Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-02-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία-ΕΛΑ
  • [04] Παραίτηση Πανταγιά
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [07] Ασυμβίβαστο
  • [08] Υπόθεση εκβιασμών
  • [09] Ενοπλες Δυνάμεις-Αλλαγές
  • [10] Νόμος για την ευθύνη υπουργών
  • [11] Εισοδηματική πολιτική

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/2003

    Η παραίτηση του Γιώργου Πανταγιά, συμβούλου σε θέματα Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου, οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας και την υπόθεση εκβιασμών, οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις. Νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε χθες. Ολες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στους δρόμους πάλι οι αγρότες. Κατέλαβαν την Εθνική Οδό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μια τσάντα ''έκαψε'' τον Πανταγιά. Το άγνωστο παρασκήνιο της εκδίωξης από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η ΑΥΓΗ: Εισαγγελική παραίτηση πριν την προφυλάκιση για ΕΛΑ. Ενώ οι τρεις - πλην του Χρ. Τσιγαρίδα - αρνούνται τη συμμετοχή τους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετά τον Τσουκάτο έφυγε και ο Πανταγιάς. Επιτέλους έγινε κάθαρση στο Μαξίμου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παραμάγαζο στα υπόγεια του Μαξίμου! Γιατί ''απεχώρησε''... θυμωμένος χθες ο κ. σύμβουλος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πράσινο φως για 37 οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Αλλοι τριάντα εξασφάλισαν οικοδομική άδεια.

    ΕΘΝΟΣ: Φωτιά στα ασφάλιστρα βάζει κοινοτική οδηγία. ΙΧ: Αναμένεται μέχρι και διπλασιασμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το χειρότερο ναυάγιο είναι... να σωθούν. Αυτοπνίγονται στην πολιτική λάσπης που οι ίδιοι δημιούργησαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο ΙΚΑ τα ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών. Ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για επικουρικά, επαγγελματικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κομπανία διαφθοράς στο Μαξίμου. ΠΑΣΟΚ: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποκαλύπτει το εύρος της σήψης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντε γεια με πολύ παρασκήνιο. Δεκτή αμέσως από Σημίτη η παραίτηση Πανταγιά.

    ΕΣΤΙΑ: Νόμος-σκάνδαλο για υπουργούς. Πότε παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες.

    Espresso: Γιώργος Λιάνης-Κοραλία Καράντη: Ο έρωτας που οδηγεί στην εκκλησία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο σύμβουλος ήταν πολυπράγμων. Ως διάττων αστήρ κατέπεσε ο κ. Πανταγιάς μετά τις παρεμβάσεις υπέρ Νταλάρα στο ΣΔΟΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τελειώνει ο χρόνος του Σαντάμ... Δεκαεπτά χιλιάδες στρατιώτες σε ετοιμότητα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεχείλισε το ποτήρι για Πανταγιά. Τον καθαίρεσαν μέσω... ΣΔΟΕ.

    ΝΙΚΗ: Με γλώσσα λιμανιού έφυγε ο Πανταγιάς. ''Κοκότες'' και ''επιβήτορες'' η απάντηση στην αποπομπή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πέφτουν οι μισθοί για χιλιάδες υπαλλήλους. Πρόσθετες ασφαλιστικές κρατήσεις.

    Traffic news: ''Δεν πήγα στο ΣΔΟΕ με τον Πανταγιά''. Μιλάει στην traffic η Αννα Νταλάρα, σύζυγος του τραγουδιστή.

    Η ΧΩΡΑ: Γιατί έδιωξαν τον Πανταγιά από το Μαξίμου. Αφορμή και πρόσχημα η υπόθεση Νταλάρα - ΣΔΟΕ για το ξήλωμα του συμβούλου από το... ενάρετο Μέγαρο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις σοκ στα ασφάλιστρα ΙΧ. Οδηγία της ΕΕ επιβάλλει αναπροσαρμογή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χτύπημα στο περιβάλλον Σημίτη. Τι σημαίνει η έξωση του Γιώργου Πανταγιά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ξεπουλάνε σε τιμή ευκαιρίας τον εθνικό πλούτο. Την ανησυχία τους εκφράζουν ΕΒΕΘ και ΣΒΒΕ.

    [03] Τρομοκρατία-ΕΛΑ

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''χθες ενώ επρόκειτο να αποφασισθεί η προφυλάκιση των 4 κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ ο εισαγγελέας Κυρ. Καρούτσος παραιτήθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο αναπληρωτής του Κων. Βομπίρης. Ο κ. Καρούτσος επικαλέσθηκε ''φόρτο εργασίας''. Ωστόσο επίμονες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο εισαγγελέας θεωρεί οτι έχει παραγραφεί το αδίκημα της συμμετοχής στην οργάνωση του ΕΛΑ''.

    ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ''μια δολοφονία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1983 είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει ως δολοφονία του κοινού ποινικού δικαίου και όχι ως τρομοκρατική ενέργεια, έρχεται στο φως της δημοσιότητα μετά τις σοβαρές υποψίες που έχει φίλος του θύματος. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Κουρλιμπίνη, ο οποίος το επίμαχο βράδυ δεν πρόκειται να το ξεχάσει ποτέ, καθώς απέκτησε τρεις σφαίρες. Μόλις ο κ. Κουρλιμπίνης είδε στις τηλεοράσεις το πρόσωπο του κ. Αγγελέτου Κανά ξύπνησαν μέσα του οι μνήμες. Αμέσως πήγε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και ζήτησε να έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κοινοτάρχη Κιμώλου''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''στις οργανώσεις ''Επαναστατικοί Πυρήνες'' και ''1η Μάη'' εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών μετά την προφυλάκιση των τεσσάρων συλληφθέντων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Τόσο η ''1η Μάη'' όσο και οι ''Επαναστατικοί Πυρήνες'' των οποίων η εξάρθρωση αναμένεται να αρχίσει εντός της επόμενης εβδομάδας συνδέονται με τον ΕΛΑ''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,''έτοιμος να έρθει στην Ελλάδα να καταθέσει στη δίκη για τη 17Ν εφόσον το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές αλλά και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν οι κωδικοί των μελών του ΕΛΑ που βρέθηκαν στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ ανταποκρίνονται στα πρόσωπα που συνελήφθησαν δηλαδή του Χρ. Τσιγαρίδα, Κ. Αγαπίου και Αγγελέτο Κανά δηλώνει στην ''Α'' από τις γαλλικές φυλακές όπου κρατείται ο αρχιτρομοκράτης Κάρλος''.

    [04] Παραίτηση Πανταγιά

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι '' καθαιρέθηκε ουσιαστικά από τον Κ. Σημίτη ο σύμβουλος Τύπου Γ. Πανταγιάς μετά τη συσσώρευση πολλών διαμαρτυριών για τις κατά καιρούς υπερβάσεις αρμοδιοτήτων του. Η αποπομπή Πανταγιά συνοδεύθηκε από επιστολή παραίτησης, η οποία είναι γεμάτη απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''με βαρύτατες ύβρεις και προσβλητικούς υπαινιγμούς που εκστόμισε αορίστως εναντίον πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ''αιτιολόγησε'' την παραίτηση - αποπομπή του από τη θέση του συμβούλου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιάς. Το δημοσίευμα που τον έφερε να ζητά από το ΣΔΟΕ να ''ρυθμίσει'' χρέη προς το δημόσιο του γνωστού τραγουδιστή Γ. Νταλάρα δεν άφηνε και πολλά περιθώρια επιλογής στον Κ. Σημίτη''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''υπερέβη τα εσκαμμένα ο ως χθες σύμβουλος και επί θεμάτων Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ. Πανταγιάς και σε επιστολή παραιτήσεώς του προς τον κ. Κ. Σημίτη έβαλε ευθέως κατά του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του εξ ονόματος του ..εκσυγχρονισμού. Με τη ''ναπολεόντειου ύφους'' επιστολή παραιτήσεως ο κ. Πανταγιάς εξόργισε έτσι περαιτέρω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ίδιο τον κ. Σημίτη''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''πολιτικοί κραδασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς χθες παραιτήθηκε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Πανταγιάς ο οποίος σε ρόλο ''αλεξικέραυνου '' πολλές φορές συγκέντρωσε τις επικρίσεις αλλά και τις σκληρές αιχμές βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκτιμούσαν ότι η αποχώρηση του κ Πανταγιά ήταν αναμενόμενη και με δεδομένο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και εμφανίζει την κυβέρνηση ως μέρος ενός παρασκηνίου διαφθοράς, ερμήνευαν το ''άδειασμα'' του κ. Πανταγιά από τον πρωθυπουργό ως ''μήνυμα'' ενός κι εκτός ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεταν μάλιστα ότι θα πρέπει και με δεδομένη την επίθεση της ΝΔ προς την κυβέρνηση για ζητήματα ηθικής τάξης να αναμένεται σκλήρυνση της στάσης του πρωθυπουργού''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι '' ούτε με τις κορώνες περί...ακροδεξιών μεθόδων και εμπνεύσεων των πολιτικών τους αντιπάλων μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι που ποτέ δεν υπετάχθησαν στην ''γραμμή πλεύσεως'' την οποία προσπάθησαν να τους επιβάλουν, ούτε με σκευωρίες και λάσπη, όπως στην περίπτωση του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου κα δεν θα κατορθώσουν να επιβιώσουν''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι ''σε κατάσταση μεγάλης κρίσης εκτιμούν στη ΝΔ πως βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ενώ κατά τη γνώμη κορυφαίων στελεχών της η παραίτηση Πανταγιά απλώς λειτούργησε σαν ''κερασάκι στην τούρτα''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι ''την επίσπευση των διαδικασιών για υπογραφή συμφωνίας από την Ελλάδα και την Τουρκία που θα αφορά την ασφάλεια της Κύπρου με δεδομένη την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ζητά από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν. Πληροφορίες αναφέρουν οτι για το σκοπό αυτό, ο ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε την Πέμπτη στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σχετική επιστολή, στην οποία διατυπώνει την επιθυμία του''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι ''θετικά αντέδρασαν κατ' αρχήν Αθήνα και Αγκυρα στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσουν στην επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή συμφωνίας, που θα αφορά, την ασφάλεια της Κύπρου. Το θέμα είχε τεθεί από τον κ. Παπανδρέου στον τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα πριν από λίγες μέρες, όμως ο κ. Γιακίς είχε αφήσει να εννοηθεί οτι δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια επί του παρόντος''.

