Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Κυβέρνηση - ΝΔ- Κυπριακό
  • [05] Τουρκία - Κύπρος
  • [06] Οικονομία
  • [07] Μπακογιάννη
  • [08] "17Ν"
  • [09] Ευρωστρατός - Ελλάδα - Αγκυρα
  • [10] Ντενκτάς - Αντιδράσεις
  • [11] Προϋπολογισμός
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Ομόλογα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/12/2002

    Οι εξελίξεις που δρομολογεί το Κυπριακό σε Αθήνα και Λευκωσία, οι αναταράξεις που προκαλεί στα Κατεχόμενα και στην Αγκυρα, η πορεία της οικονομίας και η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επιδοτήσεις σε γυναίκες επαγγελματίες. Μέχρι 75.000 ευρώ για κάθε δράση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Χρονιά φτώχειας το 2003. Εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και επιχειρηματίες καταγγέλλουν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Βόμβα Μητσοτάκη: Ψυχοπαθής ο Σανδάλης ή τον χρησιμοποίησαν κατά της Ντόρας.

    Η ΑΥΓΗ:Θετικά μηνύματα Ερντογάν μετά την Κοπεγχάγη. Οι συναντήσεις Κωνσταντόπουλου χθες στην Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Ολα στο φως για τις συμμορίες των εκβιαστών. Δικηγόροι, μπράβοι και υπόκοσμος έστησαν την μαφία των εισπρακτόρων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ολες οι αλλαγές στο Φορολογικό. Οι τελικές ρυθμίσεις για το 2003. Η Βουλή ψήφισε χθες το βράδυ τις νέες διατάξεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Σε ποια αυθαίρετα βάζει φως η ΔΕΗ. Η ερμηνεία της νέας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών.

    ΕΘΝΟΣ:Πακέτο με 2.013 προσλήψεις. Σε υπουργεία και οργανισμούς του δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Ετοιμοι, τώρα, να ...σουτάρουν τον Ραούφ Ντενκτάς. Υπ΄αριθμόν 1 αντίπαλος του ''Αττίλα'' οι Τουρκοκύπριοι!

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος):Εντολή άνωθεν: Σκοτώστε τον αδελφό μου! Σάλος από το βιβλίο του Νίκου Μπακογιάννη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ο χάρτης των αυξήσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για το 2003. Για μισθούς-συντάξεις και επιδόματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Διορισμοί 4.362 θέσεις σε ΔΕΚΟ, υπουργεία, νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Κοπενχάος σε Αγκυρα-κατεχόμενα. Μάχες για έλεγχο εξουσίας και απαλλαγή από Ντενκτάς.

    ΕΣΤΙΑ:Η Ελλάς 18η στην Ευρώπη των ''25''. Δυσμενέστερη η θέσις μας μετά την διεύρυνση.

    Espresso:Κόλαση στα παρασκήνια του FAME STORY με την Ασπα. Η επόμενη μέρα της αποχώρησης και το ξέσπασμα του Μικρούτσικου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Η κοινωνία σε μετάλλαξη. Η Ελλάδα πλουτίζει άνισα, γερνά γρήγορα και στηρίζεται στους μετανάστες.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Επόμενος στόχος η επίλυση του Κυπριακού. Ο Κ. Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΤΑ ΝΕΑ:100.000 δίκες για τα αναδρομικά! Πρωτοφανές καψώνι σε μισθωτούς -συνταξιούχους.

    ΝΙΚΗ:Απόσυρση Ντενκτάς προωθεί η Αγκυρα. Η Κοπεγχάγη σηματοδοτεί εξελίξεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Θέλουν χωρίς ανάπαυση τους εργαζόμενους.

    Traffic News:Ποιοι ''έφαγαν'' τον Ανδρέα. Αγριος καυγάς Κούκα-Δρούτσα. Πόλεμος στις δισκογραφικές εταιρίες για την Ασπα.

