Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-05-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/05/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σημίτης - ΠΑΣΟΚ
  • [04] Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Ασφαλιστικό
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Παλαιστινιακό
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Θεαματική άνοδος της Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/05/2002

    Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το ασφαλιστικό και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για παλαιές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κονδύλια από το Γ’ ΚΠΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Ελλάδας της ''κοπάνας''. Οι Ελληνες συνεχίζουν απτόητοι τις διακοπές του Πάσχα.

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ: Αμοιβή σε αστυνομικούς για φύλαξη γηπέδων. Με τροπολογία που καταθέτει τις επόμενες μέρες ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαχαίρια στην Ελλάδα από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Δηλώσεις-σοκ στη Σαμψούντα της Τουρκίας.

    Η ΑΥΓΗ: Εμπλοκή στη Μέση Ανατολή με στόχο τον Γιάσερ Αραφάτ. Μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβιβ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μανιφέστο Αριστερών κατά της συνεργασίας των ηγεσιών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ με την Δεξιά. Πρωτοβουλίες από τα Δίκτυα σε ολόκληρη τη χώρα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο προς ελεύθερους επαγγελματίες-μικρομεσαίους. Πρώτοι στη λίστα όσοι δεν θα αποδεχθούν τις ρυθμίσεις έως τις 15 Μαΐου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα χτίσουν οι συνεταιρισμοί. Νέα δεδομένα για διευθέτηση του προβλήματος που λιμνάζει επί δεκαετίες.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση φόρων για αγορά ΙΧ. Συμ-φωνούν υπουργείο Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με την βούλα του ΝΑΤΟ οι Τούρκοι: Ρίχνουν...Αγκυρα, τώρα, στο Αιγαίο!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ερωτήματα φωτιά για τον Ευρω-στρατό. Ξετινάζουν την κυβέρνηση και απο-καλύπτουν τις παλινωδίες της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φορολογικός εκβιασμός για τους μικρομεσαίους. Υπ. Οικονομικών: Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις συνάφειας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέος γύρος αίματος. Ο Σαρόν ετοιμάζει αντίποινα μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    ΕΣΤΙΑ: Διπλοεγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Το ''μυστήριο'' ζητεί εξήγηση.

    Espresso: Ο σεισμολόγος Γερ. Χουλιάρας προβλέπει σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιξιάτικη έκρηξη στα χρηματιστήρια. Με αφορμή τα καλά νέα από τις ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Γολγοθάς των εκδρομέων. Μαρτύριο στο Αντίρριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρωτάθλημα και γυαλιά-καρφιά. Συγκρούσεις αστυνομικών και φιλάθλων.

    ΝΙΚΗ: Φθηνότερα τα ΙΧ. Η κυβέρνηση εξετάζει μείωση της φορολογίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση για δημόσια διοίκηση που να υπηρετεί το λαό. Κάλεσμα για απεργία στις 29 του Μάη.

    Traffic News: Ηρθε η ώρα μας. Οι Ελληνες ομοφυλόφιλοι σκέφτονται πολύ σοβαρά την ίδρυση κόμματος στα πρότυπα των Ολλανδών και των άλλων Ευρωπαίων.

    Η ΧΩΡΑ: Σεισμόσημο 40.000 το χρόνο για κάθε σπίτι. Υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη όλων των κτιρίων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αποβολές εκπαιδευτικών. Ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης εκθέτει στον ''Α'' το σχέδιο αξιολόγησης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μήνας-αιχμή για EXPO και Θεσσαλονίκη. Δεσμεύσεις Πασχαλίδη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ονειδος για τη Θεσσαλονίκη οι ήττες των ομάδων μας. Να γκρεμίσει την ''παράγκα'' των άνομων συμφερόντων η υγιής αθλητική Θεσσαλονίκη.

    [03] Σημίτης - ΠΑΣΟΚ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι '' έντονη ανησυχία και φόβους έχει προκαλέσει ο ''κλεφτοπόλεμος'' στελεχών του Κινήματος κατά του Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να προσφέρει γην και ύδωρ στα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον έως τις εκλογές του Οκτωβρίου ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών ή αμφισβήτησής του''.

