Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σημίτης-Βιομήχανοι Β. Ελλάδος
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Εξαγγελίες κυβέρνησης
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Ελληνική Εκκλησία-Πατριαρχείο
  • [08] Εξοπλισμοί
  • [09] Αυθαίρετα
  • [10] Ολυμπιακή
  • [11] "17 Νοέμβρη"
  • [12] Νέα Δημοκρατία
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Κοινωνικό πακέτο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/2003

    Τα μέτρα του "κοινωνικού-οικονομικού πακέτου" που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι δηλώσεις Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη, η δίκη της 17Ν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4.369 προσλήψεις μέσα στο Σεπτέμβριο. Σε Υπουργεία και Δημοτική Αστυνομία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παρωδία παροχών. Πως η κυβέρνηση παγιδεύει μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους. Ολα τα απατηλά ''μέτρα'' και οι δήθεν αυξήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μίκρυναν 500.000 περιουσίες. Κτηματολόγιο: Ο τελικός απολογισμός.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ο νόμος για το ρεύμα στα αυθαίρετα. Οι τρεις γραφειοκρατικές παγίδες και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

    Η ΑΥΓΗ: Η τρομοσυμφωνία με τις ΗΠΑ τρομάζει την Ευρώπη. Φόβοι για γενίκευση των προδιαγραφών Γκουαντανάμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ. Επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης αποφάσισαν Σημίτης και Χρυσοχοϊδης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέα κίνητρα για προσλήψεις. Διευρύνεται το ''κοινωνικό πακέτο Σημίτη''. Φοροαπαλλαγές στους μικρομεσαίους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οδηγός επιβίωσης για όσους δεν πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κι όμως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

    ΕΘΝΟΣ: 1.773 θέσεις μονίμων σε Δημόσιο-Δήμους-Τράπεζες. Ολη η προκήρυξη για 575 προσλήψεις στο υπ. Εθνικής Αμυνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Σημίτης τάζει ο Καραμανλής ...ξετάζει η ψαλίδα κλείνει! Κίνδυνος για την ΝΔ τα πολλά... ''απεταξάμην'' σε υποσχέσεις προς το Εκλογικό Σώμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χορός δισ. για ανύπαρκτα ελικόπτερα. Τι συμβαίνει επιτέλους στο υπουργείο Αμύνης με τα εξοπλιστικά προγράμματα;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παροχές στην εποχή της... πατάτας. Σημίτης: Εξαγγέλλονται σήμερα τα προεκλογικά μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγγελική Σωτηροπούλου: ''Εμεινα κόκκαλο''. Φοβήθηκα, νευρίασα, τρόμαξα, συγκλονίστηκα.

    ΕΣΤΙΑ: Η χαμένη 20ετία για την οικονομία. Ποιά είναι η πραγματική σύγκλισις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: Πόλεμος Κορομηλά-Λαζόπουλου. Οι παρεμβάσεις του Λάκη και το ξέσπασμα της Ρούλας στον Αυτιά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παροχές εν μέσω ελλειμμάτων. 1,5 δισ. ευρώ για τις εκλογές με τα ταμεία άδεια. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στη μάχη για την εξουσία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εμφαση στην απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύσκεψη στο Μαξίμου για το κοινωνικό πακέτο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μετεγγραφές εξπρές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Νέες διαδικασίες σχεδιάζει το υπουργείο.

    ΝΙΚΗ: Ανοίγει το ''πακέτο''. Θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. οι κοινωνικές παροχές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύγκλιση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε ...παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο! Μαξίμου-Ρηγίλλης σε κοινό μέτωπο κατά των λαϊκών συμφερόντων.

    Traffic News: Μαρτύριο Σουηδέζας στα χέρια σαδομαζοχιστών. Σοκ. Στο νοσοκομείο της Ρόδου απο τις φοβερές κακώσεις.

    Η ΧΩΡΑ: Ολόκληρη σύνταξη σε χήρους και χήρες. Τι κρύβει το προεκλογικό ''κοινωνικό πακέτο'' της κυβέρνησης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ελληνες: Πολλή δουλειά φτωχά αποτελέσματα. Εκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανάπτυξη; Ετσι πρέπει να γίνει. Τι ζήτησε ο ΣΒΒΕ απο τον πρωθυπουργό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ξέχασε τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σημίτης. Ο Κ. Καραμανλής χθες απο τους Αμπελοκήπους.

