Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Πληθωρισμός
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Πλημμύρες
  • [08] Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • [09] Τουρκία-ΕΕ
  • [10] Αγροτικές συντάξεις
  • [11] Ανυπότακτοι
  • [12] Ολοήμερα σχολεία
  • [13] Τρομοκρατία
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [15] Δανεισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/09/2002

    Η έρευνες για την τρομοκρατία, οι καταστροφές από την προχθεσινή υπερχείλιση του Κηφισού και τα μέτρα που ελήφθησαν, το Κυπριακό και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους ανυπότακτους στην Ελλάδα. Εξαγγελία του υφυπουργού Αμυνας Λουκά Αποστολίδη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με Κοινοτική προτροπή. Ενώ το ΑΣΕΠ διαφωνεί με τον ''παροπλισμό'' του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγώ σκότωσα τον Μπάμπαλη. Μαζί με μέλος της ''17 Νοέμβρη'' που είναι τώρα στον Κορυδαλλό.

    Η ΑΥΓΗ: Ποτάμι η αγανάκτηση. Οι κάτοικοι κλείνουν σήμερα την Πειραιώς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διώξτε τώρα τον Δαφέρμο. Εκθέτει την κυβέρνηση και προσβάλλει βάναυσα την Εκκλησία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγκλημα χωρίς ενόχους. Γαϊτανάκι ευθυνών για τις πλημμύρες. Οι εργολάβοι, η κρατική μηχανή και οι καταστροφές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετσι θα χτίσουν 123 οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Στο τελικό στάδιο για την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

    ΕΘΝΟΣ: ''Κλειδί'' τα στεγαστικά για λιγότερους φόρους. Πως μπορείτε να κερδίσετε από ασφάλιστρα, τεκμήρια, αποδείξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Κηφισός τους ξεβράζει στον... Θερμαϊκό! Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς θα φθάσει η Κυβέρνηση στην ΔΕΘ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγχωροχάρτι στους εργολάβους. Ενώ κορυφαίοι υπουργοί ομολογούν την κατάρρευση της κρατικής μηχανής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πως διαμορφώνονται μισθοί-συντάξεις με τις νέες κρατήσεις. Φορολογικό: Οι μεταβολές από 1/1/2003 με βάση το νέο αφορολόγητο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 22 κακά της πλη-μοίρας μας. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου στο Λεκανοπέδιο.

    ΕΣΤΙΑ: ''Αερόσακκος'' των υπουργών. Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Espresso: Φρίκη! Αγριο έγκλημα για τα μάτια μιας τραγουδίστριας. Εκανε κομμάτια τον αντίζηλό του και τα πέταξε. Τον πιάσανε μετά από 40 μέρες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο έλεος των βροχών μέχρι να γίνουν τα έργα. Οι κάτοικοι, όμηροι του εγκλήματος στον Κηφισό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Εγκληματικές'' αμέλειες. Κατεπείγοντα νέα μέτρα προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2.600 σχολεία γίνονται ολοήμερα. Λύση για 150.000 οικογένειες.

    ΝΙΚΗ: Κόλλησε στη λάσπη. Με ''κομμένα φτερά'' ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οι πλημμύρες σκέπασαν τις εξαγγελίες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κομματική οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ: Για τις πλημμύρες να πληρώσουν οι υπεύθυνοι και οι πολιτικές τους.

    Traffic news: Πρόσωπα της τηλεόρασης στο σπίτι του Σάββα. Τι έκρυβαν οι σακούλες που έβαλε η Αλίθια στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου της την προηγουμένη της έκρηξης.

    Η ΧΩΡΑ: Συνέντευξη Καρατζαφέρη: Θα αποκαλύψω τους πολιτικούς της 17Ν. Εγώ υπέδειξα τον Γιωτόπουλο και τους υποχρέωσα να τον πιάσουν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λουκέτο και στο ΑΠΘ. Απέχουν από χτες διδάσκοντες της Ιατρικής, ακολουθούν από αύριο οι λοιπές σχολές.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Και 4ο πακέτο φορολογικών μέτρων. Επιχείρηση σταδιακής αλλαγής κλίματος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε αστυνομικό κλοιό από σήμερα η Θεσσαλονίκη. Ηρθαν χιλιάδες αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα.

    [03] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι ''λήγει τις επόμενες ημέρες η ενδιάμεση συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και η σιωπηρή παράταση που δόθηκε ήδη από τις δύο πλευρές σε αυτή την ενδιάμεση φάση που είχε συμφωνηθεί προ επταετίας από τους Α. Παπανδρέου και Κ. Γκλιγκόροφ εκτιμάται βάσιμα οτι δίνει παράταση χρόνου στις πολιτικές επιδιώξεις της FYROM''.

