Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό - Βουλή
  • [04] ΕΕ-Συντάξεις
  • [05] Φορολογία
  • [06] Οικογενειακό επίδομα
  • [07] Προσλήψεις στο δημόσιο
  • [08] Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας
  • [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2002

    Το Κυπριακό και η συζήτησή του στη Βουλή , οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η φορολογία, το οικογενειακό επίδομα και οι προσλήψεις στο δημόσιο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 40% επιδότηση για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων. Δύο νέα προγράμματα μέσα στο Δεκέμβριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Χειρουργεία θανάτου σε 20 μεγάλα νοσοκομεία. Αποκάλυψη-σοκ για τη δημόσια υγεία σε έρευνα κορυφαίων επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Μάθημα ενότητας. Καραμανλής: Μπράβο για την ένταξη, επιφυλάξεις για λύση του Κυπριακού.

    Η ΑΥΓΗ:Αποφασιστικά με στόχο την επανένωση της Κύπρου. Η Αθήνα, έτοιμη, η Αγκυρα ταλαντεύεται ακόμη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:800.000 μαγαζιά στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τραγωδία: 30% έχει πέσει ο τζίρος μέσα σε ένα χρόνο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ερχεται κύμα αυξήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα. Φόβοι για νέα πυροδότηση του πληθωρισμού.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Χιλιάδες προσλήψεις στους δήμους. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την απελευθέρωση.

    ΕΘΝΟΣ:Πρόωρη σύνταξη για 30.000 υπαλλήλους. Δημόσιο: Κερδίζουν μέχρι 5 χρόνια όσοι ενταχθούν στα βαρέα-ανθυγιεινά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Και τώρα...είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα! Ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά το Κυπριακό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος):...Ασπα να πάνε και μην ξαναγυρνάνε. Τοιούτος μας πρέπει αρχιερεύς. Ξέχασαν οι Ελληνες Κυπριακό, Αιγαίο, Φτώχεια, Ανεργία, πληθωρισμό και ακρίβεια και έχουν...της Ασπας το χαβά!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Βόμβα στην οικονομία. Οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που δόθηκαν το 2001 στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Νέοι μισθοί. Λιγότερες κρατήσεις-περισσότεροι φόροι. Φορολογικό: Περικοπές στις εκπτώσεις για δίδακτρα, ενοίκια, ιατρικά έξοδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:60 αλλαγές για την τσέπη μας. Λιγότερη παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο.

    ΕΣΤΙΑ:Στα εθνικά προχωράμε μαζί. Δήλωσις Καραμανλή προς τον πρωθυπουργό.

    Espresso:Γυναίκα καθηγητή ''ψάρευε'' εραστές στο τρένο! Εκανε γκαρσονιέρα την κουκέτα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Σήμα κινδύνου ΕΕ για συντάξεις. Αμεσα μέτρα για ασφάλιση -απασχόληση ζητεί από την Αθήνα με την έκθεσή της η Επιτροπή.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Διασταυρώνουν τα ξίφη τους τα κόμματα. Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2003.

    ΤΑ ΝΕΑ:Δεν πληρώνω,δεν πληρώνω...Επιμένει η κυβέρνηση για τα αναδρομικά.

    ΝΙΚΗ:''Φρένο'' από ΕΕ για πρόωρες συντάξεις. Αυστηρές προτάσεις της Κομισιόν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Σε νέα δύσκολη φάση το Κυπριακό μετά την Κοπεγχάγη. Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Traffic News:Αντώνης Βαρδής μετά το επεισοδιακό FAME STORY: Εκλαιγα και λιποθύμησα. Με βρήκαν αναίσθητο στο σπίτι τα παιδιά μου.

    Η ΧΩΡΑ:Υπάρχει στρατιά τρομοκρατών σε ''ύπνο''. Το περιοδικό ''Jane'' του βρετανικού κέντρου για ζητήματα ασφαλείας και τρομοκρατίας επιβεβαιώνει τη ''Χώρα''.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Σκλαβοπάζαρο παιδιών η πόλη. Αποκαλυπτική έκθεση για τα κυκλώματα στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Ανατιμήσεις ως 11,5% από το νέο έτος. Τι ετοιμάζουν οι βιομηχανίες τροφίμων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγωνία για 1000 νέους ανέργους στη Θεσσαλονίκη. Δραματικές αποκαλύψεις χθες του ΕΚΘ για πέντε μεγάλες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο.

