Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-05-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/05/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνοτουρκικά-Κυβέρνηση
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Βουλή- Συζήτηση-Οικονομία
  • [06] Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [07] Μείωση θητείας
  • [08] Ευρωστρατός
  • [09] Ευρώπη-Μετανάστες
  • [10] Απεργία ναυτεργατών
  • [11] Εγχείρηση Μητσοτάκη
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Βουλή-Συζήτηση για την οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/05/2002

    Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και οι υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση Σημίτη-Καραμανλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, ο ευρωστρατός και τα επεισόδια κατά την απεργία των ναυτικών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι προκηρύξεις για 1.461 θέσεις στο Δημόσιο + 1.215 στις ΑΕΝ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διώκουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Τεκτερίδη! Εκδικητικές μεταθέσεις και προσπάθεια ''κουκουλώματος''!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμβόλαιο Καραμανλή με τον απλό πολίτη. Αποκάλυψε τα ψέματα Σημίτη στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητικά διλήμματα για το ασφαλιστικό. Πέτυχε η χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολες οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Ποιοι φόροι καταργούνται και οι νέοι συντελεστές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέος φόρος κατοχής ακινήτων. Θα αντικαταστήσει πέντε από τους υπάρχοντες. Η τελική πρόταση της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου προς την κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώνεται 2 μήνες η θητεία στους προστάτες. Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    ΕΘΝΟΣ: Οι πρώτες ενδείξεις για τους φετινούς βαθμούς. Πανελλαδικές: Οι μέχρι τώρα επιδόσεις των υποψηφίων ανά μάθημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Ατρόμητος Αθηνών'' δηλώνει ο πρωθυπουργός! Παντός καιρού η απάντησή του για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρημάξατε τη χώρα. Σαρωτικός ο Καραμανλής έδωσε τη χαριστική βολή στον Σημιτισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 25 χρόνια πίσω με υπογραφή Σημίτη. Βουλή: Ο πρωθυπουργός αναζητεί πολιτική άμυνα στο παρελθόν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ε9:Φτού κι απ΄την αρχή! Αχρηστα τα δεδομένα στο σύστημα από το 1997.

    ΕΣΤΙΑ: Νομοθετεί η διαπλοκή. Διάτρητη η διάταξις για ΜΜΕ-προμήθειες.

    Espresso: Να, γιατί ''τρώγονται'' οι σεισμολόγοι! Πόσα χρήματα παίρνει ο καθένας από τα 7 δις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλάδα-Τουρκία σε ζύμωση. Κυπριακό-Ευρώπη προκαλούν τριβές στην Αγκυρα, καθώς και αντιπαράθεση υπουργών στην Αθήνα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ουδείς φόβος για θερμό επεισόδιο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η Ευρώπη κλειδώνει έξω τους μετανάστες. Επιστολή Σημίτη με επιφυλάξεις.

    ΝΙΚΗ: Προεκλογικό ντιμπέιτ στη Βουλή. Σκληρή κόντρα με αφορμή την πορεία της οικονομίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαύρο μέτωπο κυβέρνησης εφοπλιστών βιομηχάνων. Με στόχο τον ''εχθρό'' λαό.

    Traffic News: Απαγωγή ρεπόρτερ του ''ΜΕΝ''. Τον έδειραν, τον λήστεψαν, τον έδεσαν και τον άφησαν μέσα στο ερειπωμένο κτίριο.

    Η ΧΩΡΑ: Αυτές είναι οι ληστείες του ΠΑΣΟΚ! Ο Καραμανλής αποκάλυψε τα δις της μεγάλης ρεμούλας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αντικειμενικές αξίες:νέες αυξήσεις το 2003. Πρόταση της επιτροπής του κοινωνικού διαλόγου για τα ακίνητα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μια τρύπα στον Θερμαϊκό! Πέταξαν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

    [03] Ελληνοτουρκικά-Κυβέρνηση

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''σοβαρό ενδοκυβερνητικό πρόβλημα παραλίγο να προκύψει από τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για την πορεία των εθνικών θεμάτων μετά το Ελσίνκι και ενώ εντείνεται η κινητικότητα γύρω από τον Ευρωστρατό. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο τόνισε πως ''όχι, δεν φοβάμαι'' θερμό επεισόδιο με την Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινούμενος προφανώς σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό Αμυνας, τηλεφώνησε χθες στον κ. Παπαντωνίου προκειμένου να ενημερωθεί για την ακρίβεια των δηλώσεών του''.

