Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΕΕ-Ναύπλιο - Διαδηλώσεις
  • [04] Συνέντευξη Χανς Μπλιξ
  • [05] Συνέντευξη Τάσου Παπαδόπουλου
  • [06] Ελληνική Προεδρία - Ιράκ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Υπόθεση εκβιασμών
  • [09] Παιδεία
  • [10] Διαφθορά
  • [11] Σεισμός-Εκθεση
  • [12] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [13] Αγγελοπούλου-Σρέντερ
  • [14] ΕΕ-Αγροτικός τομέας
  • [15] Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων
  • [16] Πρόγραμμα σταθερότητας
  • [17] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [18] Ελληνική ναυτιλία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/01/2003

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που ενέκρινε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η δικαστική έρευνα στην υπόθεση εκβιασμών επωνύμων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ και τα δημόσια έργα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 1.318 προσλήψεις στο Δημόσιο. Αναλυτικά οι θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοί εξεβίαζαν ...20 μητροπολίτες; Αρχίζει να τους καλεί ο εισαγγελέας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ''Λαχείο'' 90 δις. στον Κόκκαλη. Το ''Στοίχημα'' έγινε ''δυστύχημα'' για τον ΟΠΑΠ.

    Η ΑΥΓΗ: Τα συνδικάτα απαιτούν από τη σύνοδο των ''15'' στο Ναύπλιο: Εργασία και όχι απασχολησιμότητα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα κόμματα μας παίρνουν περισσότερα από τους Μιχαλόπουλους. Σήκωσαν μπαϊράκι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και απειλούν με αποκαλύψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακήρυκτος πόλεμος για την αγορά εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για πλήρη απελευθέρωση. Η ΑΔΕΔΥ επιμένει: όχι στη μερική απασχόληση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορολογική δήλωση-εξπρές: Δύο τρόποι για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία.

    ΕΘΝΟΣ: Πράσινο για το επίδομα σε δασκάλους-καθηγητές. Θα τους χορηγηθούν 146,74 ευρώ σε δύο δόσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντροπή τους. Μέχρι και το ράσο μπλέκουν στις βρωμιές στους. Αφού είδαν οτι δεν τους βγαίνει το πρώτο σενάριο, έθεσαν σε εφαρμογή το δεύτερο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγρια κόντρα Βάσως-Λαλιώτη. Δεν θα απολογηθώ για τα έργα του προκατόχου μου, διαμηνύει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Νέα μέτρα μετά την αποτυχία. Χριστοδουλάκης: Δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες για αναθεώρηση του ασφαλιστικού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλάζουν όλα σε Δημοτικά-Γυμνάσια. Νέα ύλη, βιβλία, καθώς και μέθοδοι διδασκαλίας.

    ΕΣΤΙΑ: Η πυραμίδα της διαφθοράς. Πως εκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες.

    Espresso: Η απόρρητη μελέτη που πήγε στην Επιτροπή δείχνει: Ποιά περιοχή κινδυνεύει από σεισμό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Βρυξέλλες επιβάλλουν λιτότητα. Ο μύθος της ισχυρής οικονομίας δεν έπεισε τους εταίρους στο ECOFIN.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μετά την συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό ο Κ. Σημίτης δήλωσε για το Ιράκ: Ελπίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απειλούν με αυξήσεις τιμών. Σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, έμποροι.

    ΝΙΚΗ: Μοιράζουν την πίτα για την ασφάλεια του 2004. Απ' ευθείας ανάθεση μετά τον άγονο διαγωνισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι στις σύγχρονες ακροναυπλίες. Χιλιάδες διαδηλωτές θα βρεθούν στο Ναύπλιο.

    Traffic news: Βίζιτα θανάτου σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας. Τη στραγγάλισε πάνω στο κρεβάτι. Ο μυστηριώδης δολοφόνος (προστάτης;) διαπληκτίστηκε με το ρεσεψιονίστ.

    Η ΧΩΡΑ: Η λίστα των διεφθαρμένων. ΝΔ: σε 15 μέρες στη Βουλή, βγαίνουν όλα στη φόρα με ονόματα και διευθύνσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: 30 απαντήσεις. Πλήρης οδηγός για ΙΚΑ, Δημόσιο, ειδικά ταμεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οχι εγώ, εσύ! Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Θ. Ρουσόπουλος: έρχονται νέες αποκαλύψεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελληνίδα ευρωβουλευτίνα σημαιοφόρος κατά του πολέμου. Είναι η Μυρσίνη Ζορμπά η οποία συλλέγει υπογραφές πολιτών και προσωπικοτήτων.