    [03] Κυπριακό - Βουλή

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "σε κλίμα πρωτοφανούς συναίνεσης στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας διεξήχθη η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό. Οι χαμηλοί τόνοι του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και η εντυπωσιακή στροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος στην αρχική του ομιλία συνεχάρη για πρώτη φορά την κυβέρνηση και στη δευτερολογία του είπε τη φράση 'προχωρούμε μαζί', σημάδεψαν τη συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησε από την αρχή ως το τέλος ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δ. Χριστόφιας".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "όσοι παρηκολούθησαν την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για το Κυπριακό, διεπίστωσαν μετά χαράς ότι ήταν η πρώτη που διεξήχθη σε πραγματικά ηπίους τόνους. Πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως μίλησαν σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΉ τονίζει ότι "ο κ. Σημίτης μίλησε για νέα σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού, εμφανίστηκε ενωτικός καλώντας τους πάντες να αφήσουν στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες γιατί όπως είπε, 'έτσι μπορούμε περισσότερα', υποστήριξε ότι η ιστορία της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει για πάντα και να λειτουργεί ως ιμάντας μετακίνησης λαθών και κατέληξε λέγοντας ότι απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος μπορεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Κυπριακό σημαντικότατο πρόβλημα που δεν λύνεται με ρητορικό πατριωτισμό και κάλεσε όλες τις Πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους μήνες".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ έστρωσαν το χαλί για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "μάθημα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας έδωσε στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος έθεσε εαυτόν στη διάθεση της κυβέρνησης για τη μάχη του Κυπριακού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "επιχείρηση σπίλωσης και κατασυκοφάντησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας τις προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της ΝΔ για την απόφαση της Κοπεγχάγης και να αποδώσουν μιζέρια και μικροψυχία..".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "το Κυπριακό δεν τελειώνει με την Κοπεγχάγη, ούτε με το δημοψήφισμα. Από μια άποψη περνάει σε μια καινούρια δύσκολη και ιδιαιτέρως σύνθετη φάση για τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το ΚΚΕ και σ΄αυτή τη φάση και αύριο θα σταθεί στο πλευρό τους. Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής χτες".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "την ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική της ένταξης και της συγκυρίας ώστε η Κύπρος να επανενωθεί το συντομότερο δυνατόν μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Αννάν τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή. Ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη με το Μακεδονικό, επέκρινε τις εθνικιστικές παλινδρομήσεις και επέμεινε στην εθνική συνεννόηση, τονίζοντας ότι και για τον ελληνισμό είναι ώρα να ειπωθούν σκληρές αλήθειες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ως επιτυχία της κυβέρνησής του θέλησε να παρουσιάσει την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ ο Κώστας Σημίτης, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία το 1994, η Κύπρος δεν είχε ευρωπαϊκή στρατηγική, ενώ η Ελλάδα ήταν στο περιθώριο!".

    H ESPRESSO προσθέτει ότι "επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος (μέσα στην εβδομάδα) προωθείται από τα Ηνωμένα Εθνη και στην πρόσκληση που απηύθυναν έχουν κόλας ληφθεί θετικές απαντήσεις".

    [04] ΕΕ-Συντάξεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''το πρόβλημα του παραπαίοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χαρακτηρίζει ανεπαρκή την πρόσφατη απόπειρα μεταρρύθμισης και ανεπιτυχή τα μέτρα αύξησης της απασχόλησης''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''φρένο'' στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στην Ελλάδα επιχειρεί να βάλει η ΕΕ μέσω έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναλύονται τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών -μελών και προτείνονται μέτρα για την επιβίωσή τους''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι '' πέντε χρόνια νωρίτερα θα βγουν στη σύνταξη περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στις αρχές του νέου χρόνου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης πρόκειται να παραδώσει στην ΑΔΕΔΥ πόρισμα στο οποίο θα καταγράφονται τα επαγγέλματα που θα μπουν στη λίστα, η ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς και ο τρόπος εξαγοράς της προϋπηρεσίας''.