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''ικανοποιημένος από τις ελληνικές προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος με την Τουρκία είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου αν και, όπως τόνισε σε συνέντευξή του, ναι μεν υπάρχει καλυτέρευση του κλίματος με τη γείτονα χώρα, αλλά όχι ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, έως ότου επιλυθούν τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου ουδείς πρέπει να αναμένει κάποια ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''κόντρα στα θέματα του ευρωστρατού και της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ''σκόπιμη'' σύγχυση αναφορικά με το ενδεχόμενο να σημειωθεί θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία καταγράφονται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, τα οποία έχουν μπει για τα καλά στην κούρσα της διαδοχής''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''διάσταση απόψεων παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση, για την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και με αφορμή τις γνωστές θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στην εκπομπή ''Οι Φάκελοι'' του Mega. Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση που θα έχουν αύριο στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό ΕΘνικής Αμυνας με αντικείμενο συζήτησης την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων και κυρίως το θέμα του ευρωστρατού''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ,''την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά συνάντηση της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η απρόσκοπτη συνέχιση του διμερούς διαλόγου για το Αιγαίο σε μια συγκυρία κατά την οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του δημόσιου ενδιαφέροντος τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σηματοδοτεί πρώτα πρώτα τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών να συνεχιστεί η πολιτική της βήμα προς βήμα ελληνοτουρκικής προσέγγισης ως έχει''.

    [04] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ''ο κατοχικός ηγέτης αισθάνεται ότι ...χάνει το χρόνο του στις συνομιλίες, έκανε λόγο πάλι για ''δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο'' και εμφανίστηκε ως άλλος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι αυτή ''δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στην Κύπρο χάριν της ένταξής της στην ΕΕ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''επίσημη διαμαρτυρία υπέβαλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν η Κυπριακή Δημοκρατία για τις παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ''Πίρι Ρέις'' και καταγγέλλει την παράνομη έλευση του πλοίου στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ''στο πανίσχυρο και αποτελούμενο από στρατιωτικούς επιτελείς που έχουν τον πρώτο λόγο και πολιτικούς ιθύνοντες της Αγκυρας Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξετάζονται πάλι σήμερα το Κυπριακό και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Πριν από οιαδήποτε άλλη παρατήρηση ή παράθεση σχετικής ειδησεογραφίας χρήσιμη ίσως είναι η υπενθύμιση ότι κατόπιν συνεδριάσεων του Ανωτάτου αυτού καθοδηγητικού οργάνου ξεκίνησαν να εκπορεύονται απειλές για θερμά επεισόδια και ''κόλαση στη ΝΑ Μεσόγειο'' αν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς λύση του πολιτικού της προβλήματος''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ''Τορπίλη Αγκυρας με 12 μίλια Ντενκτάς! Νέο βήμα για διχοτόμηση Κύπρου και ένταση με την Ελλάδα''.

    [05] Βουλή- Συζήτηση-Οικονομία

    Η Espresso σημειώνει ότι ''σφοδρότατη ήταν η σύγκρουση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης για την οικονομία''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''οι θέσεις που παρουσίασε χθες στη Βουλή για την οικονομία ο κ. Κώστας Καραμανλής συνιστούν συγκροτημένη πρόταση για μια νέα κυβερνητική πολιτική. Πολιτική την οποία έχει ανάγκη ο τόπος, η ελληνική κοινωνία και οικονομία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''συγκλόνισε ο Καραμανλής στη Βουλή. Ξεγύμνωσε την κυβέρνηση, αποκάλυψε τεκμηριωμένα τα ψεύδη, απέδειξε ότι ο πρωθυπουργός ζει σε γυάλινο κόσμο και τον χτύπησε σαν χταπόδι''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι ''συμβόλαιο με τον απλό πολίτη αποτέλεσε η χθεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Βουλή''.

    [06] Φορολογική μεταρρύθμιση

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι ''για τη φορολογική μεταρρύθμιση η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου προτείνει στην κυβέρνηση όσον αφορά τη φορολογία των ακινήτων θεαματικές αλλαγές - τρεις είναι οι κύριες. Προτείνεται αντικατάσταση των πέντε ισχυόντων φόρων με τον φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (καταργούνται: ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ιδιοκατοίκησης, το χαρτόσημο ενοικίων, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων). Προτείνονται επίσης: η μείωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και η επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα σε συνδυασμό με τη μείωση (ως και στο μισό) του φόρου μεταβίβασης στα παλιά ακίνητα. Ακόμη η επιτροπή μελετά να προτείνει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε υψηλό επίπεδο άνω των 12.000 ευρώ (με την παράλληλη κατάργηση πολλών απαλλαγών), την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και τη διατήρηση της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων''.

