Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα - Τουρκία - Μέση Ανατολή
  • [04] Δημοσκόπηση
  • [05] Συνέντευξη Πρωτόπαπα
  • [06] Προεδρικές εκλογές - Γαλλία
  • [07] Πατριαρχείο Ιεροσολύμων - Ισραήλ
  • [08] Συνέντευξη Καραμανλή - ΠΑΣΟΚ
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Ελληνοτουρκικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/2002

    Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH, το Μεσανατολικό και οι δημοτικές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήσεις 50-100 ευρώ στις συντάξεις των στρατιωτικών. Με την υπαγωγή όλων των απόστρατων στο νόμο 2823/2000.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 7,3% μπροστά η ΝΔ. Και νέα δημοσκόπηση καταποντίζει το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλίνατε επί δεξιά. Τρίτοι στις εκλογές Ζοσπέν - Σρέντερ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φουλ δεξιά στη Γαλλία. Ανοιξε τα μάτια σου κ Σημίτη πριν πάθουμε και εμείς τα ίδια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδημία θανάτου. Περισσότεροι των δέκα οι νεκροί από τη γρίπη - φονιά.

    ΕΘΝΟΣ: Ακροδεξιός εφιάλτης από τις κάλπες της Γαλλίας. Πάγωσε η Ευρώπη από τη νίκη του Λεπέν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καθύβρισε τα Ιερά και Οσια των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ΓΕΛΟΙΟ τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάνει το παιγνίδι ο Σημίτης. Νέα σφοδρά πυρά εναντίον του πρωθυπουργού από Πάγκαλο - Τσοχατζόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταρρέει ο εκσυγχρο-νισμός. Γαλλία: Οι ψηφοφόροι έστειλαν το σοσιαλιστή Ζοσπέν σπίτι του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανατριχίλα Λεπέν νικάει Ζοσπέν! Σοκ: Η Γαλλία ψήφισε δεξιά - ακροδεξιά.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεμος δεξιάς στην Γαλλία. Εκτός β΄ γύρου ο Λιονέλ Ζοσπέν.

    Espresso: Με εκβιάζουν στην πλάτη ενός νεκρού! Ελίνα Κωνσταντοπούλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγώνει την Ευρώπη το άλμα του φασισμού. Η μεγάλη αποχή ευνόησε τον Λεπέν.

    Traffic News: Σκασμός Νίκο! Είναι παραμύθι ότι μ΄ εκβιάζει ο Μάκης με κασέτα.

    Η ΧΩΡΑ: Εξωση από το Μαξίμου μετά τις Δημοτικές. Οι δελφίνοι ετοιμάζουν το μεγάλο χτύπημα στον Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λύκειο: το 23% δεν αποφοί-τησε! Σύμφωνα με έρευνα εκπαιδευτικών για την περίοδο 2000-2001.

    [03] Ελλάδα - Τουρκία - Μέση Ανατολή

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''δεύτερη προσπάθεια μετάβασής τους, στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θα επιχειρήσουν την προσεχή εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ στο πλαίσιο της κοινής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει θα πραγματοποιηθεί ''εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις'' και θα στοχεύει ''στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας''.

    [04] Δημοσκόπηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι ''ως ένα νέο χαστούκι για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θεωρείται η δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσίευσε χθες η ναυαρχίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη ''το Βήμα''. Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει το δυσμενές κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική πορεία της ΝΔ που ανέδειξαν και οι άλλες δύο τελευταίες δημοσκοπήσει από τις εταιρίες MRB και ALCO. Αναλυτικά: ΝΔ 36,7%, ΠΑΣΟΚ 29,4%, ΚΕΠ 5,6%, ΚΚΕ 5,1%, ΣΥΝ 3,1%, ΔΗΚΚΙ 1,9%. Υπεροχή του Κ. Καραμανλή έναντι του Κ. Σημίτη στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ''η διόλου τιμητική διαπίστωση για το κόμμα τηs ΝΔ αποδεικνύεται εν έτει 2002 από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία KAPA RESEARCH. Τα στοιχεία που θα έπρεπε να προβληματίζουν την ηγεσία της ΝΔ είναι αποκαλυπτικά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένας στους τρεις Νεοδημοκράτες, προφανώς ενθαρρυμένος και από την στάση ακροδεξιών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που δεν χάνουν την ευκαιρία να εμφανίζονται σε συνάξεις ακροδεξιών, δηλώνει ότι η 21η Απριλίου..έκανε καλό στη χώρα! Ενώ ένα ακόμη ποσοστό της τάξεως του 26,6% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ διατυπώνει την άποψη ότι το καθεστώς των επίορκων συνταγματαρχών δεν έκανε ούτε καλό, αλά ούτε και ιδιαίτερα κακό στην χώρα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''με χαμηλούς τόνους και τη σοβαρότητα που απαιτείται αντέδρασε η Ρηγίλλης στα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπηση της Kapa Research που διενήργησε για λογαριασμό του ''Βήματος της Κυριακής''.

