Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [04] Εκλογικά βιβλιάρια
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Μποϊκοτάζ
  • [07] Αποχή Πανεπιστημιακών
  • [08] Τρομοκρατία
  • [09] Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [10] Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [11] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Μποϊκοτάζ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/2002

    Το σημερινό μποϊκοτάζ των καταναλωτών για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 50% επιδότηση για να ιδρύσετε δική σας επιχείρηση. Τα νέα προγράμματα για τις γυναίκες και τους νέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 3 του Σεπτέμβρη να... πεινάς. Με αφορμή το σημερινό μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας και την επέτειο του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο ΠΑΣΟΚ ανήκε ο Κουφοντίνας. Τι υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο γαμπρός του.

    Η ΑΥΓΗ: Μποϋκοτάζ - μήνυμα κατά της κερδοσκοπίας. Με σύνθημα ''ούτε ένα ευρώ στην αγορά''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 11.605 νέες προσλήψεις κάνει η κυβέρνηση. Ολες οι θέσεις εργασίας και από ποιους φορείς προκηρύχθηκαν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το 70% των πολιτών τρέμει την ακρίβεια. Τι δείχνει η τελευταία έρευνα Κοινής Γνώμης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις: 2ος γύρος για γυναίκες και νέους επιχειρηματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Οι πρώτες 2.000 θέσεις σε 40 Δήμους. Δημοτική αστυνομία: Τον Οκτώβριο η προκήρυξη για τις προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελλειψη χρημάτων... στάση εμπορίου. ''Ρουκέτα'' στην κερδοσκοπία με... μπλόκο στην Αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κυβέρνηση διαμαρτυρίας. Αντί να λαμβάνει μέτρα προστασίας των καταναλωτών καλεί σε μποϋκοτάζ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 3.137 νέων θέσεων στο Δημόσιο. Οι προσλήψεις που θα γίνουν σε υπουργεία-οργανισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μποϊκοτάζ. Μποϊκοτάζ σήμερα στην αγορά από τους καταναλωτές κατά των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού.

    ΕΣΤΙΑ: Μποϋκοτάρουν την οικονομία! Απαράδεκτη κυβερνητική στάσις.

    Espresso: Η ερωτική σχέση της Αλίθια με Ελληνα ηθοποιό. Μιλάει ο φίλος τους, που τους φιλοξένησε 5 μήνες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Σάββας φυλακή, τα κόμματα ερίζουν. Δήλωση Πολύδωρα προκαλεί ένταση με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Παγώνουν'' την αγορά. Μποϋκοτάζ των καταναλωτών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέα ''καπέλα'' παρά το μποϋκοτάζ. Ερχονται την επόμενη εβδομάδα.

    ΝΙΚΗ: Δεν ψωνίζω, δεν ψωνίζω. Συμβολική αποχή των καταναλωτών από την αγορά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ''Εξάρθρωση 17Ν'' και οι εξελίξεις... Συνέντευξη τύπου της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

    Traffic news: Δεν είμαι εγώ η Αννα της 17Ν. Με δάκρυα στα μάτια η Χόφμαν διαψεύδει τις πληροφορίες που την εμπλέκουν στην τρομοκρατία.

    Η ΧΩΡΑ: Και τρίτο άνθρωπο στο αυτοκίνητο με τις κρατικές πινακίδες. Ποιος ήταν μαζί με Ξηρό, Κουφοντίνα στον Πειραιά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αντίσταση στις τιμές-φαρμάκι. Η συμμετοχή στο μποϊκοτάζ θα κρίνει την πορεία του τιμάριθμου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παίζουν με τις ανάγκες της αγοράς. Και ...η κυβέρνηση υπέρ του μποϊκοτάζ!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη: πρωτεύουσα της ανεργίας. Ανησυχητικά στοιχεία του ΕΚΘ.

    [03] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η Espresso αναφέρει ότι ''εντείνει τις προκλήσεις της η Αγκυρα. Μετά τη συνεχή της άρνηση να υποβάλλει σχέδια πτήσεων των στρατιωτικών αεροσκαφών της πάνω από το Αιγαίο επεκτείνει τώρα τις αξιώσεις της και στο Ιόνιο. Με χθεσινό της αίτημα, και για πρώτη φορά, ζητάει τα τουρκικά αεροσκάφη που πρόκειται να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ''DESTINED GLORY'' που θα διεξαχθεί στην περιοχή του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας, να πετούν χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης''.

