Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μετανάστες-Πράσινη κάρτα
  • [04] ΑΕΙ-Αξιολόγηση
  • [05] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [06] Δημόσιο-Συντάξεις
  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Νέα Δημοκρατία
  • [10] Ελληνική προεδρία - Οικονομία
  • [11] Γεννηματά - Μπακογιάννη
  • [12] Ελλάδα-Ιράκ-Επιπτώσεις
  • [13] Εκλογικός νόμος
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [15] Τέταρτο ΚΠΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2002

    Οι πληροφορίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ορκωμοσία της Φώφης Γεννηματά και Ντόρας Μπακογιάννη για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και το δήμο Αθηναίων αντίστοιχα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2003 ευχές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Με αισιοδοξία στο κατώφλι του 2003. Με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, θα ξαναβρούμε το χαμόγελό μας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ''Λαγός'' ο @κης. Εστησε διάλογο στο Ιντερνέτ για την ακρίβεια αλλά σιώπησε μόλις είδε τις ερωτήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Μετανάστες: Στα κύματα των παρατάσεων. Κυρίως πολιτικά και όχι τεχνικά τα προβλήματα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταστρέφει ο Μπους την οικονομία της Ευρώπης. Με πρόσχημα την επίθεση κατά του Σαντάμ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυτόματη σύνταξη από όλα τα Ταμεία. Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την άρση των καθυστερήσεων. Χωρίς μεσάζοντες η διαδικασία στο Δημόσιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει το 2003 στο πορτοφόλι μας. Ενας οδηγός για ολόκληρη τη χρονιά που έρχεται.

    ΕΘΝΟΣ: Ποδαρικό με 2.269 νέες προσλήψεις. Εξι μεγάλοι διαγωνισμοί τρέχουν από μεθαύριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος σας εύχεται: Χρόνια πολλά και ευτυχές το νέον έτος 2003.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μερική απασχόληση το 2003 στο Δημόσιο. Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με 40.000 προσλήψεις ανέργων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πρόγραμμα για 45.836 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2003.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και οι 18 σε δίκη. Βούλευμα αμετάκλητο του Συμβουλίου Εφετών για 17Ν. Ελεύθερος με όρους ο Γ. Σερίφης.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωτοχρονιά πριν 100 χρόνια. Το 1903 η ''Εστία'' έγραφε.

    Espresso: Κώστας Λεφάκης: Το μεγάλο ωροσκόπιο του 2003. Τι προβλέπουν τα άστρα για το κάθε ζώδιο. Τι θα φέρει η νέα χρονιά στην Ελλάδα και τον κόσμο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτη αξιολόγηση ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε εξαιρετική θέση Μετσόβιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, μεγάλες όμως οι αποκλίσεις ιδρυμάτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον πυρετό του τζόγου. Ελέω Πρωτοχρονιάς. Μόνο για την αγορά του Κρατικού Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου θα δαπανηθούν περί τα 42,5 εκατ. ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αρχηγός 17Ν και με το βούλευμα. Στο εδώλιο ο Γιωτόπουλος και οι 17.

    ΝΙΚΗ: Πιέσεις σε Ντενκτάς για να παραιτηθεί. Παραμένει αδιάλλακτος για το σχέδιο Αννάν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή αντεργατική σκυτάλη στην ελληνική προεδρία. Αποκαλυπτικές ανακοινώσεις.

    Traffic news: Ο Ανδρέας Μικρούτσικος τα λέει όλα: Αυτοί είναι οι νικητές σε Fame Story και Φάρμα.

    Η ΧΩΡΑ: Ελεύθερος ο Σερίφης. Με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται 18 σε δίκη. Παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα Κ. Καρούτσου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 2002: χρονιά λύσεων αλλά και αδιεξόδων...

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ''Μαγειρεύουν'' τον εκλογικό νόμο. Τι συζήτησε ο Κ. Σημίτης με τον Κ. Σκανδαλίδη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από δήμαρχο-υπουργό.

    [03] Μετανάστες-Πράσινη κάρτα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι ''τροπολογία με την οποία θα δίνεται εξάμηνη παράταση για την παράδοση των ετήσιων αδειών παραμονής και εργασίας σε χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που έχουν υποβάλει στις κατά τόπους νομαρχίες τις σχετικές αιτήσεις κατέθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης''.

    [04] ΑΕΙ-Αξιολόγηση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι ''η πρώτη έμμεση διαδικασία αξιολόγησης των ελληνικών πανεπιστημίων, που έγινε με βάση την επίδοσή τους στην κατάρτιση χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ερευνητικών προγραμμάτων, κατέδειξε την ανωτερότητα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και τις καταγεγραμμένες από του μαθητές και την κοινή γνώμη διαφορές μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου και εκείνων της περιφέρειας''.

