Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Πολιτικοί αρχηγοί - εθνικά θέματα
  • [05] ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Βιολογικά-Τρομοκρατία-Μέτρα
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Σεισμοί-Ερευνες
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Ρυθμοί ανάπτυξης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/10/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τον Ευρωστρατό και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και οι πληροφορίες για νέο κύκλο συλλήψεων ατόμων υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μείωση φόρου για τους καλοπληρωτές. ''Λευκή Βίβλος'' για 900.000 επιχειρήσεις. Πως θα γίνεται στο εξής η διασταύρωση των στοιχείων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η διαπλοκή στη Βουλή. Για προμήθειες - δημόσια έργα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σάββας Οτσαλάν. Νέο ''μανιφέστο'' Ξηρού, αφιερωμένο στα πάθη του Κούρδου ηγέτη.

    Η ΑΥΓΗ: Ωρα μηδέν για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζουν για ασυλία του ΕΛΑ. Στον δρόμο για τον Κορυδαλλό και ο ηλεκτρονικός της 17Ν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μυστικό παζάρι Αθήνας και Αγκυρας. Κορυφή του παγόβουνου το Κυπριακό και ο ευρωστρατός. Δύσκολες αποφάσεις προβλέπει ο κ. Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπλόκο στα χρυσά ενοίκια του 2004 από την κυβέρνηση. Στον αέρα το πρόγραμμα μίσθωσης ολυμπιακών κατοικιών.

    ΕΘΝΟΣ: Η νέα τάξη στη ζωή γονέων και μαθητών. Ολοήμερο σχολείο: Τα προβλήματα και οι προοπτικές του νέου θεσμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε... ομαδικό τάφο, Κύπρος, Ευρωστρατός, Αγροτικά. Φαρμάκι, χθες, ο Κώστας Καραμανλής για την εξωτερική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα πάνω-κάτω στην ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών. Χρέη πολλών δισεκατομμυρίων του κράτους σε ΤΕΒΕ και ΤΑΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό ΟΧΙ Καραμανλή στα ''ναι'' του Σημίτη. Ευρωστρατός-Αγρότες: Η ΝΔ δεν δέχεται τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Είμαι 15άρης. Πως τον περιγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ σε σχέση με άλλες χώρες. Πρώτος στις ξένες γλώσσες, με χαμηλή ικανότητα κατανόησης κειμένων, αλλά ο πιο φορτωμένος μαθητής στην Ευρώπη.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνική υποχώρησις. Στροφή 180 μοιρών στο Κυπριακό.

    Espresso: Φυλακισμένη στο σπίτι πάμπλουτου επιχειρηματία. Θρίλερ με γυναίκα που κατηγορήθηκε για κλοπή. Τι ισχυρίζεται ο πολυεκατομμυριούχος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μοντέλο Βελγίου για Κύπρο. Τι φοβούνται, τι ελπίζουν Αθήνα και Λευκωσία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εθνική ομοψυχία για το Κυπριακό ζήτησε ο Σημίτης. ''Οχι σε κομματικές αντιπαραθέσεις''.

    ΝΙΚΗ: Κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά. Ομοψυχία ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους αρχηγούς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κώδικας αυταρχισμού και όχι ...δεοντολογίας. Στο κυβερνητικό στόχαστρο και η ενημέρωση.

    Traffic news: Τελετές μαύρης μαγείας έξω από το υπουργείο Υγείας. Δεν έχει ξαναγίνει! Βρέθηκε νεκροκεφαλή, κεριά διαφόρων χρωμάτων και άλλα σύνεργα σατανιστικής λατρείας μέσα στο προαύλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρό πόκερ για το Κυπριακό.

    Η ΧΩΡΑ: Μη δείχνετε τον πανικό μας. Οργή Σημίτη για τα ''ανοίγματα'' στην Αριστερά τα οποία ενισχύουν το κλίμα της ηττοπάθειας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με δανεικά ζει το 70%. Το 28% δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υφεση διεθνώς και το 2003. 150 οικονομολόγοι απαντούν σε έρευνα του REUTERS.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 91% αδυνατούν να κάνουν αποταμίευση. Απογοητευτικά τα στοιχεία του ΙΝΚΑ για τους Ελληνες.

