Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συνέντευξη Πρωτόπαπα
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΝΔ
  • [06] 17Ν
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Ελλάδα-ΕΕ-Ιράκ
  • [09] Σύνοδος Αζορών-Ιράκ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/03/2003

    Η κρίση στο Ιράκ και η σύνοδος στις Αζόρες, οι εκλογές στη ΚΕΔΚΕ, η δίκη της 17Ν, το Κυπριακό και η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για νέους, γυναίκες, μικρομεσαίους. Τελευταίες προθεσμίες για 5 προγράμματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα δίνουν όλα σε 5 επιχειρηματίες. Εκρηξη Καραμανλή κατά της Διαπλοκής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τελεσίγραφο σε Σαντάμ και Ευρώπη. Εκβιασμός στον ΟΗΕ από τη σύναξη των ''4'' στις Αζόρες.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αποκλειστικό απόρρητο ΝΑΤΟϊκό τηλεγράφημα: ''Μετά το Ιράκ θα πατήσουμε την Ευρώπη''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βούλιαξε η ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ. Μεγάλο στραπάτσο και για την Ντόρα. Η πρώτη τεράστια πολιτική ήττα του Καραμανλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα χρυσά οικόπεδα σε Αθήνα και επαρχία. Αξιοποιούνται χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτακτο πρόγραμμα για δωρεάν διακοπές. Κοινωνικός τουρισμός: Θα ενταχθούν ακόμα 300.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εστειλαν τελεσίγραφο στον... ΟΗΕ να συμπράξει στο Εγκλημα. Με δεδομένη την απόφαση να διαλύσουν στα εξ ων συνετέθη το Ιράκ οι Μπους-Μπλερ και η ορντινάντσα τους Αθνάρ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρα μηδέν για την ανθρωπότητα. Πολεμικό τελεσίγραφο με πολλούς αποδέκτες από την τρόικα των... Αζόρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξετάσεις: Η προκήρυξη για τις στρατιωτικές σχολές. Πανελλαδικές: Οι θέσεις, οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξετσίπωτοι. Τελεσίγραφο στον... ΟΗΕ. Οι πειρατές των Αζορών αποφάσισαν και διέταξαν.

    ΕΣΤΙΑ: Μεταμόρφωσις του Μπους. Τι διεκήρυττε πριν από δύο χρόνια.

    Espresso: Δράκος έχει κάνει κόλαση τη ζωή νεαρών κοριτσιών. Τρόμος στις υπόγειες διαβάσεις της Αθήνας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο τελευταίος εκβιασμός πριν τον πόλεμο. Τελεσίγραφο 24 ωρών από τους τρεις στον ΟΗΕ.

    POST: Ο άγνωστος πόλεμος Κόκκαλη-Ρηγίλλης. Ολο το παρασκήνιο των σχέσεων Σωκράτη-Μαξίμου.

    Traffic News: The Wall: Καυτές επαφές κάτω από τα σεντόνια. Δεν ''άντεξε'' τις σκηνές ούτε η NOVA και τις έκοψε.

    Η ΧΩΡΑ: Μοιράζουν όλα τα λεφτά σε 5 φαμίλιες. Καταπέλτης ο Καραμανλής τραβάει πλήρως το παραβάν της κολομβιανής διαπλοκής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πυροβόλησαν την ειρήνη. Μπους, Μπλερ, Αθνάρ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γύρισαν την πλάτη στην ΕΕ και την ειρήνη. Νέα ατλαντική συμμαχία ανήγγειλαν Μπους, Μπλερ, Αθνάρ.