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''συνεχίσθηκε και χθες ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην κρίση εσωστρέφειας που ταλαιπωρεί τελευταία το ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που ζητεί με επιτακτικό τρόπο από τους υπουργούς του ο κ. Σημίτης, είναι η προώθηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης τους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''διαδοχικές συναντήσεις με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από χθες ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα για το κυβερνών κόμμα που φαίνεται πεντακάθαρα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ο κ. Σημίτης σχεδιάζει να συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει ανοιχθεί στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας εξαιτίας του θέματος των ταυτοτήτων''.

    Σύμφωνα με τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ, ''σε μείζον θέμα εξελίσσεται για το ΠΑΣΟΚ η οργανωτική διάσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο διάστημα 6-8 Ιουλίου. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχει λύσει ένα από τα σημαντικά ζητήματα που είχαν παραπεμφθεί από το συνέδριο για τη συνδιάσκεψη και αφορά τον τρόπο εκλογής προέδρου του Κινήματος''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''στήριξη της πολιτικής του στα εθνικά θέματα ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αίτημα που συνόδευσε παράπονα του υπουργού Εξωτερικών για τις επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος και η πολιτική του από τα περισσότερα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου''.

    [04] Φορολογική μεταρρύθμιση

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''τη μείωση της φορολογίας στα ΙΧ καταρχάς άνω των 1.800 κυβικών εκατοστών και αργότερα σε μικρότερα αυτοκίνητα, αλλά και την επιστροφή του μέτρου της απόσυρσης εν όψει μάλιστα και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''ανοιχτό άφησε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδης το ενδεχόμενο να μειωθούν ή και να καταργηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για την αγορά νέων αυτοκινήτων. Υπέρ της μετακύλισης των επιβαρύνσεων από την αγορά στη χρήση του ΙΧ έχει ταχθεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ''.

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,'' πυκνώνουν οι πιέσεις για να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά οι ευνοϊκές για την Αγκυρα ρυθμίσεις για τον Ευρωστρατό. Επιστρατεύονται έτσι, όλες οι ''εκκρεμότητες'' που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ με το Αιγαίο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ΝΑΤΟϊκών εκ-βιασμών. Η αμερικανοΝΑΤΟΪκή πλευρά ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ξεχωριστό ρόλο της Τουρκίας και υποβαθμίζοντας συνειδητά το ρόλο της Ελλάδας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''ενώπιον δυσμενέστατων εξελίξεων σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία από τη μια βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διπλωματικής απομόνωσης στο πλαίσιο της ΕΕ και από την άλλη δείχνει να μην μπορεί να περάσεις τις θέσεις της χώρας μας αναφορικά με το απαράδεκτο για τα ελληνικά συμφέροντα κείμενο της Αγκυρας, τονίζουν με ερώτησή τους στη βουλή τέσσερις βουλευτές της ΝΔ''.

    [06] Ασφαλιστικό

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι ''εντός της προσεχούς εβδομάδος αναμένεται να αποσταλή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τις εργοδοτικές οργανώσεις πρόκλησις για την διενέργεια μιας τελευταίας συμπληρωματικής διαβουλεύσεως''.

    Η Espresso προσθέτει ότι ''πρόσκληση επίσημου διαλόγου στους κοινωνικούς εταίρους και στις εργοδοτικές οργανώσεις θα αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ξεκι-νήσουν οι τελικές διαβουλεύσεις για τις αλλαγές που θα γίνουν από το 2008 στο συνταξιοδοτικό καθεστώς''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σχέδιο συμφωνίας για τις γενικές αρχές λειτουργίας του κράτους έχει στις αποσκευές του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 14 Μαΐου, αλλά θα το παρουσιάσει μόνον εάν το κρίνει σκόπιμο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "την καθοριστική συμβολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν ώστε να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Ανάν στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η ταυτόχρονη εκπνοή των άτυπων προθεσμιών που έχουν τεθεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για τη διευθέτηση του ζητή-ματος του ευρωστρατού φέρνει προ αδιεξόδου την κυβέρνηση. Η αποτίμηση του πολιτικού κόστους και οι προσωπικές στρατηγικές περι-πλέκουν έτι περαιτέρω τη διαχείριση μιας εξαι-ρετικά πιθανής κρίσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμί-ζει ότι "με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε χθες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ανατολή", που υποστήριξαν ότι το λεγόμενο σχέδιο λύσης που κατέθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς στο τέλος του τρίτου γύρου των συνομιλιών βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    [08] Παλαιστινιακό