    [03] ΕΕ-Ναύπλιο - Διαδηλώσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της μεγάλης εργατικής - λαϊκής διαδήλωσης στο Ναύπλιο που οργανώνει την Παρασκευή 24 του Γενάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στη χώρα μας κατά του πολέμου στο Ιράκ και της παγκοσμιοποίησης, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ σε λίγα 24ωρα θα είναι γεγονός στο Ναύπλιο. Καθημερινά, η λίστα των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων που καλούν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην Ευρώπη της λιτότητας, του πολέμου και του ρατσισμού μεγαλώνει και όλοι εύχονται για τη διεξαγωγή μιας δυναμικής και συνάμα...ειρηνικής διαμαρτυρίας''.

    [04] Συνέντευξη Χανς Μπλιξ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου Σουηδός Χανς Μπλιξ μιλώντας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι ''το Ιράκ δεν έδωσε μέχρι στιγμής απαντήσεις στις ερωτήσεις των επιθεωρητών. Επιμένει ότι οι Ιρακινοί πρέπει να δείξουν εμπράκτως πως συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Εθνη. Παραδέχεται ότι η πρόσβαση στους τόπους των επιθεωρήσεων ήταν καλή και άμεση , απαντά αρνητικά στην ερώτηση, αν οι κενές χημικές κεφαλές θεωρούνται ως ''καπνίζοντα όπλα'' χωρίς να έχει απτές αποδείξεις ότι το ιρακινό καθεστώς διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής''.

    [05] Συνέντευξη Τάσου Παπαδόπουλου

    ''Σοβαρές ευθύνες στον κ. Κληρίδη και στον κ. Μαρκίδη για τα αρνητικά σημεία που περιλαμβάνει το σχέδιο Αννάν για τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου αποδίδει ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος. Ο υποψήφιος πρόεδρος που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν δέχεται το χαρακτηρισμό του ''απορριπτικού'' που του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι αποδίδοντάς του αδιαλλαξία στην υπόθεση του Κυπριακού. ''Πάντοτε υποστήριζα το εθνικό συμφέρον και αυτό θα πράξω και στο μέλλον'', δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ''.

    [06] Ελληνική Προεδρία - Ιράκ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''ανίκανες να σβήσουν το θόρυβο της πολεμικής μηχανής που έχει στήσει τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον με αφορμή ή πρόσχημα την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, εμφανίζονται οι προσπάθειες γι αποκλιμάκωση που έχει αναλάβει η ελληνική προεδρία και τα υπό ασφυκτικό κλοιό ευρισκόμενα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    [07] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι ''έκκληση απηύθυναν χθες οι Τουρκοκύπριοι προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ''να αποδειχθεί το σχέδιο Αννάν ως έχει'' σε δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία''.

    [08] Υπόθεση εκβιασμών

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι ''μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το θέμα του εκβιασμού στο όνομα της 17Ν καθώς μεταξύ των θυμάτων των εκβιασμών εμφανίζονται και τέσσερις μητροπολίτες, οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα προσέλθουν στον εισαγγελέα''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ''επιστολές - φωτιά βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα! Το περιεχόμενό τους , άλλες φορές φέρει υπογραφή και άλλες όχι δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες μόνον από κληρικούς οι οποίο έπεσαν ''στα νύχια των εκβιαστών'', αλλά και από πρόσωπα του περιβάλλοντός τους που αποφάσισαν να καταγγείλουν τις τραυματικές εμπειρίες των θυμάτων λόγω του ότι οι ίδιοι δίστασαν να το κάνουν''.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ''φουσκώνει'' ο φάκελος της υπόθεσης - Με απόλυτη μυστικότητα κατέθεσε χθες γυναίκα - μάρτυρας. ''Είμαι έτοιμος να καταθέσω στον εισαγγελέα για τους εκβιασμούς των μητροπολιτών για όσα έχουν ακουστεί περί εκβιασμών τις τελευταίες μέρες''. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ .Χρυσόστομος ο οποίος προέτρεψε δικαστές και δημοσιογράφους να ''ψάξουν τα πρωτοσέλιδα συγκεκριμένων εντύπων και θα καταλάβουν''.

    [09] Παιδεία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''πράσινο ''φως'' για αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών δίνει το υπουργείο Οικονομίας. Συμφωνία στην αναπροσαρμογή του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης κατά 146,74 ευρώ. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί η πρώτη από τις δύο ισόποσες δόσεις. Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι ''ριζικές αλλαγές, που έχουν στόχο την αναβάθμιση της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της γενικής παιδείας, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές περιστρέφονται σε τρεις άξονες: Καινούργια αναλυτικά προγράμματα , νέα βιβλία , σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φέρνει στη δημοσιότητα τα νέα αναλυτικά προγράμματα που έχει ήδη ετοιμάσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου και θα εφαρμοστούν τη σχολική χρονιά 2004-2005. Με βάση τα προγράμματα αυτά θα γίνει σύντομα η προκήρυξη για συγγραφή νέων βιβλίων για Δημοτικό και Γυμνάσια, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2004''.

