Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/07/2003
  • [02] Κυβέρνηση-Σημίτης
  • [03] Χρηματιστήριο
  • [04] Επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Δίκη 17Ν
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] Κυπριακό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/07/2003

    Οι προτεραιότητες που έθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός και οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς τα μέλη του εάν διαπιστώσει καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, η εντυπωσιακή χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η δίκη της 17Ν, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χρυσά στεγαστικά και επισκευαστικά. Δικαιούχοι όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποντίκι που βρυχάται... Αστείος ''τσαμπουκάς'' οι απειλές Σημίτη στους υπουργούς του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δελφινάριο με γέλια και δάκρυα. Ο Σημίτης έκανε το ΠΑΣΟΚ καλοκαιρινή επιθεώρηση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 8.500 προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι. Οι προκηρύξεις και οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για νομαρχίες, δήμους και υπηρεσίες Υγείας.

    Η ΑΥΓΗ: Παράλυση και αποστρατεύσεις μετά τον μη ανασχηματισμό. Θολό το τοπία για τις ''πρωτοβουλίες''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα λίστα με μισθούς 4.000.000 τον μήνα στο 2004. Οργή και αγανάκτηση για τις εξωφρενικές αμοιβές που δίνει η Γιάννα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η οσμή του χρήματος και ο εκλογικός νόμος. Αποφασιστική συνάντηση Κ. Σημίτη-Απ. Κακλαμάνη-Κ. Σκανδαλίδη. Υπό επιτήρησιν απο χθες υπουργοί και υφυπουργοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 8.300 ευρώ για κάθε επιχείρηση στον τομέα του πολιτισμού.

    ΕΘΝΟΣ: 2.850 νέες προσλήψεις με 12 διαγωνισμούς. Σε νοσοκομεία, δήμους, νομαρχίες και οργανισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απο τις 11 εως 15 Ιουλίου θα μας ''θυμηθεί'' πάλι ο Εγκέλαδος. Στις 20 Ιουνίου ο Ηλίας Τσιάπας είχε προβλέψει τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ποδαρικό με απειλές. Ο Κ. Σημίτης προειδοποίησε οτι θα πάρει τα κεφάλια των αδιάφορων υπουργών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι προκηρύξεις για 2.563 νέες θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χ.Α.-Χ.Α.-Χ.Α. Πετάει, αλλά προσοχή. Σοφοκλέους: Αλματα με σπρώξιμο από τράπεζες.

    ΕΣΤΙΑ: 2.728 ημέρες Πρωθυπουργός. Μάλλον έχει χάσει την αίσθηση του χρόνου.

    Espresso: Ηρθε το χάπι του βιασμού. Τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα. SOS για τις ανυποψίαστες γυναίκες στα καλοκαιρινά θέρετρα και στα κλαμπ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με εκπτώσεις και απειλές. Ο κ. Σημίτης υποβάθμισε το πολιτικό διευθυντήριο και προειδοποιεί τους βραδυπορούντες υπουργούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συστάσεις στους νέους... Ο Κ. Σημίτης δεν ανακοίνωσε νέο όργανο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απειλή για... ανασχηματισμό. Σημίτης: Θα φύγει όποιος δεν δουλεύει.

    ΝΙΚΗ: Αντεπίθεση παντού. Με αυστηρό Πόθεν Εσχες και κατάτμιση μεγάλων περιφερειών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ''Νέο'' Υπουργικό Συμβούλιο: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει περιθώρια φιλολαϊκής πολιτικής.

    Traffic News: Τι ετοιμάζει η αλεπού. Ελέγχει πάνω απο 40 βουλευτές. Ολο το παρασκήνιο για τις κινήσεις Λαλιώτη μετά την άγρια σύγκρουσή του με τον Σημίτη.