    [04] Εκλογικά βιβλιάρια

    Η Traffic News υποστηρίζει ότι ''στο ...χρονοντούλαπο της ιστορίας μπήκαν από το περασμένο εικοσιτετράωρο τα εκλογικά βιβλιάρια, καθώς παύουν πλέον οριστικά να ισχύουν παραχωρώντας τη θέση τους στις ειδικές κάρτες. Στο πλαίσιο διακομματικής σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Κ. Σκανδαλιδη, οριστικοποιήθηκαν οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι στους 9.856.453 εκλογείς με 66.000 διπλοεγγραφές. Από σήμερα δημοσιεύονται στο Internet , αλλά θα δίνονται και από το τηλεφωνικό κέντρο 1464''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''ο φόβος εξαγωγής της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στην Τουρκία αποτελεί κεντρικό επιχείρημα των Αμερικανών και Βρετανών που πιέζουν για ενδιάμεση-έστω- συμφωνία προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Αμερικανός μεσολαβητής κ. Γουέστον βρίσκεται στην Αθήνα, συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών στο Γιοχάνεσμπουργκ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''προκλητικός εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά ο Ραούφ Ντενκτάς τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη, ενώ την ίδια στιγμή η Αγκυρα αυξάνει τον αριθμό των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο Ντενκτάς επανέλαβε την εμπρηστική και απαράδεκτη θέση του για κυριαρχία δύο κρατών στην Κύπρο και μίλησε για πιέσεις που ασκούνται στην τουρκοκυπριακή πλευρά''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''με τη ματιά στραμμένο προς το βελγικό μοντέλο ο γγ του ΟΗΕ καλεί τους κκ Κληρίδη και Ντενκτάς να διαβουλευθούν από κοινού στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''εποικοδομητικές'', χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε χτες στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ ο κ. Γουέστον είπε οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο δικό τους σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά έχουν κάποιες απόψεις για το τι μπορεί να είναι κατάλληλο για να φτάσουμε σε κάποια λύση''.

    [06] Μποϊκοτάζ

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι ''οι καταναλωτές ''παγώνουν'' σήμερα την ακρίβεια στην αγορά μποϋκοτάροντας προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ την ίδια ώρα επιχειρηματικός κόσμος και κυβέρνηση, επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για το ανατιμητικό κλίμα που σαρώνει την αγορά, συρρικνώνοντας τα χαμηλά ήδη εισοδήματα των καταναλωτών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''κατά των ολιγοπωλίων των κάθε είδους δικτύων εμπορίας των εμπορικών επιχειρήσεων ακόμα και τον δημοσίων ή κοινωφελών οργανισμών, τάχθηκε χθες ο Κώστας Λαλιώτης, κατηγορώντας τους για φαινόμενα αισχροκέρδειας και αλόγιστης αύξηση των τιμών και υποστήριξε ότι πρέπει με το μποϊκοτάζ να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους παράγοντες, που έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση των τιμών''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''το είδαμε και αυτό. Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων ως άλλος Ιανός, να αναδεικνύει το δήθεν φιλολαϊκό της πρόσωπο. Και να συντάσσεται με το μέρος των πολύπαθων καταναλωτών, αυτή που ευθύνεται για το κύμα ανατιμήσεων και για την τραγική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών''.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) γράφει ότι ''είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστασιοποιηθεί από την έκρηξη των τιμών, δίδοντας την εντύπωση ότι αγωνίζεται μαζί με το λαό εναντίον των ...κακών επιχειρήσεων που προκάλεσαν τις ανατιμήσεις! Ωστόσο μεταξύ των επιχειρήσεων που η πολική τους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό είναι κυρίως οι κρατικές επιχειρήσεις και αυτές δίνουν το σύνθημα των ανατιμήσεων''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο ''Στο πλευρό των καταναλωτών και του σημερινού μποϋκοτάζ το υπουργείο Ανάπτυξης ¨''προσθέτει ότι ''καθώς όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι ''αναφαίρετο δικαίωμα του κανταναλωτικού κινήματος να δράσει, όταν η λειτουργία της αγοράς δημιουργεί άνισες συνθήκες συμμετοχής στην ικανοποίηση των αναγκών''. Μάλιστα, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι θέματα που αφορούν όλους αφού όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες, που είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών''.

    Η ΕΣΤΙΑ διερωτάται ''με ποιό δικαίωμα προτρέπει η Κυβέρνησις τους καταναλωτές να προβούν στο σημερινό ''μποϋκοτάζ''; Με ποιό δικαίωμα βάζει στο ίδιο ''τσουβάλι'' όλες αδιακρίτως τις εμπορικές επιχειρήσεις;''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε για λογαριασμό του ''Βήματος'' η εταιρία Κάπα Research φανερώνει ότι οι ανατιμήσεις τρόμαξαν τα νοικοκυριά (ποσοστό 70,6% θεωρεί ότι οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά). Η ακρίβεια όμως αποδίδεται κυρίως στην κυκλοφορία του ευρώ (ποσοστό 69,9%) και κατά δεύτερο λόγο στην αισχροκέρδεια (ποσοστό 55,5%)''.

    [07] Αποχή Πανεπιστημιακών

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι ''κανένα σημάδι εκτόνωσης δεν διαφαίνεται στην κρίση στα Πανεπιστήμια, μετά τις αποφάσεις όλο και περισσοτέρων συνελεύσεων καθηγητών των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αποχή. Υπέρ των αιτημάτων των πανεπιστημιακών τάχθηκε η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις κινητοποιήσεις απειλούν να συμμετάσχουν και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ''.

