάθειας''.

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι ''σε εσωκομματικό πρόβλημα μετατράπηκε η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Νίκαια. Αιτία, ο αποκλεισμός των βουλευτών της Β' εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, οι οποίοι, στις έντονες διαμαρτυρίες που εξέφρασαν, κατηγόρησαν ως υπεύθυνο τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δημοσιονομικές πιέσεις. Μετά τα δυσμενή στοιχεία του Α' διμήνου για τα φορολογικά έσοδα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο κ. Θωμαδάκης προειδοποιεί τους χρηματιστές. Αρνητικό ρεκόρ έτους στη Σοφοκλέους με πτώση 1,63% και τζίρο μόλις 56,8 εκατ. ευρώ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμες συναντήσεις Σημίτη με Λαλιώτη-Χριστοδουλάκη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα είκοσι SOS για τη συνταξιοδότηση. Στο 1% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση του ΙΚΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι τράπεζες παρασύρουν σε δραματική βουτιά την αγορά. Αρνητική η φετινή πορεία τους".

    [09] Δημοσιονομικά - Πληθωρισμός

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Υπό την πίεση δυσμενών εξελίξεων τόσο στα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρχίζει αύριο ο διάλογος κυβέρνησης και φορέων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ και οι τρεις αυτές συνιστώσες αναμένεται να απασχολήσουν μεθαύριο το υπουργικό συμβούλιο, καθώς θα συνέλθει με θέμα την πορεία της οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 16 April 2002 - 15:46:29 UTC