    Η ΧΩΡΑ: Εκρηξη στην αστυνομία κατά του Χρυσοχοϊδη. Ανακοίνωση-φωτιά: Μας εξαπάτησε.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ''Εκπτώσεις'' και στο φαγητό. Σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πέφτουν τα επιτόκια των πιστωτικών. Πιο χαμηλά κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ''Σκληρός'' - Σημίτης. Απειλεί ακόμη και με νέο ανασχηματισμό. Προειδοποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] Κυβέρνηση-Σημίτης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "υπό την προσωπική εποπτεία του Πρωθυπουργού περνά το σύνολο του κυβερνητικού έργου προκειμένου, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων και της αναποτελεσματικότητας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα και πρακτικές καταπίεσης και εκμετάλλευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "χωρίς να ανακοινώσει τη συγκρότηση ενός νέου επιτελικού οργάνου, αλλά με δύο σαφείς προειδοποιήσεις προς τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου απευθύνθηκε στα μέλη της κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία της ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης τόνισε στην ομιλία του ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί στενά την προώθηση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και δήλωσε έτοιμος να κάνει και άλλες αλλαγές, αν αυτό κριθεί αναγκαίο".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζήτησε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών που θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και στην καθιέρωση ενός πολύ αυστηρού πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το οποίο θα προβλέπει ακόμη και έκπτωση από το αξίωμα σε περίπτωση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Δεδομένη θεωρείται και η λήψη πρωτοβουλίας για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με αυξήσεις 3 έως 6% κλείνει το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προετοιμάζοντας τη 'Χάρτα Πραγματικής Σύγκλισης' εντείνονται οι προσπάθειες για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα κλείσει το ερχόμενο δεκαήμερο, αμέσως μετά θα 'πάρει σειρά' το Μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών το οποίο, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει έως το τέλος του καλοκαιριού, το αργότερο αρχές φθινοπώρου. Το ίδιο διάστημα, στην πλατεία Συντάγματος, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον τα 2/3 των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν προγραμματιστεί για το 2003".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "οι 'ταχείς ρυθμοί' που ζήτησε από τους υπουργούς ο Κ. Σημίτης δεν αφορούν βέβαια στην υλοποίηση κάποιων φιλολαϊκών μέτρων, αλλά στην επιβολή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό, οι περικοπές κοινωνικών δαπανών...".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι 'με την αμηχανία διάχυτη στο κυβερνών κόμμα μετά την αποπομπή Λαλιώτη και τον προαναγγελθέντα, αλλά μη πραγματοποιηθέντα επί της ουσίας ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επιχειρεί πλέον να κινητοποιήσει την κυβερνητική μηχανή, με την ελπίδα να εμφανίσει τάχιστα αποτελέσματα".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "τώρα που συμπληρώθηκαν 2.728 ημέρες και του απομένουν μόλις 306 ημέρες πρωθυπουργίας, ο κ. Σημίτης έχει καταληφθεί από άγχος που τον παρασύρει σε χειρότερες κινήσεις: Δήθεν ανασχηματισμός, αστείες προειδοποιήσεις προς υπουργούς και επανεξαγγελία των ιδίων στόχων!".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "'Ανθρακες' τελικά και οι περιβόητες εξαγγελίες Σημίτη! Μετά την απογοήτευση για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός διέψευσε χθες -ή έστω ανέβαλε την εξαγγελία τους- τις κυβερνητικές διαρροές για πρωτοβουλίες που θα αναλάμβανε αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "η ουσία είναι ότι το κλίμα στην κυβέρνηση, στον μηχανισμό της και στο κόμμα δεν μπορεί να αναστραφεί. Υπάρχει παγωμάρα, αμηχανία, σύγχυση. Οι υπουργοί σιωπούν , ο προγραμματισμός κινήσεων δεν είναι ορατός σε κανέναν, όλοι περιμένουν...".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "το μόνο σίγουρο για το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, είναι ότι το αύριό του όχι μόνο δεν θα έχει καμιά σχέση με το σήμερα, αλλά θα είναι δραματικά διαφορετικό. Και αυτό το αύριο δεν είναι μακριά".

    Σύμφωνα με την Traffic News "μεσούντος του πιο κρίσιμου ίσως για την πορεία του κυβερνώντος κόμματος θέρους, η προσοχή όλων, κοινής γνώμης, πολιτικών αναλυτών και πρωτίστως κυβερνητικών στελεχών, είναι στραμμένη στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, στο τι μέλλει γενέσθαι έπειτα από μέρες θυελλώδεις που έστω και με αιματηρές απώλειες πέρασαν τον κομματικό μηχανισμό σε νέα εποχή".

    [03] Χρηματιστήριο

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι ''η άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια, οι προσδοκίες για υψηλή κερδοφορία στα αποτελέσματα εξαμήνου εισηγμένων εταιρειών και ιδιαίτερα τραπεζών, καθώς και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον από ιδιώτες αλλά και θεσμικούς εγχώριους και ξένους επενδυτές οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών και τις τιμές αρκετών μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο στα υψηλότερα επίπεδα του έτους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι ''μια ιδιότυπη συμφωνία αλληλοϋποστήριξης των τραπεζών φαίνεται να οδηγεί την αλματώδη άνοδο του Χ.Α. Με στόχο υψηλότερα κέρδη, αλλά και τη διευκόλυνση επιχειρηματιών που έχουν πνιγεί στα μετοχοδάνεια, μεγάλες τράπεζες και θυγατρικές τους αγοράζουν η μια μετοχές απο την άλλη. Διαχέουν έτσι την άνοδο σε όλη τη Σοφοκλέους, καλλιεργώντας προσδοκίες. Χθες ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σκαρφάλωσε, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2002 στις 2.015,66 μονάδες (+3,54%) με δεκάδες μετοχές στο λίμιτ απ. Κάποιοι όμως έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύουν τα κέρδη τους. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή, μήπως έρθουν νέες φούσκες''.

