Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα-ΕΕ-Κρίση Ιράκ
  • [04] ΗΠΑ-Κρίση Ιράκ
  • [05] Δίκη 17Ν
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Συνέντευξη Εβερτ
  • [08] Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [09] ΕΕ-Εργαζόμενοι
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Διεθνή χρηματιστήρια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/2003

    Οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και τα μέτρα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ένα ενδεχόμενο πόλεμο και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 20.000 θέσεις διοικητικού προσωπικού. Θα εκπαιδευτούν στην πληροφορική.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το σχέδιο της επίθεσης. Ο συσχετισμός δυνάμεων και οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια του πολέμου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το κρίμα στο λαιμό του. Ο Πάπας ''αφορίζει'' τον πρόεδρο Μπους.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Εβερτ καλεί εισαγγελέα. Αποκλειστική συνέντευξη: Να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο Χριστοδουλάκης.

    Η ΑΥΓΗ: Πόλεμος κατά του πλανήτη. Ο Μπους εξαπολύει την παράνομη και εγκληματική εισβολή στο Ιράκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισβολή στην Ελλάδα ετοιμάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί και Κούρδοι μετανάστες. Συναγερμός στα σύνορα, έκτακτα μέτρα σε λιμάνια και αεροδρόμια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μάχη της Βαγδάτης. Πως θα γίνουν οι βομβαρδισμοί, ποιοί είναι οι στόχοι. Κλείνουν οι πρεσβείες, φεύγουν και οι τελευταίοι ξένοι, έρχονται οι βόμβες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ωρα μηδέν για το Ιράκ.

    ΕΘΝΟΣ: Ο πλανήτης στη σκιά του τρόμου. ''Παγωμένοι'' οι λαοί - Διχασμένες οι κυβερνήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολόκληρο το πολεμικό σχέδιο των Αμερικανών για το Ιράκ. Και... κοτόπουλα θα χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η χρήση χημικών όπλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μισθοί: Τέλος οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Χριστοδουλάκης: Εισήγηση-σοκ στους εταίρους της ΕΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η καταιγίδα της Ευρώπης. Στη σκιά πολέμου και διχασμού αύριο η σύνοδος κορυφής.

    ΕΣΤΙΑ: Η διάρκεια του πολέμου. Στόχος των ΗΠΑ οι δύο εβδομάδες.

    Espresso: 5 επώνυμοι μπλεγμένοι σε ιστιοπλοϊκό γεμάτο κοκαΐνη. Μπλόκο από τις Αρχές σε 179 κιλά αξίας 5 δις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διχασμένος και αμήχανος Κόσμος. Μπροστά στον πόλεμο, ενώ το τελεσίγραφο Μπους λήγει στις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα. Θα συλλαμβάνονται και θα ανακρίνονται όλοι οι λαθρομετανάστες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο απεσταλμένος των ''ΝΕΩΝ'' στη Βαγδάτη: Μετράμε τις ώρες περιμένοντας τις βόμβες...

    ΝΙΚΗ: Μετά την ''καταιγίδα της ερήμου'' έρχεται... ο πόλεμος των πόλεων.

    POST: Μεσάνυχτα θα χτυπήσει ο θάνατος. Σε κόκκινο συναγερμό ολόκληρη η χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής: Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Ολοι στους δρόμους.

    Traffic News: ''Θα μείνουμε στη ζώνη πυρός της Βαγδάτης''. Ενώ τα κανάλια προτείνουν στους απεσταλμένους να επιστρέψουν στην Αθήνα.

    Η ΧΩΡΑ: Φοβούνται αντίποινα και στην Αθήνα. Πύραυλοι Στίνγκερ στις ταράτσες του Πενταγώνου για άμυνα σε επίθεση τρομοκρατών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόκκινος συναγερμός. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ανθρωπότητα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με κομμένη την ανάσα. από στιγμή σε στιγμή η έναρξη του πολέμου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να αποβληθούν από τον ΟΗΕ οι αποστάτες. ΟΗΕ ελεύθερων ειρηνικών λαών.

    [03] Ελλάδα-ΕΕ-Κρίση Ιράκ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι ''έντονες ανησυχίες για τη συντεταγμένη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά και για ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας της Ελλάδος, διακατέχουν την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της επιθέσεως των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον του Ιράκ''.

