Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-04-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/03/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ελλάδα- Τουρκία- Κυπριακό
  • [04] Εξοπλισμοί
  • [05] Ελλάδα - ΕΕ
  • [06] Οικονομία - Επιπτώσεις
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Ερευνες-"1η Μάη"
  • [09] Δημόσιο-Προσλήψεις
  • [10] Πόλεμος-Διαδηλώσεις
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Πόλεμος - Επιπτώσεις στην οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/03/2003

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δίκη της 17Ν, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προσλήψεις στο δημόσιο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αντισταθείτε. Σταματήστε τον πόλεμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χριστόδουλος προς Μπους: Σταματήστε τον πόλεμο τώρα!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υποχρεωτικές μετατάξεις στο Δημόσιο. Υστερα από 12 χρόνια ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σχέδιο 29 περιοχές. Σε Ανάβυσσο, Καλύβια, Κερατέα, Μαρκόπουλο, Κάλαμο, Ωρωπο, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Παλλήνη και Γλυκά Νερά.

    Η ΑΥΓΗ: Ολοι στους δρόμους να σταματήσουμε τους δολοφόνους. Σήμερα στο Σύνταγμα στις 11πμ συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πράσινο φως για 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Συνάντηση Σημίτη με Σκανδαλίδη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προ των πυλών της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί διέβησαν χθες τον Τίγρη, παρέκαμψαν τη Βαβυλώνα και έφθασαν. Σκληρές μάχες με τις επίλεκτες μονάδες του Σαντάμ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο. Ολες οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά.

    ΕΘΝΟΣ: Πράσινο Σημίτη για διορισμούς στο Δημόσιο. Την Τρίτη ο τελικός αριθμός των προσλήψεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εύκολη κατάληψη με δύσκολη ...κατάληξη. Πανέτοιμοι οι Αγγελοι της Κολάσεως να χτυπήσουν (και) με χερσαίες δυνάμεις την Βαγδάτη-Δηλώνουν οτι θα την καταλάβουν σε 48 ώρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βλέπουν την μπόρα φοβούνται τα μέτρα. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα για την οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βαγδάτη: Αρχίζει η μητέρα όλων των μαχών. Πόλεμος: Οι Αμερικανοί πέρασαν τον Τίγρη-Μυστήριο με Σαντάμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζογάρουν με τη σφαγή. Πάρτι κερδοσκόπων, καθώς ''βλέπουν'' να πέφτει η Βαγδάτη.

    ΕΣΤΙΑ: Ανεύθυνη Κυβέρνησις. Υποκινεί η ίδια τις διαδηλώσεις.

    Espresso: Ο πιο καταζητούμενος κακοποιός είναι Ελληνας. Ανθρωποκυνηγητό σε δύο ηπείρους για τη σύλληψή του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μεγάλη ώρα του πολέμου. Οι Αμερικανοί προ των πυλών της Βαγδάτης, για την τελική μάχη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέος κύκλος κινητοποιήσεων. Οχι στον πόλεμο 11πμ στο Σύνταγμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θηριωδίες και επίθεση στη Βαγδάτη. Βομβάρδισαν και μαιευτήριο.

    ΝΙΚΗ: Ψυχροί εκτελεστές οι ''απελευθερωτές'' Αμερικανοί. Χτύπησαν ακόμη και μαιευτήριο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι απόψε στις 7.30μμ στην πλατεία Συντάγματος. Συγκέντρωση ΚΚΕ με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Traffic News: Εκλαψα που είδα τη Ρούλα στο χειρουργείο. Συγκλονιστική συνέντευξη του δημάρχου Πειραιά Χρ. Αγραπίδη. Εσπασε το χέρι της γλιστρώντας σε ένα κομμάτι χαρτί.

    Η ΧΩΡΑ: Ο κρυφός πόλεμος για τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έχει υποβάλει παραίτηση για το κοινό σχέδιο επτά υπουργείων που ''βολεύει'' ημέτερους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φτάνει πια! Η Ελλάδα διαδηλώνει σήμερα ενάντια στη φρίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα ταυτίζεται με την καρδιά της Ευρώπης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αδίστακτοι σκορπούν τη φρίκη. Μια ανάσα από τη Βαγδάτη οι Αμερικανοί;