    [04] Επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''η επιχορήγηση 2.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας απο 18 εως 60 ετών, που επιθυμούν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση στον τομέα του Πολιτισμού, έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας, ύστερα απο απόφαση του υπουργού, Δημήτρη Ρέππα, η οποία απεστάλη για συνυπογραφή απο τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη''.

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso γράφει οτι ''σταμάτησαν το τελευταίο διήμερο τις παραβιάσεις οι Τούρκοι στον αέρα, αλλά έβγαλαν βόλτα τα ερευνητικά τους σκάφη. Απο προχθές το ερευνητικό τουρκικό ''Cimuklu'' περιπλέει τη Μυτιλήνη. Την ίδια διαδρομή από βορρά προς νότο, αλλά στη Χίο και πάντα στην όριο γραμμή των δύο χωρών, κινείται το πλοίο επιστημονικής έρευνας ''Κότας Πίρι Ρέις''. Οι κινήσεις και των δύο σκαφών παρακολουθούνται απο πλοία του πολεμικού ναυτικού, τα ναυτικά φυλάκια και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας''.

    [06] Δίκη 17Ν

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι ''σφυροκόπημα'' από έδρας για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο! Οι ισχυρισμοί του φερόμενου ως αρχηγού της ''17 Νοέμβρη'' και όσα υποστήριξαν οι μάρτυρες υπεράσπισής του δέχθηκαν τις γεμάτες αμφισβήτηση ερωτήσεις προέδρου, δικαστών και εισαγγελέων στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Εν αμφιβόλω τέθηκε οχι μόνο το άλλοθι που επιχείρησε να παρουσιάσει ο κατηγορούμενος για τρεις συγκεκριμένες ενέργειες, στις οποίες το κατηγορητήριο πέραν της ηθικής αυτουργίας τού ''χρεώνει'' και προσωπική παρουσία, αλλά και η αντιδικτατορική του δράση στο πλαίσιο της οποίας, όπως υποστηρίζει, τοποθέτησε βόμβα στην αμερικανική πρεσβεία''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι ''μία προκήρυξη της ''17Ν'' έκαψε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και ''κατακρεούργησε'' το άλλου που του έδωσε μάρτυρας υπεράσπισής του, ότι λόγω της δράσης του στη ΛΕΑ και τη μαρξιστική του ιδεολογία αποκλείεται να ήταν μέλος της ''τρομοκρατικής οργάνωσης'', όπως την αποκάλεσε''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ''την άποψη οτι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επελέγη και κατασκευάστηκε ως αρχηγός της ''17 Νοέμβρη'' γιατί ήταν ευάλωτος λόγω του ότι πολιτικά ήταν ανένταχτος σε σχέση με άλλους που ανέπτυξαν έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα, εξέφρασε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Ευτύχιος Μπιτσάκης''.

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει οτι ''το επικοινωνιακό πλαίσιο της πολιτικής αντεπίθεσης της Νέας Δημοκρατίας για την ανάκτηση των πρωτοβουλιών, που λόγω των τελευταίων εξελίξεων πέρασαν στο κυβερνών κόμμα, αναζητεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό τον εκλογικό αιφνιδιασμό κατά τη διάρκεια του προσεχούς φθινοπώρου''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι ''απάντηση Καραμανλή στις ''πρωτοβουλίες'' Σημίτη την Παρασκευή από το βήμα της ΚΕ του κόμματός του. ''Ο Κ. Σημίτης ανακάλυψε την καθημερινότητα μετά απο επτά χρόνια διακυβέρνησης. Ο,τι κι αν εξαγγείλει μόνο το θυμό των πολιτών θα ενισχύσει'', έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, λίγο μετά την πρωινή σύσκεψη. Οξύτατη αναμένεται να είναι η αντίδραση της ΝΔ σε κάθε απόπειρα αλλαγής τώρα του εκλογικού νόμου. Το ίδιο οξεία θα είναι η αντίδρασή της αν επιχειρηθεί κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών''.

    [08] Κυπριακό

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ ''νέα διαδικασία για την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό αναζητά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Κόφι Ανάν προσανατολίζεται προς το παρόν σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι ''με επιφύλαξη εξακολουθεί να αντικρίζει η Λευκωσία τις τελευταίες πληροφορίες, που φέρουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς να προβαίνουν σε νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες για το Κυπριακό''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 9 July 2003 - 19:45:38 UTC