    [04] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι ''ο κίνδυνος να αναδειχθεί το Κυπριακό σε μείζον θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των τουρκικών κομμάτων ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στη γείτονα χώρα, είναι μεγάλος, με συνέπεια να δημιουργηθούν εντάσεις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "η ενδιαφέρουσα συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς εκτιμάται οτι θα σηματοδοτήσει την έναρξη νέων σημαντικών κινήσεων από τα Ηνωμένα Εθνη στο Κυπριακό. Τις κινήσεις αυτές ενισχύουν με κάθε τρόπο οι Αγγλοαμερικανοί και η ΕΕ. Αποκορύφωμα των συνδυασμένων ενεργειών θα είναι η υποβολή από τα Ηνωμένα Εθνη, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης, βάση του οποίου θα είναι, όπως πιστεύεται, το βελγικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό έχει, σε κάποιο βαθμό, συζητηθεί και στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, αλλά η συζήτηση δεν έχει προχωρήσει σε βάθος. Θα συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο".

    [05] Πληθωρισμός

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι ''με μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Αναπτύξεως προωθεί ''επτά μέτρα για την συγκράτηση των τιμών''. Ωσάν να τις περίμενε να φθάσουν στα ύψη και να γιγαντώσουν έναν πληθωρισμό πολλαπλάσιο του μέσου κοινοτικού όρου''.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso γράφει οτι ''η Αγκυρα εντείνοντας την προκλητικότητά της προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά και παρενοχλεί τα ελληνικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, μαχητικά της Τουρκίας παρενοχλούν συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες τα ελληνικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Ρ3-''ORION'' που εκτελούν διατεταγμένες εκπαιδευτικές πτήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου''.

    [07] Πλημμύρες

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι ''μετά το επικοινωνιακό ναυάγιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την φορολογική μεταρρύθμιση, που ''πνίγηκαν'' μέσα στην κατακραυγή για τα ελλιπή μέτρα προστασίας των πολιτών, ο Κώστας Σημίτης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με ''κομμένα τα φτερά του'' για μια δυναμική παρουσία, που εδώ και καιρό προετοίμαζε, ως αρχή για την αντεπίθεσή του εν όψει των δημοτικών εκλογών''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι ''τα ''πορτοκαλί'' τηλέφωνα είχαν πάρει από προχθές το βράδυ φωτιά. Με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να αναζητεί γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται να απολογείται για μία νέα - την τρίτη κατά σειρά - πλημμύρα λόγω υπερχείλισης του Κηφισού. Ο ίδιος είχε δώσει σαφή εντολή μετά την πλημμύρα του Αυγούστου για την αποτροπή ενός τέτοιου περιστατικού''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι ''η κυβέρνηση και οι πολιτικές της είναι οι βασικοί και κύριοι υπεύθυνοι της τρίτης, μέσα σε 50 μέρες, πλημμύρας, που έπληξε την πρωτεύουσα και, ιδιαίτερα, τις παρακηφίσιες περιοχές''.

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει οτι ''με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό φοβούμενοι μία νέα θεομηνία, οι κάτοικοι της Αττικής μετρούν για άλλη μία φορά τις πληγές τους κατηγορώντας την κυβέρνηση για προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα. Σπίτια πλημμυρισμένα, καταστήματα κατεστραμμένα, αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, δρόμοι γεμάτοι λάσπη είναι ο τραγικός απολογισμός της νέας νεροποντής, από την οποία κινδύνευσαν και οι ζωές πολλών συμπολιτών μας''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι ''σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κώστας Σημίτης είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τον χειρισμό του προβλήματος από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ήτοι τη Βάσω Παπανδρέου και τον Κώστα Σκανδαλίδη''.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ''δύο ήταν οι κυριότερες αιτίες, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες προκάλεσαν τα χθεσινά προβλήματα στον Κηφισό αλλά και στις γύρω περιοχές: Η σφοδρότητα των καταιγιδοφόρων νεφών αλλά και τα μέτρα που αν και δεν υλοποιήθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό δεν ολοκληρώθηκαν''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι ''μέσα στη λάσπη θα είναι βουτηγμένη η μισή Αθήνα, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2004, κάθε φορά που θα πέφτει ακόμα κι ένα ψιλόβροχο. Τότε υπολογίζεται οτι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον Κηφισό''.

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι "είκοσι χρόνια κατασκευάζονται τα έργα του Κηφισού, για να κρατήσουν -όπως επισημαίνουν έγκυροι επιστήμονες- μόνο 20 χρόνια. Και βεβαίως ως την ολοκλήρωση των έργων, το 2004, όπως παραδέχονται και οι αρμόδιοι υπουργοί, το ποτάμι θα πλημμυρίζει στην πρώτη έντονη βροχόπτωση, με καταστρεπτικές συνέπειες για τους κατοίκους των γύρω περιοχών".