    [03] Ελλάδα- Τουρκία- Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''ελληνοτουρκικό διάλογο εφ΄όλης της ύλης προτείνει η Αθήνα στην Αγκυρα. Σε πρώτο επίπεδο πρόκειται για ελιγμό στην τουρκική προσπάθεια να μετακινηθεί η συζήτηση για το Κυπριακό εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Σε δεύτερο επίπεδο έχει σημασία η διαπίστωση ότι το 2004-έτος ορόσημο για τις ''μεθοριακές διαφορές'' (Ελσίνκι) πλησιάζει''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ''στο κενό πέφτουν οι απόπειρες της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς να ανατρέψουν τις δυσμενείς εντυπώσεις, που δημιούργησαν με την αδιάλλακτη στάση τους για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Η ελληνική πλευρά απέρριψε κατηγορηματικά τόσο το ''πακέτο προτάσεων'' για την επίλυση του Κυπριακού'' που αιφνιδιαστικά και καθαρά για λόγους πρόκλησης εντυπώσεων υπέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς όσο και την πρόταση Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη (παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων) στο Βελιγράδι, στην οποία θα συζητιόταν η επίλυση του Κυπριακού στις 9 Απριλίου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χθες αναφερόμενος στην πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να συγκληθεί πενταμερή διάσκεψη, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''επίδειξη παρελκυστικής πολιτικής και παραπλανητικών ελιγμών πραγματοποιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα Αγκυρα και Ντενκτάς αναφορικά με το Κυπριακό υπό το άγχος τόσο της έκθεσης που θα υποβάλει την επόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κόφι Αννάν (μετά το ναυάγιο της Χάγης λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς) αλλά και ενόψει της υπογραφής στις 16 Απριλίου στην Αθήνα της Συνθήκης προσχώρησης των νέων μελών της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ,''τηνεπιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της, με βασικό αντάλλαγμα την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε όλους τους τομείς, πρότεινε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς σε μια κίνηση αιφνιδιασμού , παραμονές της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ (16 Απριλίου) και της έκδοσης ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (8 Απριλίου ) για τα αίτια της κατάρρευσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι ''μεγάλα ερωτήματα εγείρονται από τη στάση της κυβέρνησης να αποκρύψει από την κοινή γνώμη ναυτικό περιστατικό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα στην ευαίσθητη περιοχή των Ιμίων''.

    [04] Εξοπλισμοί

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''υπεροπλία αποκτά η Ελλάδα στο Αιγαίο'' τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου από το Τέξας, όπου βρέθηκε για την τελετή παραλαβής της F-16 Block 52 Plus. Η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο του 2004 θα έχει παραλάβει 60 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Τύπου F-16 . Το κόστος του προγράμματος αυτού ανέρχεται σε 1,7 δις δολάρια ενώ τα έξι πρώτα θα φθάσουν στη χώρα μας στις 29 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου ήταν η πιο σημαντική αγορά των τελευταίων δεκαετιών. Παίρνουμε τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, που δεν τα έχει ακόμα ούτε η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''παραμένει - αν δεν αυξάνεται κιόλας- η ανάγκη της Αθήνας για ισχυρή αποτρεπτική παρουσία στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή έναντι της τουρκικής απειλής''.

    [05] Ελλάδα - ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτση) γράφει ότι ''η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας είναι το ζήτημα που επιθυμεί να συνδέσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με την Ελληνική Προεδρία ο Κώστας Σημίτης''.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''προσπάθεια ενσωμάτωσης της πρωτοβουλίας των 'τεσσάρων' για ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα άμυνας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε τελικά να συμμετάσχουν και οι '15' καταβάλλει η ελληνική προεδρία της ΕΕ, ενώ σχεδόν προεξοφλεί τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την ομάδα χωρών μετά τον Ιούνιο''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, στο απόγειό τους βρίσκονται οι διπλωματικές κινήσεις με προφανή στόχο τη γεφύρωση των ρηγμάτων στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ. Πρωταγωνιστής είναι το Λονδίνο, το οποίο στρέφεται εκ νέου προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, επιχειρώντας να επανακτήσει εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ''.

    [06] Οικονομία - Επιπτώσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''αλλεπάλληλες συσκέψεις για την - κατ΄ αρχάς - περιγραφή των αρνητικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ συγκαλούνται συνεχώς στο υπουργείο Οικονομίας. Ενόψει μάλιστα και του Εκοφίν (Συμβουλίου Υπουργών των Οικονομικών), που συγκαλείται το σαββατοκύριακο στη Βουλιαγμένη, προετοιμάζεται ένα προσχέδιο των θεμάτων που θα εξετασθούν''.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ ''μήπως είναι η κατάλληλη ώρα να προετοιμάσουμε ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, που ανεξάρτητα από τον πόλεμο στο Ιράκ, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες και η μέχρι τώρα πορεία της τιμής του πετρελαίου τους έχει ήδη πλήξει σε μεγάλο βαθμό;''

    [07] Δίκη 17Ν

    Η Traffic news υποστηρίζει οτι "την πεποίθησή του οτι ο αγώνας του Παύλου Μπακογιάννη εναντίον της χούντας, αλλά και το ότι κατάφερε να εξαλείψει τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου ήταν οι λόγοι για τους οποίους δολοφονήθηκε, εξέφρασε ο αδελφός του βουλευτή, Νίκος Μπακογιάννης, ο οποίος καταφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των κατηγορουμένων".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει οτι "τους παρ' ολίγον... δολοφόνους του αναζητούσε επί δύο χρόνια και με τη συνδρομή ξένων ντετέκτιβ ο γνωστός επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ως μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η πολύκροτη δίκη της 17Ν".