    [03] Σημίτης-Βιομήχανοι Β. Ελλάδος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''την αίσθηση ότι είναι ελλιπής η εικόνα του κ. Σημίτη για την πορεία των έργων και τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας αποκόμισαν οι βιομήχανοι Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της καθιερωμέης πριν τη ΔΕΘ συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό από τον οποίο ζήτησαν να δεσμευτεί με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμαμτα και με συγκεκριμένα ποσά πόρων για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων καθώς και την προώθηση των έργων υποδομής στην περιφέρεια''.

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι ''λάδι στη φωτιά ρίχνουν πάλι οι Τούρκοι. Πρώτη μέρα μετά τη λήξη του θερινού μορατόριουμ και τα τουρκικά μαχητικά ξεπερνώντας κάθε όριο προκλήσεωςν έριξαν χθες φωτοβολίες κατα ελληνικού μαχητικού γεγονός που θα μπορόυσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του Ελληνα πιλότου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''ο 13ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αγκυρα με τη συμμετοχή των πολιτικών διευθυντων των δύο υπουργείων Εξωτερικών Αναστάσιου Σκοπελίτη και Ουγούρ Ζιγιάλλ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπαγλίτης συμπλήρωσε οτι ο υπουργος Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να ενημερώσει σχετικώς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε μια κεκλεισμένων των θρυών συνεδρίαση αμέσως μόλις του ζητηθεί''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''στη φάση της επεξεργασίας συγκεκριμένης φόρμουλας για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται στην αναζήτηση μιας μέσης οδού που θα συμβιβάζει την πάγια θέση της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την πάγια θέση της Τουρκίας για επίλυση του θέματος μέσω διμερών διαπραγματεύσεων''.

    [05] Εξαγγελίες κυβέρνησης

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αντεπίθεση του κυβερνώντος κόμματος άρχισε. Η διαδικασία για τη διαμόρφωση της δέσμης μέτρων που αφορούν στην οικονομική στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ολοκληρωθεί και απομένουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ''το μέγεθος του ''πακέτου'' σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικόο επιτελείο θα ξεπερνά τα 480 δισ δρχ ήτοι 1,4 δισ ευρώ. Θα περιλαμβάνονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από 1/1/2004 μέχρι και 6,2% , αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 30 ευρώ, των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 40 ευρώ , η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 7% μια σειρά επιδόματα σε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων οπως πχ των εκπαιδευτικών (αύξηση του εξωδιδακτικού επιδόματος 130-150 ευρω). Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επί μέρους ''πακέτα'' μέτρων για τους μικρομεσαίους και τοςυ αγρο΄τες που θα εξειδικεύσει αύριο ο υπουργός Οικονομίας''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ''πλήρη απαλλαγή των αγροών από τον φόρο για κληρονομιές και γονικές παροχές αγροτικών εκτάσεων και κτισμάτων τα οποία θα χρησιμοποιούν για τις αγροτικές εργασίες τους, προβλέπει το κοινωνικό πακέτο που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργος μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη εισοδηματικές ενισχύσεις σε χαμηλόμισθους συνταξιούχους φοιτητές και ανέργους καθώς και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''πληροφορίες αναφέρουν οτι το ''μυστικό όπλο'' του κ. Σημίτη στο ''κοινωνικό πακέτο'' είναι η χορήγηση οόκληρης σύνταξης σε χήρους και χήρες. Ακόμη προβλέπονται αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ καθώς και αύξηση του επιδόματος ανεργάις, τα οποία ήδη έχουν ''διαρρεύσει''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''τα νέα μέτρα αφορούν πρώτον τη θέσπιση συγκεκριμένων κινήτρων για προσλήψεις ανέργων (ιδιαίτερα γυναικών και νέων) και δεύτερον την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φορολογοκικά - αναπτυξιακά κίνητρα''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''την οικονομική έναρξη της πολύμηνης προεκλογικής περιόδου σηματοδοτούν οι αποφάσεις που θα λάβει σήεμρα η κυβερνητική επιτροπή και οι ανακοινώσεις που θα επακολουθήσουν με αποκορύφωμα τη ''χάρτα σύγκλισης'' που το ύψος της προβλέπεται σε 1,2 ευρώ''.

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''η κυβέρνηση έδωσε και χτες διαβεβαιώσεις στην οικονομική ολιγαρχία της χωρας οτι το περιβόητο ''πακέτο κοινωνικών παροχών'' θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια της ''δημοσιονομικής σταθερότητας'' αλλά και της ''ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας'' δηλαδή του ''ελληνικού '' μεγάλου κεφαλαίου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι ''μέτρα - παρωδία, αποτελούν κατά ένα σημαντικό τμήμα τους οι οικονομικές ενισχύσεις που σχεδιάζει να εξαγγείλει η κυβέρνηση για να παγιδεύσει σε ένα ''φάυκο κύκλο υποσχέσεων'' μερίδα του εκλογικού σώματος από τις τάξεις των ανέργων, των μισθωτών των χαμηλοσυνταξιούχων και των αγροτών''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι 'αλλά το ανησυχητικό με τα πρωθυπουργικά ''πακέτα'' είαν ιότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρων επιδείνωση της οικονομίας. Ολοι οι φορείς της οικονομίας προειδοποιούν οτι η οικονομία δεν αντεέχει προεκλογικές παροχές. Αλλά η Κυβέρνησις επιμένει''.