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί και πάλι η Μέση Ανατολή μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, προχθές τα ξημερώματα, νότια του Τελ Αβίβ. Ο Γιασέρ Αραφάτ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να εμποδίσουν κάθε τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ ο Αριέλ Σαρόν διεμήνυσε επιστρέ-φοντας εσπευσμένα από τις ΗΠΑ πως οι Παλαιστίνιοι θα δεχθούν σκληρά αντίποινα για το νέο λουτρό αίματος".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "ολοένα και διευρύνεται το χάσμα στις τάξεις του παλαιστινιακού κινήματος. Υστερα από την τελευταία πολύ-νεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, ο Γιάσερ Αραφάτ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας του να εμποδίσουν 'όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων'. Μία απόφαση ωστόσο που σύμφωνα με τη Χαμάς - την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση - 'δεν αντιπροσωπεύει τη στάση του παλαιστινιακή λαού'".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "θέμα ωρών είναι πλέον τα ισραηλινά αντίποινα ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας παρά το ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έσπευσε να καταδικάσει την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε προάστιο του Τελ Αβιβ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ξανά η Μέση Ανατολή, μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας με τους 16 νεκρούς και τους 57 τραυματίες - με τους 16 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - στην πόλη Ριζόν Λεζιόν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν επέστρεψε εσπευσμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθήσουν αντίποινα".

    Σε σχόλιό της Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "αποδείχθηκε και με τις νέες επιθέσεις αυτο-κτονίας αποφασισμένων Παλαιστινίων, ότι η βία δεν ανακόπτεται και δεν αντιμετωπίζεται με πολεμικές επιχειρήσεις, με ισοπέδωση οικισμών και με οργανωμένη κρατική τρομοκρατία. Με τα μέσα αυτά αναπαράγεται και ανακυκλώνεται η βία, όταν μάλιστα ένας ολόκληρος λαός ταπει-νώνεται και απειλείται με πλήρη εξόντωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "νέα 'μαύρη σελίδα' ανοίγει στη Μέση Ανατολή μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο 15 ατόμων και προ-λείαναν το έδαφος για νέα σειρά αντιποίνων, που αυτή τη φορά θα ξεπεράσουν την έννοια της απλής ανταπόδοσης. Την ώρα που η κρίση φαινόταν να εκτονώνεται οι νέες επιθέσεις ρίχνουν 'λάδι στη φωτιά'".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι " τη βοήθεια και τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να ξεριζώσει την τρομοκρατία ζήτησε χθες ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας το βράδυ της Τρίτης κοντά στο Τελ Αβίβ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 15 Ισραηλινούς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να αποστείλει στην περιοχή τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ για να βοηθήσει στην ανασύσταση της διαλυμένης παλαιστινιακής αστυνομίας".

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Επικίνδυνη η ''ψαλίδα''. Αποκλίνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από την ευρω-ζώνη''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Εκρηκτική άνοδος σε όλες τις αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Πάρτι με ερωτηματικά στις κεφαλαι-αγορές. Φήμες για τραπεζικούς γάμους ξύπνησαν τη Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Ανάσταση ή ... πασχαλινή κροτίδα στη Σοφοκλέους; Ανοδος 2,53% με τράπεζες-τηλεπικοινωνίες σε πρώτο ρόλο''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Αληθώς ανέστη (;) Εκρηκτική άνοδος του ΓΔ, με μοχλό τα τραπεζικά χαρτιά''.

    [10] Θεαματική άνοδος της Σοφοκλέους

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "η έντονα ανοδική χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματι-στηρίου ξάφνιασε ευχάριστα όσους παρακο-λουθούν επί σειρά εβδομάδων τη συνεχή αιμορραγία του γενικού δείκτη, αλλά παράλληλα προκάλεσε προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τα αίτια που την τροφοδότησαν, καθώς από κάθε πλευρά, επισημαίνεται ότι δεν υφίστανται ουσια-στικοί λόγοι -τουλάχιστον εμφανείς - που να δικαιολογούν τη βίαιη αλλαγή κλίματος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 May 2002 - 11:25:30 UTC