    [03] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

    ''Το ΠΑΣΟΚ μετά τη λήξη της προεδρίας θα πρέπει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό πρόγραμμα πνοής έως το 2008, που θα προαναγγέλλει τις μεταρρυθμίσεις της νέας περιόδου'' τονίζει με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Τύπου κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.Ο κ. Πρωτόπαπας επίσης:'' ζητά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών για μετά τις εθνικές εκλογές. ''Αλλιώς -αναφέρει-θα εκφυλιστούν σε μια τυπική διαδικασία ή το χειρότερο, σε μια άμεση σύγκρουση προσωπικών μηχανισμών''. Προαναγγέλλει γενναία ανανέωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ: ''Ας ετοιμαστούμε για να εκφράσουμε το ''νέο'' στα ψηφοδέλτιά μας. ΝΑ προσφέρουμε τη δυνατότητα αυτής της επιλογής για την πολιτική, μέσα από το δικό μας χώρο''. Αφήνει να εννοηθεί παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει ο κ Σκανδαλίδης ότι η παρούσα Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο: ''Οι συνθήκες ίσως δεν επιτρέπουν ευρύτερες αλλαγές'' λέει και αναφέρει με νόημα :''Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και ακρότητες στον εκλογικό νόμο (πχ εξομάλυνση) που μπορεί να διορθωθούν''.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''ανεβάζει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο επόμενο διάστημα τους τόνους αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία όπως υποστηρίζουν κομματικοί κύκλοι. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τα νέα έργα που σχεδιάζει να εγκαινιάσει ο Κώστας Σημίτης, όπως η αερογέφυρα στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου, η σήραγγα της Κακιάς Σκάλας, η νέα γραμμή ΟΣΕ Αθήνας-Κορίνθου τα νέα τμήματα της Αττικής Οδού, η ίδρυση των νέων πανεπιστημιακών σχολών κα. Η εαρινή επίθεση του Κώστα Σημίτη κατά της Νέας Δημοκρατίας θα συνδυαστεί με το σύνθημα:''Αυτά είναι τα έργα που παραδίδει σήμερα το ΠΑΣΟΚ''.

    [05] ΝΔ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην 8η πανελλαδική συνδιάσκεψη των γυναικών του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα λέγοντας οτι ''προσπαθούν να εμφανιστούν ως τιμητές και κριτές αυτοί που γέμισαν τον τόπο με αεριτζήδες και μιζαδόρους και αυτοί που έχουν διαπλεκόμενα αφεντικά''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''εν τω μεταξύ, μια νέα δημοσκόπηση της εταιρίας MRB που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και εμφανίζει τη ΝΔ να παγιώνει την εκλογική διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ στις 7 ποσοστιαίες μονάδες εκτιμάται οτι θα δημιουργήσει νέο κλοιό πίεσης προς το Μαξίμου''.

    [06] 17Ν

    Η ESPRESSO ισχυρίζεται ότι ''ο μύθος που έχει καλλιεργηθεί γύρω από τους μάρτυρες με κωδικό σύμφωνα με τον οποίο ένας από αυτούς ήταν παλιό μέλος της 17Ν που θα αποκάλυπτε συγκλονιστικά στοιχεία για την οργάνωση, φαίνεται οτι δεν ισχύει. Ο ''Α1'' και ο ''Β1'' δεν είναι τίποτα περισσότερο από δυο παρατηρητικούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν παρόντες στη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου και του Κωστή Περατικού''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''νοσηρό σχέδιο το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι το πολιτικό κουκούλι του τρόμου εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για το βαθμό εξάρθρωσης και ποινικής καταδίκης της 17Ν φαίνεται οτι βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή με την υπόγεια στήριξη μηχανισμών της εξουσίας. Την ώρα που η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού διαπνέεται από μανιφέστα και κραυγαλέους ιδεολογικοπολιτικούς συσχετισμούς της τρομοκρατίας με την Αριστερά, στο παρασκήνιο μελετώνται από την πλευρά των εναγόμενων οι επόμενες κινήσεις με στρατηγικό χάρτη τον Ποινικό Κώδικα''.

    [07] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''επιστολή στον γγ του ΟΗΕ και τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο προτίθεται να αποστείλει σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ζητώντας νέες συνομιλίες για το Κυπριακό. Η επιστολή Ντενκτάς εντάσσεται στο πλαίσιο τακτικού ελιγμού του με στόχο την ανατροπή των αρνητικών για τον ίδιο και την πολιτική του εντυπώσεων μετά το ναυάγιο της Χάγης και με επιδίωξη να αποδείξει τη δήθεν καλή του διάθεση, ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης έκθεσης του γγ στο Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντεντκάς με την επιστολή του θα ζητεί την έναρξη μιας νέας διαδικασίας και νέας αφετηρίας, αξιώνοντας την αποδοχή τριών βασικών αρχών: της κατοχύρωσης της διζωνικότητας ως μέσου αποτροπής της επιστροφής Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις εστίες τους, της αναγνώρισης της ''κυριαρχίας '' του και της ολικής ανταλλαγής περιουσιών''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι ''έντονο παρασκήνιο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη εν όψει της έκθεσης που ο Κόφι Αννάν θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Την έκθεση θα ετοιμάσει ο Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος θα αναφέρεται στο τι διαδραματίστηκε στη Χάγη όχι μόνο στις 10 και 11 Μαρτίου αλλά και καθ΄όλο το διάστημα των απευθείας συνομιλιών. Η Αγκυρα κινείται προς κάθε κατεύθυνση ώστε η έκθεση να μην καταλογίζει ευθύνες στην τουρκική πλευρά ταυτόχρονα τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία κινούνται κι αυτές προς διάφορες κατευθύνσεις και τονίζουν την ανάγκη στην έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να απεικονίζεται η πραγματικότητα. Διαφορετικά υπογραμμίζεται εάν δεν επιρριφθούν ευθύνες εκεί που πρέπει το σκηνικό θα επαναληφθεί και στο μέλλον''.