    [08] Ερευνες-"1η Μάη"

    Η Espresso εκτιμά οτι "ανοίγει ο φάκελος της "1ης Μάη" με την κλήση σε απολογία του αδελφού του Χρήστου Κασσίμη. Ο Μιχάλης Κασσίμης κλήθηκε να απολογηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας - αδίκημα που αφορά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου τον Ιούνιο του 1987".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "οι καταθέσεις ενός δασικού υπαλλήλου και τεσσάρων υπαλλήλων του ΕΟΜΜΕΧ που δόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στον ειδικό εφέτη-ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο φαίνεται οτι αποτέλεσαν τα "τεκμήρια" για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του 58χρονου υπαλλήλου της συγκεκριμένης υπηρεσίας Μιχάλη Κασσίμη (αδελφού του Χρήστου Κασσίμη που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς το 1977) για συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας - στις 29 Ιουνίου 1987 στην Αγία Παρασκευή - εναντίον του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιώργου Ραυτόπουλου".

    [09] Δημόσιο-Προσλήψεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "το "πράσινο φως" για 20.000 προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έδωσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και συζήτησαν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πρόσληψη των 20.000 υπαλλήλων".

    [10] Πόλεμος-Διαδηλώσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "μύρισαν αίμα και έστησαν χορό. Διεθνείς κερδοσκόποι τζογάρουν στον πόλεμο και αποκομίζουν κέρδη. Για τα διεθνή χρηματιστήρια η Βαγδάτη έπεσε ήδη... από χθες. Το πετρέλαιο κατέβηκε στα 25,55 δολ και το δολάριο ανέβηκε στο 1,077 ευρώ".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "τα εγκλήματα πολέμου πυκνώνουν στο ιρακινό μέτωπο, όπου οι Αμερικάνοι "απελευθερωτές" χτύπησαν χθες ακόμη και μαιευτήριο στη Βαγδάτη, εντείνοντας τα αισθήματα φρίκης που αισθάνεται πλέον ολόκληρη η πολιτισμένη ανθρωπότητα, παρακολουθώντας τη δράση των ψυχρών εκτελεστών του άμαχου πληθυσμού στο Ιράκ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο πόλεμος, εκτός των άλλων, για να ξεχαστεί η επαίσχυντη στάση της, εύχεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία δεν τολμά να ψελλίσει ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας της προμελετημένης σφαγής του ιρακινού λαού".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "η Κυβέρνησις αντιμετωπίζει το θέμα των αντιπολεμικών διαδηλώσεων με μεγάλη ελαφρότητα. Ανέχεται την παράλυση του κράτους και την ταλαιπωρία των πολιτών σαν κάτι απολύτως φυσικό. Αποδέχεται το κλείσιμο των σχολείων και την συμμετοχή στις πορείες ακόμη και μαθητών του Δημοτικού. Και χάριν εσωτερικής καταναλώσεως, υποκινεί η ίδια τις διαδηλώσεις".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Φαύλος κύκλος τιμών- μισθών. Ανησυχία Χριστοδουλάκη για την ευρωπαϊκή οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Σε κλοιό ύφεσης η διεθνής οικονομία. Σήμα κινδύνου από τον Ν. Χριστοδουλάκη".

    ΚΕΡΔΟΣ:''SOS από 300 τραπεζίτες. ΟΟΣΑ προς ECB:Μειώστε τα επιτόκια- Ανήσυχος και ο Ν. Χριστοδουλάκης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Ψαλιδίζονται στο 1% οι προσδοκίες ανάπτυξης. Εφόσον συντρέξουν ευνοϊκές προϋποθέσεις".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Εκρηκτική ανάκαμψη στα διεθνή χρηματιστήρια. Προ των πυλών της Βαγδάτης οι συμμαχικές δυνάμεις".

    [12] Πόλεμος - Επιπτώσεις στην οικονομία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "από κάθε γωνιά του πλανήτη ακόμα και οι πιο ψύχραιμες φωνές βλέπουν τώρα τους κινδύνους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Χθες το Institute of International Finance, με μέλη τις 300 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, απηύθυνε μήνυμα προς τους ηγέτες του G7".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 3 April 2003 - 22:11:58 UTC