    [08] Τρομοκρατία

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι ''άγνωστες πτυχές από τη νύχτα που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού αποκαλύπτει στην κατάθεσή του ο οδηγός του ασθενοφόρου, που τον μετέφερε στο Τζάνειο. Μιλάει για τον Σάββα Ξηρό, που τον εντυπωσίασε, όπως αναφέρει, που αν και ήταν πολύ τραυματίας, παρέμενε όρθιος, είχε συνέχεια τις αισθήσεις του, ενώ έδινε την εντύπωση οτι εάν είχε τις δυνάμεις του, θα είχε φύγει μόνος του. Τέλος, ο μάρτυρας μιλάει και για έναν ακόμη άνδρα, που τον περιγράφει ''γύρω στο 1.80 με 1.85, με σκούρα σπαστά μαλλιά'', ο οποίος, όταν πήγαν να μεταφέρουν τον Σάββα στο φορείο, φώναξε μέσα από το πλήθος με άγρια φωνή ''άντε, ρε, γρήγορα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι ''μετά την μεταγωγή του Σάββα Ξηρού στον Κορυδαλλό, νέο γύρο ερευνών ξεκινά η Αντιτρομοκρατική, οι άνδρες της οποίας, αν και έχουν εντοπίσει γυναίκα που φέρεται ως η ''Αννα'' της ''17Ν'' και έχουν ενδείξεις για την δράση της δεν έχουν τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην σύλληψή της''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι ''νέα διάσταση στην έρευνα για τη 17Ν δίνει η μαρτυρική κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα τη νύχτα της έκρηξης στον Πειραιά, που ανατρέπει την ομολογία του Σάββα Ξηρού. Οπως υποστηρίζει ο μάρτυρας, εκτός του Σάββα και του Κουφοντίνα, υπήρχε και τρίτο άτομο μέσα στο ΙΧ (όπως έγραψε χθες η ''ΧΩΡΑ'') που είχε κλαπεί και κυκλοφορούσε με πινακίδες που ανήκαν σε όχημα της Νομαρχίας Πειραιά''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι ''τουλάχιστον μέχρι το 1985, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανήκε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ! Αυτό προκύπτει μέσα από την αποκαλυπτική κατάθεση του γαμπρού του, Γεωργίου Χατζηπρίμου''.

    [09] Φορολογική μεταρρύθμιση

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι ''τα χαμηλά εισοδήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οι κερδισμένοι του τρίτου πακέτου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, υψηλότερο αφορολόγητο στα επίπεδα των 20.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά, αύξηση των εκπτώσεων φόρου για τα πρώτα δύο παιδιά, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης πλην των ''πολυτελών'', καθώς και απαλλαγή μεγάλης μερίδας μισθωτών και συνταξιούχων από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο των μέτρων για τη φορολογική μεταρρύθμιση το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπου και θα εγκριθεί''.

    [10] Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι ''στο επίκεντρο των διεθνών εκκλησιαστικών, κοινωνικών και οικολογικών θεμάτων και προβλημάτων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και μάλιστα με αυξανόμενη, από έτος σε έτος, τη δυναμική και την εμβέλειά του στα ανά τον κόσμο τεκταινόμενα. Αυτό είναι το συμπυκνωμένο μήνυμα που έστειλε προς ολόκληρη την Ορθοδοξία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας χθες στο Φανάρι, την έναρξη των εργασιών της ανά διετίαν συνάξεως των Ιεραρχών των Επαρχιών του Θρόνου''.

    [11] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι ''απο χθες βγήκαν τα τρακτέρ στα χωριά της Θεσσαλίας και οι αγρότες ετοιμάζουν μια διαφορετική υποδοχή φέτος στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη την Παρασκευή και το Σάββατο, στα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κυρίαρχο αίτημα των αγροτών είναι η χορήγηση αυξημένης επιδότησης - κατά 40 δραχμές το κιλό - στο βαμβάκι.

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ανάγκη φοροελαφρύνσεων. Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Διόρθωση πορείας. Τριπλή παρέμβαση Σημίτη για φόρους, εισοδήματα, τιμές. Σήμερα τα μέτρα ύψους 1,2 δις. ευρώ''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''ΣΕΒ: Δώστε ενισχύσεις για την ανταγωνιστικότητα. Εναλλακτική πρόταση αντί της μείωσης των φορολογικών συντελεστών''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Με τις ευλογίες και του ΠΑΣΟΚ το μποϊκοτάζ για τις τιμές. Με φόντο τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Υποπτες (;) πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Νέα καθοδική κίνηση του γενικού δείκτη.

    [13] Μποϊκοτάζ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Με τη θετική στάση των κομμάτων - ακόμη και του κυβερνώντος, διά στόματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτη - και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, 55 ενώσεις καταναλωτών προχωρούν, σήμερα, σε "αποχή" από τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των αυξήσεων των τιμών και της κερδοσκοπίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 3 September 2002 - 19:38:47 UTC