Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δίκη 17Ν
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Εκτός σχεδίου οικόπεδα
  • [06] ΝΔ
  • [07] Ευρωστρατός
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Ελλάδα-Βαλκάνια
  • [10] Πολεμική Αεροπορία -Ερευνα
  • [11] Κυβέρνηση-Πολιτικές εξελίξεις
  • [12] Οικονομία-Επιχειρήσεις
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Επιχειρήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/05/2003

    Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό, οι πρόσφατες πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων, η δίκη της 17Ν και οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει για τα εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα. Τα νέα χωροταξικά σχέδια που θα υπογραφούν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): SOS για τα λουκέτα των επιχειρήσεων. Εβερτ και ΝΔ αγωνιούν για το κύμα ανεργίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιός πτωχεύσεων επιδημία φημών. 700 νέοι άνεργοι σε ένα δεκαπενθήμερο - Δύο λουκέτα σε επιχειρήσεις τη μέρα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στον αέρα οι κλήσεις των δήμων.

    Η ΑΥΓΗ: Στο έλεος πτωχεύσεων και απολύσεων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί μοιρολατρικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλυντήριο με ''φούσκες'' έστησε ο Μυτιληναίος στο Χρηματιστήριο. Το 1 εκατομμύριο γινόταν 137 εκατομμύρια στις μετοχές του Ομίλου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ντόμινο πτωχεύσεων. Νέα ''κανόνια'' φοβούνται στην αγορά. Ανάχωμα οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των τραπεζών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ελλάδα πτωχεύει και ο Σημίτης ταξιδεύει... Η χώρα βυθίζεται σε ανεργία και ανασφάλεια.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοιχτές 9.495 θέσεις για μόνιμους-εποχικούς. Οι προθεσμίες σε Δημόσιο-Οργανισμούς-Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το καλάθι της νοικοκυράς σηκώνει μόνο... αγγούρια. Τα κεράσια και τα βύσσινα και όχι μόνο, βλάπτουν σοβαρά το... πορτοφόλι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκεπάζουν τα ψέματα των υπουργών για τα κοινοτικά κονδύλια. Οι βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση-φωτιά προς τον πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 9.973 προσλήψεις μονίμων-εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απολύσεις: Κραυγές και ψίθυροι. Εκρηκτικό σκηνικό από γεγονότα και φήμες.

    ΕΣΤΙΑ: Τρεις εκλογές εντός του 2004. Αν αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.

    Espresso: Το άγριο σχέδιο της αστυνομίας για τη νυχτερινή ζωή. Αρχίζει πόλεμος για τη διασκέδαση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κύμα πτωχεύσεων στην αγορά. Σαρώνονται εμπορικές αλυσίδες εξαιτίας των υφεσιακών συνθηκών οι οποίες επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συναγερμός στο Υπουργείο Εργασίας. Μέτρα για την ανεργία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στον ύπνο τους έπιασαν τα κανόνια. Δηλώσεις αμηχανίας από Χριστοδουλάκη, Φλωρίδη.

    ΝΙΚΗ: Απάντηση Χριστοδουλάκη για τα ''λουκέτα'':Υπάρχουν και χειρότερα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απολύσεις-Ανεργία: Οι εργάτες αντιμέτωποι με την καπιταλιστική κρίση.

    Traffic News: Προσπαθώ να σώσω 1.500 εργαζόμενους. Ωρες αγωνίας για τη Νότα Αυγερινοπούλου και τα κέντρα αισθητικής BEAUTY AND DIET.

    Η ΧΩΡΑ: Ηφαίστειο η αστυνομία. Δραματικές συνθήκες στην ΕΛΑΣ, τεράστια προβλήματα υποδομής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πτωχεύσεις προ των πυλών. Εντονη φημολογία για ''λουκέτο'' σε μεγάλες επιχειρήσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κρούσματα επιδημίας πτωχεύσεων. Στην ανεργία πάνω από 1.500 εργαζόμενοι το Μάιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χωρίς διακοπές φέτος οι μισοί Ελληνες χτυπημένοι από χρέη-ανεργία. από το κακό στο χειρότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.

