Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρωστρατός
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελλάδα-Πτυχία
  • [06] Ερευνες για την τρομοκρατία
  • [07] Παπανδρέου-Λαλιώτης
  • [08] Δείπνο πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη
  • [09] ΠΑΣΟΚ-Προσχωρήσεις στελεχών Αριστεράς
  • [10] Λαθρομετανάστες
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] ΑΧΕ-Ανείσπρακτες απαιτήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/2002

    Η διερεύνηση τυχόν σχέσεων με 17Νοέμβρη του τραυματία από την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στον Πειραιά, το χθεσινό δείπνο του πρωθυπουργού προς κορυφαία στελέχη, το Κυπριακό και ο ευρωστρατός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πιστόλι στον κρόταφο. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ εκτιμά πως ξετυλίγεται το κουβάρι του αίματος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ακουμπούν την ''17Ν''. Πληθώρα στοιχείων στα χέρια των Αρχών από τις γιάφκες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 17Ν δείχνουν 38άρι και ασθενοφόρο.

    Η ΑΥΓΗ: Το όπλο του βομβιστή οδηγεί στη ''17Ν''. Εντυπωσιακό συμπέρασμα από τις βαλλιστικές έρευνες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συλλήψεις στελεχών της 17Ν. Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το 38άρι ''μίλησε'' και οδηγεί προς τη ''17Ν''. Το πιστόλι που βρέθηκε στον Πειραιά συνδέει το βομβιστή με έξι επιθέσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 17Νέα ερωτηματικά.

    ΕΘΝΟΣ: 17Ν-Αντίστροφη μέτρηση για συλλήψεις ηγετών. ΕΛΑΣ: Το 38άρι του Πειραιά, μας οδηγεί στην οργάνωση-φάντασμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παιδί παπά διαβόλου εγγόνι ο βομβιστής. Μέχρι τον λαιμό μπλεγμένος στην τρομοκρατία ο Σάββας Ξηρός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: από τύχη στα χνάρια της '17Ν''. Αποδεικνύεται ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το 38άρι ρίχνει φως και... σκιές στο τούνελ της 17Ν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με 17Ν συνδέουν όπλο και βομβιστή. Για ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα τρομοκρατίας μιλούν στην κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις. Αμεση σύνδεσις με την ''17 Νοέμβρη''.

    Espresso: Ο ρόλος της γυναίκας του τρομοκράτη. Συνελήφθη ο συνεργός του και άρχισε να ''καρφώνει''. Οι συλλήψεις συνεχίζονται.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το 38άρι σημαδεύει τη ''17Ν''. Για πρώτη φορά η ΕΛΑΣ έχει στα χέρια της τρομοκράτη που συνδέεται με την οργάνωση''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: από... σύμπτωση στα ίχνη της ''17Ν''. Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δράστη της επίθεσης στον Πειραιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: 7 σφαίρες εναντίον της 17Ν. Δραματική ανατροπή στις έρευνες.

    ΝΙΚΗ: Επί... Ξηρού ακμής η 17Ν. Αποκάλυψη-σοκ ανατρέπει τα δεδομένα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλες ανατιμήσεις φαρμάκων ευρείας χρήσης. Αποφάσισαν φαρμακοβιομήχανοι - Κυβέρνηση.

    Traffic News: Ξηλώνεται ο ιστός της ''17 Νοέμβρη'' Ποιοί επένδυσαν εκατομμύρια στον αγιογράφο βομβιστή;

    Η ΧΩΡΑ: Ποιός έδινε τα λεφτά στη ''17Ν''. Ξηλώνουν ένα-ένα τα κομμάτια της τρομοκρατίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρομοκρατία:ένα κουβάρι ξετυλίγεται. ''Μίτος της Αριάδνης'' ένα όπλο που δείχνει τη ''17Νοέμβρη''.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σημαδεύουν τη ''17Ν''. Στο περίστροφο η άκρη του νήματος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σέρβοι ψυχίατροι προειδοποιούν: Το ''Diablo'' απειλεί την Ελλάδα.

    [03] Ευρωστρατός

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ''τουλάχιστον άνευ λόγου αποδεικνύεται πως ήταν οι θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη για τα όσα εκεί συμφωνήθηκαν σχετικά με τη συγκρότηση του ευρωστρατού και με το ''επίτευγμα'' των τροποποιήσεων στο γνωστό κείμενο της Αγκυρα, με το οποίο η Τουρκία ήγειρε αξιώσεις λόγου και ρόλου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ευρωστρατού, πολύ περισσότερο όταν αυτός άπτεται περιοχών που η γείτων εκτιμά πως μπορεί να επηρεάσουν τα εθνικά της συμφέροντα, όπως το Αιγαίο''.

