Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-03-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ-Ιράκ-Πόλεμος
  • [04] ΗΠΑ-Ιράκ-Οικονομία
  • [05] Κύπρος-ΕΕ
  • [06] Κυπριακό-ΟΗΕ
  • [07] Ευρωστρατός-ΠΓΔΜ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/2003

    Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, οι οικονομικές επιπτώσεις κατά την ιρακινή κρίση, η αναμενόμενη υπογραφή συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, το Κυπριακό και ο ΟΗΕ και ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Φθηνά σπίτια. Τα χαμηλότερα στεγαστικά και οι περιοχές που σας συμφέρουν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):ΝΔ κερδίζει την κοινωνία χάνει από τους μηχανισμούς της Χαρ. Τρικούπη! Ενώ προηγείται με 7,9%

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Στο σχέδιο πόλης με 600 τετραγωνικά. Νέες ανατροπές στις εντάξεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:''Τρελό '' κρέας στην ελληνική αγορά. Απίστευτο! Πρώτα δόθηκε στην κατανάλωση και μετά έγιναν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Στα χέρια του ΕΣΡ οι απατεώνες της διαπλοκής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Η Ολυμπιάδα ξεμπλοκάρει τους 130 οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Ιδού η φόρμουλα που ρυθμίζει το πρόβλημα.

    ΕΘΝΟΣ:Νέα δάνεια με μπόνους στους καλοπληρωτές. Προσωπικά-καταναλωτικά: Αντίδοτο από τον Απρίλιο στην κρίση του πολέμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Φόβος και τρόμος για τους εισβολείς οι ''ανθρωποβόμβες''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ανοίγει ο δρόμος της διαδοχής. Ταραχή στο κυβερνών κόμμα από το προβάδισμα της ΝΔ με 7,9 μονάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Ερχονται...χειρότερα. Πόλεμος: Ράμσφελντ και Σαντάμ ...συμφωνούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ανθρωποβόμβες. Ξεσηκωμός όπου Γης κατά πολέμου. Γκρίνια κατά Ράμσφελντ για το 10ήμερο φιάσκο.

    ΕΣΤΙΑ:Οδ. Κυριακόπουλος:Η Οικονομία δεν περιμένει. Τα έργα πρέπει να κυριαρχήσουν της ρητορικής.

    Espresso:Την έπιασε στο Καμαρίνι με μπασκετμπολίστα! Επώνυμος παντρεμένος με γνωστή τραγουδίστρια.

    ΤΑ ΝΕΑ:Γερακο...μαχίες μετά τις αποτυχίες. Αλληλοφάγωμα στρατηγών και κατακραυγή για τα θύματα.

    POST:Αυτοί είναι οι γύπες. Είναι στελέχη πολεμικών βιομηχανιών και προορίζονται για διοικητές στο ''προτεκτοράτο'' του Ιράκ μετά το ολοκαύτωμα.

    Traffic News:Τα χαμηλά κασέ σπρώχνουν τα μανεκέν στη βίζιτα. Η Πωλίνα Σαντολοβάκη στον Δημ. Μάρκο και στο κανάλι 10 για την κρίση στο χώρο του μόντελινγκ.

    Η ΧΩΡΑ:Τι κουβεντιάζει ο Γιάννος με τα γεράκια της Ουάσιγκτον. Μπλέκουμε πιο βαθιά στον πόλεμο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Αντεπίθεση με καμικάζι. 4.000 φανατικοί μουσουλμάνοι στο πλευρό του Σαντάμ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ενώ οι αμερικανικές εταιρίες προετοιμάζονται για την ανοικοδόμηση, τα στρατεύματα....Κατεδαφίζουν Βαγδάτη και Βασόρα.