    [03] Τρομοκρατία

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''κορυφώνονται ώρα με την ώρα τα σενάρια για νέες συλλήψεις στην υπόθεση της 17Ν. Ενα ακόμη μέλος της οικογένειας Ξηρού εκτός απ΄τους τρεις που βρίσκονται ήδη στη φυλακή με βαρύτατες κατηγορίες μια γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών και ένας άνδρας , ο οποίος έχει περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να κληθούν σε απολογία ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου προκειμένου να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση και τους ''πρωταγωγιστές'' της 17Ν''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''απειλές δέχεται τον τελευταίο καιρό από τους αδελφούς Ξηρού, σύμφωνα με καταγγελία του στη διοίκηση των Φυλακών Κορυδαλλού ο Διονύσης Γεωργιάδης. Βάσει πληροφοριών, ο ''Αλέξης'' της 17Ν κατήγγειλε στη διοίκηση των φυλάκων οτι δέχεται ''ενοχλήσεις'' από τον Σάββα, τον Χριστόδουλο και τον Βασίλη Ξηρό με τους οποίους προαυλιζόταν μέχρι και χθες''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''πληθαίνουν οι μάρτυρες που προσέρχονται στους εφέτες ανακριτές και αναγνωρίζουν στα πρόσωπα κρατουμένων ως μελών της 17Ν τους δράστες συγκεκριμένων τρομοκρατικών ενεργειών. Απλοί πολίτες και αστυνομικοί που ήρθαν ...τετ α τετ με τους τρομοκράτες αναγνωρίζουν τώρα τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Σωτήρη Κονδύλη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''οργιώδες παρασκήνιο πιέσεων προς την κυβέρνηση, από ισχυρά λόμπι της εγχώριας διαπλοκής που ''καίγονται'' για την ασυλία του ΕΛΑ καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα και ενώ νέα ''φουρνιά '' μελών της 17Ν ετοιμάζεται για Κορυδαλλό - από μέρα σε μέρα αναμένονται οι κλήσεις για απολογία νέου μέλους της οικογένειας των Ξηρών και του ηλεκτρονικού της τρομοσυμμορίας''.

    [04] Πολιτικοί αρχηγοί - εθνικά θέματα

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''στην κρισιμότερη φάση της περιόδου μετά την τουρκική εισβολή έχει εισέλθει το Κυπριακό. Καταλύτης εξελίξεις είναι η προσδοκώμενη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ''15'' στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο όπου η Τουρκία προσδοκά να λάβει χρονοδιάγραμμα''.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι ''Αθήνα και Λευκωσία διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι είναι σε γνώση τους συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο προτίθεται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες ο γγ του ΟΗΕ Κ. Αναν εμμένοντας στην ανάγκη να επιδειχθεί ευθύνη, σοβαρότητα και ψυχραιμία ενόψει των ούτως ή άλλως κρίσιμων εξελίξεων. Ουδείς ωστόσο αμφισβητεί την έντονη κινητικότητα που υπάρχει και ουδείς αρνείται οτι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κατατεθεί σχέδιο λύσης''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''παρότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν μοναδική την ευκαιρία ενός έντιμου συμβιβασμού οι ανησυχίες παραμένουν και συνδέονται κυρίως με το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Αναν. Γενική είναι η εντύπωση ότι ο Κόφι Αναν θα προτείνει ένα μοντέλο ομοσπονδίας βελγικού τύπου με το κεντρικό κράτος να έχει αρμοδιότητες για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και άμυνας. Ειδικώς για την άμυνα ο κ Αναν εκτιμάται οτι θα προτείνει την εγκατάσταση στην Κύπρο πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα υπάγονται οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις. Τέλος, ως προς το εδαφικό η πρότασή του αναμένεται να προβλέπει την επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους''.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''διπλωματικές πηγές έλεγαν οτι ο κ. Σημίτης αν και δεν έχει στα χέρια του το σχέδιο Αναν άφησε να εννοηθεί πως έχει έγκυρη πληροφόρηση για τις κυοφορούμενες προτάσεις του οτι ενδέχεται η λύση να βρεθεί προ των πυλών γρηγορότερα κι από 40 ημέρες και πως βάση για το οικοδόμημά της είναι ''βελγικό μοντέλο''. Ταυτοχρόνως και παρά της διαλλακτικότητα που εκπέμπεται επισήμως από τη Λευκωσία συνεργάτες του κ. Σημίτη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Κληρίδης να επιδιώκει απλώς να κερδίσει χρόνο διολισθαίνοντας από το ''ναι'' στο ''ίσως'' και τελικά στο ''όχι'' για τη λύση Αναν. Αντιθέτως πηγές της κυπριακής Προεδρίας έλεγαν οτι εφ΄όσον η Λευκωσία ικανοποιηθεί στο εδαφικό και στην ενιαία ιθαγένεια το ..παζάρι μπορεί να έχει αίσιο τέλος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''συμφώνησαν οτι διαφωνούν στην κυριολεξία οι κκ Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη μεταξύ τους συνάντηση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οταν είχε γίνει πασιφανές από την πορεία της συζήτησης οτι κάθε άλλο παρά υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο ζήτημα του ευρωστρατού''.

