Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/2003
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων:
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Δίκη Οτσαλάν
  • [05] Δίκη 17Ν
  • [06] ΝΔ
  • [07] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ
  • [08] Καταγγελίες για διαπλοκή
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Καταναλωτικά δάνεια
  • [11] Ιατρική επιτυχία
  • [12] Χρηματιστήριο
  • [13] Πλαστά ευρώ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/2003

    Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για καταγγελίες διαπλοκής και υπονόμευσης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η δίκη Οτσαλάν και η δίκη 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 150 ευρώ πρόστιμο στους καπνιστές. Αρχίζουν από σήμερα οι έλεγχοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φύγε τώρα!...Σέρνει σε εκλογές τον Σημίτη η ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Υπουλο παιχνίδι. Βγάζουν ψεύτες 4 στρατηγούς της ΕΛΑΣ για να φορτώσουν στη ΝΔ το φιάσκο της Ριανκούρ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φάκελος ακίνητα. Οι μικρές και μεγάλες ευκαιρίες για αγορές κατοικιών και οικοπέδων.

    Η ΑΥΓΗ: Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει τον ''όμορφο νέο κόσμο'' του Μπους. Δυναμώνουν οι αντιδράσεις στην αμερικανική κυριαρχία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βγάζουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια και χωράφια. Γεμάτη κλεψιές και σκάνδαλα η Τράπεζα της Λαμίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Η μαγική εικόνα των διαπλεγμένων...Καβγάς για τα ονόματα των επιχειρηματιών. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πλαστά ευρώ από ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών.Προσοχή!! Μη βρεθείτε...δεμένοι και φτωχότεροι χωρίς να φταίτε.

    ΕΘΝΟΣ: Εκβιάζουν γιατρούς για πανάκριβες εξετάσεις. Ιδιωτικές κλινικές: Καταγγελίες - σοκ από συνδικαλιστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δια-πλέκουν την πολιτική με τον ...πορτοφολισμό! Μετωπική σύγκρουση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ για την περιβόητη διαπλοκή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Με πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: έρχονται πέντε νέες αλλαγές. Ασφαλιστικό: Τι προβλέπεται για διαδοχική ασφάλιση, εφάπαξ Δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Το φιάσκο της Μαριανκούρ. Η φωνή δεν ανήκει στη Μαρία Τσιντέρη , είπαν οι πραγματογνώμονες.

    ΕΣΤΙΑ:Οι συνωμοσίες κατά του ΠΑΣΟΚ. 1989-2003: Αλλεπάλληλα ''σχέδια εκτροπής''.

    Espresso: Συνέλαβαν παρουσιάστρια να εκδίδεται σε οίκο ανοχής. Την πήγαν Αυτόφωρο και καταδικάστηκε.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταναλωτικά δάνεια χωρίς περιορισμούς. Αποφασίζουν σήμερα οι τραπεζίτες για τόνωση της αγοράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στάση αναμονής για την Τουρκία. Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επανέλαβε τις γνωστές από παλιά θέσεις της Αγκυρας.

    ΤΑ ΝΕΑ:Πώς έγδυσε την ΑΕΚ ο Ψωμιάδης. Η απόρρητη έκθεση του ΣΔΟΕ για 6,5 δισ.

    ΝΙΚΗ: Παίζουν την κολοκυθιά. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για διαπλοκή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεταιριστική ''Αγνο'':Εργάτες-αγρότες συμπαρατάσσονται ενάντια στο ξεπούλημα.

    Traffic News: Επιασαν την Πέπη σε κρυφό οίκο ανοχής. Καταδικάστηκε για πορνεία.Ο καλός πελάτης ήταν ...αστυνομικός.

    Η ΧΩΡΑ: Σύννεφο τα πλαστά ευρώ στην αγορά. Χιλιάδες τα χαρτονομίσματα -μαϊμού, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Στο δόκανο τρίτος εφοριακός, λογίστρια και δικηγόρος. Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση διαφθοράς σε εφορίες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παζάρια στην Αγία Πετρούπολη. Τι συζητούν σήμερα οι ισχυροί του κόσμου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι 7 πληγές της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''προειδοποίηση στους στρατηγούς της Τουρκίας να σταματήσουν τις προκλήσεις και να λειτουργήσουν σε κλίμα καλής γειτονίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λίγες ώρες μετά τις απειλές του στρατιωτικού κατεστημένου ότι θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ''στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα πάνω απτό ο Αιγαίο παρά τις συστηματικές προσπάθειες της χώρας μας για βελτίωση των σχέσεων με την Αγκυρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της μεγάλης εθνικής διακλαδικής άσκησης ''Σάρισα 2003''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''συγκλονιστικό έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα αποκαλύπτει ότι την ώρα που η Ελλάδα προβαίνει σε εκδηλώσεις καλής θέλησης, οι Τούρκοι σχεδιάζουν την εξάλειψη του Πατριαρχείου και τη δήμευση των περιουσιών των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη''.