    Η ΧΩΡΑ:Σκότωσαν τον Παύλο με άνωθεν εντολή. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις και καταγγελίες του Νίκου Μπακογιάννη για τη δολοφονία του αδελφού του.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Ομηροι οι πολίτες. Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ οδηγών ταξί και ΟΑΣΘ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:ΡΑΟΥΣ Ντενκτάς. Τον εγκαταλείπουν και οι δικοί του. Χείρα βοηθείας Κληρίδη προς Τουρκοκύπριους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Κίνδυνος μετά τους πανηγυρισμούς διχοτόμησης.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''στη λύση του Κυπριακού επικεντρώνει τις προσπάθειές της η ελληνική κυβέρνηση μετά την επιτυχή έκβαση της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης κατά την οποία αποφασίστηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''ως νέα ημερομηνία-ορόσημο για το Κυπριακό τίθεται η 28η του Φλεβάρη 2003. Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η τουρκική, εξαιρουμένου βέβαια του Ρ. Ντενκτάς, μιλάνε ανοιχτά για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας πάνω στο ''σχέδιο Αννάν''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι ''την πρόθεσή του να αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική στις 27 Φεβρουαρίου 2003 γνωστοποίησε ο πρόεδρος Κληρίδης''.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''οριστικά προς εκλογές θα βαδίσει η Κύπρος τον Φεβρουάριο και μόνο η επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού θα αλλάξει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Κληρίδης αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει την προεδρία, ανταποκρινόμενος στις προτροπές που κορυφώθηκαν μετά την Κοπεγχάγη''.

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "οικονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ο πρόεδρος Κληρίδης και ήδη χθες έγινε ευρείας σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    [04] Κυβέρνηση - ΝΔ- Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''η εθνική προσφορά του Κ. Σημίτη είναι απερίγραπτα μεγάλη τόσο ώστε να του προσδίδει χαρακτηριστικά Εθνάρχη. Ο Εθνικός χαρακτήρας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και οι καλύτερες από ποτέ προοπτικές επίλυσης του επώδυνου Κυπριακού προβλήματος, δεδομένα και τα δύο ταυτισμένα με την σελίδα Σημίτη στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα, δεν μειώνουν την πολιτική διάσταση της επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης και δεν μπορεί παρά να εκτοξεύσουν στο εσωτερικό πεδίο τις ''μετοχές'' του Ελληνα πρωθυπουργού''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''ύστερα από αμφιταλαντεύσεις και υπό την πίεση στελεχών του κόμματός του που δεν διστάζουν να ομιλούν δημοσίως για εθνική επιτυχία ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε χθες έστω και με μισή καρδιά την κυβερνητική προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''μόνο τους Κυπρίους συνεχάρη ο Καραμανλής''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ''η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής δεν την έδωσε συγχαρητήρια για τους χειρισμούς της στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Έχει λοιπόν σημασία να εξετάσουμε ποιος δικαιούται τα συγχαρητήρια: Το βασικό επίτευγμα της ελληνικής πλευράς στη Δανία ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως απέφυγαν να ανταλλάξουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το πολύ καλό για την Ελλάδα και την Κύπρο αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης. Μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία του πρωθυπουργού συνεχάρη αμφότερους! Αραγε δεν αντιλαμβάνονται οι κκ Σημίτης και Καραμανλής πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν ο Ελληνας πολίτες τους έβλεπε να αλληλοσυγχαίρονται για την εθνική επιτυχία''.

    [05] Τουρκία - Κύπρος

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ''επιμένει να λύσει το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός του επί των Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς μάλιστα προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία αρνηθεί να υπογράψει τη λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της κινδυνεύουν να εμφανιστούν ως δυνάμεις κατοχής στην ΕΕ''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''αλλεργία, αλλά και διχασμό αρχίζει να προκαλεί στην Τουρκία η λέξη ''δέσμευση'', αφού η τουρκική πολιτική ηγεσία σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει διαβεβαιώσει κανέναν για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    [06] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''προσωπικές παρεμβάσεις για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την ταχύτερη προώθηση του Γ΄ΚΠΣ προετοιμάζει ο κ. Κ. Σημίτης ο οποίος επιθυμεί πάση θυσία η κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυναμική που της προσέδωσε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει την προσεχή άνοιξη στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ μια νέα ''κοινωνική συμφωνία'' που θα αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων της Λισσαβόνας για την ενίσχυση και εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους''.