    [08] Ελλάδα-ΕΕ-Ιράκ

    Η Post υποστηρίζει οτι "αναπόφευκτο θεωρεί το ξέσπασμα στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και μάλιστα προσδιορίζει την έναρξή του σε επτά ημέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να συμπέσει χρονικά με την εαρινή Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "η Ελληνική Προεδρία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, με μονομερή απόφαση των ΗΠΑ πριν ή κατά την διάρκεια του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου. Τυχόν ξέσπασμα πολέμου πριν ή στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμάται οτι θα ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" στη διαιρεμένη ως προς το θέμα της κρίσης στο Ιράκ Ευρώπη και θα επισκίαζε τα αποτελέσματά του".

    [09] Σύνοδος Αζορών-Ιράκ

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν οτι "εκβιασμό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυναν χθες Μπους, Μπλερ και Αθνάρ από τις Αζόρες: ή συμφωνείτε το προσεχές 24ωρο μαζί μας σε ένα αυστηρό τελεσίγραφο προς τον Σαντάμ ή θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο μόνοι μας. Ο πρόεδρος Μπους ετοιμάζεται να εκφωνήσει διάγγελμα πόλεμου, που αναμένεται πλέον να αρχίσει ανά πάσα στιγμή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "πίσω το πήραν απόφαση να κάνουν Μπους, Μπλερ και Αθνάρ στη χθεσινή σύναξη της "τρόικας του πολέμου" στις Αζόρες, που ενώ από τα επιτελεία τους προβλήθηκε ως επίδειξη δύναμης, πυγμής και αποφασιστικότητας να προχωρήσουν σε πόλεμο ακόμα και σβήνοντας από το χάρτη της διεθνούς νομικής τάξης πραγμάτων τον ΟΗΕ, τελικά οδηγήθηκε σε φιάσκο και στραπάτσο του ίδιου του αμερικανού Προέδρου και του πετρελαϊκού καρτέλ που με τη συνδρομή της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και των "γερακιών" λειτουργεί ως υποβολέας του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται οτι "όσοι θέλουν ας μας ακολουθήσουν". Αυτήν την προκλητική θέση διατύπωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ χθες οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ στο "πολεμικό συμβούλιό τους" στις Αζόρες. Βρετανία, Ισπανία αλλά και Πορτογαλία λειτουργούν ήδη ως "πέμπτη φάλαγγα" στην ΕΕ, αφού οι ηγέτες τους υποστήριξαν με έμφαση την "ανάγκη πλήρους υπερατλαντικής συνεργασίας, ενώ δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για την Ενωμένη Ευρώπη. Ο Σαντάμ Χουσείν αντέδρασε άμεσα απειλώντας πως, εάν δεχθεί επίθεση, θα μεταφέρει τον πόλεμο "σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχει αέρας, στεριά και θάλασσα".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "ο πόλεμος είναι αδικαιολόγητος. Όμως αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να παραβλέπουμε τις αιτίες μεταμορφώσεως του Μπους: Την πορεία του κόσμου άλλαξε ο Μπιν Λάντεν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε σχόλιό της προσθέτει οτι "το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ, πλέον, δεν είναι ο πόλεμος στο Ιράκ. Αυτός έχει δρομολογηθεί κι όπως όλα δείχνουν θα είναι νικηφόρος για τους επιτιθέμενους. Μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επόμενη μέρα. Οχι στη Βαγδάτη, αλλά στις Βρυξέλλες, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η ηγεσία του Τζορτζ (Τζούνιορ) Μπους έφερε τις ΗΠΑ σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο".

    Η Traffic news επισημαίνει οτι "σήμερα εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της, τα ενδεχόμενα σενάρια για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ευρωπαϊκές οικονομίες η έκρηξη του πολέμου και η βίαιη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Κοινός παρανομαστής και των τεσσάρων σεναρίων είναι η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 March 2003 - 21:37:33 UTC