Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία - έρευνες
  • [04] Δηλώσεις Μίλερ - Αντιδράσεις
  • [05] Ευρωστρατός
  • [06] Διεθνή χρηματιστήρια
  • [07] Τουρκία-Λαθρομετανάστες
  • [08] ΕΕ-Ξέπλυμα μαύρου χρήματος
  • [09] ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΕΕ-Ελληνική προεδρία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/2002

    Η προχθεσινή έκρηξη βόμβας στον Πειραιά, η σύλληψη υπόπτου και οι έρευνες για εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων, ο ευρωστρατός, το σημερινό δείπνο του πρωθυπουργού σε κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ''Το ΝΑΤΟ να διεξάγει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας''. Αποκλειστική συνέντευξη του γερουσιαστή των ΗΠΑ Richard G. Lugar.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παίζουν με την τρομοκρατία. Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βομβιστής με φάκελο στην ΕΛ.ΑΣ. Οι τρεις βόμβες στον Πειραιά θα σκότωναν πολλούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταρρέουν τα ξένα χρηματιστήρια. Τεράστιες οι επιπτώσεις από την συντριβή των οικονομικών κολοσσών στις ΗΠΑ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επίδομα 300 ευρώ σε 35.000 ανέργους. Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων.

    ΕΘΝΟΣ: Ετοιμάζουν εφόδους και συλλήψεις. Τρομοκρατία: Τηλεκάρτα αποκαλύπτει ατζέντα με δεκάδες τηλέφωνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψάχνουν τώρα...γωνία στο δεκάρικο για την ''17Νοέμβρη''. Ενώ όλοι γνω-ρίζουν τον ρόλο της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάζευαν Αλβανούς για τη συγκέντρωση Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σαραντάρης και ύποπτος από παλιά ο τρομοκράτης. ΕΛΑΣ: Να η ευκαιρία για τις Αρχές. Μιλούν για ''Επαναστατικούς Πυρήνες'' ή ''Λαϊκή Αντίσταση''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτη φορά κρατούν βομβιστή. Ενώ φουντώνουν σενάρια για συλλήψεις τρομοκρατών.

    ΕΣΤΙΑ: Η εξάρθωσις της τρομοκρατίας. Η προχθεσινή απόπειρα και τα 3 δημοσιεύματα.

    Espresso: Ποιά είναι η Ολυμπία Σνόου που θα ταξίδευε στην Υδρα. Ηθελαν να σκοτώσουν! Τρομοκρατία το χτύπημα στον Πειραιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξέρουν τον δράστη, ερευνούν σε σπίτια. Κυβέρνηση: αισιοδοξία για αποκαλύψεις.

    Traffic News: Οι βόμβες είχαν στόχο την Αμερικανίδα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Σύντομα θα γίνουν συλλήψεις μελών της οργάνωσης-φάντασμα.

    Η ΧΩΡΑ: Συλλήψεις μελών της 17Ν εντός και εκτός Ελλάδας! Ολα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε εδώ και χρόνια για την τρομοκρατία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Νέες ρυθμίσεις για οικόπεδο εκτός σχεδίου.

    [03] Τρομοκρατία - έρευνες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι ''ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ''Επανα-στατικοί Πυρήνες'' πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας! Μετά από 25 χρόνια της ανελέητης δράσης των τρομοκρατών στη χώρα μας, είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο τραγικό, αλλά πάντως ''χειρο-πιαστό'' στοιχείο έρχεται στα χέρια της Αστυνομίας, ακόμα και αν αυτό πρόκειται για ένα πολύ σοβαρά τραυματισμένο τρομοκράτη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''είναι η πέμπτη φορά που οι αστυνομικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με τρομοκράτες. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να φανούν πιο ... τυχερές και αποτελε-σματικές. Λίγες ώρες μετά την τυχαία έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στα χέρια βομβιστή, το Σάββατο στον Πειραιά, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα στοιχεία του βαρύτατα τραυματισμένου άνδρα. Πρόκειται για Ελληνα ηλικίας 35-40 χρόνων με σγουρό μαλλί, μεσογειακά χαρακτηριστικά και ανάστημα 1,78μ. Για παρακλάδια του ''ΕΛΑ'' ή ''Λαϊκή Αντίσταση'' κάνει λόγο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, ''όπως και να έχει οι αρμόδιες δικαστικές και διωκτικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους τον τραυματισμένο βομβιστή, γεγονός που σημαίνει ραγδαίες εξελίξεις στο τρομοκρατικό επίπεδο. Η ανακάλυψη της ταυτότητάς του οδήγησε σε αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο, κυρίως όμως σε Πειραιά και βόρεια προάστια, με αντικείμενο ερευνών σπίτια συγγενών, φίλων του και ατόμων με τους οποίους πρόσφατα είχε έρθει σε επαφή. Την ίδια ώρα, η εξέταση DNA είναι σχεδόν βέβαια για...παν ενδεχόμενο. Ο σγουρομάλλης γεροδεμένες άνδρας, ύψους 1.78 με μεσογειακά χαρακτηριστικά ηλικίας 35-40 χρόνων, νοσηλεύεται φρουρούμενος στην εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου ''Ευαγγελι-σμός'' διασωληνωμένος ύστερα από την 4ωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σε καταστολή και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά''.