    [10] Διαφθορά

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''η διαφθορά έχει όνομα και επώνυμο. Για την ακρίβεια, πολλά ονόματα και επώνυμα. Και ο Καραμανλής έχει στα χέρια του συντριπτικά στοιχεία και θα τα αποκαλύψει σύντομα. Η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να καταθέσει σε 15 ημέρες στη Βουλή τη λίστα των διεφθαρμένων. Με ονόματα και διευθύνσεις. Θα ειπωθούν όλα στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης''.

    [11] Σεισμός-Εκθεση

    Η Espresso αναφέρει οτι ''σεισμό'' με πολλά Ρίχτερ φόβου προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της ''Espresso'' για τις μελέτες-''φωτιά'' που βρίσκονται στα συρτάρια του ΟΑΣΠ και προειδοποιούν για επικείμενο ισχυρότατο σεισμό. Οι μελέτες, που προειδοποιούν για σεισμό ως και επτά Ρίχτερ, προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη των επιστημόνων του ΟΑΣΠ στις 13 Ιανουαρίου ώστε να εκτιμηθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα ο κίνδυνος. Ο σεισμός αναμένεται σε σεισμογενή περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου''.

    [12] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, όπως άλλωστε αναμενόταν, εμφανίσθηκαν χθες οι βουλευτές όλων των κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι ''κρίσιμη κατόπιν όλων αυτών θα είναι η συζήτησις στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται οτι θα τεθή θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε οι πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του βουλευτού''.

    [13] Αγγελοπούλου-Σρέντερ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "ευρωπαϊκή ταυτότητα θέλει να προσδώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία χθες συνάντησε τον καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο. Σε μια νέα εποχή για την Ευρώπη αλλά και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα των 25 χωρών πλέον ήρθε αυτή η συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, ένα ισχυρό πρόσωπο στον πλανήτη, να πιστοποιήσει την δύναμη που έχει η "σιδηρά κυρία" του Αθήνα 2004".

    [14] ΕΕ-Αγροτικός τομέας

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "προσγειώνει στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση τη χώρα μας αναφορικά με την απορρόφηση των κονδυλίων στον αγροτικό τομέα. Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Φίσλερ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, τονίζοντας οτι η χώρα μας χάνει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια".

    [15] Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "η κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανοίγει διάπλατα πλέον τον δρόμο για το απευθείας μοίρασμα της "πίτας" του μεγάλου αυτού έργου, ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων διεθνών κοινοπραξιών - η μία με επικεφαλής αμερικάνικα και η άλλη γαλλοαμερικάνικα συμφέροντα - που είχαν υποβάλει προσφορά".

    [16] Πρόγραμμα σταθερότητας

    Η Traffic news επισημαίνει οτι "το χαμηλό ποσοστό μείωσης του δημόσιου χρέους, την ίδια ώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, υπογράμμισε την Τρίτη το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin), το οποίο ενέκρινε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2002-2006".

    Το ΒΗΜΑ τονίζει οτι "αυστηρές συστάσεις απηύθυνε το Eco/Fin στην Ελλάδα για τις δαπάνες και το χρέος. Η σφιχτή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, λεει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλεί τη χώρα μας να προχωρήσει γρηγορότερα στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Οσο για τη "συνταγή" περί τους μισθούς, περιλαμβάνει "αυτοσυγκράτηση" και συνάρτησή τους με την παραγωγικότητα".

    [17] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Κλονίζεται το σύστημα! Τι δείχνει η χρεοκοπία της WORLD WIDE''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''300 νέα πλοία βάζουν πλώρη για τον Πειραιά. Στόχος του υπουργού Ναυτιλίας''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Σχεδιάζουν αύξηση επιτοκίων χορηγήσεων. Εως 0,20% λόγω αύξησης του κόστους''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Φρένο στις κρατικές δαπάνες από το ECOFIN. Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα σύγκλισης''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Τυμβωρυχία στο ΧΑ με "φτυάρι" τα Παράγωγα".

    [18] Ελληνική ναυτιλία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι ''τριακόσια νέα πλοία στην ελληνική σημαία: Αυτός είναι ο στόχος του δεύτερου πακέτου μέτρων για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας που επεξεργάζεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 22 January 2003 - 16:00:49 UTC