Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-09-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] ΕΕ-Κύπρος
  • [05] Δημοσκοπήσεις
  • [06] Δημοτικές εκλογές
  • [07] Συνέντευξη Δαφέρμου
  • [08] Πατριάρχης- Αρχιεπίσκοπος
  • [09] Γ. Παπανδρέου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/2002

    Οι έρευνες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, η αντιπαράθεση για τις δημοσκοπήσεις, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και οι δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αδειες σε οικόπεδα εκτός σχεδίου. Δασικό Κτηματολόγιο προβλέπει ο νέος νόμος που έρχεται στη Βουλή. Αναλυτικά οι περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ερχεται η ΝΔ. Αν και δεν χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις, η Φιλελεύθερη Παράταξη προηγείται 7,2% του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πόλεμος στο ποδόσφαιρο. Με τον Σωκράτη Κόκκαλη σε ρόλο Τζορτζ Μπους.

    Η ΑΥΓΗ: Ιδρύει κόμμα η 17Ν. Τα δίκτυα υποστήριξης των τρομοκρατών αποφάσισαν την δημιουργία πολιτικού φορέα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνεταιρισμοί: Ποιοί χτίζουν μετά από 22 χρόνια κοροϊδίας.

    ΕΘΝΟΣ: Ραγδαίες αλλαγές στην αγορά και στις τιμές. ΙΧ: Αρχίζει από αύριο η εναρμόνιση με την ΕΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη: Δεν θα είμαι υποψήφια στις Εθνικές Εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετά τη νίκη Σρέντερ στη Γερμανία το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ είναι: Κλίνατε επ' αριστερά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το κόλπο με τους διορισμούς των αναπληρωτών. Καθηγητές: Οι τελευταίοι ήρθαν πρώτοι στον πίνακα των προσλήψεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωτογραφίες μη συνήθων υπόπτων. Ο Διώτης στον Κορυδαλλό έδειξε σε δύο της 17Ν. Για μέλη ΕΛΑ-1ης ΜΑΗ και άλλων οργανώσεων.

    ΕΣΤΙΑ: Σχέδιο Σημίτη για αιφνιδιασμό. Επίσπευσις δίκης και πρόωρες εκλογές.

    Espresso: Τρόμος οτι θα χυθεί αίμα στην πορεία για τη ''17Ν''. Επί ποδός πολέμου η Αστυνομία. Πυροδοτείται το κλίμα με απειλητική αφίσα. Οι δημοσιογράφοι στο στόχαστρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μεθοδεύουν ΦΠΑ στα ακίνητα. Λίστες με τιμές από τις Εφορίες.

    Traffic news: Πως ο Μάκης βγήκε ζωντανός από τις φλόγες. Ο Τριανταφυλλόπουλος είχε άγιο. Χαράματα Κυριακής στην οδό Πανεπιστημίου έπεσε ένα ΙΧ πάνω στο τζιπ του.

    Η ΧΩΡΑ: Διπλό σοκ από το γκάλοπ και τις αποκαλύψεις για το πολιτικό κουκούλι της τρομοκρατίας. Ταραχή και σπασμωδικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 25% η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από 98 δρχ/λίτρο πέρσι, θα πωλείται φέτος τουλάχιστον 125.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 21 Νομαρχίες διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ. Ειδικός φάκελος για τις δημοτικές εκλογές.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''τη διεύρυνση των ερευνών για πιθανή συνεργασία της 17Ν με μικρές τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες έδρασαν την 7ετία (1985-1992) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής''.

    H Espresso γράφει ότι ''τις φωτογραφίες των ανθρώπων που θεωρούνται τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ έδειξε στον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Σωτήρη Κονδύλη ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης. Πρόκειται για τις ίδιες φωτογραφίες που είχαν δείξει άντρες της αντιτρομοκρατικής στον Αργύρη Τσακαλία και τον Ηλία Γαγλία στην Ικαρία, πριν από λίγους μήνες''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα γνωστά στις διωκτικες αρχές , αναζητεί ο εισαγγελέας Διώτης προκειμένου να λύσει τον γρίφο των οργανώσεων ΕΛΑ και ''1η Μάη''. Οι επισκέψεις του κ. Ιωάννη Διώτη στον Κορυδαλλό οι οποίες θα συνεχιστούν-σύμφωνα με πληροφορίες- μέσα στην εβδομάδα, συντείνουν στην άποψη οτι οι -ήδη- έγκλειστοι στις φύλακες για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη ενδέχεται να αποτελέσουν βασική ''δεξαμενή'' πληροφοριών και για άλλες οργανώσεις. Ηδη μάλιστα η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του εισαγγελέα και των Πάτροκλου Τσελέντη και Σωτήρη Κονδύλη προσέφερε δύο πρώτα συμπεράσματα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''μανδύα πολιτικού κόμματος αποφάσισε να φορέσει η 17Ν έχοντας προφανώς αυταπάτη ότι με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η μοίρα των συλληφθέντων μελών της, μια μοίρα που δεν είναι άλλη από την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις''.