    [04] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''με την ολοκλήρωση σήμερα του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς για το Κυπριακό, το επίκεντρο της προσοχής μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί από τον Αλβαρο ντε Σότο, για την πορεία της διαδικασίας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ενημέρωση από πλευράς του εκπροσώπου του γγ θα είναι πλήρης και θα αντικατοπτρίζει την εικόνα για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό.

    [05] Ελλάδα-Πτυχία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι ''ένα βήμα πριν από το εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκεται η χώρα μας για δεύτερη φορά με την ίδια κατηγορία: δεν εφαρμόζει την κοινοτική οδηγία για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων τριετούς φοίτησης. Το θέμα ανέκυψε αυτή τη φορά για τα πτυχία σχολών μηχανικών''.

    [06] Ερευνες για την τρομοκρατία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''την άκρη του μπερδεμένου κουβαριού που οδηγεί στη 17Ν, εμφανίζονται να κρατούν οι αστυνομικές αρχές''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι ''έτοιμη για συλλήψεις μελών και ηγετικών στελεχών της 17Νοέμβρη είναι η ΕΛΑΣ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης του βομβιστή Σάββα Ξηρού''.

    Η Espresso σημειώνει ότι ''το ''μοιραίο λάθος'' του βομβιστή, που οδήγησε στην έκρηξη του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά, λύνει τα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και επιταχύνει τις προγραμματισμένες συλλήψεις μελών της τρομοκρατίας, από όλα τα επίπεδα της δομής της: από απλούς εκτελεστές και ''χαμηλόβαθμους'' τρομοκράτες μέχρι απλησίαστους εγκεφάλους - πρόσωπα ευυπόληπτα και προφανώς υπεράνω πάσης υποψίας''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''η αποτυχούσα βομβιστική απόπειρα στον Πειραιά μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της τρομοκρατίας, καθώς μας φέρνει ευθέως προ της τρομοκρατικής οργανώσεως ''17 Νοέμβρη''.

    Η Traffic news επισημαίνει ότι ''στον Κολωνό, στην οδό Αιγιαλείας 10, ο άνδρας διατηρούσε εργαστήριο αγιογραφίας. Χθες το μεσημέρι συνελήφθησαν εκεί άλλα τρία άτομα από αστυνομικούς που είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή, την ώρα που έφτασαν για να ανοίξουν το εργαστήριο. Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε και γιάφκα-γκαράζ με όπλα, εκρηκτικά, τόρνο για μετατροπές, αλλά και πυροσωλήνες ίδιους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση Β. Βαρδινογιάννη, από τα οποία άλλα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας και άλλα ερευνούνται μέσα στο εργαστήριο. Εξω από τη γιάφκα στον Κολωνό, οι αστυνομικοί βρήκαν και την κόκκινη μηχανή, μάρκας BMW, στην οποία επέβαιναν οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες''.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι ''δεν πρέπει να καλλιεργεί κανείς υπερβολικές προσδοκίες. Οσο κι αν η κυβέρνηση διευκολύνεται να παρουσιάσει αντιτρομοκρατικό έργο, απαντώντας στις επίμονες αμερικανο-βρετανικές πιέσεις, κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει να είναι επιφυλακτικός. Η πρώτη εικόνα που έχουμε, καθώς δεν ταιριάζει με τον ''επαγγελματισμό'' της ''17Ν'', δείχνει προς τις άλλες οργανώσεις''.

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ''ανώτερη πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξηγούσε αργά χθες το βράδυ στην ''Κ'' ότι οι τρομοκράτες, τελούντες υπό πίεση εδώ και πάρα πολύ καιρό από τις διωκτικές Αρχές, επιχείρησαν μια θεαματική, πλην όμως νευρική όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος, ενέργεια, με σκοπό να υποδηλώσουν την παρουσία τους, να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να τις ακυρώσουν στην πράξη. Να καταδείξουν δηλαδή ότι είναι παρόντες, ενεργοί. Η ανάθεση όμως της αποστολής σε πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που έμειναν εκτός του πεδίου βολής των διωκτικών Αρχών απεδείχθη μοιραία, είτε από απειρία, είτε από νευρικότητα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι ''τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αστυνομία, κυρίως μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξιάρχου Σόντερς, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, να επισπευσθούν οι έρευνες, να γίνουν αμέσως συλλήψεις και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, έστω με απλές ενδείξεις ή υποψίες, ύποπτοι για τρομοκρατική δράση. Η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές αντέκρουσαν τις πιέσεις αυτές, ως μη συμβατές με το κράτος δικαίου και αντίθετες προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία σέβεται η Ελλάδα. Οι έρευνες συνεχίζονταν με μεθοδικότητα και προσοχή, έστω και αν οι κατά καιρούς ''αποκαλύψεις'' για δήθεν επικείμενες συλλήψεις και εξιχνίαση της υπόθεσης της τρομοκρατίας, δυσχέραιναν το δύσκολο έργο των υπηρεσιών''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''λίστα Ισπανών τρομοκρατών, μελών πιθανότατα της αιματηρής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει σχέσεις με Ελληνες εγκληματίες, φαίνεται ότι παρέδωσε πρόσφατα στον Κ. Σημίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ''.