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι ''λιγότερο ενωμένη και περισσότερο αμήχανη παρά ποτέ η Ευρωπαϊκή Ενωση βαδίζει προς την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να γνωρίζει αν η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό τον ορυμαγδό των όπλων στο Ιράκ και χωρίς να είναι βέβαιο οτι θα είναι σε θέση να αρθρώσει ενιαίο λόγο επί του ζητήματος''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι ''μετά τον ΟΗΕ η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει το δεύτερο μεγάλο θύμα του πολέμου στο Ιράκ. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δοκιμάζεται σκληρά σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, καθώς συγκρούονται ο γαλλογερμανικός άξονας από τη μία και οι χώρες που έχουν πάρει το μέρος των Αμερικανών, με πρωταγωνιστή τον Τόνι Μπλερ, από την άλλη. Η ελληνική προεδρία θα αναζητήσει εναγωνίως κάποια κοινή θέση των δεκαπέντε''.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ''να βγει η Ευρώπη από τον πόλεμο αλώβητη, όσο βεβαίως αυτό είναι δυνατόν, είναι η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί για την έκδοση απόφασης για τον πόλεμο, τον οποίο χθες στην Αθήνα, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε ''παράνομο'' ενώ ζήτησε να υπάρξει, επιτέλους, κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Η Traffic news ισχυρίζεται οτι ''σε εγρήγορση έχει θέσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο θα μπορούσε να προκύψει από τις εξελίξεις στο Ιράκ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι ''έκτακτα μέτρα έλαβαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στις εισόδους και άλλα σημεία της χώρας, ενόψει των επικείμενων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ενώ στις θαλάσσιες περιοχές, απ' όπου προωθούνται λαθρομετανάστες προς το ελληνικό έδαφος, αυξήθηκαν στο κατακόρυφο οι περιπολίες και έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς αναμένονται κύματα λαθρομεταναστών με την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι ''εισβολή κατά κύματα από εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς και Κούρδους πρόσφυγες περιμένει η χώρα μας, ακόμα κι αν ο πόλεμος διαρκέσει όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες. Το τουρκικό έδαφος θα χρησιμοποιηθεί ως προγεφύρωμα λαθρομετανάστευσης, καθώς η γειτονική χώρα έχει ξεκαθαρίσει οτι δεν θα στήσει κέντρα υποδοχής στην Υπερκαυκασία, επιτρέποντας την διέλευση των μυρίων κατατρεγμένων μέχρι και τις ακτές της Μικρασίας''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι ''η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ταυτίζουν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας που ωφελείται από τη συμμετοχή ή τη στήριξη στον πόλεμο, με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Γι αυτό συμφωνούν και στη συμμετοχή''.

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι ''ένα τάγμα αποτελούμενο από 300 έως 500 στρατιώτες θα στείλει η Ελλάδα στο Ιράκ αμέσως μετά το τέλος των αμερικανικών επιχειρήσεων σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας''.

    [04] ΗΠΑ-Κρίση Ιράκ

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "η νέα καταιγίδα βρίσκει τον μικρό Μπους απέναντι στον πλανήτη ολόκληρο, με εξαίρεση το θλιβερό δίδυμο των Μπλέρ-Αθνάρ και απειλεί με ανυπολόγιστες συνέπειες τον κόσμο".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "το δεύτερο και χειρότερο μακελειό της ερήμου αρχίζει. Παρά τις αναρίθμητες εκκλήσεις και αντιδράσεις που όλες αυτές τις ημέρες δέχθηκε ο Χασάπης του Λευκοί Οίκου, παρά την έκκληση ακόμη και σημαντικού τμήματος εκ μέρους του ίδιου του λαού του, η σφαγή του ιρακινού λαού πρέπει να θεωρείται γεγονός".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "η επικείμενη, εντός των προσεχών ωρών , στρατιωτική επίθεση των Αμερικανοβρετανών στο Ιράκ σε τίποτα σχεδόν δεν θα θυμίζει την "Καταιγίδα της ερήμου" του 1991, καθώς αναμένεται να λάβει τον χαρακτήρα "πολέμου των πόλεων".

    Τα ΝΕΑ στο άρθρο τους μεταξύ άλλων τονίζουν οτι "θα περάσουν ασφαλώς πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να γίνουν φανερές όλες οι αρνητικές επιπτώσεις... που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει ο πόλεμος στο Ιράκ. Ήδη ωστόσο μπορεί κανείς να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα για την καταστροφική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας... να αποτρέψει έναν άδικο πόλεμο που δεν θα λύσει σχεδόν κανένα πρόβλήμα".

    [05] Δίκη 17Ν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι ''πρεμιέρα'' αποδεικτικής διαδικασίας. Η επί της ουσίας διαδικασία για τη μεγάλη δίκη της ''17 Νοέμβρη'' άρχισε να μετρά αντίστροφα. Τα γεγονότα αναβιώνουν επ' ακτοατηρίω. Οι μάρτυρες αποκτούν ρόλο πρωταγωνιστικό. Η στιγμή που όλοι ανέμεναν επί 27 ολόκληρα χρόνια''.