    [03] ΗΠΑ-Ιράκ-Πόλεμος

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ''η εξέλιξη του πολέμου, αντίθετα, δικαιώνει όσους από την αρχή αντιτάχθηκαν στην εισβολή και τη χρήση βίας, προειδοποιώντας ότι θα συμβούν τα όσα πράγματι συνέβησαν, διότι υποτιμήθηκε ο ιρακινός λαός, δηλαδή ο ανθρώπινος παράγοντας, που αντιπαρατίθεται στην τεχνολογία. Διαψεύστηκε η βεβαιότητα των πολέμαρχων, ότι ο πόλεμος θα ήταν μια προέλαση-περίπατος, σε μια χώρα που ο λαός της περίμενε τους 'απελευθερωτές' του να τους ράνει με λουλούδια και να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν''.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι ''παρά την ανακοπή της προέλασης, πάντως, το μαρτύριο του ιρακινού λαού καλά κρατεί, καθώς οι βομβαρδισμοί των ιρακινών πόλεων συνεχίζονται μέρα και νύχτα με αμείωτη ένταση. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως επεφύλασσε μια εφιαλτική αναβίωση του παρελθόντος για τους εισβολείς. Ιρακινοί καμικάζι επιτέθηκαν δύο φορές στους Αμερικανούς: αποτέλεσμα 5 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Το γεγονός επέδρασε αρνητικά στο ηθικό των Αμερικανοβρετανών, καθώς ούτε τις επιθέσεις αυτοκτονίας είχαν υπολογίσει στους σχεδιασμούς τους τα γεράκια. Η ιρακινή κυβέρνηση διαμηνύει, μάλιστα, ότι υπάρχουν χιλιάδες πρόθυμοι μάρτυρες''.

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''το καταπονημένο φρόνημα των παροπλισμένων στην ιρακινή έρημο αμερικανοβρετανικών δυνάμεων απειλεί να συντρίψει μια ολόκληρη στρατιά 'μουτζαχεντίν', που συρρέουν κατά εκατοντάδες από τις αραβομουσουλμανικές χώρες στην ιρακινή ενδοχώρα, κηρύσσοντας τον πόλεμο των 'μαρτύρων' του Ισλάμ εναντίον των 'άπιστων εισβολέων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''στις ΗΠΑ συγκρούονται δύο ''σχολές'' για τον πόλεμο στο Ιράκ. Η μια σχολή είναι των οικονομολόγων και των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς και της οικονομίας, η οποία τάσσεται υπέρ του ΟΗΕ και εναντίον του πόλεμου (τουλάχιστον την παρούσα περίοδο) και η άλλη είναι η φιλοπόλεμη σχολή, η οποία θέλει την περιθωριοποίηση του ΟΗΕ, τη δημιουργία ενός νέου ΟΗΕ, υπηρέτη της πλανητικής δυνάμεως, και τη μονοκρατορία της Αμερικής''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''η τρομοκρατία και ο πόλεμος εκτός των δεινών, που είναι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί ανθρώπων, έχουν και πολλές παράπλευρες αλλά εξίσου σοβαρές παρενέργειες. Κορυφαία το κύμα καταστολής εναντίον ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως γίνεται τώρα μετά την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι ''εβδομάδες αεροπορικού πολέμου'' στο Ιράκ προανήγγειλε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αποφεύγοντας ωστόσο να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη για τη συνολική διάρκεια του πολέμου. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στρατηγός Τόμι Φρανκς, επισήμανε οτι ''οι επιχειρήσεις προχωρούν με τρόπο αξιόλογο και οι συμμαχικές δυνάμεις απέχουν 90 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη'' την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για επιβράδυνση των χερσαίων επιχειρήσεων και αναδιάταξη των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων στα μέτωπα του νότιου και του κεντρικού Ιράκ, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό τους, αλλά και της συνεχιζόμενης αντίστασης που προβάλλουν οι Ιρακινοί''.

    Σύμφωνα με την POST,''ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ραμσφελντ ήταν σαφής προς τη Συρία και το Ιράν για να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα υποστήριξης προς το Ιράκ, διαφορετικά ''θα είναι οι επόμενοι στόχοι''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι ''το περιοδικό Νιου Γιόρκερ αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της στρατηγικής στις πολεμικές επιχειρήσεις, κατηγορούν τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ πως σκόπιμα αγνόησε τις συστάσεις τους για αύξηση των μονάδων που θα συμμετείχαν στις επιχειρήσεις''.

