Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Ελληνική οικονομία
  • [05] Δίκη 17Ν
  • [06] Προφυλάκιση Δουσεμερτζή
  • [07] Σημίτης-Πρυτάνεις
  • [08] Ιράκ
  • [09] Συμβούλιο υπουργών Αμυνας ΕΕ
  • [10] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Πορεία οικονομίας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/03/2003

    Η δίκη της "17 Νοέμβρη", οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το θέμα του Ιράκ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Χαράτσι στις συντάξεις. Φοροεισπρακτική τροπολογία στη Βουλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):''Τρώει'' τα επιδόματα πολυτέκνων η κυβέρνηση. Το μεγάλο θέμα φέρνει στη Βουλή η ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Κόβονται όλες οι παροχές. Εκτακτα μέτρα αποφασίζει η κυβέρνηση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Εμφύλιος. Η δραματική πορεία της οικονομίας πυροδοτεί συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ:Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ραμσφελντ:Θα επιτεθούμε και χωρίς τους Βρετανούς!

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Τύπωναν και πλαστά λεφτά!!! Τα λαμόγια της ALTEC.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ο πόλεμος έρχεται, οι τουρίστες φεύγουν...Δεν αποκλείεται αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και μέσα στην εβδομάδα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Σε ποιες περιοχές πέφτουν οι τιμές των ακινήτων. Ο νέος χάρτης σε Αθήνα και επαρχία.

    ΕΘΝΟΣ:Το καθεστώς αναγνώρισης των ξένων πτυχίων. Πως και από ποιους φορείς γίνεται πιστοποίηση σπουδών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:''Επιθετική αριστερά'' το νέο παρατσούκλι της 17 Νοέμβρη. Σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Αλεξ.Γιωτόπουλου, χθες στην Δίκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Νέο ξέσπασμα Πάγκαλου για το Κυπριακό. Υπεύθυνοι για το ''Πατατράκ'' στη Χάγη οι Κ. Σημίτης-Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Δημόσιο: Αλλαγές σε άδειες-ωράριο για το 2004. Υπουργείο Εσωτερικών: Στόχος να φύγουν..οι Αθηναίοι σε διακοπές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Οι λίστες των 625 μαρτύρων. Ποιους κατηγορούν, ποιους υπερασπίζονται.

    ΕΣΤΙΑ:Η οικονομία καταρρέει. Επιβεβαιώνεται ο Κ. Μητσοτάκης.

    Espresso:Πως έμπλεξε ο γιος του Καφετζόπουλου στα επεισόδια της Πάτρας. Τι αναφέρεται στο κατηγορητήριο της Ασφάλειας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Αγωνία για τιμές-οικονομία. Η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων από τον πόλεμο.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Ενταξη χωρίς λύση. Κατέρρευσαν στη Χάγη οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    ΤΑ ΝΕΑ:Αιχμάλωτη πολέμου η Οικονομία. Μέτρα SOS για τιμές-βουτιά στη Σοφοκλέους.

    ΝΙΚΗ: Στο ''ψυγείο'' το Κυπριακό. Αδιέξοδο διαπιστώνει ο Κόφι Αννάν.

    POST: Στύβουν τον κόσμο Σημίτης και ''καρχαρίες''. Απέτυχε σε όλα τα μέτωπα ο πρωθυπουργός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Περικύκλωση του Πενταγώνου κατά τη σύνοδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

    Traffic News:Πυρετός με το The Wall. Εφτασε στα ύψη της τηλεθέασης το νέο ριάλιτι.

    Η ΧΩΡΑ:Καταρρέει η αγορά! Ανίκανη η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει λύσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4.500 αγωγές κατά τραπεζών. Κατατέθηκαν σε 3 μήνες για όρους δανείων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 12% ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Αυξάνεται στη Β. Ελλάδα, μειώνεται πανελλαδικά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ''Υπόγειες'' διαπλοκές και στα πάρκινγκ. Ζητήματα διαφάνειας και αποκεντρωμένης λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού θέτει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων.

    [03] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού, την οποία διασυνδέει πλέον ευθέως με την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, φέρεται ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης με τους στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές οτι ''δεν εγκαταλείπει το Κυπριακό''.

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι ''σε ναυάγιο που όμως σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ''ήταν αναμενόμενο'' εξαιτίας της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας και της ''σκλήρυνσης'' της Αγκυρας οδηγήθηκε τελικά το Κυπριακό μετά τον αγωνιώδη διπλωματικό μαραθώνιο που ολοκληρώθηκε στη Χάγη''.