    [04] Δίκη Οτσαλάν

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''δεν κάθονται σήμερα στο εδώλιο οι άνθρωποι που έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα''...Κατάθεση - βόμβα του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε δικαστήριο ότι το υπουργείο είχε πολιτική υποστήριξης των βασανισμένων Κούρδων, ωστόσο δεν είχε επίσημη θέση για συνεργασία με το ΡΚΚ. Όπως είπε ο κ. Πάγκαλος αν η Ελλάδα είχε δεχθεί τον Οτσαλάν θα μεταβαλλόταν σε ένα είδος Ιράκ και θα έχανε την ΟΝΕ''.

    [05] Δίκη 17Ν

    Η ESPRESSO γράφει ότι επικράτησε''σάλος στο δικαστήριο για τη Ριανκούρ. Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τη φωνή της γυναίκας που έδωσε τις πληροφορίες για τις κινήσεις της 17Ν δεν ταυτοποίησε τη Μαρία Τσιντέρη με τη γυναίκα που είχε τηλεφωνήσει στον τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ Στέφανο Μακρή''.

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι ''έκθετη παραμένει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στο σύνολό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την περιβόητη υπόθεση της Ριανκούρ, την εμπλοκή των υπηρεσιών, μυστικών και μη καθώς και τις όποιες σχέσεις τους με την τρομοκρατία''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''με αδικαιολόγητες μεθοδεύσεις από δικαστικούς λειτουργούς προωθούν παράλληλα με την απόφαση για τη 17Ν μια έρευνα - καταδίκη για τη ΝΔ και την τότε ηγεσία της Αστυνομίας με πρόσχημα την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''νέα υπερασπιστική γραμμή χάραξε χθες ο Σάββας Ξηρός. Ενώ από την έναρξη της δίκης μέχρι και προχθές έλεγε οτι η θέση του επί της υποθέσεων περιλαμβάνεται στο τελευταίο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εφέτη ειδικό ανακριτή, χθες άλλαξε ...ρότα. Ανακάλεσε και αυτό το υπόμνημα κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους πάντες, όπως και στον πρόεδρο Μιχάλη Μαργαρίτη''.

    [06] ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η ΝΔ καθώς ηγεσία και στελέχη ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση με αφορμή την κατάσταση στην οικονομία και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο καθώς ο κ. Σημίτης δεν είναι βέβαιο οτι μπορεί αν ελέγξει τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όσο και τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής του πολιτικής''.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι ''μείζον πολιτικό πρόβλημα'' χαρακτήρισε την κρίση της οικονομίας η ΝΔ η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα αδιέξοδα που εμφανίζει η αγορά και για την αδυναμία της να παρέμβει αποτελεσματικά και να σώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η μια μετά την άλλη οδηγούνται σε πτώχευση''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''αποφασισμένη να προστατέψει με κάθε τρόπο το φιλολαϊκό προσωπείο της που για χρόνια έχει φιλοτεχνήσει με βασικό ''υλικό '' τη δημαγωγία πάνω στα λαϊκά προβλήματα, είναι η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκοντας να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Προκειμένου να επιτύχει το στόχο της προτιμά να μιλά γενικόλογα και με ''άξονες'' για το πρόγραμμά της στην οικονομία, αποφεύγοντας να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιτρέπουν να γίνει αντιληπτό στους πάντες ''ποιοι θα πληρώσουν''.

