Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία
  • [04] Τρομοκρατία
  • [05] Μποϊκοτάζ
  • [06] ΔΕΘ-Συνέντευξη Καραμανλή
  • [07] Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος
  • [08] Καραμανλής-Αρχιεπίσκοπος-Τζαννετάκος
  • [09] Ελλάδα - ΗΠΑ- Ιράκ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/09/2002

    Οι ισχυρισμοί του Σάββα Ξηρού για την περίοδο της νοσηλείας του στον "Ευαγγελισμό", οι έρευνες για τη σύλληψη και άλλων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μποϊκοτάζ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα στο 50% και χωρίς της προσαυξήσεις. Λύση-ανάσα ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ετσι θα κυβερνήσουμε. Ξεκάθαρες οι θέσεις του Κ. Καραμανλή με τις προτάσεις εξουσίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο έλεος του Σάββα. Ποιούς εκβιάζει και απειλεί. Αφού ο πρωθυπουργός άνοιξε διάλογο με τη ''17Ν'' κρέμεται τώρα από τα στόματα των οπλαρχηγών του Γιωτόπουλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπόλογη η δικαιοσύνη για την απελευθέρωση της Σωτηροπούλου. Αφήνουν ελεύθερους τρομοκράτες, περιορίζουν τις έρευνες και εξοργίζουν τον λαό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δασονόμος: Οριστική λύση με αποχαρακτηρισμούς. Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

    ΕΘΝΟΣ: Τριπλό φρένο. ΣτΕ: Ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανήμερα του Σταυρού ζήτησε να μην τον... ''σταυρώσουν'' στις κάλπες. Δεν δίδει στον Τζαννετάκο ''ψήφο εμπιστοσύνης'' ο Χριστόδουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με αέρα πρωθυπουργού. Εμφανίστηκε ως η ''ήρεμη δύναμη'' που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης-Ξηρού. Τρομοκρατία: Συνέντευξη-μήνυμα από τον Σάββα. Η ΕΛΑΣ έκαψε το χαρτί της Σωτηροπούλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξηρή τροφή για ξεκάρφωμα. Ο Σάββας θυμήθηκε τηλεφωνικώς ''φάρμακα'' και ''επανάσταση''.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεμος φιλελευθερισμού. Η ομιλία Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη.

    Espresso: Μάκης: ''Δεν είμαι ρουφιάνος''. Απειλές κατά του Τριανταφυλλόπουλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γιατρός του ''Ευαγγελισμού'' αποκαλύπτει: Τι φάρμακα δώσαμε στον Σάββα.

    Traffic News: Πως έκλεισε ο Ταρζάν τη συνέντευξη με τον Σάββα: ''Αν ήμουν έξω θα σκότωνα τον Διώτη''.

    Η ΧΩΡΑ: ''Είμαστε στρατός''! Ολόκληρο το παρασκήνιο: Πως ο Μάκης πήρε τη συνέντευξη από τον Σάββα Ξηρό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο Σύνταγμα στα σχολεία. 8σέλιδο με το καθηκοντολόγιο για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τι δεν είπε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ. Προσπέρασε τα... δύσκολα στη συνέντευξη Τύπου.

    [03] Οικονομία

    H Traffic News σημειώνει ότι ''η διαρκής πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, οι πληθωριστικές πιέσεις, η ανοδική πορεία του πετρελαίου και μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ αποτελούν παράγοντες που προκαλούν την ανησυχία της κυβέρνησης, η οποία αναζητά τώρα τα μέτρα εκείνα που θα είναι ικανά να προστατέψουν την ελληνική οικονομία από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία''.

    [04] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''σε μια επίμονη και επίπονη διαδικασία ταξινόμησης όλων των βασικών αποδεικτικών στοιχείων ,σε αντιστοιχία με τα πρόσωπα των μέχρι πρότινος 16 συλληφθέντων και από προχθές, με τη σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου, 17 φερόμενων μελών της 17Ν, έχουν αποδυθεί οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Στην απόφαση αυτή, που ούτως ή άλλως επρόκειτο να ληφθεί αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, οδηγήθηκε η Αστυνομία, καθώς τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις άλλαξαν μετά την αινιγματική πλέον στάση των αδελφών Ξηρού, οι οποίοι αναφερόμενοι στο κατηγορητήριο και τις απολογίες τους έκαναν λόγο για μελλοντικές ασύλληπτες ακόμη και για την πιο καλλιεργημένη φαντασία, εκπλήξεις''.

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι '' Ο Σάββας Ξηρός επιβεβαίωσε μιλώντας στον Μάκη ότι η οργάνωση-φάντασμα είναι ουσιαστικά ανέπαφη. Το ίδιο και οι υπόλοιπες οργανώσεις που αποτελούν ''συγκοινωνούντα δοχεία''.