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι''ανεκμετάλλευτη πέρασε και αυτή η ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού και εγκαθίδρυσης ενός περιβάλλον ασφαλείας στο νησί έπειτα από το οριστικό ναυάγιο στη Χάγη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα του Κόφι Αννάν''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,''η τουρκική εμμονή στην αυθαιρεσία, δεν πρέπει και στην παρούσα περίπτωση να επιβραβευθή. Η Κύπρος έδειξε κάθε διάθεση συνδιαλλαγής. Η δε Ελλάς έχει μέχρι τώρα πρωτοστατήσει στη διάνοιξη του ευρωπαϊκού δρόμου της Τουρκίας. Είναι καιρός να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που σαφώς αποκτούμε με την αδιαλλαξία που επέδειξε η Αγκυρα στη Χάγη''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''την κατηγορηματική διαβεβαίωση οτι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν θα επηρεαστεί από την κατάρρευση των συνομιλιών στη Χάγη έδωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι ''παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες μόλις ώρες μετά και την επισημοποίηση του ''ναυαγίου'' στην ολλανδική πρωτεύουσα , συνέδεσε την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την πορεία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου''.

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''πρωτοφανές στην ιστορία των πενήντα και πλέον ετών της Ε. Ενωσης θα είναι το γεγονός να βρεθεί υπό στρατιωτική κατοχή ξένης χώρας - της Τουρκίας- κοινοτικό έδαφος -η βόρεια Κύπρος- εάν μέχρι την 1η Μαΐου 2004 που θα ενταχθεί πλήρως ολόκληρη η Κύπρος δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του νησιού''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''σε καμία περίπτωση οι υποστηρικτές του ''σχεδίου Αννάν'' δε ''δικαιώνονται'' από τις εξελίξεις στη Χάγη. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε για τους δικούς της λόγους να κρατήσει ανοιχτό το Κυπριακό ''μέχρι νεωτέρας'' δε σημαίνει ούτε το ''σχέδιο Αννάν'' φέρνει μια δίκαιη και λειτουργική λύση ούτε οτι η Αγκυρα είναι αντίθετη με αυτό''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''το αδιέξοδο μπορεί, τελικά να αποβεί σε καλό και να δοθεί χρόνος σε όλες τις πλευρές να μελετήσουν και να αποδεχθούν μια λύση βιώσιμη και λειτουργική αλλά προπαντός ανθεκτικής και δημοκρατική. Σ΄αυτό θα βοηθήσει και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τις αρχές της οποίας οφείλει να ακολουθήσει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Μπορεί λοιπόν να αρθεί το αδιέξοδο με ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που δυστυχώς αγνοήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις και οδήγησαν στο ναυάγιο''.

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ,''ο κ. Πάγκαλος μίλησε για ''πατατράκ'' στη Χάγη για το Κυπριακό και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών που κάθε στιγμή εμφανίζονταν αισιόδοξοι και έκαναν λόγο για ιστορικές ευκαιρίες''.

    [04] Ελληνική οικονομία

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''ασπίδα προστασίας προς τρία μέτωπα προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων από τη διεθνή αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο αναμενόμενος πόλεμος στο Ιράκ αλλά και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που θα το διαδεχθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2002''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι ''βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια'' στο ΠΑΣΟΚ. Δραματική εικόνα εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Το βαρύ πολιτικό κόστος οδηγεί σε πρώτη φάση την κυβέρνηση στην αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων. Αναπόφευκτα θα σημάνει στροφή προς μια λαϊκίστικη πολιτική παροχών που θα αφήσει καμένη γή. Εμπνευστής της νέας τακτικής για τη σωτηρία της κυβέρνησης ο Κ. Λαλιώτης. Βασικός στόχος ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος σε έναν ελιγμό απόγνωσης παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά τη δεινή εξέλιξη που καταγράφεται στα οικονομικά μεγέθη''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί πανικόβλητη ''αμυντικά'' μέτρα. Η αγορά κυριολεκτικά καταρρέει. Χθες το Χρηματιστήριο ισοπεδώθηκε και ο Γενικός Δείκτης ''βούτηξε'' στις 1.501, 90 μονάδες''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''φούντωσαν'' χθες τα σενάρια για το ...κυβερνητικό μέλλον του κ .Χριστοδουλάκη λόγω της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία εν όψει και του πολέμου στο Ιράκ. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα τεθεί επί τάπητος η πορεία της ελληνικής οικονομίας με φόντο τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ''.

