Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/08/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νέος φορολογικός κώδικας
  • [04] ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνηση-Πρωτοβουλίες
  • [05] Μέτρα ασφάλειας για το Μετρό
  • [06] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - ΟΣΕ
  • [07] Δίκη 17Ν
  • [08] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004-Ασφάλεια
  • [09] Ντενκτάς-Κυπριακό
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Φορολογικό νομοσχέδιο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/08/2003

    Ο νέος νόμος φορολογίας επιχειρήσεων, οι πρωτοβουλίες ΠΑΣΟΚ - Κυβέρνησης, τα μέτρα ασφάλειας για το Μετρό, υπόθεση Σκαραμαγκά - ΟΣΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η ασφάλειά τους είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταργούνται τα πρόστιμα στην Εφορία. Νομοσχέδιο - βόμβα του υπουργείου Οικονομικών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διαρρήκτες ....ετών 7 και 11! Εξαρθρώθηκε φοβερή σπείρα με πρωτοφανή δράση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άφεση φορο-αμαρτιών. Η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη όλα τα προεκλογικά όπλα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέο ΠΑΣΟΚ με βόμβες ακρίβειας. Καταιγίδα ανατιμήσεων σε σχολικά, δίδακτρα, ασφάλιστρα, βενζίνη και οπωροκηπευτικά.

    Η ΑΥΓΗ: Με πυραύλους στη Γάζα ο Σαρόν κλιμακώνει τη βία. Τα ισραηλινά τάνκς ξανά στα κατεχόμενα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θέλει να αρπάξει και τον Άγιο Γεράσιμο ο Πατριάρχης!!! Θα γίνει σεισμός στην Κεφαλονιά εάν το τολμήσει.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ειδικά μέτρα ασφαλείας για το μετρό. Κατά πυρκαϊών και δηλητηριωδών αερίων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοιτητική στέγη. Οι ευκαιρίες για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

    ΕΘΝΟΣ: Καμπάνες με μόρια από την Εφορία. Πόιντ Σύστεμ: Πώς θα ελέγχονται 800.000 επιχειρήσεις- επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι νεοέλληνες πρέπει να ενθυμούνται ότι δεν πρέπει να κινούν την πτέρνα κατά του ευεργέτου, λέγει ο Πατριάρχης και δηλώνει με νόημα: Σταματείστε τον λιθοβολισμό του Πατριαρχείου!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ. Προωθεί παντού δικούς του ανθρώπους ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: Πόιντ Σύστεμ για τους ελέγχους. Υπ. Οικονομικών: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόιντ Σύστεμ αντί προστίμων. Φόροι: Νέο σύστημα για 700.000 επιχειρήσεις - επαγγελματίες.

    ΕΣΤΙΑ: 2,80 ευρώ τα νέα διόδια. Πανάκριβη η Αττική Οδός από τον Νοέμβριο.

    Espresso: Είμαι κόρη της Ειρήνης Παππά και του Άρη Βελουχιώτη. Ισχυρισμός - βόμβα από την Αικατερίνη Μακρυγιάννη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 10.000 θάνατοι στη Γαλλία όνειδος των νέων καιρών.. Περιφρόνηση της Φύσης και αναλγησία προς ηλικιωμένους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συμβιβασμός ΟΣΕ- Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Α. Τσοχατζόπουλος: ''Σύντομα θα διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκλογικό ''σπριντ'' 90 ημερών. ΠΑΣΟΚ: ''Νοέμβριο κάνουμε ταμείο''.

    ΝΙΚΗ: Ανατίναξαν την εκεχειρία. Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ''Καυγάς'' συνεταίρων στις πλάτες 1.400 εργατών.

    Traffic News: Έκσταση για θάνατο! Συναγερμός από την Ιντερπόλ-Γεμίζει με επικίνδυνες παρτίδες η Ελλάδα.

    Η ΧΩΡΑ: Εφορία: Πώς θα γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι με το πόιντ σύστεμ. Καταργούνται τα πρόστιμα με το νέο δαιδαλώδες σύστημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρωταθλητής το παραεμπόριο. 1 δισ ευρώ τα παράνομα έσοδα κάθε χρόνο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ επαναστατούν. Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μειώθηκε 2 έως 3,5% ο τουρισμός. Σταθερή κρίνεται η κίνηση στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία''.