    [03] Δίκη 17Ν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''με ένα ειρωνικό και οργισμένο ''κι εγώ απορούσα τόσα χρόνια γιατί δεν έπιαναν τη 17Ν'', ο πρόεδρος Μιχ. Μαργαρίτης σχολίασε τις καταθέσεις 4 πρώην υψηλόβαθμων της ΕΛΑΣ για την υπόθεση Ριανκουρ. Καλείται στο δικαστήριο η μυστηριώδης πληροφοριοδότης''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ''η Μαρία Τσιντέρη ήταν το άτομο που έδωσε την πληροφορία και έφερε τετ-α-τετ αστυνομικούς με τρομοκράτες. Θα καταθέσει εντός των ημερών. Μεγάλα ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας δημιούργησαν οι καταθέσεις''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''το αμυδρό έστω φως που οι περισσότεροι ανέμεναν να ριχθεί στη σκοτεινή υπόθεση της Λούίζης Ριανκούρ, που είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο ''φιάσκο'' της Ελληνικής Αστυνομίας, έσβησε ή κατά το ορθότερον δεν φαίνεται να ανάβει...Ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Στέφανος Μακρής αν και συντονιστής δεν κατάφερε επ΄ακροατηρίω να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η καλοστημένη επιχείρηση κατέληξε σε ''φιάσκο''.

    [04] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι '' η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντική διότι πέραν των παγίων θεμάτων, οι συζητήσεις θα διαλαμβάνουν και τις ''πρωτοβουλίες'' του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς αλλά και του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι επιχειρούν να εξισώσουν την ΚΥπριακή Δημοκρατία με το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της νήσου''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ''σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Α11 Διεύθυνσης ΚΕΠΠΑ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μεταξύ άλλων κοινοποιείται στα διπλωματικά γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, η Κύπρος έχει εξ ολοκλήρου αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ)''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι έριξε ''λάδι στη φωτιά'' με τις νέες προκλητικές αξιώσεις ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε οτι η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στους Ελληνοκυπρίους πρέπει να δέχεται στο έδαφός της Τουρκοκύπριους με τα διαβατήρια του ψευδοκράτους''.

    [05] Εκτός σχεδίου οικόπεδα

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση), ''καυτό χαρακτηρίζεται το επόμενο δεκαήμερο καθώς η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα η αρμόδια υφυπουργός Ροδούλα Ζήση πρόκειται να υπογράψει τη σχετική ρύθμιση που αφορά στη ρύθμιση των προστίμων στα αυθαίρετα''.

    [06] ΝΔ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι ''σε ριζικές αλλαγές οι οποίες θα ανανεώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ προχωρεί η Ρηγίλλης ''κόβοντας'' από τους νέους συνδυασμούς τους υποψηφίους που ήρθαν τελευταίοι στις εκλογές του 2000''.

    [07] Ευρωστρατός

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''η Ε. Ενωση βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τη σύσταση και λειτουργία μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης (Ευρωστρατός) και από την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις εργασίες της συνόδου των υπ. Αμύνης της Κοινότητας χθες στις Βρυξέλλες''.

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ''σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η ανακίνηση του θέματος της πτώσης τουρκικού αεροσκάφους το 1996, τη στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο με ''ποιοτικό άλμα'' στην αμφισβήτηση του status quo. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας διέψευσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'' περί κατάρριψης τουρκικού από ελληνικό μαχητικό το 1996 στη Σάμο''.

    [09] Ελλάδα-Βαλκάνια

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις βαλκανικές χώρες είναι ο βασικός στόχος που θα προωθήσει η ελληνική προεδρία στον τελευταίο μήνα της θητείας της. Αυτό κατέστη σαφές χθες στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασαν τα Συμβούλια υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ υπό την προεδρία των κκ Γ. Παπανδρέου και Ι Παπαντωνίου αντιστοίχως. Οι δυο Ελληνες υπουργοί με δηλώσεις προ τον Τύπο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις υφιστάμενες σχέσεις της ΕΕ με τις βαλκανικές χώρες επισημαίνοντας οτι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος ούτως ώστε να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών στην Ενωμένη Ευρώπη''.