    [05] Δίκη 17Ν

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "πολιτικό έγκλημα με πρώτο θύμα την Αριστερά, για την απενοχοποίηση της "17Ν", αποτόλμησε με όρους ψυχολογίας και με αναφορές που θα έστεκαν μόνο για... "Αστραπόγιαννους", ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Ραχιώτης, αναμειγνύοντας νόμους, ψυχαναλυτικές αναφορές και απόψεις για την ιστορία της Ελλάδας, της Αριστεράς και του παράνομου... ΚΚΕ".

    Η Post αναφέρει οτι "με οργή και βδελυγμία αντιμετώπισαν τη δήλωση του συνηγόρου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κ. Ι. Ραχιώτη οτι η "17Ν είναι η επιτιθέμενη Αριστερά" τα κόμματα της αριστεράς αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν από την "Post" να σχολιάσουν την τοποθέτηση που έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους ισχυρίζονται οτι "για μια ακόμα φορά επιχειρούν να ντύσουν με πολιτικό μανδύα τη δίκη. Για μια ακόμα φορά ορισμένοι συνήγοροι επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση. Για μια ακόμα φορά επιχειρούν να βάλουν στο ίδιο σακούλι την Αριστερά και τη 17 Νοέμβρη. Η προσπάθειά τους βέβαια είναι ή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη: μέσα από τέτοιες μεταμφιέσεις θέλουν να κρύψουν την εγκληματική δράση της 17Ν και να εκμεταλλευτούν την όποια συμπάθεια μπορεί να προκαλέσει".

    [06] Προφυλάκιση Δουσεμερτζή

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "η συμπάθεια και η έμμονη ιδέα που είχε ο Ελληνας φοιτητής Χαράλαμπος Δουσεμερτζής για τη 17Ν και τους στόχους της είναι το μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο, όπως παραδέχθηκε η πολιτική αγωγή στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, μετά την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο και έως τότε κρίθηκε προφυλακιστέος".

    [07] Σημίτης-Πρυτάνεις

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "αναθεώρηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις από την κυβέρνηση, διεκδικώντας την πλήρη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων -σήμερα στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη καταθέτουν υπόμνημα με τα κύρια αιτήματά τους για την οργάνωση των ΑΕΙ για τη χρηματοδότησή τους και τη διαχείριση των πόρων, για τον τρόπο αξιολόγησής τους, για τις προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και για το μισθολογικό των διδασκόντων".

    [08] Ιράκ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "το 15% των παιδιών στο Ιράκ πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 5 ετών. Αυτή είναι μία μόνο πλευρά της ανυπολόγιστης καταστροφής που άφησε πίσω της η "Καταιγίδα της ερήμου". Ακόμη πιο εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το νέο πόλεμο, αφού υπολογίζεται οτι 12.000.000 παιδιά θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο. Η UNISEF απέστειλε ήδη την πρώτη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, ενώ ο Μπους ζήτησε την αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΗΕ".

    [09] Συμβούλιο υπουργών Αμυνας ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει οτι "η "καρδιά" της Ευρωπαϊκής άμυνας θα χτυπήσει στην Αθήνα! Σημαντικές αναμένεται να είναι οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις που θα γίνουν από τα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο (14-15 Μαρτίου) στη χώρα μας, εν όψει της επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα τι θα ειπωθεί και πως θα διατυπωθεί".

    [10] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "πάνω από 140 δις. δραχμές θα στοιχίσουν, τελικά, τα ολυμπιακά έργα που θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους όλης της χώρας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "το σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η επιστροφή του άριστου κλίματος και η διάθεση συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έπειτα από μια περίοδο διαφωνιών και τριβών, καθώς υπήρξε καταλυτική η παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και η απόφαση όλων να κοιτάξουν μόνο μπροστά, στην τελική ευθεία της προετοιμασίας".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Συναγερμός για την οικονομία. Σειρά συσκέψεων του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο του".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Αμεση δράση στην οικονομία με έξι μέτρα. Συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης καλείται να λάβει το υπουργικό συμβούλιο".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ερχεται καταιγίδα. Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο αύριο - Οι πολιτικές άμυνας στην κρίση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Πολεμικές συσκέψεις Σημίτη με το οικονομικό επιτελείο. Φορολογικά σενάρια κόντρα στις επιπτώσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Σφαγή των αμνών και σιωπή των πάντων. Ελεύθερη πτώση 5.000 μονάδων χωρίς ίχνος... παραίτησης".

    [12] Πορεία οικονομίας

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Στο φορολογικό τομέα, με ενδεχόμενες μειώσεις των φόρων κατανάλωσης για συγκράτηση των φόρων κατανάλωσης για συγκράτηση των τιμών θα καταφύγει πιθανότατα η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία από τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 12 March 2003 - 22:12:47 UTC