    [03] Νέος φορολογικός κώδικας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''επιπλέον φόρους αντί προστίμων θα αντιμετωπίζουν από το επόμενο έτος σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα εντοπίζονται να έχουν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Θα μπορούν πάντως να περιορίσουν τους φόρους αυτούς, αν ζητήσουν οι ίδιοι τον αυτοέλεγχό τους. Το νομοσχέδιο για το αντικειμενικό σύστημα που δόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας, επιφέρει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των ελέγχων με την καθιέρωση του πόιντ σύστεμ (μόρια) και αποσκοπεί να βάλει τέλος στα φαινόμενα τριβών και άνομων συναλλαγών μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''η αυτοματοποίηση των ελέγχων μικρών επιχειρήσεων θα επιτρέψει τον συχνότερο έλεγχο των μεγάλων καθώς και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο οι οποίες εξαιρούνται από το αντικειμενικό σύστημα, και καθιερώνεται ως υποχρεωτικός ο τακτικός φορολογικός έλεγχος''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ''τέλος τα ξεχωριστά χρηματικά πρόστιμα για κάθε παράβαση. Αντικειμενικά κριτήρια για έσοδα και κέρδη. Φυλακή για τους επίορκους εφοριακούς''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, ''αυτό το ''πόιντ σύστεμ'' θα καθορίζει και την προτεραιότητα των φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις αλλά και θα προσδιορίζει τους βαθμούς της ποινής για κάθε παράβαση. Και από το άθροισμα της βαθμολογίας θα καθορίζεται ο Συντελεστής Προσδιορισμού Ακαθαρίστων Εσόδων και η συχνότητα των ελέγχων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''με πόιντ σύστεμ θα επιλέγονται οι εταιρίες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για έλεγχο από την εφορία. Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση προβλέπονται αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό των ποινών''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι ''σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η Εφορία θα ''τιμωρεί'' τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους θα εντοπίζει παραβάσεις που επηρεάζουν το ύψος του δηλωθέντος τζίρου και των φορολογητέων εισοδημάτων με την επιβολή πρόσθετων φόρων''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''με μια απλή-συμπληρωματική- δήλωση, φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος θα εξαλείφονται, χωρίς πρόστιμα και επιβαρύνσεις. Πληρώνοντας απλώς το νόμιμο φόρο. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα σκέφτονται μόνο το πόιντ σύστεμ της Εφορίας που θα τους απειλεί με τακτικό έλεγχο''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''επίσης διενεργείται υποχρεωτικός και κατά προτεραιότητα έλεγχος σε δηλώσεις για τις οποίες έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές υπηρεσίες στοιχεία από τα οποία προκύπτουν βάσιμες πληροφορίες για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή για διάπραξη φορολογικών αδικημάτων''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''τέλος καταργούνται τα πρόστιμα του Κώδικος Βιβλίων και Στοιχείων πλην εξαιρέσεων καθώς και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ίδιο κώδικα και αφορούν στο κύρος των βιβλίων και των στοιχείων, πλην των περιπτώσεων μη τηρήσεως ή μη διαφυλάξεως αυτών''.

    [04] ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνηση-Πρωτοβουλίες

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''κυβέρνηση και κόμμα έχουν καταρτίσει, με βάση οδηγίες του Πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, ένα πρόγραμμα με πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, καθώς και μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ώστε να δείξουν μέσα σε 90 ημέρες μια ``νέα εικόνα`` της κυβερνητικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό, Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του και να διαμορφώσουν μια ``θετική προοπτική``, όπως λένε στελέχη τους, εν όψει των επερχόμενων εκλογών''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''επιστροφή στην καυτή πολιτική επικαιρότητα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, καθώς εντείνονται ο προβληματισμός και η ανησυχία της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος για τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα αλλά και το θέμα της μετάβασης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης λόγω των αντιδράσεων πολλών ``πράσινων`` δημάρχων της ευρύτερης περιοχής της συμπρωτεύουσας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''έμμονη ιδέα έχει καταστεί για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η δημιουργία νέας ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ''.

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι ''προσπάθεια για ``χτίσιμο`` διεθνούς προφίλ στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχει αναληφθεί και προωθείται με τη μέγιστη επιμέλεια. Ήδη αποκαλύπτεται πως υπάρχει εντολή προς το υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία ταξιδιού σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, γεγονός που θα φέρει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος''.