    [05] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

    ''Αυστηρή προειδοποίηση προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δημιουργούν εσωκομματικά προβλήματα απευθύνει με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπα-πας. ''Ως εδώ ο αυτοχειριασμός'' υπογραμμίζει ο κ. Πρωτόπαπας και προειδοποιεί πως η τυχόν ηττοπάθεια δεν οδηγεί στο ''ο σώζων εαυτόν σωθείτω'' αλλά στο ''αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων''. Ενώ, απευθυνόμενος προφανώς στα κορυφαία στελέχη, τονίζει με νόημα: ''η εσωτερική γκρίνια πρέπει να σταμα-τήσει. Δεν προσφέρει σε κανέναν απογοητεύει τον κόσμο μας. Δεν δημιουργεί κανείς ''προφίλ'' πρωταγωνιστώντας σε εσωκομματικές αναμε-τρήσεις''. ''Χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι ότι μόνο ενωμένοι θα προχωρήσουμε'' υπογραμ-μίζει ο υπουργός Τύπου ''αλλιώς όλοι μας θα υποστούμε τις συνέπειες''. Ο κ .Πρωτόπαπας με τη συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ: παραδέχεται ότι απαιτούνται βελτιώσεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί πως ''μόνο όταν νικήσουμε θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα όλα τα στελέχη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας να επανεκλεγούν''. Προϊδεάζει ότι στην Κυβερνητι-κή Επιτροπή της Πέμπτης με θέμα τη σύγκλιση, θα υπάρξουν δεσμεύσεις σε ποσοτικούς στόχους''.

    [06] Προεδρικές εκλογές - Γαλλία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''σόκ σ΄ όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά η μάχη για την προεδρία της Γαλλίας θα γίνει στον β΄ γύρο (5 Μαίου) ανάμεσα σ΄ ένα δεξιό υποψήφιο, τον Ζακ Σιράκ και έναν ακροδεξιό, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος νίκησε τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. Κατάπληξη και ανατριχίλα προκάλεσαν παντού τα αποτελέσματα του χθεσινού γύρου των προεδρικών εκλογών''.

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "το άλμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να σημαίνει συναγερμό σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης ... Καθώς αποτελεί το τελευταίο - και σοβαρότερο - κρούσμα μιας γενικότερης ενίσχυσης νεοφασιστικών κινημάτων ... που απειλούν ευθέως και τους δημοκρατικούς θεσμούς αλά και την κοινωνική ειρήνη με τις ρατσιστικές αντιλήψεις που εκπροσωπούν".

    [07] Πατριαρχείο Ιεροσολύμων - Ισραήλ

    Η Traffic news αναφέρει ότι "πριν ακόμα κοπά-σουν οι πανηγυρισμοί για τη δημόσια δέσμευση του Σαρόν να αναγνωρίσει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, η ισραηλινή κυβέρνηση αλλάζει την πρόσφατη απόφαση. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ απορρίφθηκε η πρόταση Σαρόν με ψήφους 18 έναντι 3".

    [08] Συνέντευξη Καραμανλή - ΠΑΣΟΚ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζει τις δημοτικές εκλογές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισημαίνει όμως ότι εκλογές μπορεί να προκηρύξει μόνο ο πρωθυπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ολοένα και φουντώνει η αμφισβήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ακης προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις. Ο Πάγκαλος μίλησε για παράταξη τεχνοκρατών που αν συνεχίσει στη μακαριότητα της γραφειοκρατικής μονοτονίας και τον οικονομισμό θα βρεθεί μπροστά σε τραγικές απογοητεύσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "κοινή εκτίμηση στη Ρηγίλλης είναι ότι μια ήττα του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως χιονοστιβάδα εξελίξεων, με άγνωστες για την ώρα συνέπειες".

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "θορυβημέ-νη και ορθώς είναι η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική μετά τη δημόσια πλέον τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πρόσωπο μάλιστα του Χ. Σολάνα του Υπατου δηλαδή εκπροσώ-που της για την πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας ο οποίος αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Μεγαλονήσου και υπερβαίνοντας ακόμη και αυτό το αμφισβητούμενο Ελσίνκι, μίλησε κατ΄ ουσίαν για ένταξη της Νήσου που θα επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "τα προβλήματα των εγκλωβισμένων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2001 χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή των συνθηκών διαβίωσης. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 417 Ελληνο-κύπριους και 151 Μαρωνίτες. Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται αναφορά σε παραβίαση, λόγω περιορισμών που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας, του δικαιώματος άσκησης θρησκευτικού δόγματος, του δικαιώματος εκπαίδευσης με υπερβολικά μέτρα λογοκρισίας των σχολικών βιβλίων για το δημοτικό σχολείο Καρπασίας και παράλειψη αναγκαίων διευκο-λύνσεων για λειτουργία σχολείου μέσης εκπαί-δευσης για παιδιά Ελληνοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso επισημαίνει ότι "το ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, εξακολουθεί να παραμένει υπαρκτό σε όλες τις εκτιμήσεις των στρατιωτικών επιτελών. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ελληνικού Πενταγώνου, η συνολική πολιτική της Τουρκίας, όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, διαμορφώ-νεται πλέον υπό την χρονική πίεση των υποχρεώσεων που ανέλαβε στο Ελσίνκι για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέχρι το 2004 και της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στην αρχή και σε συνεργασία με υπαλλήλους στο Κτηματολόγιο εντοπίζουν τις ελληνικές περιουσίες που έχουν εγκαταλειφθεί, κυρίως μετά τις απελάσεις του 1964. Στη συνέχεια, Τούρκοι αγοραστές εντοπίζουν τους κληρονόμους, τους οποίους εξαναγκάζουν είτε με απειλές είτε με επαγγελματίες καταληψίες να πουλήσουν όσο όσο. Με τον τρόπο αυτό την τελευταία 20ετία χάθηκαν εκατοντάδες ακίνητα των Ελλήνων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πολλά άλλα δεσμεύτηκαν με ενοικιάσεις για 99 χρόνια σε ανθρώπους της τουρκικής μαφίας, τα μέλη της οποίας βρέθηκαν (χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις) να διαχειρίζονται έναν ανεκτίμητο θησαυρό σε συνεργασία με κτηματομεσίτες και με διαχειριστές μεγάλων περιουσιών, αλλά ακόμη και με Ελληνες δικηγόρους στην Πόλη και την Αθήνα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 22 April 2002 - 14:25:42 UTC