    Σε μια πανηγυρική επιβεβαίωσης της Traffic και των πηγών της, το Ιράκ παραδέχτηκε χτες σε συνέντευξη τύπου του επίσημου στρατιωτικού του εκπροσώπου Χατζί Αλ Ραουί οτι ''περισσότεροι από 4.000 μουτζαχεντίν βρίσκονται ήδη στη Βαγδάτη προετοιμαζόμενοι για κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη του Σαντάμ Χουσείν έναντι των ΗΠΑ -Βρετανίας''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''Κόλλησαν στην άμμο οι Αμερικανοί. Στο στόχαστρο τώρα και ο Ράμσφελντ. Σκληρή κριτική δέχεται ο αμερικανός υπουργός Αμυνας από τον τύπο της χώρας του, μετά την παραίτηση Πέρλ''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι ''δώδεκα μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο 'περίπατος των 72 ωρών' των Αμερικανών και των Βρετανών εξελίσσεται σε πόλεμο μακράς διαρκείας, λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ιρακινών''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''τα σημάδια είναι ορατά. Μία πρώτη επιχείρηση αυτοκτονίας στο Ιράκ με τέσσερις Αμερικανούς νεκρούς. Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 4.000 μαχητές από τον αραβικό κόσμο είναι έτοιμοι να γίνουν καμικάζι. Ζωντανές βόμβες εναντίον συμμαχικών στόχων. Ακόμη κι αν τα νούμερα είναι υπερβολικά για λόγους προπαγάνδας, ο κίνδυνος, για τις αγγλοαμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, είναι μεγάλος. Αλλά όχι μόνο στην περιοχή του Ιράκ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ''μεταξύ 'σφύρας και άκμονος' βρίσκεται πλέον η ηγεσία των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων που μάχονται στο Ιράκ, καθώς εκτός από τις επιθέσεις των Φενταγίν στα μετόπισθέν της, αντιμετωπίζει δριμύτατη κριτική από την αμερικανική κοινή γνώμη για την παράταση της εκστρατείας και τη μηδενική πρόοδο της προέλασης που παρατηρείται''.

    [04] ΗΠΑ-Ιράκ-Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ παραθέτει σήμερα σε άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδ. Κυριακόπουλου. Το συμπέρασμα είναι καταλυτικό: Η οικονομία δεν περιμένει. Ενώ οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αγγίξει την ελληνική οικονομία, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να εφησυχάζει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως προς τον πόλεμο, οι πρώτες επιπτώσεις άρχισαν ήδη να γίνονται αντιληπτές: Αφ' ενός στον τουριστικό τομέα και αφ' ετέρου με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, δεδομένου οτι η χώρα μας εξαρτάται από το εισαγόμενο πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πολύ περισσότερο από ό,τι όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [05] Κύπρος-ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι ''η αντίστροφη μέτρηση για την 16η Απριλίου και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ έχει αρχίσει για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία, θεωρητικά και πρακτικά. Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκωσία μελετά μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων παρά την αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της Αγκυρας απέναντι στο Κυπριακό''.

    [06] Κυπριακό-ΟΗΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι ''σήμερα ή την Τρίτη θα παραδοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη εκτιμά οτι στο κείμενο ο Κόφι Αννάν ''θα πει τα πράγματα με το όνομά τους''. Σε ομιλία του στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ο πρέσβης Σώτος Ζακχαίος σημείωσε οτι η Λευκωσία έχει κάνει τις αναγκαίες επαφές και παρεμβάσεις, ώστε η έκθεση να είναι αντικειμενική και να επιρρίπτει τις ευθύνες εκεί που πρέπει''.

    [07] Ευρωστρατός-ΠΓΔΜ

    Η Espresso εκτιμά οτι ''την πρώτη αποστολή του αναλαμβάνει επίσημα ο ευρωστρατός, μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να παραχωρήσει από 31 Μαρτίου στην ΕΕ την ανάληψη της ειρηνευτικής επιχείρησης στα Σκόπια. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, σε πανηγυρική εκδήλωση παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ λόρδου Ρόμπερτσον και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, θα χαιρετίσει την ευρωπαϊκή επιτυχία, ενώ συναντήσεις θα έχει με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα συμμετέχει με 7 αξιωματικούς σε επιτελικές θέσεις, 18 άτομα ασφαλείας με 4 τεθωρακισμένα τροχοφόρα, που αναχώρησαν την περασμένη Πέμπτη οδικώς για τα Σκόπια, 12 παρατηρητές, 1 κινητό χειρουργικό νοσοκομείο και 5 ελικόπτερα''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 31 March 2003 - 15:39:20 UTC