    [06] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι ''αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στα δύο και να παραμείνουν όσο καιρό χρειαστεί στην Εθνική Οδό, μέχρι το υπουργείο Γεωργίας να ικανοποιήσει βασικά τους αιτήματα, κυρίως δε μέχρι να δώσει λύση στις ποσότητες βαμβακιού που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επιδότηση, είναι οι αγρότες''.

    [07] Ασυμβίβαστο

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι ''αντιπαράθεση για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο προκάλεσε στη Βουλή η πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη, να γίνει φανερή η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών. Η διαφωνία του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσίωτη ήταν έντονη, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε και όλα πλέον δείχνουν οτι θα είναι εκρηκτική η συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στο ασυμβίβαστο''.

    [08] Υπόθεση εκβιασμών

    Η Espresso γράφει οτι ''με νέες καταθέσεις μητροπολιτών την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση των εκβιασμών στο χώρο της Εκκλησίας μετά τις καταθέσεις των μητροπολιτών Θηβών Ιερώνυμου και Ζακύνθου Χρυσόστομου. Αγνωστο παραμένει ακόμα αν ο εισαγγελέας θα ζητήσει να καταθέσει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος''.

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι ''μετά τους μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμο και Ζακύνθου Χρυσόστομο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος να εξετάσει ως μάρτυρα και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για την υπόθεση των εκβιασμών ιεραρχών''.

    Ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι είχε ακούσει, χωρίς ο ίδιος όμως να έχει καμία προσωπική εμπειρία, για οικονομικές συναλλαγές και χρηματισμούς. Ο ίδιος όμως καταγγέλλει προσπάθεια ''έμμεσου εκφοβισμού από τον κ. Τζούμα για να μου κλείσει το στόμα, για να με εκφοβίσει για να μην λεω την αλήθεια. Για να με εκφοβίσει έλεγε διάφορα και είναι θλιβερό, προσθέτει, οτι στις επιθέσεις εναντίον μου είχε τις πλάτες του Αρχιεπισκόπου''.

    [09] Ενοπλες Δυνάμεις-Αλλαγές

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι ''το νέο αμυντικό δόγμα, την οργάνωση και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διακλαδικότητα συζήτησαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Γιάννου Παπαντωνίου. Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη από το ΥΕΝ περί σταδιακής αντικατάστασης από επαγγελματίες οπλίτες όλων των στρατευμένων θητείας του Πολεμικού Ναυτικού''.

    [10] Νόμος για την ευθύνη υπουργών

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι ''με διακομματική σύμπραξη, η Βουλή εψήφισε επί της αρχής το νέο νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται περί αίσχους. Σε κάποιες περιπτώσεις καθιερώνεται ακαταδίωκτο των υπουργών ακόμη και για βαρύτατα ποινικά αδικήματα''.

    [11] Εισοδηματική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι ''στην απόλυτη μείωση των μισθών χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα οδήγησε η κυβερνητική πολιτική της εισοδηματικής λιτότητας, σε συνδυασμό με τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη. Ηδη τα λογιστήρια πολλών υπουργείων και υπηρεσιών προσάρμοσαν τη μισθοδοσία στα νέα δεδομένα, που ισχύουν από την 1η του Γενάρη''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 7 February 2003 - 17:27:48 UTC