    [05] Φορολογία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''ενισχυμένη αφορολόγητα όρια εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και πολύτεκνους , κατάργηση δήλωσης, ενιαίο αφορολόγητο για απόκτηση πρώτης κατοικίας από κληρονομιά, γονική παροχή ή αγορά, φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση από την 1η Ιανουαρίου 2003. Η ''Ε'' καταγράφει τις 60 πιο σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''προσωρινώς ωφελημένοι από το νέο φορολογικό νόμο θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες των 8.400 ευρώ, επειδή από την 1η -1-2003 θα μειωθούν οι μηνιαίες κρατήσεις. Ωστόσο με αυξημένους φόρους θα επιβαρυνθούν το 2004 οι περισσότεροι φορολογούμενοι λόγω τη μη τιμαριθμοποίησης της κλίμακας''.

    [06] Οικογενειακό επίδομα

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι ''επιμένει η κυβέρνηση στη μη καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι δικαστικές προσφυγές. Εκτός απ΄την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων ενδιαφερομένων αποκαλύπτεται οτι το συνολικό χαράτσι που θα πληρώσουν όσοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αγγίζει τα 10 δις δρχ ποσό που τα δικηγορικά γραφεία εισπράττουν για δικαστικά έξοδα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''ελιγμό κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της καταβολής των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, επιδιώκοντας να αποτρέψει τους δικαιούχους του , συνταξιούχους και υπαλλήλους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από τη δικαστική διεκδικησή του''.

    [07] Προσλήψεις στο δημόσιο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι ''την πλήρη απελευθέρωση των προσλήψεων στους δήμους δεσμεύτηκε να προωθήσει στο μέλλον ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνατότητες δράσεων σε τοπικό επίπεδο ''ξεμπλοκάροντας'' ουσιαστικά τους δήμους από τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες όσον αφορά στο πλέγμα της κάλυψης των αναγκών τους''.

    [08] Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''τις πέντε προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η διεύρυνση , η ανάπτυξη, η μετανάστευση, το μέλλον της Ευρώπης και η ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποτελούν τους πέντε βασικούς στόχους του προγράμματος του επόμενου εξαμήνου. Ο κ. Σημίτης παρουσιάζοντας το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας , ''η Ευρώπη μας, μοιραζόμαστε το μέλλον σε μια Κοινότητα αξιών'', τόνισε ότι υπογραμμίζει την έμφαση της συλλογικής απόλαυσης των Ευρωπαίων πολιτών , των δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ποιότητας ζωής''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος) προσθέτει ότι ''τις προτεραιότητες της Ελλάδας στο χρονικό διάστημα που θα έχει την προεδρία της ΕΕ ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην Κοπεγχάγη και να ετοιμάσει τις πράξεις προσχώρησης ώστε στις 16 Απριλίου να υπογραφούν στην Αθήνα οι συμφωνίες για ένταξη δέκα νέων μελών της Ενωσης. Παράλληλα επισήμανε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει η προενταξιακή στρατηγική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αλλά και η νέα εταιρική σχέση με την Τουρκία''.

    Η Traffic News τονίζει ότι ''ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Κύπρου λέγοντας πως η Ελλάδα θα βοηθήσει την Κυπριακή δημοκρατία αλλά και τους Τουρκοκύπριους εξηγώντας πως όλοι έχουν δικαίωμα για κοινό μέλλον''.

    [09] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Συνεχίζονται οι απώλειες. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει κάμψη της ανταγωνιστικότητας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Πολεμικό πριμ σε ευρω-χρυσό. Στα ύψη από τον φόβο ανάφλεξης".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Μπίζνες 1 δις ευρώ για το 2004. Ποιοι διαγωνισμοί προκηρύσσονται το 2003".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Εκκωφαντική προειδοποίηση από το εμπορικό έλλειμμα. Πολλαπλασιάστηκε το άνοιγμα στο δεκάμηνο εφέτος".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''3 νάρκες υπονομεύουν το νέο προϋπολογισμό. Αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων".

    [10] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι"ανεβαίνει το θερμόμετρο στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2003. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σχετικά με τα μεγέθη και τις προοπτικές υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα τρία βασικότερα συστατικά στοιχεία της δημοσιονομικής διαχείρισης το χρέος, το έλλειμμα και οι δαπάνες που αποτελούν και τα μεγάλα "αγκάθια" για τον προϋπολογισμό του 2003".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 18 December 2002 - 20:15:56 UTC