    [05] Μέτρα ασφάλειας για το Μετρό

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι ''αντιασφυξιογόνους μάσκες για τους επιβάτες του μετρό θα προμηθευθεί η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα με χημικές ουσίες, βιολογικά όπλα αλλά και περίπτωση πυρκαϊάς στις σήραγγες. Σε ειδικό χώρο κάθε βαγονιού θα τοποθετηθούν 175 μάσκες (συνολικά θα αγοραστούν 24.000), που θα βρίσκονται σε ειδικά κουτιά σε συμπιεσμένη μορφή με δυνατότητα να περιβάλλουν ολόκληρο το κεφάλι του επιβάτη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Παράλληλα, η Αττικό Μετρό προχωρεί στην απόκτηση 15 φορητών ανιχνευτών χημικών ουσιών και εκρηκτικών''.

    [06] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - ΟΣΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ''αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος για τα θέματα που προέκυψαν με την ιδιοκτήτρια εταιρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε πως σύντομα θα διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις συμβάσεις μεταξύ του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και του ΟΣΕ για την παράδοση των βαγονιών και οπωσδήποτε μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι συμβάσεις''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, '' η προσπάθεια της κυβέρνησης για διέξοδο στην κρίση γύρω από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι παρά ένα αισχρό παιγχνίδι στην πλάτη 1.400 εργατών αλλά και σε βάρος του δημόσιου ταμείου που καλείται να πληρώσει ξανά την επιδότηση του μεγάλου κεφαλαίου με άφθονο χρήμα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''η αδυναμία ουσιαστικά της γερμανικής HDW που έχει τον έλεγχο των ναυπηγείων να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις προκαλεί κλυδωνισμούς ενόψει και της λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου το 2004''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι ''να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου για τις ''ασυγχώρητες καθυστερήσεις'' ως προς το χρόνο κατασκευής και παράδοσης του τροχαίου υλικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον ΟΣΕ καλούν την κυβέρνηση 47 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκαιρη επερώτησή τους προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας τους οποίους θέτουν προ των ευθυνών τους''.

    [07] Δίκη 17Ν

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''απρόοπτα είχαμε και χθες στη δίκη της 17Ν. Η συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση τελικά διεκόπη καθώς ο συνήγορος των ''Θεσπρωτών'' κατηγορουμένων Ιωάννης Σταμούλης είχε ένα μικρό ατύχημα και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να απολογηθούν ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Κώστας Καρατσώλης''.

    [08] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004-Ασφάλεια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''με δηλώσεις του στο Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΑΡ), ο σύμβουλος ασφαλείας της ``Αθήνα 2004``, Πίτερ Ράϊαν, επιδιώκει να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις, που προκάλεσαν τα όσα είπε πρόσφατα στη βρετανική εφημερία Guardian , αλλά και να περάσει το μήνυμα στην αυστραλιανή κοινή γνώμη ότι `` όλοι στην Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι απόλυτα ασφαλείς``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, ''εγκωμιαστικές για την Ελλάδα δηλώσεις του συμβούλου ασφαλείας του ``ΑΘΗΝΑ 2004`` στο Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων. ``Μαστίγιο και καρότο`` από την Αγγελοπούλου, η οποία ζητεί `` περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια``.

    [09] Ντενκτάς-Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''ο Ντενκτάς θορυβημένος εν τω μεταξύ από τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα να κερδίζει τις εκλογές του Δεκεμβρίου, καταφεύγει εκ νέου στην προσφιλή τακτική της κινδυνολογίας, κατηγορώντας αόριστα ``ξένα κέντρα`` ότι συνωμοτούν εναντίον του, υποστηρίζοντας τα κόμματα που διαφωνούν με την πολιτική του. Η αντιπολίτευση, προσθέτει, προβάλλει τις ιδέες και την πολιτική των κέντρων αυτών που συνοψίζονται στο ότι η λύση του κυπριακού θα φέρει τη λύτρωση των Τουρκοκυπρίων, πλούτη και θα ανοίξει το δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση``.

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Παραβάσεις...''αλά κάρτ''! Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Άνοδος 1,92% με ....εγγύηση των τραπεζών. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 222,4 εκατ. ευρώ''.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' ΔΕΚΑ .....με τόνο στο ΧΑ! Το Χρηματιστήριο έκλεισε χθες σε νέο υψηλό έτους''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Φοροέλεγχοι τώρα μόνο με αντικειμενικά κριτήρια''.

    [11] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέγονται αλλά και θα ελέγχονται στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις εκτός απ΄ αυτές που εμφανίζουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ ή είναι εισηγμένες στο ΧΑ ή σε αλλοδαπά χρηματιστήρια και οι οποίες θα ελέγχονται υποχρεωτικά σε όλες τις χρήσεις. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου "Απλούστευση και αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις" που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 22 August 2003 - 14:47:00 UTC