    Η Post εκτιμά οτι ''με τους πρώτους μάρτυρες να καταθέτουν φάνηκε πόσο ''πρόχειρο'' είναι τελικά το κατηγορητήριο για τα φερόμενα ως μέλη της 17Ν''.

    Η Espresso γράφει οτι ''οι μάρτυρες, αν και διατήρησαν κάποιες επιφυλάξεις, έδειξαν τον Κουφοντίνα ως το ληστή που ντυμένος με στολή αστυφύλακα προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον άτυχο αστυνομικό φρουρό. Ωστόσο και οι δύο μάρτυρες ήταν κατηγορηματικοί πως ο Κουφοντίνας δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάτη, αλλά ένας άλλος τρομοκράτης που ήταν μελαμψός και σωματώδης''.

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι ''πανελλαδική δημοσκόπησις της MRB που δίδεται σύντομα στην δημοσιότητα φέρει την Νέα Δημοκρατία να προηγήται του ΠΑΣΟΚ κατά 7 μονάδες. Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί αισιοδοξία, σιγουριά, αλλά και αδημονία για την προσεχή και από πολλού αναμενόμενη εκλογική νίκη. Και ακριβώς τα συναισθήματα αυτά φοβούνται ορισμένοι παράγοντες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Ωστε να μην υπάρξη εφησυχασμός".

    [07] Συνέντευξη Εβερτ

    "Να παρέμβει και πάλι η Δικαιοσύνη για τις τεράστιες ευθύνες που έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης στο θέμα του Χρηματιστηρίου ζητεί ο Μιλτιάδης Έβερτ. Μιλώντας σήμερα εφ`όλης της ύλης στην "ΑΠΟΦΑΣΗ" , ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μέσα από την κρίση στο Ιράκ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας. Ο Μ.Εβερτ τάσσεται υπέρ της άμεσης επιστροφής των Δ.Αβραμόπουλου, Α.Ανδριανόπουλου και Α.Σαμαρά στην παράταξη της ΝΔ, ζητώντας παράλληλα την ανανέωση του κόμματός του".

    [08] Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "την τιμητική τους έχουν, αυτή την περίοδο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς σημαντικά προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αφορούν ακριβώς την ανάπτυξη και ενίσχυσή τους.Φέτος , περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ένας μεγάλος αριθμός κοινοτικών κονδυλίων του Γ`Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ`ΚΠΣ) κατευθύνεται στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών της μεταποίησης και του τουρισμού, καθώς και στην ενθάρρυνσή τους, προκειμένου να εισάγουν νέες τεχνολογίες".

    [09] ΕΕ-Εργαζόμενοι

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "τη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αύξηση του χρόνου παραμονής τους στην εργασία και τη συρρίκνωση του χρόνου καταβολής των επιδομάτων ανεργίας θα κληθούν να αποφασίσουν οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο των Βρυξελλών ,με βάση την εισήγηση που έκαναν οι υπουργοί Οικονομίας υπό την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλάκη".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Παγκόσμια ανατροπή. Θέμα ωρών πλέον η επίθεση κατά του Ιράκ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Υστατη προσπάθεια στον ΟΗΕ για ειρήνη. Η Γερμανία προκαλεί ψηφοφορία για την έκθεση Μπλιξ".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Αμφισβητείται η διάρκεια του ράλι στις αγορές. Εντυπωσιακή πτώση τιμών στο πετρέλαιο-Ανοδος δολαρίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Το καλό και τα άσχημα σενάρια για τον πόλεμο. Τα 5 ενδεχόμενα που μπορεί να κλονίσουν τις αγορές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Οι αγορές "στοιχηματίζουν" στη γεωπολιτική σταθερότητα. Μετοχές, δολάριο, χρυσός κερδίζουν έδαφος. Καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου".

    [11] Διεθνή χρηματιστήρια

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "τη λήξη της αβεβαιότητας σχετικά με τον πόλεμο γιόρτασαν στο ξεκίνημά τους και χθες οι αγορές, καθώς υπερίσχυσε το αποκαλούμενο "αισιόδοξο σενάριο" για μία ταχεία έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων. Στα χρηματιστήρια, πάντως, το ράλι άρχισε να εκτονώνεται, καθώς ο πόλεμος δεν θα λύσει τα προβλήματα της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ούτε θα αυξήσει την κερδοφορία των εταιρειών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 19 March 2003 - 16:28:27 UTC