    [07] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με πολύτιμο πολιτικό χρόνο - και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - κατάφερε να πιστωθεί ο κ. Σημίτης με την προχθεσινή, πολύ καλή εμφάνισή του στην κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό σημαίνει, υποστήριζαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οτι πλέον, με λυμένα τα χέρια, και χωρίς καμιά πίεση θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και θα ανατρέψουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Και σημείωναν οτι "το ερώτημα τώρα είναι πως θα διαχειριστεί τον πολύτιμο πολιτικό χρόνο που πήρε και από το κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνηση και ανασύνθεση του ΕΓ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Τον Ιούλιο στην ΚΕ θα εκλεγούν τα νέα μέλη του ΕΓ. Με γεωγραφικά κριτήρια ο ανασχηματισμός. Θα μπουν στην κυβέρνηση βουλευτές από περιοχές που είναι "άγονες" ή σε φθίνουσα πορεία για το ΠΑΣΟΚ. Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη θα έχουν τον πρώτο λόγο. Θα φύγουν όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αλλά και πρόσωπα τα οποία κατηγορήθηκαν προσφάτως για παράνομο πλουτισμό".

    [08] Καταγγελίες για διαπλοκή

    To ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "επιμένει η κυβέρνηση στις καταγγελίες της για επιχειρηματικά συμφέροντα, που σε συνδυασμό με τη Νέα Δημοκρατία έχουν ως στόχο την επαναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξουσία. Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας στο πρες ρουμ, οταν του ζητήθηκε να ονοματίσει τα συμφέροντα που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στον εκδότη της "Αυριανής" Γ. Κουρή και "φωτογράφησε" την εφημερίδα "Καθημερινή".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι "με τη διαπλοκολογία στην "ημερήσια διάταξη" των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα πορευτεί η χώρα προς τις εκλογές. Ως φαίνεται, η μακρά προεκλογική περίοδος της σκληρής αντιπαράθεσης και των αλληλοκατηγοριών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας εγκαινιάστηκε με τις καταγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (όταν είπε οτι η ΝΔ συμμαχεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα για να ανατρέψει την κυβέρνηση)".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "την... κολοκυθιά με τα ονόματα όσων κατά καιρούς καταγγέλλουν ως υπονομευτές είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης, παίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, μία ημέρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "στην αντεπίθεση πέρασαν χθες τα στελέχη της ΝΔ μετά τις αιτιάσεις που εξαπέλυσε εναντίον τους ο Κώστας Σημίτης. Μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει τα συμφέροντα απο τα οποία απειλείται η κυβέρνηση".

    [09] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "στην κλειστή συνεδρία της Βουλής ανακοινώθηκε οτι το κατοχικό καθεστώς πληροφόρησε την κυπριακή κυβέρνηση, μέσω των Ην. Εθνών, πως ανακαλύφθηκε στα κατεχόμενα ομαδικός τάφος 400 Ελληνοκυπρίων που είχαν εκτελεστεί απο τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Επίσης στην κλειστή συνεδρία της Βουλής ειπώθηκε οτι Τουρκοκύπριοι που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές πληροφόρησαν Ελληνοκύπριους φίλους τους οτι γνωρίζουν το μέρος όπου υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε οτι όλες οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν κατάλληλα".

    [10] Καταναλωτικά δάνεια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "για το μέγα άλμα της πλήρους απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης προετοιμάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή για την εγχώρια επιχειρηματική αγορά και σε χρόνο κατά τον οποίο άπαντες προσβλέπουν σε ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης. Το θέμα θα συζητηθεί σε σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών".

    [11] Ιατρική επιτυχία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή με τη βοήθεια του ρομπότ "Αίσωπος 1000", την τεχνολογία του Τμήματος Ηλεκτρονικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και την επιστημονική γνώση των γιατρών του νοσοκομείου Χανίων".

    [12] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "από 170.000.000 δρχ άρχιζε η ταρίφα για τους χρηματιστές που ήταν αναμεμειγμένοι με τις μετοχές-φούσκες, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Χρήματα που ζητούσαν ενδιάμεσοι συνδετικοί κρίκοι με το πρόσωπο της ανακρίτριας".

    [13] Πλαστά ευρώ

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "είναι αδιανόητο κάποιος που πήρε πλαστό ευρώ, εισπράττοντας την σύνταξή του απο Τράπεζα, να βρίσκεται στα κρατητήρια, σεσημασμένος και κατεξευτελισμένος. Τέτοια βάναυση προσβολή της προσωπικότητός του ανύποπτου πολίτη δεν γίνεται σε καμμία άλλη χώρα της ευρωζώνης. Αλλά για να σταματήση αυτή η εξευτελιστική μεταχείρισις του πολίτη αρμόδια δεν είναι η Αστυνομία. Είναι η Κυβέρνησις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 May 2003 - 15:25:28 UTC