    [07] Παπανδρέου-Λαλιώτης

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωτερικές εξελίξεις του κυβερνώντος κόμματος διεκδικεί ευθέως πλέον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διατηρεί αποστάσεις όσον αφορά τη διαδοχολογία και την εμπλοκή του σε αυτή''.

    [08] Δείπνο πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''σημαντική συμφωνία για την εξάντληση της τετραετίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, επιτεύχθηκε χθες βράδυ στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Η πολύωρη συνάντηση - διήρκεσε περισσότερα από 4.30ώρες, και έληξε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα-κατέληξε στη συμφωνία που προαναφέρθηκε με την προσθήκη ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την πολιτική σταθερότητα της χώρας και κρίνει ότι η τύχη της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το όποιο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''σε προσωπική νίκη του πρωθυπουργού εξελίχθηκε χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου το πολυσυζητημένο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Κώστας Σημίτης στα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι ''δείπνο με βασικό ''μενού'' την ενότητα παρέθεσε χθες ο πρωθυπουργός. Ορισμένους από τους συνδαιτυμόνες του κ. Σημίτη έσπευσαν να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους. Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι ''αντί να εξορκίζουμε την εσωστρέφεια θα ήταν προτιμότερο να θεραπεύσουμε τις αιτίες που την προκαλούν''.

    Αντίθετα, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''υπό το κράτος του πανικού για τη δυναμική που λαμβάνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η αμφισβήτησή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης καταφεύγει σε κάθε μέσο προκειμένου να ...ελαφρύνει την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κόμμα και κυβέρνηση και προεξοφλεί την συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές, οι διαστάσεις της οποίας εκτιμάται ότι μπορεί να σηματοδοτήσουν ακόμα και την ''αποκαθήλωσή'' του''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''μη με ανατρέψετε, ακόμη κι αν χάσω τις δημοτικές''. Αυτή την αγωνιώδη έκκληση απηύθυνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης προς τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής τα οποία συμφώνησαν να του δώσουν παράταση ζωής με ένα πρωτόκολλο τιμής''.

    [09] ΠΑΣΟΚ-Προσχωρήσεις στελεχών Αριστεράς

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι ''πενήντα περίπου στελέχη προερχόμενα από το χώρο της Αριστεράς με επιστολή που θα απευθύνουν σήμερα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον γραμματέα της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Λαλιώτη ανακοινώνουν την ένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ! Μεταξύ αυτών ο κ. Κ. Ζέππος, πρέσβης εν τιμή, ο κ. Αχ. Μητσός, κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν ο κ. Γ. Καλογήρου, έως τώρα γγ Βιομηχανίας, η κυρία Αθηνά Δρέττα, πρώην στέλεχος του ΣΥΝ και της ΑΕΚΑ, ο κ. Θ. Καρούνος, ο κ. Σ. Βαλντέν, ο κ. Γ. Διακουλάκης κ.α.''.

    [10] Λαθρομετανάστες

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα λαθρομεταναστών, οι οποίοι-σύμφωνα με αναφορές που καταφθάνουν - αναμένεται να ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα με τις πηγές του ''Βήματος'' από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ο αριθμός εκείνων που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία και αναμένουν να προωθηθούν προς την Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος των 300.000 (που υποστηρίζουν οι κατά καιρούς αναφορές)και σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, ο αριθμός αυτός αγγίζει το 1.000.000''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κόκκινος κλοιός"... Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ΑΧΕ λόγω των αποκαλούμενων κόκκινων κωδικών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τη "17Ν" σημαδεύουν δύο περίστροφα. Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι χθεσινοβραδινές αποκαλύψεις του αρχηγού της ΕΛΑΣ Φ. Νασιάκου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κλείνει ο φορολογικές παράδεισος της Κύπρου. Στο 10% η φορολογία των Off Shores-Παραμένουν στο 4,25% οι παλαιές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι κοινωνικές δαπάνες στο... βωμό του Προϋπολογισμού. Περικόπτονται κατά 40% και αναβάλλεται το επίδομα στους ΔΥ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Βαρύς ο απολογισμός του εξαμήνου για τη Σοφοκλέους. Συνεχίστηκε η χρηματιστηριακή απαξίωση".

    [12] ΑΧΕ-Ανείσπρακτες απαιτήσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Σε ανείσπρακτες απαιτήσεις εξελίσσονται τα ανοίγματα των κόκκινων κωδικών, απειλώντας πλέον τις ΑΧΕ με ζημίες οι οποίες θα μειώσουν έτι περαιτέρω την τρωθείσα κατά τις δύο προηγούμενες χρήσεις καθαρή θέση τους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 July 2002 - 19:09:32 UTC