    ''Γνωρίζω'' του είπε ''τουλάχιστον 15 μέλη της Αντικρατικής Πάλης και 15 μέλη από άλλες οργανώσεις, αλλά δεν πρόκειται να μιλήσω για κανέναν''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Σάββας Ξηρός τις πρώτες μέρες της νοσηλείας του εμφάνισε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές τάσεις. Τότε ο ''Ευαγγελισμός'' ζήτησε επίσημα από το ''Αιγινήτειο'' να στείλει καθηγητή ψυχιατρικής για να τον εξετάσει, πράγμα που έγινε. Τον καθηγητή αυτόν εμφάνισε χτες ο κρατούμενος ως πολιτικό πρόσωπο που τον επισκέφτηκε στον θάλαμο νοσηλείας''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι '' γιατρός της ομάδας του κ. Ρούσσου, αγανακτισμένος με τις ''συνεντεύξεις Σάββα Ξηρού και με όλα όσα ακούγονται για τη νοσηλεία του ίδιου'' μίλησε στα ΝΕΑ: Σκοπολαμίνη δεν του χορηγήθηκε ποτέ, ούτε κανένα άλλο παρόμοιο φάρμακο. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθήθηκε αφορούσε μόνο τις κακώσεις τις οποίες έφερε'' αναφέρει ο γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιος Σύρρος, άνοιξε την περασμένη Παρασκευή τον κύκλο των άτυπων συζητήσεων με τον Σάββα Ξηρό από τον οποίο ζήτησε πληροφορίες για τις σχέσεις της 17Ν με τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάββας Ξηρός, όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να δώσουν νέο ραντεβού στα μέσα της εβδομάδας. Ωστόσο, ο κ. Σύρρος αναμένεται να έχει παρόμοια συνάντηση και με τον Παύλο Σερίφη''.

    Η Espresso σημειώνει ότι ''σοβαρά ερωτήματα και εμπόδια στις αστυνομικές έρευνες έχει δημιουργήσει η απόφαση να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη η Αγγελική Σωτηροπούλου. Οι αστυνομικοί εκφράζουν την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά τους και δεν μπορούν να δεχτούν ότι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει ύστερα από επίπονες έρευνες δεν γίνονται δεκτά''.

    [05] Μποϊκοτάζ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''ξεχάστε τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο απαραίτητα κι αν είναι, τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες! Αυτό συστήνουν από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη οι καταναλωτικές οργανώσεις της χώρας, οι οποίες κήρυξαν τετραήμερο μποϊκοτάζ στην αγορά των φρούτων και των οπωροκηπευτικών, ως απάντηση - αντίδραση στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των παραπάνω προϊόντων''.

    [06] ΔΕΘ-Συνέντευξη Καραμανλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι ''σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική και τους αδέξιους χειρισμούς στο μείζον θέμα της τρομοκρατίας εξαπέλυσε χθες από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της 67ης ΔΕΘ''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι ''πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μη βλέπη την τεράστια ιδεολογική διαφορά μεταξύ του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και του Πρωθυπουργού. Και πρέπει να είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμος για να θεωρή οτι όταν ανέλθη η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, η κυβερνητική πολιτική θα είναι ίδια με αυτήν που ακολουθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ''.

    [07] Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι ''ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε οτι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν πλήρως με την ένταξη της νήσου στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δει ποιό είναι το συμφέρον της ιδίας και των Τουρκοκυπρίων. ''Η Κύπρος σε λίγο θα ενταχθεί στην ΕΕ'', είπε ο κ. Παπανδρέου, ''ωστόσο μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από πλευράς Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας για λύση του πολιτικού προβλήματος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι ''προειδοποίηση προς την Αγκυρα έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται, για την τετραμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τους ομολόγους του από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Συγκεκριμένα ο Ελληνας υπουργός από το Φανάρι δήλωσε πως οι ακραίες αντιδράσεις της Αγκυρας χωρίς όρια στην περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα την απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από την Κοινότητα. Παράλληλα θα προκληθούν εμπόδια στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε οτι η Αγκυρα δεν θα συμφωνήσει σε φόρμουλα λύσης του Κυπριακού η οποία θα θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα που κέρδισε στην Κύπρο''.

    [08] Καραμανλής-Αρχιεπίσκοπος-Τζαννετάκος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι ''ένα διπλό μήνυμα έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Τζαννετάκου προς την υπερνομαρχία. Το πρώτο ήταν σαφές και απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο. ''Ο υπερνομάρχης δεν εκλέγεται για να λύσει τα θέματα της Εκκλησίας'', είπε και κληθείς να σχολιάσει κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου ήταν σαφής:''Ούτε σχολιάζω ούτε ερμηνεύω τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου. Θυμίζω, όμως, τη σταθερή θέση της ΝΔ στο θέμα των ταυτοτήτων, θυμίζω και τη θέση της κυβέρνησης''. Ηγετικά στελέχη της ΝΔ έλεγαν χθες στην ''Α'' οτι ο Κ. Καραμανλής, με τη δημόσια αυτή τοποθέτηση, προειδοποίησε το Μακαριότατο να μην τραβήξει άλλο το σχοινί για την υποψηφιότητα Τζαννετάκου''.

    [09] Ελλάδα - ΗΠΑ- Ιράκ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Αθήνα την πιθανότητα αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ και επιμένει ότι η καλύτερη οδός αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η διπλωματική διευθέτησή του, με την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ και την εφαρμογή όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Βαγδάτη''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 16 September 2002 - 20:34:34 UTC