    [07] Μπακογιάννη

    Η ESPRESSO γράφει ότι "η απόπειρα δολοφονίας της Ντόρας Μπακογιάννη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε σοκ όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και στους πολλούς φίλους της πολιτικούς στο εξωτερικό. Δύο από αυτούς, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έδειξαν χθες έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την κορυφαία Ελληνίδα πολιτικό στέλνοντας τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση".

    [08] "17Ν"

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην πορεία των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο θέμα της '17Ν', αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας ρουκέτα, η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον κλεμμένο οπλισμό του Συκουρίου! Την 'ανακάλυψη' έκαναν άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών σε ειδική αποστολή την περασμένη Τετάρτη, και σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από αξιολόγηση έγκυρων πηγών".

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "το συγκεκριμένο εύρημα και ο τρόπος αποσιώπησης του -πιθανότητα μέχρι να αξιοποιήσουν οι Αρχές και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια στοιχεία- δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύνδετο με τη δράση της οργάνωσης στη Ραφήνα και τη γενικότερη δικτύωσή της σε περιοχές όπου έδρευαν στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα και λιμενικές Αρχές".

    [09] Ευρωστρατός - Ελλάδα - Αγκυρα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "μπροστά σε μία νέα πρόκληση βρίσκονται από χθες η Αθήνα και η Αγκυρα μετά τη συμφωνία που επικυρώθηκε μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για τον Ευρωστρατό. Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν αναφέρεται ότι τις σχέσεις των δύο οργανισμών θα διέπει ο σεβασμός των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στο πλαίσιο της οποίας 'καμία χώρα δεν θα μπορεί να εκφοβίσει μία άλλη χώρα με τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας'. Η αναφορά αυτή στη διακήρυξη αρχών για τον Ευρωστρατό φωτογραφίζει ευθέως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς από το 1995 η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει χαρακτηρίσει με ψήφισμά της ως αιτία πολέμου -casus belli- ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.".

    [10] Ντενκτάς - Αντιδράσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στόχος σφοδρών επικρίσεων συνεχίζει να είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού. Μετά από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα την παραίτηση του Ντενκτάς ζήτησε χθες το κόμμα της Κοινοτικής Απελευθέρωσης".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "ο Τ. Ερντογάν δείχνει με τις δηλώσεις του ότι επιθυμεί την ... απόσυρση του γηραιού και αδιάλλακτου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του κυπριακού και τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''βράζουν τα Κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι πλέον για πρώτη φορά ανοικτά αμφισβητούν τον Ντενκτάς προετοιμάζουν για την Παρασκευή μεγάλη διαδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν 91 οργανώσεις''.

    [11] Προϋπολογισμός

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η αντιπολίτευση καταψηφίζει το νέο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα, αλλά δεν προχωρεί και στις βαθιές τομές που απαιτούνται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων την προοπτική της ελληνικής οικονομίας το 2003, όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τον νέο Προϋπολογισμό".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Επιστροφή στην οικονομία...Νέες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης-ΝΔ εν όψει του προϋπολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ανεπαρκής η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Σωσίβιο για την αγορά το sale & leaseback".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Κίνδυνος πληθωριστικής έκρηξης τον Ιανουάριο. Για πολλά προϊόντα έχουν ήδη δηλωθεί αναπροσαρμογές τιμών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Σκληρό παζάρι για τα "λαϊκά" ομόλογα. Σε συνάντηση Χριστοδουλάκη με τραπεζίτες".

    [13] Ομόλογα

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "ευκολότερη πρόσβαση των μικροκαταθετών σε μακροχρόνια ομόλογα του Δημοσίου επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας μετά τη δραματική αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την πτώση των αποδόσεων στις καταθέσεις κάτω από τον πληθωρισμό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 17 December 2002 - 16:19:35 UTC