    [08] Φορολογικές ελαφρύνσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι ''το νέο φορολογικό πακέτο εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος οτι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα μειωθεί το κόστος από το 2003 συνεπώς οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές θα φανούν ένα χρόνο μετά, δηλαδή από το 2004''.

    [09] Τουρκία-ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι ''στην ίδια γραμμή πλεύσης με τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές θεωρούν, επίσης, πολύ πρόωρο τον καθορισμό στην Κοπεγχάγη (12-13 Δεκεμβρίου) ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας''.

    [10] Αγροτικές συντάξεις

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι ''αυξάνονται μέχρι και 100% οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις και θα φθάσουν στα 10.000 ευρώ (από 5.000 σήμερα). Παράλληλα γίνεται ευνοϊκότερο το καθεστώς με στόχο τη διευκόλυνση εισόδου και νέων αγροτών. Στόχος είναι να ανέλθει ο αριθμός αυτών που παίρνουν πρόωρα σύνταξη στις 35.000 το 2003 (από 25.000 που είναι σήμερα). Για πρώτη φορά εντάσσονται στο πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης και οι κτηνοτρόφοι''.

    [11] Ανυπότακτοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη είσοδο των ανυπότακτων στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκανε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Λουκάς Αποστολίδης. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης προανήγγειλε οτι οι ανυπότακτοι του εξωτερικού δύναται να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα μας, παρά το γεγονός οτι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία".

    [12] Ολοήμερα σχολεία

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "δύο χιλιάδες εξακόσια ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν από φέτος, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της φύλαξης των παιδιών για περίπου 150.000 οικογένειες. Ομως, παράλληλα με την ασφάλεια, αυτά τα σχολεία θα παρέχουν εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες, υπολογιστές και αθλητικά προγράμματα. Αυτά τα σχολεία έρχονται να προστεθούν στα περίπου 1.700 που λειτουργούσαν ήδη με διευρυμένο ωράριο".

    [13] Τρομοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "ένας μακρύς κατάλογος περίπου 100 προσώπων εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές οργανώσεις πέραν της "17 Νοέμβρη" έχει σχηματισθεί από τις διωκτικές αρχές και σύντομα αναμένεται κύμα συλλήψεων. Πληροφορίες αναφέρουν οτι το τελευταίο διάστημα οι έρευνες έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα και έχουν δοθεί απαντήσεις για πλήθος τρομοκρατικών επιθέσεων. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν χθες οτι "οι αποκαλύψεις θα ανατριχιάσουν την κοινή γνώμη", καθώς θα φωτιστούν πολλές σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος, θα αποσαφηνισθούν σχέσεις και συνδέσεις και θα απαντηθούν ερωτήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν βάση σεναρίων".

    Η Traffic news υπογραμμίζει οτι "ένα εκατομμύριο ευρώ ζητά ως αποζημίωση για ηθική βλάβη ο πρώην υπουργός Θανάσης Τσούρας από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, επειδή επιχείρησε να τον συνδέσει με τη "17 Νοέμβρη". "Ο εναγόμενος εξέφερε απίθανους ισχυρισμούς κατά τους οποίους εγώ δήθεν... συνδέομαι με τρομοκράτες".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "αίσθηση προκαλεί η κατάθεση γυναίκας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει ισχυριστεί οτι η πρώην γυναίκα του Σάββα Ξηρού και νυν σύντροφος του καταζητούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ξανθιά! Μια δεύτερη μαρτυρία έρχεται να προκαλέσει "πονοκέφαλο" σε κάποιους κοσμικούς πολίτες αυτής της χώρας, αφού φέρονται να γνώριζαν πολύ καλά τον Σάββα Ξηρό και τον περίγυρό του".

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ζητείται νέα πολιτική. από το ΕΒΕΑ για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Διαφωνία για τα φορολογικά ΣΕΒ-ΕΒΕΑ. Διαμετρικά αντίθετες είναι οι κριτικές των δύο φορέων για τη φορολογική μεταρρύθμιση".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Ο ΟΤΕ στο κατώφλι κρίσιμων αποφάσεων. Τα νέα σχέδια για Ρουμανία και Σερβία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Νέος δανεισμός για να καλυφθεί το έλλειμμα. Παρά το "πλεόνασμα" που εμφανίζεται επισήμως".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Καλή αλλά... άτολμη η φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν υποβοηθά την αναπτυξιακή διαδικασία".

    [15] Δανεισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Επιταχύνεται ο δανεισμός του Δημοσίου, κάτω από το βάρος των αυξημένων ελλειμμάτων του φετινού Προϋπολογισμού, αλλά και του μεγάλου όγκου των χρεολυσιών που φανερώνουν δημοσιονομικό πρόβλημα, παρά το πλεόνασμα που εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 5 September 2002 - 19:50:23 UTC