    Η Espresso σημειώνει ότι ''μπορεί ο υπουργός Τύπου να διέψευσε αργά χθες το απόγευμα τα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί τον τελευταίο καιρό για τις σχετικές τρομοκρατία έρευνες, όμως είναι γνωστό σε όλους ότι τα νέα είναι καλά. 'Η τουλάχιστον πολύ καλύτερα από οποτεδήποτε άλλοτε''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''φαντασθείτε προς στιγμήν τις επιπτώσεις, αν η προχθεσινή βομβιστική απόπειρα στον Πειραιά είχε πετύχει τον στόχο της. Οποιος κι αν ήταν αυτός, είναι βέβαιο ότι θα έπληττε ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και θα διεκύβευε την Ολυμπιάδα''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''επίκειται η εξάρθρωση της ''17Ν'' με συλλήψεις μελών της εντός και εκτός Ελλάδας. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο αρχηγός της οργάνωσης έχει ανακριθεί από τους Αγγλους για τη δολοφονία του ταξιάρχου Σόντερς. Τρία μέλη της οργάνωσης - φάντασμα έχουν πέσει στα δίχτυα των ελληνικών αρχών, ενώ όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε πολλά για την τρομοκρατία''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Η δολοφονία του Σόντερς προκάλεσε την ανάμειξη για πρώτη φορά μετά το 1975 των Βρετανών στις έρευνες. Οι βρετανικές υπηρεσίες λόγω της μακράς τους ενασχόλησης με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διέθεταν μεγάλη εμπειρία στο ζήτημα''.

    [04] Δηλώσεις Μίλερ - Αντιδράσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "πρωτοφανές διπλωματικό ατόπημα, παρεμβαίνοντας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, υπέρ της κυβέρνησης Σημίτη και, προσωπικώς, του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Ο κ. Μίλερ συγκεκριμένα, αγνοώντας επιδεικτικά τις διαπιστώσεις του ελληνικού λαού, που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αποφάνθηκε ότι "τα τελευταία έξι χρόνια συντελείται στη σύγχρονη Ελλάδα ένα οικονομικό θαύμα"!... Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών".

    [05] Ευρωστρατός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "σήμερα αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας στο τροποποιημένο κείμενο της Αγκυρας, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στη Σεβίλλη, για τον Ευρωστρατό".

    [06] Διεθνή χρηματιστήρια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "χτυπημένες από το σύνδρομο της φούσκας οι κεφαλαιαγορές σε Αμερική και Ευρώπη απειλούνται με κατάρρευση, αφού οι οικονομικοί κολοσσοί εμφανίζονται πλέον με ξύλινα πόδια και οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους αηδιασμένοι απ' το σκάνδαλο των ψεύτικων ισολογισμών. Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες σε Αμερική και Ευρώπη, τρέμουν το ενδεχόμενο καραμπόλας από εταιρίες που έχουν παρουσιάσει ψεύτικα στοιχεία και αποδεικνύονται φούσκες".

    [07] Τουρκία-Λαθρομετανάστες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τα... ανθρω-πιστικά τους αισθήματα για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έδειξαν προχθές οι Τούρκοι οι οποίοι αν και ενημερώθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν συνδρομή σε λαθρομετανάστες που κινδύνευαν".

    [08] ΕΕ-Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Η Traffic news ισχυρίζεται ότι "να βάλει τέρμα στο ξέπλυμα του λεγόμενου βρόμικου ή μαύρου χρήματος επιχειρεί με απόφασή της η Κομισιόν καθώς προτείνει οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα ταξιδέψουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης με πάνω από 15.000 ευρώ (ή αντίστοιχης αξίας αντικείμενα και κοσμήματα) να υποχρεούνται να κάνουν γραπτή δήλωση στο τελωνείο ώστε να μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή έλεγχος".

    [09] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "εβδομάδα - εφιάλτης ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ, με έντονες παρα-σκηνιακές διαβουλεύσεις και διαφοροποιήσεις στελεχών, ενώ με τον σημερινό "μυστικό δείπνο" στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί ο πρωθυπουργός να παίξει το τελευταίο του χαρτί, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί πλήρως στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη που ξεκινά στο ΟΑΚΑ την προσεχή Παρασκευή".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ακόμα και σκέψεις περί ματαίωσης του αποψινού "μυστικού δείπνου" που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, χαρακτηρίζει ως "λάθος κίνηση", υπήρξαν στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που κυρίως ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η Βάσω Παπανδρέου άφηναν αιχμές ότι ο εσωκομματικός διάλογος δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται "εσωστρέφεια".

    [10] ΕΕ-Ελληνική προεδρία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία σε 2 τομείς της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Προεδρεύει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, τον στρατιωτικό βραχίονα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας (ESDP) και προεδρεύει επίσης στη ζώνη του ευρώ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 1 July 2002 - 17:00:43 UTC