    [10] Πολεμική Αεροπορία -Ερευνα

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''σοβαρά ερωτήματα και πονοκεφάλους προκαλεί ο εντοπισμός σε 5 κινητήρες αεροσκαφών Α-7 Κορσαίρ της αεροπορικής βάσης Αράξου Αχαΐας ύποπτων και επικίνδυνων μεταλλικών αντικειμένων. Η ηγεσία του ''Πενταγώνου'' και ο εισαγγελέας του Αεροδικείου που ξεκίνησε κατεπείγουσα προανάκριση, εξετάζουν τα πάντα, από βαριά αμέλεια μέχρι δολιοφθορά!''

    [11] Κυβέρνηση-Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "ανεβαίνουν οι τόνοι όσο πλησιάζει η λήξη της Προεδρίας (30 Ιουνίου). Τότε, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα σε βάρος της κυβέρνησης και του κόμματος. Μέχρι στιγμής, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του".

    Η Espresso αναφέρει οτι "αποφασισμένος να τελειώνει με την εσωστρέφεια, σήμερα στη συνεδρίαση του ΕΓ ο πρωθυπουργός καλεί τα μέλη του οργάνου να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσής τους με τη ΝΔ και προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ στις 27 του μήνα. Ο Κώστας Σημίτης θα διαμηνύσει σε όλους πως δεν προτίθεται να ανεχτεί την υποβάθμιση του έργου της κυβέρνησης".

    Η Traffic news εκτιμά οτι "σε μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η σημερινή με δεδομένο το βαρύ πολιτικό κλίμα εξαιτίας των καταγγελιών για σκάνδαλα διαφθοράς στο δημόσιο βίο, αλλά και των σεναρίων ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, για την εποχή της "Νέας Μεταπολίτευσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "έχασε κάθε ελπίδα η κυβέρνηση για την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, όπως διακαώς επιθυμούσε, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξη τον εκλογικό νόμο, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις: Εθνικές εκλογές τον Απρίλιο ή Μάιο του 2004, ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2004, νέες εκλογές πριν από την λήξη της θητείας του κ. Στεφανόπουλου και τελικές εκλογές για ανάδειξη Προέδρου και Κυβέρνηση τετραετίας".

    [12] Οικονομία-Επιχειρήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "διάλογο με τον ΣΕΒ, τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις και τη ΓΣΕΕ ξεκινά εντός του επόμενου δεκαημέρου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, υπό την πίεση και των πρόσφατων "λουκέτων" σε σειρά επιχειρήσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "πρωτοφανές μπαράζ πτωχεύσεων κλονίζει την αγορά της χώρας. Χιλιάδες οικογένειες μένουν χωρίς δουλειά. Εσπευσμένη εξαγγελία μείωσης εργοδοτικών εισφορών. Ερχεται και νέα μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης Σημίτη για την ισχυρή οικονομία διαψεύδεται το τελευταίο διάστημα με τον πλέον δραματικό τρόπο, καθώς πληθαίνουν τα λουκέτα στην αγορά και δεκάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "ο Ομιλος Μυτιληναίου επέτυχε να στήσει ένα μηχανισμό, ο οποίος εμφάνιζε μεγάλο κύκλο εργασιών και ουσιαστικά απέβλεπε στην αποκόμιση υπέρογκων κερδών από το Χρηματιστήριο".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Ιθυνόντων βαρηκοΐα...Υπάρχει μήνυμα στις επιχειρηματικές χρεοκοπίες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ο ιαπωνικός ...ιός απειλεί ΗΠΑ-Ευρώπη. Φόβος αποπληθωρισμού στη διεθνή οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Σοκ στην αγορά από τα λουκέτα. Ερευνα ΙΟΒΕ/Στο ναδίρ οι επιχειρηματικές προσδοκίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Χιονοστιβάδα προβλημάτων για το λιανικό εμπόριο. Αναμένονται και άλλα κανόνια στην αγορά".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Μείωση εισφορών προωθεί τώρα η κυβέρνηση. Μέτρα για να συρρικνωθεί το κόστος εργασίας".

    [14] Επιχειρήσεις

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "μεγεθυμένα εμφανίζονται τα προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, τόσο εξαιτίας της κακοδιαχείρισης αλλά κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 22 May 2003 - 7:02:41 UTC