    [05] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι ''μικρότερες αντιδράσεις από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί αναμένεται να συναντήσει τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Μέχρι προχθές, η πλειοψηφία των βουλευτών είχε καταθέσει την επιστολή με την οποία γνωστοποιείται οτι αναστέλλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να το πράξουν είναι και πολέμιοι της ρύθμισης''.

    [06] Δημόσιο-Συντάξεις

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι ''έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τα Ταμεία θα δέχονται τις αιτήσεις και θα προετοιμάζουν τις αποφάσεις απονομής σύνταξης ώστε να τεθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Η ''αυτόματη'' έκδοση συντάξεων με την αποχώρηση από την εργασία θα προβλέπεται σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, ενώ για να αντιμετωπιστεί το ''τέρας της γραφειοκρατίας'' η κυβέρνηση ενεργοποιεί τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία διεκπεραιώνουν τους φακέλους προς όλα τα Ταμεία. Στο Δημόσιο η εφαρμογή των αποφάσεων θα είναι άμεση''.

    [07] Τρομοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''την παραπομπή για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και των 18 κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη διατάσσει το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, το οποίο εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ''.

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "αρχηγός της 17Ν αναγορεύεται και διά βουλεύματος ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, έστω και αν ο ίδιος εμμένει στην άρνηση όλων των κατηγοριών που του αποδίδονται. Το Συμβούλιο Εφετών με το αμετάκλητο βούλευμα που εξέδωσε χθες, τον παραπέμπει σε δίκη για ηθική αυτουργία σε όλες τις πράξεις της οργάνωσης, ενώ απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον Αυγουστίνο Ξηρό".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''μια αναπάντεχη τροπή πήρε χθες η υπόθεση της τρομοκρατίας, καθώς το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του και παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Κυριάκου Καρούτσου αποφάσισε να κάνει δεκτή την αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ώρες να αφεθεί ελεύθερος''.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι ''διερωτάται ο απλός πολίτης: Πως είναι δυνατόν να κατηγορήται κάποιος ως ιδρυτικό μέλος της ''17 Νοέμβρη'', να προφυλακίζεται ομοφωνία ανακριτού-εισαγγελέως, αλλά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να αποφυλακίζεται υπό όρους, μέχρι να δικασθή για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται''.

    [08] Κυπριακό

    Η Espresso τονίζει οτι ''απειλητικός εμφανίστηκε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς προς την τουρκική κυβέρνηση προειδοποιώντας την πως αν τον πιέσει να αποδεχτεί '' σχέδιο που δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων'', θα παραιτηθεί''.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "ο κατοχικός ηγέτης πήρε σαφείς εντολές από την Αγκυρα να διαπραγματευθεί όπως ο ίδιος θεωρεί καλύτερα, ωστόσο, στο τέλος θα είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την πολιτική που θα έχει ακολουθήσει".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ ''ο πιο ισχυρός, όμως, σύμμαχος του Ντενκτάς ενδέχεται να αποδειχθεί ο πόλεμος του Ιράκ. Ο πόλεμος θα δημιουργήσει νέες προτεραιότητες στη διεθνή σκηνή, θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας και μέσα στην Αγκυρα θα ισχυροποιήσει το στρατιωτικό κατεστημένο έναντι της εκλεγμένης κυβέρνησης. Σε αυτά τα ''χαρτιά'' ποντάρει ο Ντενκτάς, γι' αυτό επιτίθεται ανοικτά στην ΕΕ''.

    [09] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "κρίσιμο και ίσως προεκλογικό το πρώτο εξάμηνο του 2003. Η ΝΔ εξαγγέλλει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, απαντώντας στην 'επίθεση κοινωνικής ευαισθησίας' που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Επικοινωνιακή αντεπίθεση ετοιμάζει η ΝΔ , καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2003 θα αρχίσει τις εξαγγελίες και τις προεκλογικού τύπου κινήσεις.

    [10] Ελληνική προεδρία - Οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "με δυσμενέστερους για την παγκόσμια οικονομία όρους, όπως διαμορφώνονται από την απειλή του πολέμου στο Ιράκ, ο ερχομός της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003 κινείται σε θολό τοπίο και οι προβλέψεις δεν μπορεί παρά να είναι συγκρατημένες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "η σκυτάλη της αντεργατικής επέλασης που συντονίζουν από κοινού ευρωπαϊκό κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικές κυβερνήσεις, περνάει, με το έμπα του νέου χρόνου και για ένα εξάμηνο στα χέρια της ελληνικής προεδρίας".