    [06] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "προσκολλημένος στις πάγιες θέσεις του εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν προχθές σε τουρκική εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει οτι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν θα εξαλείψει το ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "την αντίθεση της Μόσχας προς τις μεθοδεύσεις του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της Αμμοχώστου διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ο οποίος δήλωσε χθες στη Λευκωσία οτι "η τύχη της πόλεως πρέπει να ληφθεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    [07] Ελληνική Εκκλησία-Πατριαρχείο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα που προέκυψε μετά την επέμβαση στα διοικητικά εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος του Πατριάρχη αποφάσισε η ΔΙΣ. Ενώπιον των ευθυνών της έναντι του λαού θέτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την πολιτική ηγεσία της χώρας".

    [08] Εξοπλισμοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "τρεις συμβάσεις για την προμήθεια 12 επιθετικών και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, καθώς και δύο πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού πήραν χθες το δρόμο της υλοποίησης, αφού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ολοκλήρωσε την Παρασκευή τη διαδικασία υπογραφής τους".

    [09] Αυθαίρετα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά οτι "ελπίδες για άμεση ρευματοδότηση σε 200.000 αυθαίρετα δίνει υπουργική απόφαση, στην οποία προβλέπονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και κάποια γραφειοκρατικά κωλύματα που πιθανόν θα μπλοκάρουν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, δεν διευκρινίζεται επαρκώς τι θα γίνει με τις περιοχές που είτε δεν έχουν εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο είτε έχει διακοπεί η διαδικασία λόγω ενστάσεων".

    [10] Ολυμπιακή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "μέσα σε κλίμα αντιδράσεων από πλευράς εργαζομένων αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στην Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών. Οι εργαζόμενοι στον αερομεταφορέα δεν αποκλείεται στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούν ανά σωματείο, μέσα στην εβδομάδα, να αποφασίσουν ακόμα και απεργιακές κινητοποιήσεις".

    [11] "17 Νοέμβρη"

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "με μία σύντομη απολογία, η Αγγελική Σωτηροπούλου αρνήθηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση και απέδωσε την εμπλοκή της στην προσωπική σχέση που έχει με τον Δημ. Κουφοντίνα. Με την απολογία του φερόμενου ως αρχηγού της "17Ν" Αλέξ. Γιωτόπουλου κλείνει ο κύκλος απολογιών".

    [12] Νέα Δημοκρατία

    Η Traffic news υπογραμμίζει οτι "δέκτης των αιτημάτων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ έγινε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής παρά το γεγονός οτι άκουσε με ενδιαφέρον τις αιτιάσεις της ΓΣΕΕ εντούτοις απέφυγε να δεσμευθεί σε οτιδήποτε απέναντί της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση οτι δεν πρόκειται να σηκώσει "σημαίες ευκαιρίας" και να πλειοδοτήσει σε πακέτα παροχών, απέστειλε στο κυβερνών κόμμα η Νέα Δημοκρατία, αντιδρώντας έτσι στο κλίμα της έντονης παροχολογίας που καλλιεργείται".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Σήμερα τα "αποκαλυπτήρια" Μετά το πολυήμερο σήριαλ για το ύψος και το εύρος του κοινωνικού πακέτου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Επίδομα σπουδών για τους φοιτητές. Μέτρα- έκπληξη στο κοινωνικό πακέτο".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Τι ζητούν οι βιομήχανοι. Να ενισχυθεί η περιφέρεια-Μέτρα για τη Θεσσαλονίκη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Λαθεμένη η πληροφόρηση Σημίτη για την περιφέρεια". Βολές από τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας".

    [14] Κοινωνικό πακέτο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι " με μέτρα- έκπληξη οριστικοποιήθηκε χθες το "κοινωνικό πακέτο" Σημίτη σε σύσκεψη με Μ. Χρυσοχοϊδη και Ν. Χριστοδουλάκη. Για πρώτη φορά προβλέπεται επίδομα στις οικογένειες με παιδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα ξεπερνούν το 5%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 3 September 2003 - 16:35:13 UTC