    [07] Μείωση θητείας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι ''μειώνεται σε εννέα μήνες η στρατιωτική θητεία για τους προστάτες οικογενειών από τις αρχές του 2003, σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    [08] Ευρωστρατός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι ''λύση διαφαίνεται στο θέμα του Ευρωστρατού, καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να δεχθούν προσθήκη στη δεύτερη παράγραφο της συμφωνίας της Αγκυρας, βάσει της οποίας θα αποκλείεται επίθεση χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον χώρας που ανήκει στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτόν επέρχεται ισορροπία σε πρόβλεψη του ιδίου άρθρου που απέκλειε επίθεση του Ευρωστρατού εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Με την άρση αυτού του προβλήματος, που έθιγε ευθέως τη χώρα μας, η κυβέρνηση επιλύει ένα πρόβλημα στις σχέσεις της με την ΕΕ και θα μπορεί πλέον να επικεντρώσει όλη της την προσπάθεια στο κρίσιμο ζήτημα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι ''ο ευρωστρατός αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αφού οι ακολουθούμενοι χειρισμοί και οι διπλωματικές διεργασίες σχετίζονται με την έκβαση α) των εν' εξελίξει συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, β) από την ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της ΕΕ και γ) από την υλοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας της ποικιλοτρόπως διατυπωθείσας απειλής που αφορά στην προσάρτηση των Κατεχομένων''.

    [09] Ευρώπη-Μετανάστες

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "η Ευρώπη κλείνει ερμητικά τις πόρτες της στους μετανάστες με σκληρά μέτρα που θα συζητήσουν στη Ρώμη οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξης των "15". Επιφυλακτικός στο "φρούριο-Ευρώπη" είναι ο Ελληνας Πρωθυπουργός που θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή με τις θέσεις της χώρας στον Ισπανό ομόλογό του".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "με ανέξοδες "κοινωνικές" υποσχέσεις και με επιλογή να εφαρμοσθούν σκληρά μέτρα αστυνόμευσης επιδιώκουν οι "15" να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Σήμερα συνεδριάζουν στη Ρώμη οι 15 υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, ο οποίος έχει προτείνει τη σύσταση ευρωαστυνομίας για τη φρούρηση των συνόρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει και άλλα που υπηρετούν τη λογική οτι η ΕΕ πρέπει να γίνει φρούριο".

    [10] Απεργία ναυτεργατών

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "την ωμή βία και την τρομοκρατία των ΜΑΤ, ακόμη και των Ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών, επιστράτευσε χθες η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και την αντιλαϊκή της πολιτική. Απέναντι στην κυβέρνηση και το κράτος της ολιγαρχίας βρέθηκαν χιλιάδες και χιλιάδες απεργοί. Αποφασισμένοι όπως οι ναυτεργάτες του Πειραιά".

    [11] Εγχείρηση Μητσοτάκη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "ως απόλυτα επιτυχής κρίνεται η επέμβαση αποκατάστασης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής στην οποία υποβλήθηκε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης σε νοσοκομείο του Φοίνιξ της Αριζόνα. Η επέμβαση διήρκεσε μια ώρα και πραγματοποιήθηκε με τοποθέτηση ενδοαγγειακού μοσχεύματος που εισήχθη διαδερμικά".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Προεκλογική αντιπαράθεση στη Βουλή. Η συζήτηση για το Γ'ΚΠΣ επεκτάθηκε σε ολόκληρη την οικονομική πολιτική''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ασπρο-μαύρο στη Βουλή για την οικονομία. Κ. Σημίτης: Κλείνουμε την ψαλίδα. Κ. Καραμανλής: Σας διαψεύδουν οι διεθνείς εκθέσεις''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Κόντρα για την οικονομία με πολιτικές κορόνες. Επισκιάζοντας την ουσία της συζήτησης στη Βουλή''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Στην κόψη του ξυραφιού. Η αγορά ισορροπεί πρόσκαιρα, αναζητώντας σαφή κατεύθυνση. ''Ουδέν νεώτερον'' από τη Σοφοκλέους''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [13] Βουλή-Συζήτηση για την οικονομία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "σε σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης οδηγήθηκε η χθεσινή, προ ημερησίας διατάξεως, συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία και η οποία πραγματοποιήθηκε και με πολιτικά πυρά της εποχής της μεταπολίτευσης.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 30 May 2002 - 14:55:49 UTC