    [04] ΕΕ-Κύπρος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''στο νήμα φαίνεται ότι θα κριθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα σενάρια που αφορούν στην τελική έκβαση του ζητήματος. Η εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία σε περίπτωση που η ΕΕ δώσει το πράσινο φως για ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς ταυτόχρονη επίλυση του πολικού ζητήματος, προκαλεί εύλογη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, η οποία προσπαθεί μέσω της διπλωματικής οδού να μειώσει τις τουρκικές αντιδράσεις επί του θέματος''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''μια εβδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων προόδου για τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες η κινητικότητα κορυφώνεται: Στόχος της Κομισιόν είναι σε σχέση με την Κύπρο να τονισθεί η ανάγκη σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, ενώ για την Τουρκία να χρησιμοποιηθεί ''διπλωματική γλώσσα'' η οποία θα καταγράφει επακριβώς την κατάσταση στη χώρα, αποφεύγοντας ωστόσο να θεωρηθεί ότι η Κοινότητα επεμβαίνει στα εσωτερικά της''.

    [05] Δημοσκοπήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιο του ισχυρίζεται οτι "τα αποτελέσματα του γκάλοπ της MRB μας βοηθούν να βγάλουμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα. Πρώτον, η ΝΔ έχει την πολιτική δυναμική με το μέρος της. Δεύτερον, ο κ. Σημίτης παραμένει το "ατού" του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί όμως να αλλάξει την πολιτική δυναμική. Τρίτον, τα αποτελέσματα του γκάλοπ δείχνουν οτι το επιτελείο της ΝΔ έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος στην επιλογή Τζαννετάκου. Η ΝΔ δεν χρειάζεται κεντροαριστερές μεταγραφές και συνταγές "επιτυχίας" που μπορεί να τη φέρουν αντιμέτωπη με δεξιές εκπλήξεις".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "ο κ. Σημίτης θέλει πάση θυσία να διατηρήση το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που εκάλεσε στο γραφείο του τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την χρονική πορεία των ανακριτικών διαδικασιών και της επικείμενης δίκης της τρομοκρατίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "προσπάθεια απαξίωσης από το Μαξίμου της δημοσκόπησης της MRB που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με 7,2%, ενώ ο Κ. Καραμανλής τόνισε οτι η συντριβή για την κυβέρνηση θα είναι αναπόφευκτη".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "σε ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο οδηγείται προς τις κάλπες η κυβέρνηση Σημίτη μετά το γκάλοπ-κόλαφο της κορυφαίας εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, στο οποίο απεικονίζονται η συντριπτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή σε όλα τα επίπεδα και ο βαθμός συσπείρωσης των οπαδών της φιλελεύθερης παράταξης ξεπερνά το 90%".

    [06] Δημοτικές εκλογές

    Η Traffic news γράφει οτι "στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη για το Δήμο Αθηναίων, εκτιμούν οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη και Χρήστος Παπουτσής. Διαφωνούν ωστόσο στο εάν οι δημοτικές εκλογές εμπεριέχουν και ευρύτερα πολιτικά μηνύματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει οτι "να καταψηφίσουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλία, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του εκεί, που ολοκληρώθηκε χθες".

    [07] Συνέντευξη Δαφέρμου

    "Με μια απόφαση που "μπλοκάρει" τη λειτουργία των Σαϊεντολόγων στη χώρα μας, απαντά ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Κων. Δαφέρμος στις επιθέσεις που δέχεται η Αρχή, ότι με τις αποφάσεις της στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος. "Οι επιθέσεις είναι άδικες", λέει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ενώ θεωρεί οτι για το θέμα των Θρησκευτικών "έγινε θόρυβος χωρίς λόγο". Ο κ. Δαφέρμος δεν κρύβει την ενόχλησή του για τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύτηκαν εις βάρος του, αλλά εκτιμά οτι οι επιθέσεις δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα, γιατί δεν έχει "προσωπικούς εχθρούς". Παράλληλα, ξεκάθαρα δηλώνει οτι για την Αρχή το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και γενικότερα στα δημόσια πιστοποιητικά "έχει λήξει".

    [08] Πατριάρχης- Αρχιεπίσκοπος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''τις κατά καιρούς διαφωνίες τους σε σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα φαίνεται ότι άφησαν (προς το παρόν) στην άκρη, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Χριστόδουλος. Χθες το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος έγινε δεκτός στο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' από τον Αρχιεπίσκοπο. Αμέσως μετά οι δύο τους μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου παρακάθισαν σε γεύμα. Απέφυγαν σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθούν σε καίρια εκκλησιαστικά θέματα''.

    [09] Γ. Παπανδρέου

    ''Η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς το θέμα του Ιράκ να λυθεί με διπλωματικά μέσα και θα κινηθεί σ΄αυτή την κατεύθυνση χωρίς βεβαίως να μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα, τονίζει με δηλώσεις του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ταυτόχρονα αναλύει το όραμά του για ''μια Ελλάδα πρότυπο βιώσιμης και εναλλακτικής ανάπτυξης''. Φανερά ανήσυχος από τις εξελίξεις και την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει πως η εμπέδωση της διεθνούς νομιμότητας σημαίνει απ΄όλες τις πλευρές σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και ότι όλες οι αποφάσεις θα περάσουν μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη. ''Εμείς θα επιθυμούσαμε διακαώς, και η προσπάθεια αυτή θα είναι να αντιμετωπιστεί δηλαδή το θέμα των όπλων καταστροφής με διπλωματικά μέσα -αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Να υπάρξει δηλαδή μια διπλωματική λύση. Αυτό , βεβαίως δεν είναι κάτι που μπορούσε να το εγγυηθούμε αλλά οι πρωτοβουλίες μας θα είναι προς τα εκεί''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 1 October 2002 - 8:10:17 UTC