    [11] Γεννηματά - Μπακογιάννη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "τα σκήπτρα του Δήμου της Αθήνας και της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς κατέχουν από χθες οι δύο γυναίκες που κέρδισαν τις εντυπώσεις στην εκλογική μάχη του Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας δύο από τα σημαντικότερα αξιώματα στην αυτοδιοικητική ηγεσία της χώρας".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "δυστυχώς -και άσχετα από τις εντυπώσεις που καλλιεργούνται- η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών, ούτε και δείχνει να αξιοποιεί τις αρμοδιότητες, οι οποίες της έχουν εκχωρηθεί. Και μόνο το γεγονός, άλλωστε, ότι οι κορυφαίοι δήμοι της χώρας αποδείχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ανίκανοι να διεκδικήσουν και να αξιοποιήσουν κοινοτικά κονδύλια, αποτελεί την επιβεβαίωση οτι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά για να αποκτήσουμε κάποτε μια πραγματικά αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση".

    [12] Ελλάδα-Ιράκ-Επιπτώσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο βλέπει να αυξάνονται ολοένα οι πιθανότητες δυσμενούς αναθεώρησης των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας το 2003 τόσο λόγω της ξέφρενης πορείας του πετρελαίου όσο και του ευρώ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "καθοριστικό ρόλο στον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ αναμένεται να παίξει η αμερικανική βάση της Σούδας. Ηδη υπάρχει έντονη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις της, ενώ τακτικές είναι οι επισκέψεις αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Σούδα. Ετσι, λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου "Τζ. Ουάσιγκτον" χθες στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο Μαράθι κατέπλευσε ένα άλλο μεγάλο αεροπλανοφόρο το "Τρούμαν" με 5.500 ναύτες".

    [13] Εκλογικός νόμος

    H TRAFFIC NEWS επισημαίνει ότι "σε ό,τι αφορά το νέο εκλογικό νόμο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αναλογικότερος του προηγούμενου και θα κινείται και πάλι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας σταθερών κυβερνήσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια της 'δεξιάς παρένθεσης' με αφορμή τη σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που προκρίνει και θα προτείνει η κυβέρνηση, ο εκλογικός νόμος θα είναι αναλογικότερος ως προς την κατανομή των εδρών, ενώ θα πριμοδοτεί το δεύτερο και το τρίτο κόμμα στη Βουλή θυμίζοντας εν πολλοίς τον αλήστου μνήμης εκλογικό νόμο του 1989".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ "το εκλογομαγειρείο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει και ένα άλλο σχέδιο εκλογικού νόμου, που θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο-αποκάλυψη της 'Α' σύμφωνα με το οποίο σε καμιά εκλογική περιφέρεια δεν θα εκλέγονται περισσότεροι των 15 βουλευτών, κάτι που ευνοεί το δεύτερο και το τρίτο κόμμα".

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Στο στόχαστρο Χριστοδουλάκη το 4ο ΚΠΣ. Οι διεργασίες αρχίζουν από τη Χαλκιδική στις 16 Μαΐου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ο ΟΠΕΚ ρίχνει την τιμή του πετρελαίου. Νέο άλμα του ευρώ έναντι του δολαρίου".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Εφιαλτικά σενάρια με άξονα το πετρέλαιο. Στην αμερικανική αγορά ξεπέρασε τα 33,6 δολάρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Ο τιμάριθμος επιταχύνει αλλά ο Ακης αισιοδοξεί: Φταίει το ευρώ και ο κακός καιρός".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Παρελθόν ο φόρος 3% στους market makers της Σοφοκλέους. Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς από τη διοίκηση του ΧΑ".

    [15] Τέταρτο ΚΠΣ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Από ελληνικό έδαφος, τη Χαλκιδική όπου θα γίνει στις 16 Μαΐου το άτυπο συμβούλιο των υπουργών περιφερειακής πολιτικής, θα ξεκινήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση για τις χρηματοδοτήσεις των διαρθρωτικών ταμείων μετά το 2006. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες συνοχής αναμένεται να δώσουν "σκληρή μάχη" για τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων προς αυτές, δεδομένου οτι ο κύριος όγκος των πόρων του νέου χρηματοδοτικού πακέτου (4ου ΚΠΣ) θα κατευθυνθεί προς τις χώρες της διεύρυνσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 31 December 2002 - 20:30:47 UTC