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''συνεταίρους στο ...κόστος τραγικών εξελίξεων στα Εξωτερικά και Ευρωπαϊκά μέτωπα αναζήτησε στους πολιτικούς Αρχηγούς ο πρωθυπουργός''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''κανένας δεν θα περίμενε από τον πρωθυπουργό τέτοιας εκτάσεως υποχώρηση στο μέγα θέμα της Κύπρου. Και δεν θα την περίμενε ειδικώς από τον κ. Σημίτης δοθέντος οτι είναι πρωθυπουργός επί επτά συναπτά έτη. Εκείνος χάραξε την εθνική στρατηγική για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και εκείνος υπαναχωρεί σήμερα από τις εθνικές θέσεις που ο ίδιος έχει διακηρύξει''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ''σαφέστατη θέση επί των εκκρεμών εθνικών ζητημάτων που μπορεί να θεωρηθεί και ως μήνυμα προς τη διατεθειμένη να συνδιαλλαγή κυβέρνηση ακόμη και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''εθνική ομοψυχία και αποφυγή κομματικών αντιπαραθέσεων γύρω από το Κυπριακό ζήτησε ο Κώστας Σημίτης με δηλώσεις του έπειτα από τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε και για το θέμα του ευρωστρατού καθώς και τις εξελίξεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''συμφωνία για την ένταξη της Κύπρου ανησυχία για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και διαφωνία για τον ευρωστρατό και τις κοινοτικές επιχορηγήσεις του αγροτικού τομέα είναι το αποτέλεσμα των ενημερωτικών συναντήσεων που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους πολιτικούς αρχηγούς''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι ''η κυβέρνηση ΣΗμίτη έχει αποδεχτεί πλήρως τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή με ο,τι αυτό συνεπάγεται για Κυπριακό και Αιγαίο''.

    [05] ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι ''ενοχλημένος από το μπαράζ δηλώσεων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΝ είναι ο Κώστας Σημίτης, καθώς δίδεται η εντύπωση οτι το ΠΑΣΟΚ φοβάται την ήττα στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ενώ την ίδια ώρα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάνει λόγο για ''τακτικισμό'' της κυβέρνησης''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι ''πόρτες ερμητικά κλειστές βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του Συνασπισμού, ενώ την ίδια ώρα η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος καλείται να αντιμετωπίσει και τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται εκ των έσω''.

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''σε χαμηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ μετά τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την επομένη των εκλογών, προκειμένου να αποτραπούν ο δημόσιος καταλογισμός ευθυνών και η αντιπαράθεση στελεχών για το εκλογικό αποτέλεσμα''.

    [07] Βιολογικά-Τρομοκρατία-Μέτρα

    Η Espresso σημειώνει οτι ''ομπρέλα προστασίας'' από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα έχουν στήσει σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο οι Ενοπλες Δυνάμεις, έχοντας θέσει ήδη σε ''κόκκινο'' συναγερμό μία διμοιρία ειδικών αποστολών, με άκρως εκπαιδευμένους κομάντος''.

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι ''το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας υλοποιεί το σχέδιό του για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Ακόμη και χθες, 10 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 30 τουρκικά μαχητικά (ορισμένα εξ' αυτών οπλισμένα) προέβησαν σε σωρεία παραβάσεων του FIR Αθηνών και παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου στο Βόρειο και στο Κεντρικό Αιγαίο, καθώς και Ανατολικά της Ρόδου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες μεταξύ τουρκικών αεροσκαφών και ελληνικών καταδιωκτικών''.

    [09] Σεισμοί-Ερευνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι ''στο βόρειο Αιγαίο η περιοχή Σποράδων-Χαλκιδικής και στο νότιο Αιγαίο Μήλου-Καρπάθου στο επίκεντρο παρατηρήσεων, για πιθανό σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ και μάλιστα σύντομα''.

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Χάθηκε ο στόχος του 4,1%. Για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2003''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Αύξηση 10% στα εισοδήματα, 20'' στον φόρο''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Οι φόροι θα καλύψουν τη μείωση του ΑΕΠ. Αλλάζει το σενάριο για τον προϋπολογισμό''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Με σφραγίδα Σημίτη η έκπτωση στην ανάπτυξη. Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα μεγέθη''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Χαμηλότερα ο πήχης του ρυθμού ανάπτυξης το 2003".

    [11] Ρυθμοί ανάπτυξης

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι ''επισήμως παραδέχεται πλέον η κυβέρνηση οτι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2003 συγκριτικά με τους αρχικώς προβλεφθέντες ρυθμούς και θα υποχωρήσει κάτω του 4%''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 31 October 2002 - 20:47:28 UTC